НАСА откри бактерија - доказ за живот во Вселената

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Локација
Haunted Hayride
Веб-сајт
misterijamk.blogspot.com
Вонземјаните за коишто се шпекулираше дека ќе соопшти НАСА, воопшто не биле вонземјани. Се работи за бактеријата наречена ГФАЈ-1 која потекнува од нашата Земја.

„Сакам да ви ја претставам бактеријата ГФАЈ-1. Ова не се мали компири, туку микроби. Изгледаат обично, но прават многу необични работи“, вели Фелишиа Волф Симон, Институт за астробиологија на НАСА.

Микробот живее во екстремни услови во калифорниското езеро Моно и се однесува чудно. Кога нема фосфор, еден од основните елементи за живот, лесно го заменува со отровниот арсеник. Оваа способност дури е запишана во неговата уникатна Де-Ен-Ка.

„Ја расневме во специјална вештачка течност со кал од Езерото Моно како извор за микробите и се што им е потребно освен фосфор, плус голема доза арсеник“, изјави Фелишиа Волф Симон, Институт за астробиологија на НАСА.

Поточно, до сега како основни за појава на живот се сметаа шест елементи: јаглерод, водород, азот, кислород, фосфор и сулфур. Бактеријата ГФАЈ-1 докажа дека листата не е непроменлива и ја прошири со уште еден елемент.

„Организмот не ги менува сите, но менува една од основните компоненти за живот. Тоа е голема работа“, изјави Мери Војтек, постар астробиолог на НАСА.

Ова менува се што знаеме за животот - отвара бесконечни можности за развој на нови форми на Земјата, но и можност да постои живот на други планети со целосно поинаков хемиски состав.

Иако ГФАЈ-1 претпочита фосфор, на други планети или на Месечината каде што арсеникот е почист може спонтано да почне нова еволуција на организми што го користат овој елемент.

Извор А1

Веројатноста да постои живот надовр од сончевиот систем е толку голема, колку што е мала да постои живот во овој сончев систем се разбира без даја земиме во предвид земјата.
МОжеби ова е единствено место кај што се развило, сеа дали поради големата мешавина на хемиски елементи или атмосверата, се создава живот овде. Во други сончеви системи сигурно дека има живот само кој пошол:)

Па не ја откриле баш Америка, едино сакаат да звучат можеби бомбастично и као нешто новооткриено, а сето ова го имале испитувано и порано, нормално е за организмите да се прилагодуваат кон различни услови...сигурно кислородот и оние елементи кои се потребни за вообичаен живот кој што ни е познат на нашата планета не се ултимативен услов за живот во други услови и во други системи.

Tubeworms (lacking a mouth, a digestive tract and anus) live off sugars, fatty acids and amino acids made by symbiotic bacteria dwelling inside the tubeworms.
Modern relatives of D. audaxviator living in hydrothermal vents (geysers on the seafloor) get their primary energy from chemical bonds. Heat from molten rock far below the seafloor raises trickle-down seawater temperatures to well above 350 degrees C (660 F). The hot seawater reacts with ocean-crust rocks causing the hot water to pick up hydrogen sulfide, which then up-wells with the vent water.

These bacteria use radiated water as food

[FONT=geneva,arial,verdana][SIZE=+1]Two miles underground, strange bacteria are found thriving[/SIZE][/FONT]
[FONT=geneva,arial,verdana][SIZE=-1]"What really gets my juices flowing is the possibility of life below the surface of Mars," said Tullis Onstott, a Princeton University professor of geosciences and leader of the research team. "These bacteria have been cut off from the surface of the Earth for many millions of years, but have thrived in conditions most organisms would consider to be inhospitable to life. Could these bacterial communities sustain themselves no matter what happened on the surface? If so, it raises the possibility that organisms could survive even on planets whose surfaces have long since become lifeless." [/SIZE][/FONT]​
[FONT=geneva,arial,verdana][SIZE=-1]Onstott's team published its results in the Oct. 20 issue of the journal Science. The research group includes first author Li-Hung Lin, who performed many of the analyses as a doctoral student at Princeton and then as a postdoctoral researcher at the Carnegie Institution.
[/SIZE][/FONT]

[FONT=geneva,arial,verdana][SIZE=-1]И сето ова објавено 2006-октомври. Има свашта низ светов што не го знаеме, уште повеќе вон овој свет што не ни помислуваме дека е воопшто возможно. Затоа во некои постови велев дека она што за нас е дефиниција за живот...трагањето по планета со одреден % кислород и слични елементи потребни за живот според наши поимања, [/SIZE][/FONT][FONT=geneva,arial,verdana][SIZE=-1]не мора да значи [/SIZE][/FONT][FONT=geneva,arial,verdana][SIZE=-1] отаде границите...во другите системи
[/SIZE][/FONT]​

Па јас мислам дека универзумо има единствено потекло.Сите хемиски елементи шо се наоѓат на Земјата,се наоѓат и на метеорите,природните сателити,другите планети,ѕвездите....Ништо чудно да се најделе форма на живеење слични на тие шо се на Земјата.Се си бива.

Браво за НАСА, сега може да го спремаат Дискавери за лансирање...

Еве го видеото, иако во главно се е кажано веќе

Dobro zarem ne svakate deka se ova se zaludni raboti . ZIVOT vo vselenata , pa osven nas nema nisto drugo osven vakum , se e kreacija na bog i nisto povekje i samo BOG znae sto e toa , a ova crni dupki eksplozii gluposti , sonceto ke ziveelo uste sedum milijardi godini neznam sto , trgnete od toa samo '' 7 MILIJARDI GODINI '' kolku samo treba da bide glup covek da veruva vo naucnicite na nasa ( idioti spored mene ) ne mu e dadena na covekot da otkriva nesto sto ne mu e dozvoleno , zatoa ako otide vo vselenata 100 % e sigurno deka ke pukne i nisto povekje , toa e bezvozdusen prostor vo koj covekot ne moze da opstojuva , i neznam sto zapnale so istrazuvanja na vselenata , narodot se znae za kade e , a ovde , neka si ja gledame nasata majka zemja da ne ja seceme sumata , da gi namalime industriite , poubavo mesto od ovde nema , a i ne postoi !

Dobro zarem ne svakate deka se ova se zaludni raboti . ZIVOT vo vselenata , pa osven nas nema nisto drugo osven vakum , se e kreacija na bog i nisto povekje i samo BOG znae sto e toa , a ova crni dupki eksplozii gluposti , sonceto ke ziveelo uste sedum milijardi godini neznam sto , trgnete od toa samo '' 7 MILIJARDI GODINI '' kolku samo treba da bide glup covek da veruva vo naucnicite na nasa ( idioti spored mene ) ne mu e dadena na covekot da otkriva nesto sto ne mu e dozvoleno , zatoa ako otide vo vselenata 100 % e sigurno deka ke pukne i nisto povekje , toa e bezvozdusen prostor vo koj covekot ne moze da opstojuva , i neznam sto zapnale so istrazuvanja na vselenata , narodot se znae za kade e , a ovde , neka si ja gledame nasata majka zemja da ne ja seceme sumata , da gi namalime industriite , poubavo mesto od ovde nema , a i ne postoi !

За таквите одговори си има посебен подфорум

Извини шо сум директен. Ти бе се дрогираш?

Добро, зарем не сфаќаш ти дека нема теоретски шанси да сме сами во овој универзум. Тоа што се откриени овие бактерии од страна на НАСА само го подржува тој факт.
И зашто мислиш дека "Бог" би не создал само нас? Зарем сме толку привилегирани? Ако е така зашто тогаш го создал остатокот од Галаксијата, Универзумот? Можел да го создаде само Сонцето и нас.
Извини шо сум директен. Ти бе се дрогираш?
Добро прашање.

Кога би сфатил дека се што гледаш вклучувајќи те и тебе самиот се е составено од Хемиски Елементи! Зошто ти викаат јади ова јади она има таков фитамин ова имало Железо добро за крвта? Мора некако просто да ти се објасни пошто набубан си со глупости.
Те подржував само во делот каде што пишуваш за заштита на планетата Земја.

Колку работи не се откриени, исто како воопшто да не е откриено. Целиот Униферзум познат на човекот е составен од Хемиски Елементи, е кога ќе се види дека сите ние и се што гледаме е Хемиски Состав на повеќе Хемиски Елементи, логично е да се мисли дека и таму некаде постои живот. Што и да било, сепак постои.

Хемиските елементи ги има насекаде, тие се произведуваат во ѕвездите, и по нивната експлозија тие се распространуваат низ универзумот и се таложат на планетите. Засега, од 500 откриени планети Земјата е нешто посебно. Ги има сите потребни услови за живот.
Земјата се наоѓа на најдобра оддалеченост од центарот на галаксијата и само на таа оддалеченост може да има живот. На таа оддалеченост има уште милиони ѕвезди со планети околу нив. Тие планети за да подржуваат живот треба да бидат речиси исти со Земјата.
Ако се помали ке немаат доволно гравитација да си ја држата атмосферата, ако се поголеми пак ке се наполнат со водород и ке станат гасни џинови и пак ништо. Ѕвездата исто така би требало да биде речиси иста големина со Сонцето.
Ако брзината на движење на таа планета е помала тогаш планетата ке се судри со ѕвездата, ако е поголема тогаш ке залута некаде. Исто така и е потребна месечина како нашата за да и ја управува насоката. Ако бавно ротира би било пекол, ако е брзо ке има страшни ветрови. Исто така треба да има и силно магнетно поле која ке ја штити од соларните ветрови.
Ако се најде ваква планета, тогаш не гледам причина зошто не би имало и живот на неа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom