20 мисли за религијата кажани од атеисти

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156

Патем кажано, што ти бодат очи мерцедесите? Па секој појак бизнисмен вози скапа кола или џип, кои можеш да ги видиш низ град пред твојот нос, но тоа за тебе е „...так нормално...„ ама кога поп вози, тогаш тоа е проблем, така?
Бизнисмен=Мерцедес, Поп=Мерцедес, Поп=на бизнисмен ТАКА???
Што се свештените лица?
Која е поентата на нивното постоење?
Што сакал да докажи "Исус" со растурањето на тезгите?

--- надополнето ---

Навистина колку грди особини се толеранцијата и љубовта, колку е нелогично некој да зборува за непосакување лошо, за мир... :icon_roll.
...аха... а овие особини се несвојствени за атеистите така???
Е сега има по некој атеист кој ги меша поимите интелигенција и мудрост со поимот ограниченост, најверојатно сакал да кажи дека верниците се ограничени па ги побркал термините и испаднало тоа што испаднало...

A

apidrone

Гостин
Патем кажано, што ти бодат очи мерцедесите? Па секој појак бизнисмен вози скапа кола или џип, кои можеш да ги видиш низ град пред твојот нос, но тоа за тебе е „...так нормално...„ ама кога поп вози, тогаш тоа е проблем, така?
Значи поповите се бизнисмени, тие прават бизнис од црквата? Или црквата од народот се одржува? И да, проблем е кога поп вози скапа кола, затоа што тие проповедаат скромност, чесност итн. а од друга страна самите истите начела ги прекршуваат.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
...аха... а овие особини се несвојствени за атеистите така???
Е сега има по некој атеист кој ги меша поимите интелигенција и мудрост со поимот ограниченост, најверојатно сакал да кажи дека верниците се ограничени па ги побркал термините и испаднало тоа што испаднало...
Не велам дека се несвојствени за атеистите воопшто, не ми вади сега реченици од контекст. Само го напоменав тоа како вредности кои се проповедаат во Христијанството и не ми е јасно што има тука лошо. И не ми е јасно како можеш да тврдиш дека верниците се ограничени. Зошто да се ограничени? Сите се ограничени? Демек нема ограничени атеисти?
Тоа што јас верувам во Бога, не му дава на било кој право да ме етикетира, исто што јас како особа не етикетирам никого...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не велам дека се несвојствени за атеистите воопшто, не ми вади сега реченици од контекст. Само го напоменав тоа како вредности кои се проповедаат во Христијанството и не ми е јасно што има тука лошо. И не ми е јасно како можеш да тврдиш дека верниците се ограничени. Зошто да се ограничени? Сите се ограничени? Демек нема ограничени атеисти?
Тоа што јас верувам во Бога, не му дава на било кој право да ме етикетира, исто што јас како особа не етикетирам никого...
Тоа е една од постарите програми, за индоктринација на луѓево.
Ако не му веруеш на дарвин си глупо дете, хаххахх маму им ебам фашистичка.
И како што гледаш тоа поминало и у постари години, сега они се најинтелигентни.
Ко ќе чујам некој таков на форумов(куче под сенка незнае да врзе) 'интелигентен' некој ццццццццц

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Навистина колку грди особини се толеранцијата и љубовта, колку е нелогично некој да зборува за непосакување лошо, за мир... :icon_roll
Од секогаш ме нервирала ароганцијата на атеистите по однос на тоа прашање. Го почитувам изборот, секој има право да избере дали ќе верува, ама ароганцијата демек они се интелегентни и мудри, а верниците не се, е таа што ме тера едноставно да ги одбегнувам луѓето, или барем да одбегнувам било какви дискусии со нив. Затоа и не ни пишувам во подфорумот.

Само факти.... значи не е напразно зборување.
Како и да е, за се си постојат исклучоци.

Како на пример фактот што религијата е најраспространета во најсиромашните земји, особено муслиманските. И таму единствено учење е религиозното.
Кое пак, е далеку, далеку од вистината.

Многу е полесно да се прочита и разбере една книга, отколку стотици други (научни пред се). Но има некои кои и покрај сето знаење што го имаат, пак негираат да веруваат во тоа и место тоа ја избираат религијата. Причини има неколку.

Како и да е, за да ја откриеш дали водата во една бара е замрзната или не, не треба да чекаш Бог да ти одговори. Така е и со милиони други нешта. Всушност со се.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

Само факти.... значи не е напразно зборување.
Како и да е, за се си постојат исклучоци.
Сакаш да кажеш ти си исклучок кај атеистите ?
Или нешто друго, не те разбирам.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Сакаш да кажеш ти си исклучок кај атеистите ?
Или нешто друго, не те разбирам.
Да Игоре, јас сум исклучок. Границата тука на табелата е до 110. Малку за мене.

Но за тебе Игоре, доволно е само да причиташ шо ќе ти каже конспираси теори рисрч.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Пссссст....too many lies make the baby jesus cry...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да Игоре, јас сум исклучок. Границата тука на табелата е до 110. Малку за мене.

Но за тебе Игоре, доволно е само да причиташ шо ќе ти каже конспираси теори рисрч.
Немам потреба ја да мерам IQ, знам jaс што знам.
Само будали мератIQ, несигурни у своето знаење па им треба потврда од друг.:helou:

--- надополнето ---

Немало на тестот куче врзување под сенка.
Ке си го утнел сигурно.

TheKoksi

[K]oksi
Член од
7 декември 2010
Мислења
139
Поени од реакции
22
Според мене, подобро да си верник, и така ништо не губиш, барем можеш да се надеваш. А атеистот што?
Ќе споредам и аналитички ке зборам: Верникот ќе го дефинирам како: - имаш кец у школо, добиваш шанса да одговараш користеш ја шансата колку и да незнаеш, неможе да иде подолу од кец, ништо не губеш.
Атеистот ќе го дефинирам како: - имаш кец у школо, добиваш шанса да одговараш и несакаш да ја искористеш мислејки дека дека неможеш да одговореш задоволително.
Според ова, верникот е оптимист а атеистот е песимист.
Освестете се атеисти !

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Некаде прочитав една интересна мисла:

ПОДОБРО ДА ЖИВЕАМ ВЕРУВАЈЌИ ВО ГОСПОД БОГ А ПОДОЦНА ОТКРИЈАМ ДЕКА НЕ ПОСТОИ,
ОТКОЛКУ ДА ЖИВЕАМ НЕ ВЕРУВАЈЌИ ВО НЕГО А ПОТОА ОТКРИЈАМ ДЕКА ГО ИМА

Интересна е мислава, и мене лично ме интересира што толку им е интересно на оние што се нарекуваат атеисти -да докажуваат дека вербата во нешто што не е опипливо и видливо за нашите сетила треба да е лошо? Зашто едноствано има потреба од тој вид на комуникација. Дали религијата ве гуши како личности?

Исто и за теистите - зашто има потреба да одговараат на секое прашање? Патем речени и прашањето и одговорот се толку неаргументирани што делува повеќе од смешно.

Едноставно прифатет ги луѓето такви какви што се било да се теисти или атеисти. Ако некој сака хорори а некој комедии тогаш кој е тој што го избрал вистинското?

A

apidrone

Гостин
Според мене, подобро да си верник, и така ништо не губиш, барем можеш да се надеваш. А атеистот што?
Ќе споредам и аналитички ке зборам: Верникот ќе го дефинирам како: - имаш кец у школо, добиваш шанса да одговараш користеш ја шансата колку и да незнаеш, неможе да иде подолу од кец, ништо не губеш.
Атеистот ќе го дефинирам како: - имаш кец у школо, добиваш шанса да одговараш и несакаш да ја искористеш мислејки дека дека неможеш да одговореш задоволително.
Според ова, верникот е оптимист а атеистот е песимист.
Освестете се атеисти !
Атеист е човек кој не верува во натприродни сили, а не оној што не верува во себе! Ти си ги смешал работите.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
ПОДОБРО ДА ЖИВЕАМ ВЕРУВАЈЌИ ВО ГОСПОД БОГ А ПОДОЦНА ОТКРИЈАМ ДЕКА НЕ ПОСТОИ,
ОТКОЛКУ ДА ЖИВЕАМ НЕ ВЕРУВАЈЌИ ВО НЕГО А ПОТОА ОТКРИЈАМ ДЕКА ГО ИМА
Е де, тоа е во главно поентата: верувајте во господ. За секој случај.
Треба да изработите билборди со натписот.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Дали овие имале ниско IQ?
Чекај сега гарант ќе ти извадат некоја теорија за исклучоците, дека знаеш високо IQ е резервирано само за атеисти. Скраја да е, верник да е паметен, само затоа што верува во Господ. :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom