Четири состојби на свеста

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
1.Будност - мисли поминуваат низ главата за кои сме свесни. Можеме да ги контролираме(управуваме) и слично.
2.Сон - мисли поминуваат низ главата ама не сме свесни за нив.
3.Длабок сон - нема ни мисли ни сонување ни свесност.
4.Турија-четврта состојба - не е сон нема мисли, постои само чиста свест.

Член од
7 декември 2010
Мислења
151
Поени од реакции
39
1.Будност - мисли поминуваат низ главата за кои сме свесни. Можеме да ги контролираме(управуваме) и слично.
2.Сон - мисли поминуваат низ главата ама не сме свесни за нив.
3.Длабок сон - нема ни мисли ни сонување.
4.Турија-четврта состојба - не е сон нема мисли, постои само чиста свест.
i шо е финтава со овие 4 состојби??:smir:

С

сашенко

Гостин
Интересно.Прв пат слушам иначе за ова.Ме интересира како влијае на нас сознанието за овие четири состојби на мозокот?
Кога сум буден не ме интересира што мислам кога спијам.Кога спијам неможам да мислам што мислам кога сум буден.Кога сум во длабок сон сум исклучен од напојување:pos: и не реагирам ни на топ а не па да размислувам и тоа последното чиста свест сега зашто сум баш свесен и сигурно буден после 3то кафе од сабајле и баш ме интересира што значи целава работа со темава...Please

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Кога го видов насловот очекував нешто друго.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Имам прочитано книга за овие состојби, исто така може да се постигнуваат со медитации, односно до alfa состојба иначе има Beta, Alpha, Theta, i Delta brainwaves. Интересно е што се е спефифично за овие состојби, и што се постигнува како влијаат. Ова и на медицински го учат. За повеќе немам време сега..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Што ќе каже народот, јас ја имам првата, а втората и третата ми се споени у едно. Али некогаш првата и втората се спојуваат во една, а третата е независна. Зависи, но главно или спиеш или не спиеш. Инаку као теорија некој наводно ја владее состојбата на сонот, али реално е многу неиспитана работа.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
BRAVO. Bas sakam da gi cujam komentarite.Edna od najdobrite temi na forumot,a mozebi e edna od najteskite.Jas se nadevan deka so tek na vremeto i ke pobjasnis malku poveke za svesta.I Isus stalno upotrebuval:"Luge razbudete se". Ne veruvam deka mislel na toa koga spieme, nego mislel na toa koga sme budni.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Има некои теми за ова
тука
тука
тука

Види, мислам дека во втората се зборува за она што сакаш да го кажеш :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
>.<

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Прво целта која ми беше со темава, иако има што тука многу да се разговара на темава посебно за четвртата состојба...а таа е да ја изведам на виделина практиката на лоботомија. Односно начинот на кој се спроведува истата.
Освен свесно изведените зафати нормално постои и голем процент на случајности(кои не се во моментов во наш интерес).
Прво влијанијата на едни состојби на свеста врз друѓи(преклапање на истите).
Состојбата на сон влијае на длабокиот сон(и ова не е во наш интерес на замарање :) моментално).
Второ влијанието на сонот врз првата состојба-будноста(daydreaming).
Ама пред тоа интересно е да се каже што влијае на сонот.
Сонот е поврзан со потсвеста и тоа е доживување на потсвеста.
1.Од кај доаѓаат влијанијата најчесто врз потсвеста?
2.Кој влијае на потсвеста ?

1. Сублиминални пораки од сите страни, филмови, религија и тн
Мислам дека е доволно и не треба многу да се зборува.
2. Влијае.... тој(тие) што ги контролира медиумите, што има контрола врз религиите и слично .
Пример со А1 а многу друѓи ги има, кој ја финансираше да се изгради ?
Сорос хммммм а зошто ?
Тоа ке оставам на читателот да си одговори.
Од друга страна нигде, ни по школи ни по тв нема да чуеш за медитација .
ццццццц.
Инаку медитацијата доведува до четвртата состојба на свеста.
Daydreaming е состојбата на човекот денеска, а сонот никогаш неможе да биде твој.
Твој е моментов, баш сега додека читаш.
И замисли прашање дали го живеете сонот ?
Толку сега за сега.

--- надополнето ---

>.<
Хахах да, грешка мала кога мислев на свесност мислев на само-свест.
Треба тоа да се поправи, компир гледам месо вадам. :)

--- надополнето ---

Има некои теми за ова
тука
тука
тука

Види, мислам дека во втората се зборува за она што сакаш да го кажеш :)
Да, од аспект на мозокот.
Свеста не е производ на мозокот. Ама мозокот ја рефлектира состојбата на свеста.
Од друга страна може да се влијае обратно, binaural beats на пример, или пак со мантри, дроги и слично.

--- надополнето ---

Инаку кога сме веќе тука да спомнеме која е аналогијата(одговорот) на мозокот на овие состојби.
Нели сите ги знаат
1.ALPHA(8-12) Hz
2.BETA(13-16) Hz
3.THETA(4-7) Hz
4.DELTA(1-3) Hz
Разликата меѓу нив е во фрекфенцијата на работа на мозокот. Аналогно на ова имаме
5 модификации на умот(планирам тема за ова да отворам).
Ама најубаво е и за 4-те режими на работа на мозокот темичка да се отвори.
Ова е на кратко.

С

Сатори

Гостин
Дури четири?Чудесно ... јас сум запрепастена, а цело време мислев дека се стремиме кон врховна луцидност како нереализирани човечки суштества.
А што правиме со архепискиот свет (olam acilut), креативниот свет (olam briah), формативниот свет (olam jecirah) и материјалниот свет (olam asiah)? M? Или тоа не го класифицираме како свесност во денешно време ... :raz:

Kajgana Shop

На врв Bottom