Предлог-униформите за гардистите: кич и плагијатерство

Ви се допаѓа?

• Да

Гласови: 12 19,4%
  • Не

Гласови: 18 29,0%
  • Нека си остане старата

Гласови: 37 59,7%

• Вкупно гласачи
    62
Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Искрено шо им требаше....старата униформа е многу по добра и многу добро им стои....наместо да купат нови униформи на останатава војска ние уше ке одиме со оние м-92 искинатине..од ЈНА....

T

Tetro

Гостин
1.на педер не се дава да дизјнира АРМИСКА униформа

2. куклите се од старата стоковна Типо!!!! :vozbud:
1-то ти го оправдувам
2-то ти е точно, не стареат тие кукли. :pos:

За униформите, мене ми се допагаат.
Униформа за гардист, треба да ги носи националните симболи и да биде удобна за гардистот.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Искрено шо им требаше....старата униформа е многу по добра и многу добро им стои....наместо да купат нови униформи на останатава војска ние уше ке одиме со оние м-92 искинатине..од ЈНА....
Се согласувам дека останатиот дел од армијата треба да добие нова униформа зашто стариве се крш.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Новите армиски униформи со елементи на дедо Илјо Малешевски
Ирина Гелевска Коментари (0)

05.12.2010 16:41

По ветените нови униформи за војниците по терк на американските, кои се уште не се шијат, зошто пропадна првиот тендер за платно, сега и гардистите на АРМ добија ветување за нови униформи.

Идејните решенија на дизајнерскиот тим имаат елементи на античката македонска фаланга и војводите како дедо Илјо Малешевски.

„Ова за мене е врвот во она што се вика дизајнерска кариера, како еден Армани, што ја има честа да ја работи гардистката униформа на Италија, односно познатите карабињери“, вели Александар Ношпал, моден креатор.

Во лето, гардистите на АРМ се онесвестуваа во своите сегашни униформи скроени од дебело платно. Сега со предложените нови униформи, ќе имаат проблем со облекувањето поради многуте детали, кои според дизајнерот се одраз на регионот, па и со елементи од соседна Бугарија и Грција.

Својот суд за изгледот на новите униформи за гардистите ќе можат да го кажат и граѓаните.

„Поаѓајќи од примената на овие униформи, сакам да ве информирам дека во периодот што следи истите ќе бидат достапни на увид на секој што сака да ги види и да даде дополнителни предлози за нивниот изглед“, рече Зоран Коњановски, министер за одбрана.

Предвидени се церемонијална, свечена и празнична униформа. Церемонијалната униформа гардата треба да ја носи при смена на државното знаме, свечената за дочек на високи гости, а празничната за време на државни празници.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Уф, воопшто не ми се допааѓаат овие новиве. Претерале со елементи од различни периоди и испаднало кичесто. Па и античкомакедонската шапка. Ако морало барем нека била метална, а не платнена. Вака ко евтина гардероба за маскенбал :(

Старите те актуелните униформи ми се преубави. Инспирирани од облеката на комитите:

Ако нешто треба да сменат тоа е грбот и да донесат правилен хералдички, а не да дошминкуваат. Додека има грди работи тие што се убави нема потреба да ги менуваат.

Ако на повеќето граѓани на Р. Македонија не им се допаднат се надевам дека од министерството ќе се откажат од идејата за нови униформи.

L

Liberation

Гостин

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Нека си останат старите, најубави се.
Нека не ги менуваат.

L

Liberation

Гостин
Во лето, гардистите на АРМ се онесвестуваа во своите сегашни униформи скроени од дебело платно.
Што не го сменеле платното?

Или ќе вршиме антиквизација и на армиски униформи? Што е на ред? Да се воведе задолжителен античко-македонски од прво одделение?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.402
Поени од реакции
16.632
Ама ич не ми се допаѓа што се бели, на ништо не асоцира тоа. Каде можеме да искажеме незадоволството за овие униформи, за да дојдат до очите и ушите на Министерот ?

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161

Ова е врвот на мојата кариера -изјави Ношпал, креаторот на дизајните.
Очигледно, премногу си дозволил со својата имагинација.
Кај ќе ојме со играорциве:pos2:

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Актуелните ("старите") униформи. Колку за споредба:

H

HITCH

Гостин
ја бев гарда 2001-2002, бев у почесна гарда и у 3-ти вод за брза интервенција. Ја носев свечената униформа 2 месеца. Иначе униформата е добра како што ја знам, а оваа новата што гледам на слики не ми се свиѓа ич.
БРАВО! Не знаев дека имаме гардист на форумов :smir: Инаку мене лично ми се допаѓаат и старата и новата униформа.

L

Liberation

Гостин
Ајде малку со соседите:

глцка

Србија

Бугарија

Од Албанија не можам да најдам.
Кога ќе ги видам грчката и швајцарската, се тешам по малце...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.128
Поени од реакции
30.221
Мене ми се свиѓаат. Искрено, убаво се направени.
И признавам, шмекерски се :pipi:
Најди ја разликата :vozbud:
Помош: црна бугарска шубара наместо бело кече, додаток -вратоврска.

абе ај!?

Ја незнам колку знаеш за Македонија, но најзастапени бои се бела, црвена и црна на македонските носии.
Ама ти изглеа сакаш зорле да се напраиш приглуп.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
И чизма каубојка шпиц напред....

Kajgana Shop

На врв Bottom