Ipsissimus
P.I.
Христијанството работите во библијата секогаш ги толкува буквално, тоа е и проблемот! Види ја темата Креационизам наспроти еволуционизам и ќе видиш колку апсурдни, смешни и глупи нешта се толкуваат буквално! Јас и ти можеме да ги толкуваме посочениве работи како сакаме, но религијата ги толкува токму онака како што посочив.Погрешно толкуваш,т.е. буквално.
Болд1 - Исус дошол на овој свет за да не избави од гревот.Да.Да го примиме неговото учење за да станеме подобри луѓе и да водиме безгрешен живот.
Болд2.- Само со неговиот Збор,неговото учење ќе го спознаеме Бога.
Болд3.- Овде Исус сака да каже да ако си зависен (емотивно) од луѓето не ќе можеш да постигнеш просветление,што значи,не си достоен да го следиш неговиот пат.Нештата за кои си врзан се плашиш да не ги изгубиш,а со тоа страдаш и не можеш да напредуваш во животот.
Јас вака ги толкувам работите.Поздрав.
Исус дошол на овој свет за да не избави од гревот.Да.Да го примиме неговото учење за да станеме подобри луѓе и да водиме безгрешен живот.
Кој е тој безгрешен живот? Ако бог сака да не избави од гревот, зошто не создал со грев? Ако бог сака да го уништи злото, зошто воопшто го создавал?
Само со неговиот Збор,неговото учење ќе го спознаеме Бога.
А што е со тие што нема да го спознаат на тој начин? Трета опција нема во библијата, значи тој што решил да ја искористи неговата слободна воља, оди во пеколот?
Овде Исус сака да каже да ако си зависен (емотивно) од луѓето не ќе можеш да постигнеш просветление,што значи,не си достоен да го следиш неговиот пат.Нештата за кои си врзан се плашиш да не ги изгубиш,а со тоа страдаш и не можеш да напредуваш во животот
Зошто да не бидам емотивно зависен од луѓето кој ги сакам? Каква врска има тоа со моето просветление? На кој начин има било каква врска мојата љубов кон луѓето кој ми се блиски и кој ги сакам? Како може тоа да биде пречка во моето напредување во животот? И зошто "МОРАМ" да го сакам Исус повеќе од нив, за да неодам во пеколот?