20 мисли за религијата кажани од атеисти

• Креатор на темата Креатор на темата Лајто
  • Време на започнување Време на започнување
Погрешно толкуваш,т.е. буквално.
Болд1 - Исус дошол на овој свет за да не избави од гревот.Да.Да го примиме неговото учење за да станеме подобри луѓе и да водиме безгрешен живот.
Болд2.- Само со неговиот Збор,неговото учење ќе го спознаеме Бога.
Болд3.- Овде Исус сака да каже да ако си зависен (емотивно) од луѓето не ќе можеш да постигнеш просветление,што значи,не си достоен да го следиш неговиот пат.Нештата за кои си врзан се плашиш да не ги изгубиш,а со тоа страдаш и не можеш да напредуваш во животот.
Јас вака ги толкувам работите.Поздрав.
Христијанството работите во библијата секогаш ги толкува буквално, тоа е и проблемот! Види ја темата Креационизам наспроти еволуционизам и ќе видиш колку апсурдни, смешни и глупи нешта се толкуваат буквално! Јас и ти можеме да ги толкуваме посочениве работи како сакаме, но религијата ги толкува токму онака како што посочив.
Исус дошол на овој свет за да не избави од гревот.Да.Да го примиме неговото учење за да станеме подобри луѓе и да водиме безгрешен живот.

Кој е тој безгрешен живот? Ако бог сака да не избави од гревот, зошто не создал со грев? Ако бог сака да го уништи злото, зошто воопшто го создавал?
Само со неговиот Збор,неговото учење ќе го спознаеме Бога.

А што е со тие што нема да го спознаат на тој начин? Трета опција нема во библијата, значи тој што решил да ја искористи неговата слободна воља, оди во пеколот?
Овде Исус сака да каже да ако си зависен (емотивно) од луѓето не ќе можеш да постигнеш просветление,што значи,не си достоен да го следиш неговиот пат.Нештата за кои си врзан се плашиш да не ги изгубиш,а со тоа страдаш и не можеш да напредуваш во животот

Зошто да не бидам емотивно зависен од луѓето кој ги сакам? Каква врска има тоа со моето просветление? На кој начин има било каква врска мојата љубов кон луѓето кој ми се блиски и кој ги сакам? Како може тоа да биде пречка во моето напредување во животот? И зошто "МОРАМ" да го сакам Исус повеќе од нив, за да неодам во пеколот?

Христијанството работите во библијата секогаш ги толкува буквално, тоа е и проблемот! Види ја темата Креационизам наспроти еволуционизам и ќе видиш колку апсурдни, смешни и глупи нешта се толкуваат буквално! Јас и ти можеме да ги толкуваме посочениве работи како сакаме, но религијата ги толкува токму онака како што посочив.

Кој е тој безгрешен живот? Ако бог сака да не избави од гревот, зошто не создал со грев? Ако бог сака да го уништи злото, зошто воопшто го создавал?

А што е со тие што нема да го спознаат на тој начин? Трета опција нема во библијата, значи тој што решил да ја искористи неговата слободна воља, оди во пеколот?

Зошто да не бидам емотивно зависен од луѓето кој ги сакам? Каква врска има тоа со моето просветление? На кој начин има било каква врска мојата љубов кон луѓето кој ми се блиски и кој ги сакам? Како може тоа да биде пречка во моето напредување во животот? И зошто "МОРАМ" да го сакам Исус повеќе од нив, за да неодам во пеколот?
[/COLOR][/LEFT]

[/COLOR][/LEFT]

[/COLOR][/LEFT]
- Како Бог не создал со грев?Батали ти Стар Завет,Адам,Ева и јаболки.Како прво Бог не може нешто да сака да направи,во случајов да го уништи злото.Бог не е човек па да сака нешто.Бог нема желби.Ајде како што велиш,ако го уништи пак злото,тогаш бетер би не осакатил.На крај краева пак,добро без зло неможе нити пак обратно.И што е Зло?Она што за тебе е зло за некого е добро и обратно.Нешто е зло бидејќи ние така го гледаме како зло.За некого не е.

- Пеколот и Рајот се на Земјата.Што ќе биде она што ќе го перцепираш зависи од тебе.За некого животот е пекол за некого рај.Не му е животот рај бидејќи има пари,него затоа што поинаку гледа на работите,свеста му е на повисоко ниво.Не сите богати имаат убав живот и не сите сиромаси имаат лош живот.Тој што се води по слободна воља може да забега по крив пат,а Исус ти дава упатства и можност да не забегаш.И не те тера со сила да го следиш,изборот е твој.

- Познавам девојче која студираше во друг град и седеше таму.Батали факултетот бидејќи не можеше да живее без мама,тато,бато...Познавам човек кој замина преку барата,изгради таму таму кариера и стана Човек.Дали би го постигнал тоа доколку беше приврзан за неговите и останеше овде?Неговите никаде не заминаа.Редовно си се слушаат и доаѓа еднаш годишно ваму.
Ако си зависен од нештата се плашиш да не ги загубиш.А вечно не трае ништо,и тогаш страдаш.Истова филозофија се среќава и во Будизмот со четирите племенити вистини.

Ако бог сака да не избави од гревот, зошто не создал со грев?

Бог не не создал со грев.

Ако бог сака да го уништи злото, зошто воопшто го создавал?

Бог не го создал злото. Злото не е создание. Злото е само изветоперено добро. Дозволи ми да ти илустрирам. Дали чеканот е зло? Не. Но сепак со него можеш да разбиеш некоја глава. Дали динамитот е зла креација? Не, тој бил создаден како помошно средство на рударите. Но сепак денес се злоупотребува за нешто друго.
Злото е недостаток на добро, како што и студот не е создание само по себе, туку е недостаток на топлина.

Бог не го создал злото. Злото не е создание. Злото е само изветоперено добро. Дозволи ми да ти илустрирам. Дали чеканот е зло? Не. Но сепак со него можеш да разбиеш некоја глава. Дали динамитот е зла креација? Не, тој бил создаден како помошно средство на рударите. Но сепак денес се злоупотребува за нешто друго.
Злото е недостаток на добро, како што и студот не е создание само по себе, туку е недостаток на топлина.

Зло е тој што управува со чеканот не самиот чекан.Како се загубила добрината во управувачот на чеканот,зарем Бог не го предвидел тоа?
Всушност самиот термин зло повеќе зависи од една до друга гледна точка.

Хмм... Злото зависи од слободна волја и способност за расудување. Животните не прават зло. Секој човек после првиот грев сам си одредува што е добро а што зло, и затоа нема здраво општество.

Дај бе чорбаџи доста со тие милион пати повторувани фрази.... дај нешто ново...

Злото е недостаток на добро!!!!!!!!!!!!!!...:jaj:, па ...... историјата укажува на гооооооооооооооолем недостаток...... или поточно, никакво присуство на добро. Од друга страна и тие што биле и се бореле против „злото’’ после борбата и „победата’’ и самите почнувале со ширење на злото.... се додека не се јават некои нови борци против „злото’’ за да го продолжат магепсаниот круг.

А ако погледнеме од друга страна изгледа поточно е...

Доброто е недостаток на зло, топлото е недостаток на студ..... :baeh:

историјата укажува на гооооооооооооооолем недостаток...... или поточно, никакво присуство на добро.

Тука се согласуваме. Тоа е Библиска вистина.

„Нема никој праведен, нема ниту еден; нема разумен, нема кој да Го бара Бога; сите застранија, сите заедно станаа неполезни, нема кој да прави добро, нема ниту еден.” Нивното грло е отворен гроб, измамуваат со јазиците; змиски отров е под нивните усни. Устата им е полна со клевета и горчина. Нозете им се брзи за пролевање крв; запустување и беда се по нивните патишта; тие не го познаваат патот на мирот. Нема Божји страв пред нивните очи.“ (Римјаните 3:10-18, Библијата)

„Господ виде колку е голема човековата расипаност на земјата и дека секоја мисла во неговата памет секогаш е само зло. “ (Битие 6:5, Библијата)

Дај бе чорбаџи доста со тие милион пати повторувани фрази.... дај нешто ново...

Злото е недостаток на добро!!!!!!!!!!!!!!...:jaj:, па ...... историјата укажува на гооооооооооооооолем недостаток...... или поточно, никакво присуство на добро. Од друга страна и тие што биле и се бореле против „злото’’ после борбата и „победата’’ и самите почнувале со ширење на злото.... се додека не се јават некои нови борци против „злото’’ за да го продолжат магепсаниот круг.

А ако погледнеме од друга страна изгледа поточно е...

Доброто е недостаток на зло, топлото е недостаток на студ..... :baeh:

Ова во никој случај не може да биде точно. Сега и ке ти кажам зошто.
Причината за нашето раѓање, за репродукцијата на човештвото е доброто, те љубовта. Спротивно на љубовта е лошото т.е омразата. Значи се што постои на оваа планета е зачнато од доброто од љубовта, додека се што е во допир со лошото и зло, изумира, т.е го снемува.
Од таа причина се зема дека доброто е претходник на злото, бидејки ако е обратно тогаш немало ништо и да постои, нити планетата земја нити сонцето нити ништо.
Значи морало да има добро, кое ке создаде нешто, ке изгради, за подоцна да се направи зло и тоа што е направено од доброто да се уништи.. Секако, злото го прави само човекот, додека никое друго живо суштество не прави зло. Кај нив постои само инстинкт за преживување и одбранбен систем кој се активира само ако нивото преживување е доведено во опасност.
Штом сега разјаснивме дека доброто е прво а злото второ по настанок, во никој случај не можеме реченицата да ја кажеме во обратна насока.
Исто како, кога некој ке ти каже, дека ти личиш на мајка ти, и тоа е правилно. Не можеш да кажеш мајка ти личи на тебе, така?Значи таа е постара, ти си произлегла од неа и затоа ти личиш на неа а не она на тебе.
Е исто е и во овој случај, и затоа правилно е да се каже дека злото е недостаток на добро.

Глупавоста е нодостаток на ум!!!
Сите веруваме во нешто. Ти имаш потреба тоа нешто што ќе те ислуша, што ќе ќути, што нема да ти замери, што нема да ти соли памет, и што нема да ти дава совети, а сепак секогаш ќе биде до тебе да го нарекуваш БОГ, ГОСПОД, ИСУС ватевер. Епа ја тоа истото во што верувам можеби се вика ЗИД; ВРАТА; ДРВО, КУЧЕ, ЗАМИСЛЕНО ДРУГАРЧЕ, различни се имињата а сепак вршат иста функција.
Религијата е fairy tale за возрасни.
Не е важно кој во што верува, важно е тоа позитивно да влијае на нас.
Твојот БОГ и моето ДРВО се еднакви...

- Како Бог не создал со грев?Батали ти Стар Завет,Адам,Ева и јаболки.Како прво Бог не може нешто да сака да направи,во случајов да го уништи злото.Бог не е човек па да сака нешто.Бог нема желби.Ајде како што велиш,ако го уништи пак злото,тогаш бетер би не осакатил.На крај краева пак,добро без зло неможе нити пак обратно.И што е Зло?Она што за тебе е зло за некого е добро и обратно.Нешто е зло бидејќи ние така го гледаме како зло.За некого не е.

- Пеколот и Рајот се на Земјата.Што ќе биде она што ќе го перцепираш зависи од тебе.За некого животот е пекол за некого рај.Не му е животот рај бидејќи има пари,него затоа што поинаку гледа на работите,свеста му е на повисоко ниво.Не сите богати имаат убав живот и не сите сиромаси имаат лош живот.Тој што се води по слободна воља може да забега по крив пат,а Исус ти дава упатства и можност да не забегаш.И не те тера со сила да го следиш,изборот е твој.
Неможеш да го баталиш стариот завет, затоа што е дел од сите три монотеистички религии. Исус вели недојдов да го поништам законот, туку да го исполнам!
Што се однесува до доброто и злото и јас истото го кажувам! Казната и наградата се последиците од нашите постапки, а не гневот и љубовта на некој бог кој седи и не пази што ќе направиме. Грешките и успесите се патот со кој се учи преку искуството! Се останато кое го пропагира религијата е манипулација и перење мозок. Апсолутно си во право дека пеколот и рајот се тука на земјата, но тоа не е ставот на монотеистичките религии и тука е и моето несогласување и критика.
- Познавам девојче која студираше во друг град и седеше таму.Батали факултетот бидејќи не можеше да живее без мама,тато,бато...Познавам човек кој замина преку барата,изгради таму таму кариера и стана Човек.Дали би го постигнал тоа доколку беше приврзан за неговите и останеше овде?Неговите никаде не заминаа.Редовно си се слушаат и доаѓа еднаш годишно ваму.
Ако си зависен од нештата се плашиш да не ги загубиш.А вечно не трае ништо,и тогаш страдаш.Истова филозофија се среќава и во Будизмот со четирите племенити вистини.

Зависноста кон некого не е исто што и љубовта кон некого, јас имам многу луѓе кој ги сакам и почитувам и тие никогаш небиле пречка кон ниеден мој успех, затоа ти го поставив прашањето зошто некој мора да го сака Исус повеќе од неговите најблиски за да неоди во пеколот?!

--- надополнето ---

Тогаш не е сезнаен и семоќен! Нели бог е создател на се? Тогаш значи дека не е совршен штом има работи кој постојат а не се по негова воља!

Ако е така како што кажуваш, зошто лично бог во библијата го вели следново?

Исаија 45:7
Кој правам светлина и создавам мрак, градам мир и создавам зло; јас господ ги правам сите овие работи.

Ако е така како што кажуваш, зошто лично бог во библијата го вели следново?

Исаија 45:7
Кој правам светлина и создавам мрак, градам мир и создавам зло; јас господ ги правам сите овие работи.

Еве подобар превод:

Јас Сум Господ и нема друг;
Јас ја творам светлината и ја создавам темнината.
Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата,
Јас, Господ, го правам се тоа.
(Исаија, 45:7)

Независно од преведот, оригиналниот хебрејски збор за „среќата“ е "шалом" што значи мир, благосостојба, просперитет. Евреите и ден денес така се поздравуваат „шалом алекем“ (мир со тебе), а слично се поздравуваат и арапите „селам алекум“ (мир со тебе).
Оригиналниот збор за „бедата“ е „рах“ има широк спектар на значење и не го опфаќа секогаш целото зло. Неговото контекстуално значење го откриваме од еврејскиот паралелизам што се користи во цитираниот текст. Како што темнината е спротивна на светлината, така и значењето на „рах“ е спротивно на „шалом“ т.е. спротивно на мир, благосостојба, просперитет и сл.

Контекстот пак на целиот цитат е единственоста на Господ (ЈХВХ), наспроти верувањето на тогашните Персијци дека постојат два бога, едниот добар (го претставувале со светлина), а другиот зол (темнина). Затоа Бог преку пророкот Исаија им вели дека не постои никаков друг бог покрај Него, дека Тој е единствен и дека се се случува согласно Неговата суверена воља и дозвола.

Еве подобар превод:

Викаш, ова од Господ е напишано?????

Ова во никој случај не може да биде точно. Сега и ке ти кажам зошто.
Причината за нашето раѓање, за репродукцијата на човештвото е доброто, те љубовта. Спротивно на љубовта е лошото т.е омразата. Значи се што постои на оваа планета е зачнато од доброто од љубовта, додека се што е во допир со лошото и зло, изумира, т.е го снемува.
Од таа причина се зема дека доброто е претходник на злото, бидејки ако е обратно тогаш немало ништо и да постои, нити планетата земја нити сонцето нити ништо.
Значи морало да има добро, кое ке создаде нешто, ке изгради, за подоцна да се направи зло и тоа што е направено од доброто да се уништи.. Секако, злото го прави само човекот, додека никое друго живо суштество не прави зло. Кај нив постои само инстинкт за преживување и одбранбен систем кој се активира само ако нивото преживување е доведено во опасност.
Штом сега разјаснивме дека доброто е прво а злото второ по настанок, во никој случај не можеме реченицата да ја кажеме во обратна насока.
Исто како, кога некој ке ти каже, дека ти личиш на мајка ти, и тоа е правилно. Не можеш да кажеш мајка ти личи на тебе, така?Значи таа е постара, ти си произлегла од неа и затоа ти личиш на неа а не она на тебе.
Е исто е и во овој случај, и затоа правилно е да се каже дека злото е недостаток на добро.

и „Ова во никој случај не може да биде точно. Сега и ке ти кажам зошто.“ ;)
Причината не е љубовта, туку оплодувањето на јајце клетката. Дали жената ја силувале или уживала, дете може да се направи. За бубачките, цвеќињата и диносаурусите да не збориме.

Значи: Не се' што е зачнато на оваа планета е зачнато од доброто. Би се дрзнал да кажам и дека најверојатно многу малку суштества се зачнати од љубов. Дури и ако зборуваме само за луѓето.

Понатаму, не се' што е во допир со лошото и зло изумира. Погледни ги диктаторите светски и домашни, мафијашите и подмолните свештеници-педофили, на пример.

Значи: Не се' што е во допир со лошто и зло изумира. Напротив, колку си поблизу до срцето на злото, се чини, дека подобро ти иде и имаш поголема јахта, или барем Мерцедес џип.

Постоењето на планетата, сонцето и све остало нема никаква врска со доброто и/или злото. Овие концепти ги измислил човекот. Природата не ги познава. Не постои лошо животно или зло растение. Нема добра планина или морална бактерија. Нема ни добри и лоши луѓе. Има добри и лоши однесувања. Ништо од ова нема никаква врска со никаков господ. Има врска единствено со нас луѓето. И понекој мајмун.

Значи: аналогиите мислам дека не се на место и дека не го поддржуваат тврдењето дека едното е пред другото. Добро-зло е дихотомија. Во моментот кога нашиот далечен предок за прв пат го помислил/осетил едното, во истиот момент станал свесен и за другото. Тоа и е дихотомија. Не може едно без друго. Нема прво и нема второ.

За љубов, најверојатно не е фер да се збори во минување, па тоа ќе го оставам.

Еве подобар превод:

(Исаија, 45:7)

Независно од преведот, оригиналниот хебрејски збор за „среќата“ е "шалом" што значи мир, благосостојба, просперитет. Евреите и ден денес така се поздравуваат „шалом алекем“ (мир со тебе), а слично се поздравуваат и арапите „селам алекум“ (мир со тебе).
Оригиналниот збор за „бедата“ е „рах“ има широк спектар на значење и не го опфаќа секогаш целото зло. Неговото контекстуално значење го откриваме од еврејскиот паралелизам што се користи во цитираниот текст. Како што темнината е спротивна на светлината, така и значењето на „рах“ е спротивно на „шалом“ т.е. спротивно на мир, благосостојба, просперитет и сл.

Контекстот пак на целиот цитат е единственоста на Господ (ЈХВХ), наспроти верувањето на тогашните Персијци дека постојат два бога, едниот добар (го претставувале со светлина), а другиот зол (темнина). Затоа Бог преку пророкот Исаија им вели дека не постои никаков друг бог покрај Него, дека Тој е единствен и дека се се случува согласно Неговата суверена воља и дозвола.
Епа самиот си кажа, според библијата се се случува согласно со вољата на бог, значи и злото. Дали ќе биде твојот "подобар" превод или оној кој јас го посочив, поентата е таа. Е сега бидејќи се што се случило и се што ќе се случи е негов план, како може луѓето да бидат грешни? Како може да имаат грев? Кога нивните постапки, одлуки, карактер и особини се согласно со неговата воља? Се наметнува заклучокот дека пеколот како идеја за казнување не е ништо друго освен идеја на садист, бидејќи одговорноста неможе да постои ако постапките и особините на луѓето се по негова воља!

Кога напишав дека се се случува согласно Божјата суверена воља, не мислев и на тоа дека Бог одлучува за луѓето и дека тие се марионети управувани од Него. Сега го препрочитувам текстот што го напишав и гледам дека сум бил доволно јасен, затоа нема да дообјаснувам. Ако навистина те интересира, ќе го прочиташ текстот уште еднаш, повнимателно и со правилен став.
Добра ноќ!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom