Министерот Димовски се сретна со тутунарите, остануваат најавите за протести.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Ти дете да не навиваш за инфлација во државата ако раста цените на се сме го наебале. Цената на тутунот во 2003 била 80 ден во 2009 196 ден 150% зголемување. Толку немаме инфлација. Згора на тоа високата цена на тутунот ја убива конкурентноста и можноста за извоз и создава невработеност и трговски дефицит.
Ти да не навиваш за вакви работи?
Паричната маса од 97 трипати пораснала. Затоа Грчките трговци и Бугарските се скапуваат купувајќи македонски земјоделски производи иако цената во последните години рипнала и за 100 посто. Пак им е ефтино... so shut up

А патем не ми збори конкуретност и слободен пазар кога другите земјоделските производители се тешко субвенционирани од страна на својата држава и исто така организирани за разлика од кај нас каде државата ги координира или нивнотот здружение :)

Патем објасни ми ја твојата логика скултпури не се проблем ама субвенции се проблем ?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Видете вака најлошо е што ние зборуваме за земјоделците а ниеден од нас не спаѓа во таа група што деновиве протестира-тутунарите...така да знаете и сами дека вистината секогаш има две страни...а во нашава земја се е искористено за пропаганди и политички поени!!!

Затоа ве молам да не чукаме празна слама,бидејќи стварно не е убаво ако се рачунаме за интелектуалци да се бавиме со шпекулации!:smir:
Не садам тутун и немам садено најмалку десет години, ама има луѓе што ми се фамилија пријатели другари садат и знам точно што е што и за што се бунат. Ако профитот остане кај менаџерите газдите и разните шпекулантски паразити во тутунските комбинати кај обичниот тутунар ќе нема пари, чим тој нема пари тогаш нема економија ќе гледа да сврзи крај со крај. И сите работат за да заработат а не само колку за храна или за сметките да остане, трудот нивни не се цени....

И темата не е за Грујо или за Бранко или Велија да се пушти или задржи во затвор, темата е за откупната цена на тутунот и незадоволството од нејзе.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Паричната маса од 97 трипати пораснала. Затоа Грчките трговци и Бугарските се скапуваат купувајќи македонски земјоделски производи иако цената во последните години рипнала и за 100 посто. Пак им е ефтино... so shut up

А патем не ми збори конкуретност и слободен пазар кога другите земјоделските производители се тешко субвенционирани од страна на својата држава и исто така организирани за разлика од кај нас каде државата ги координира или нивнотот здружение :)

Патем објасни ми ја твојата логика скултпури не се проблем ама субвенции се проблем ?
Ако се сите глупави треба и ти да бидеш таков? :toe: Мисли со своја глава дете.

Неможе ич да ми биде жал за тутунарите. Што вреди помалку тој што работи во тутунски комбинат? Човекоте ќе има помалку работа ќе биде полошо платен и нема да има вработување во тутунската индустија. Исто е и со консументите Пушачите. Исто е и со сите што се поврзани било како со бизнисот. Не е фер ич и голема неправда сакаат да направат тутунарите од која сите ќе страдаме. Страм да им е.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Ако се сите глупави треба и ти да бидеш таков? :toe: Мисли со своја глава дете.
Mислам со своја глава несубвенционирањето буквално го опуштоши земјоделството последниве 15 години бидејќи земјоделците беа прегазени од ефтини земјоделски увезени продукти од странство од земји кои субвенционираат свои земјоделци. Од друга страна според она што го гледамкако контрааргумент е копирано од рандом учебник од истите тие економисти кои велеа дека нема криза, дека еве сега излагаме од криза, дека инфлацијата е само 1.6 посто, листата е долга на тие економисти и нивните харвардски дипломи не вредат ништо ниту учебниците ...се е сведено на верба.

Економијата е филозофија а не наука од проста причина бидејќи во неа се инфолвирани луѓето и нивните акции , такво нешто тешко се предвидува... па дај те молам акни се од темава пред уште да се избрукаш....

But not one economist in any position of influence advocated the bankruptcy and restructuring of the Too Big To Fail banks. Some actually advocated a “hold your nose and get it over with” approach to the TBTF banks—

—which is unsurprising: Establishment religions are not in place to change a society, but to maintain a society. Establishment religions benefit those in power by maintaining the status quo—their job is to make sure the populace never questions the status quo, no matter how wide the gap between the stated principles on the one hand, and what is actually done on the other.

The fact that the TBTF banks were not allowed to fail—and instead were bailed out to the detriment of the economy as a whole, but to the benefit of a small, well-positioned minority—goes to show what the establishment religion of economics is used for: To shore up the interests of those in power, to the detriment of the society as a whole.

Not only that, the Religion of Economics is used to explain away blatantly hypocritical measures as part of The Grand Design.

“It’s a bad solution, but what are we gonna do? Let the banks fail? That will bring about a market collapse! The end of the free market! So we gotta hold our noses and get it over with.”: How many, many times did we all hear economists say this, about saving the TBTF banks? That it was systemically necessary to save the banks.

Are those the words of someone who truly believes in the “creative destruction” that is supposed to be such an integral part of the free markets?

No: They’re the words of a priest of the establishment religion, protecting the interests of his masters.

Just like all powerful religions, economics has different sects and denominations.
http://gonzalolira.blogspot.com/2010/10/our-god-is-money-economics-isnt-dismal.html
убаво овде ти објаснува еден човек што е економија и твојата мизерна верба во графикони прекини да проповедаш овде нема да најдеш верници ниту наивни следбеници
И сеуште не ми објасни како бре не ти е проблем склуптурите и парите за нив што ги давааат а субвенциите се проблем кои се упола од нив ?!

Еве за твои очиња онли

It’s no great insight to say that economics—the so-called “dismal science”—has had a dismal track-record in terms of predicting macro-economic events over the last forty-odd years.

And as for the last couple of years? Sheesh—a monkey throwing darts would have done a better job of predicting how the macro-economic picture would play out.

Very few people have been asking why this is so. Very few people have been asking why economics has failed so spectacularly at predicting the Global Financial Crisis, and very few people have asked why economics cannot seem to solve the Global Depression we are currently experiencing.

This is an important question—especially if we are collectively putting so much of our faith in economists and their dismal science, as the sherpas who will lead us out of this current mess that we’re in, and back up to the mountain top.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Mислам со своја глава несубвенционирањето буквално го опуштоши земјоделството последниве 15 години бидејќи земјоделците беа прегазени од ефтини земјоделски увезени продукти од странство од земји кои субвенционираат свои земјоделци. Од друга страна според она што го гледамкако контрааргумент е копирано од рандом учебник од истите тие економисти кои велеа дека нема криза, дека еве сега излагаме од криза, дека инфлацијата е само 1.6 посто, листата е долга на тие економисти и нивните харвардски дипломи не вредат ништо ниту учебниците ...се е сведено на верба.

Економијата е филозофија а не наука од проста причина бидејќи во неа се инфолвирани луѓето и нивните акции , такво нешто тешко се предвидува... па дај те молам акни се од темава пред уште да се избрукаш....

http://gonzalolira.blogspot.com/2010/10/our-god-is-money-economics-isnt-dismal.html
убаво овде ти објаснува еден човек што е економија и твојата мизерна верба во графикони прекини да проповедаш овде нема да најдеш верници ниту наивни следбеници
Алооооооооооооооо 21 век е Компјутери интернет Хајтек бул шит они нижат тутун чувај боже уште опинци да не прават и да жалат дека никој не и ги купува. Остај ги Американците они субвенционираат и Банки од Волстреет и Инвестициони фондови и знаеме како завршија имаа долг ала Грција. Гледаш Западна Европа влезе до гуша во гомна од тие субвенции. Треба да учиме од грешките на Западна Европа а не да ги правиме.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Алооооооооооооооо 21 век е Компјутери интернет Хајтек бул шит они нижат тутун чувај боже уште опинци да не прават и да жалат дека никој не и ги купува. Остај ги Американците они субвенционираат и Банки од Волстреет и Инвестициони фондови и знаеме како завршија имаа долг ала Грција. Гледаш Западна Европа влезе до гуша во гомна од тие субвенции. Треба да учиме од грешките на Западна Европа а не да ги правиме.
Сега дефинитивно се гледа дека немаш поим. Европа влезе во гомна зошто ги превзеде на банките долговите наместо да ги остави да пропаднат, европа е во гомна ради екцесивната бирократија ама сигурно не ради субвенциите кои се мал дел од буџетот, и европа е во гомна бидејќи беше доволно глупава да дозволи увоз на ефтини производи од кина. И доволно глупа да дозволи производствотот да се пресели во Кина не ради субвенциите кои многу многу мал дел од буџетот
Сега објасни ми како може склуптурите да не се проблем а субвенциите да се?!

Патем склуптурите се околуи 200 милиона субвенции според педерчињата се 100 ... како е возоможно бре ?!

Македонија има 50 проценти пушачи патем и тутунот кои го садат е чесна работа, власта наместо да кординира кој колку да сади и да воведува дефицитарни производи за садење дава монополи да го стрижат обичниот земјоделец и уништуваат ...

21 век - век на паразитити како стефусот кој зема партиска плата .

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Сега дефинитивно се гледа дека немаш поим. Европа влезе во гомна зошто ги превзеде на банките долговите наместо да ги остави да пропаднат, европа е во гомна ради екцесивната бирократија ама сигурно не ради субвенциите кои се мал дел од буџетот, и европа е во гомна бидејќи беше доволно глупава да дозволи увоз на ефтини производи од кина. И доволно глупа да дозволи производствотот да се пресели во Кина не ради субвенциите кои многу многу мал дел од буџетот
Сега објасни ми како може склуптурите да не се проблем а субвенциите да се?!

Патем склуптурите се околуи 200 милиона субвенции според педерчињата се 100 ... како е возоможно бре ?!
Another example of trade distorting subsidies is the Common Agricultural Policy of the European Union. It represents 48% of the entire EU's budget, €49.8 billion in 2006 (up from €48.5 billion in 2005). :helou: For example, the EU is currently spending €3.30 in subsidies to export sugar worth €1. :nesvest:

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Another example of trade distorting subsidies is the Common Agricultural Policy of the European Union. It represents 48% of the entire EU's budget, €49.8 billion in 2006 (up from €48.5 billion in 2005). :helou: For example, the EU is currently spending €3.30 in subsidies to export sugar worth €1. :nesvest:
Уште една причина за субвенционирање на земјоделието :)
Инаку ќе не прегазат. Патем тоа буџетот на брисел а земја по земја е друга приказна и е фракција од вкупните буџети на земјите членки отпрлика околу 1 посто
Европа пак реков не е во невојла ради субвенциите ...повторна елементарна неписменост, еу не како америка со унифициран федерален буџет ....

To pay for this, the EU had an agreed budget of €120.7 billion for the year 2007 and €864.3 billion for the period 2007-2013,[1] representing 1.10% and 1.05% of the EU-27's GNI forecast for the respective periods. By comparison, the UK expenditure for 2004 alone was estimated at about €759 billion and France was estimated at about €801 billion.
In the 2006 budget, the largest single expenditure item was agriculture (direct aid, export refunds, storage, rural development and other) with around 46.7% of the total budget. Next came structural actions (Objective 1, Objective 2, Objective 3, other structural measures, community initiatives, innovatory measures and technical assistance, other specific structural operations and the cohesion fund) with approximately 30.4% of the total. Internal policies (training, youth, culture, audiovisual, media, information, energy, Euratom nuclear safeguards and environment, consumer protection, internal market, industry and Trans-European networks, research and technological development, other internal policies) took up around 8.5%. Administration accounted for around 6.3%. External actions, the pre-accession strategy, compensations and reserves brought up the rear with approximately 4.9%, 2.1%, 1% and 0.1% respectively.
Извор http://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_the_European_Union

Не ме терај да ти цртам ако го направам тоа значи дека немаш мозок те молам не ми го троши времето со глупости и ради инает

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не ми е јасно како овој Стефус-Рефус е експерт за се што наликува дека има политичка заднина. Па уште има некои членови што се обидуваат да му објаснат со факти дека не е во право. Дали некаде прочитавте нешто од него издржано со факти?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Уште една причина за субвенционирање на земјоделието :)
Инаку ќе не прегазат. Патем тоа буџетот на брисел а земја по земја е друга приказна и е фракција од вкупните буџети на земјите членки отпрлика околу 1 посто
Европа пак реков не е во невојла ради субвенциите ...повторна елементарна неписменост, еу не како америка со унифициран федерален буџет ....

Извор http://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_the_European_Union

Не ме терај да ти цртам ако го направам тоа значи дека немаш мозок те молам не ми го троши времето со глупости и ради инает
1. Драго ми е дека и ти почна да пишува за GNI и GDP.
2. Поената е како МК може да се натпреварува со 50.000 milinon субвенции кога има само 100 милиони. Дали и се исплати да влезе во таа луда војна или да бега во сектори каде нема субвенции?
3. Земјоделските субевниции од 2007-2012 (план) се зголемиле од 7 над 130 милини во МК. Уште колку ќе растат? И од дека ќе дојдат тие пари? Мислиш дека некој ќе има муда да ги намали субвециите сега? Нема шанси.
4. Кој корист од субвенции? Не се инвестиции и несоздаваат пари.

Македонија треба да бега од субвенции и субвенционирани сектори како од ѓаволот. Само ќе го цицаат Буџетот до смрт а за возврат немаш ништо само статус кво. Ако некој сака да фрла пари во ветер за да го движи бродот по инерција во ист правец може негов избор ама цената превиска. Денес земјоделци, превозници и административци утре Банкари и Брокери. Too big to fail Нели moral hazard e тоа.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Штом почнале со казни, сигурно тутунарите не се виновни

Кога се отворени само 1/3 од откупните пунктови, кога и министерот повикува на пореална проценка, кога инспекциите мафтаат со казни за фирмите...најверојатно земјоделецот не е кабает.

mene bas ova me buni, spored ova vladava probuva da do resi problemot ili glumi deka saka, ili pak nekoj namerno ne gi otvora punktovite za da se pravi guzva ili glama.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Можда е и тоа у игра, не знам.
Секогаш кога треба да се откупува производ, се прави хаос од сето тоа, информациите се или еднострани или вешто обликувани. Но познавајќи ја работата на откупните пунктови од порано, знам дека окинуваат на класи (као споредба -кога се заменува во отпадите металот заради помала цена). Можеби за фирмите оправдано (за профит), но производителите се оштетени. Затоа и ги поддржувам инспекциите кои ги формира МЗШВ и напорот во функција на справување со проблемот во смисол поштено тутунарот сработил, поштено треба да му се плати што е договорено.
Но штом имаат волку проблеми, можда треба да се смени постапката или начинот на формирање цена...нешто не штима.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
The economy of the European Union generates a GDP of over €11,805.66 billion ($16,447.26 billion in 2009) а земјодлески субвенции од окулу 60 милјарди или 0,5% од БДП. Македонија има БДП од 9,5 милијади а земјодлески субвенции од 100 милиони или 1% од БДП.
МК 1% ЕУ 0,5% сооднос 2/1
Апсолутни бројки
0,1 милјади МК 60 милијади ЕУ сооднос 1/600
Оваа трговска `војна` МК нема теоретски шанси да ја добие. И треба да се откаже тотално од неа. :toe: Ќе ни ја е.е мајката со ниски цени а неможе да се компенизира нема од каде.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339

И сеуште не ми објасни како бре не ти е проблем склуптурите и парите за нив што ги давааат а субвенциите се проблем кои се упола од нив ?!

Еве за твои очиња онли
Што лупаш бе какво несубенционриање Израелците попродуктивни се во нивните пустини од нашите земјоделци. Проблемот е што еден земјодлец на село чува 10тина кокошки, две крави, 20тина офци, сади пченка, грав, тутун, жито... Да не парјме муабет колку научуват за најмодерните техники и ги применуват... Од сево ова за ништо не го бива... Уште немаме поделба на трудот измислено и специјализација да не прајме муабет педолошка анализа на земја скраја да е...

Субвенциите се ваучер за гласови на избори и социјално бомбонче... Пологично е да воведиме казни за земјоделците оти се можеби едни од најнепрудуктивните во Европа и Светот.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
The economy of the European Union generates a GDP of over €11,805.66 billion ($16,447.26 billion in 2009) а земјодлески субвенции од окулу 60 милјарди или 0,5% од БДП. Македонија има БДП од 9,5 милијади а земјодлески субвенции од 100 милиони или 1% од БДП.
МК 1% ЕУ 0,5% сооднос 2/1
Апсолутни бројки
0,1 милјади МК 60 милијади ЕУ сооднос 1/600
Оваа трговска `војна` МК нема теоретски шанси да ја добие. И треба да се откаже тотално од неа. :toe: Ќе ни ја е.е мајката со ниски цени а неможе да се компенизира нема од каде.
БДП БДП БДП БДП

Kajgana Shop

На врв Bottom