Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Се курчат и тоа како, цело време со телефон в рака шетаат низ градот па ова имам та она имам та вака та нака

те молам просветли ме и кажи ми како е можно во 2011 година кога комуникациските технологии доживуваат невиден процут,
ти да сметаш дека зборење на телефон е курч бе?
Шо ви е проблемот?

Патем, слободен си!

Темава ја заминавте многу далеку. Да, има „скопјани“(со сомнително скопско потекло) кои се накурчени. Ама изразон „провинцијалци“ не ви е ич на место. Ние немаме провинции како Војводина, Баскија, Бавараја па да имаме провинцијалци. + мислите сите шо се надвор од скопје се селани. Ај не си играјте бајрам со мозоко, сите сме едно-МАКЕДОНЦИ. А тоа кој како се однесувал, пфф, јак кур, сегде има шо се курчи некој 500 и назад. Ама таквите на 40-50 години живеат сами со фамилијата(или и без нив), пријатели јок. Изгледа само на форумов има такви дискриминаторски фаци шо знаат да лаат за ПРОВИНЦИЈАЛЦИТЕ, како и многумина пред мене, че кажам дека сите мои колеги на факултет скопјани засега фино се однесуваат, иако на почетокот беа некако одделени од ПРОВИНЦИЈАЛЦИТЕ(и јас сум од „провинција“ де, следи дијалект), ама сега се ок. Тие луѓе што доаѓаат од село наместо да ги исмејувате и исвиркувате, можете да ги подземете и научите, сите ќе имаат придобивка. Тие лебот го вадат, ние им ги правиме и продаваме модерните работи, нема тука никој од ништо зошто да се страми.

Нормално.Голем град и луѓево не се гледаат секој ден .Кога си во мал град и ги знаеш сите зошто ти е телефон?

:toe::tapp:
Другар не мислев на тоа, они не од потреба повеќе колку да се лигават е јас имам ваков телефон и некако се лигават по телефонот ау заникаде незнам како да ти опишам одбивно ми е сето тоа

Ама стварно го претерувате!!!!!!!

Соберете си ги сите јазиците малце. Се понашате ко невоспитани деца.
Нема овде да се шири омраза...
Ако сакате да докажете кој е поприземен од кого овде, нема да го направите тоа со празнење на фрустрации - како скопјаните така и сите од другите градови.

Темава и онака е очигледна како ќе се развива, па уште вие фалите со коментарите сељаци, вакви, такви, онакви, дебили, лигави, шмизли...

Chill out people! Онака, seriously!

Samo 2% od lugjeto sho zhiveat vo Skopje se skopjani.
Skopjani kako kategorija, mozhe da se kazhe i deka ne postojat.

Е шо? Умреле сите што биле скопјани или ко Ацтеките - од неповолни услови за живот - ајт ги нема.

Ве читам наназад сите со заклучоциве за старите скопјани. Знаете колку стари скопјани има во Чаир?! Или увртено ви е дека таму се само албанци и дека не може друг човек да се најде...

Е шо? Умреле сите што биле скопјани или ко Ацтеките - од неповолни услови за живот - ајт ги нема.

Ве читам наназад сите со заклучоциве за старите скопјани. Знаете колку стари скопјани има во Чаир?! Или увртено ви е дека таму се само албанци и дека не може друг човек да се најде...

Ne velam deka gji nema.
Ali sporedeno so tie od drugi gradovi, se mnogu malku i ne se ni primetuvaat..
Pa taka slikata za "Skopjani" e poremetena..

17-i-lol.jpg

Дека во Скопје има се, а најмалку скопјани е сосема точно. И баш тоа е проблемот со ова т.н курчење, баш тие, луѓето дојдени од разни градови и села, кои живеат во ск. едвај 5 год. и тие плукаат, и се дрзнуват да сите останати ги нарекуваат провинцијалисти:toe: инаку сум од Бт. студирам во Ск. и имам многу добри другари скопјани, ама не ,,скопјани". И барем кај нив до сега не сум забележал нешто да прават филмој.
Инаку за воља на вистината, жалосно е што цела Македонија е Скопје.... Што сите инвестиции се во Ск. па и од тука тргнува тоа да градот се полни со секакви сељаци, бараќи подобар живот.

Darling draga, sho si se okezila?
Ako si od Skopje, kje go potvrdish ova 100%.

Jas ne poznavam nieden chovek na koj baba mu ili dedo mu ne se od Veles, Makedonski Brod, Ohrid, Bitola, Prilep, Gevgelija...
Plus, golema uloga u doseluvanjeto imaat i fakultetive, shto cela Makedonija studira u Skopje i posle studii si prodolzhuva zhivotot vo Skopje, nikoj ne se vrakja vo svojot roden kraj poshto nema rabota na niedno drugo mesto osven Skopje.

Poshto kategorijata skopjani izumira so parenje na skopjani i ostali, nema shto da se diskutira na temava.

Bashka! shto, na koj bilo kraj od svetot da si, sekad kje postojat "faci" i "ostali smrtnici".
Bez razlika dali facite se skopjani ili ne.

Моите се староседалци кога веќе спомна, од Дебармаало :)

Иначе темава е за жалење...

Па категоријата Скопјани не се одредува според крвна група, туку се одредува според тоа колку време си поминал од твојот живот живеејќи во Скопје. Ако гледаме така на работите тогаш и во другите градови другите категории на луѓе како Велешани, Стружани и.т.н. (ги земам за пример) се изумрени одамна, и таму имало мешање.Но тој што живее во Скопје, плаќа даноци повеќе од 20 и кусур години (на пример.), тука се образувал и ред други работи тој е Скопјанец, тој што исто така на пример живее 20 и кусур години во Велес и ги прави овие работи што ги набројав тој е Велешанец.Ако гледаме по крвна слика Скопјани, Велешани, Стружани, Штипјани не постојат уште многу одамна, треба сите да се прогласиме за „бучкуруш нација“ од проста причина што Скопјаните, и другиве што ги набројав одамна изумреле со поминувањето на разно-разните војски тука.Еден куп турски и германски зборови во нашиот јазик имаме............

Па категоријата Скопјани не се одредува според крвна група, туку се одредува според тоа колку време си поминал од твојот живот живеејќи во Скопје. Ако гледаме така на работите тогаш и во другите градови другите категории на луѓе како Велешани, Стружани и.т.н. (ги земам за пример) се изумрени одамна, и таму имало мешање.Но тој што живее во Скопје, плаќа даноци повеќе од 20 и кусур години (на пример.), тука се образувал и ред други работи тој е Скопјанец, тој што исто така на пример живее 20 и кусур години во Велес и ги прави овие работи што ги набројав тој е Велешанец.Ако гледаме по крвна слика Скопјани, Велешани, Стружани, Штипјани не постојат уште многу одамна, треба сите да се прогласиме за „бучкуруш нација“ од проста причина што Скопјаните, и другиве што ги набројав одамна изумреле со поминувањето на разно-разните војски тука.Еден куп турски и германски зборови во нашиот јазик имаме............

Otvori ubava tema za muabet.
Makedonci, Makedonski jazik i ostalo..
Ali ne ja chepkame temava, krv kje padne inaku xD
Kje se potepame.
Kakoidae, sekoj nosi krv od druga strana, samo ne od Skopje.
Vprochem, vo tvoeto odnesuvanje i gradenje kako lichnost najgolema uloga imaat genite, ne okolinata, taa e na 2ro mesto. Taka?
Epa ako nekoj 50 godini zhiveel vo Skopje, a nosi Veleshka krv i odnesuvanje vo sebe, za toj vikash deka e skopjanec, samo zatoa shto zhiveel tamu 50 godini? ^.-
Skopjanec mozhe da se nareche toj sho se ragja kako treta (ne prva. ne vtora - treta) generacija vo Skopje, a ne toj sho zhiveel nekoi si 50 godini vo nekoj grad. Posle celi 3 generacii se gubat site belezi od mestoto od koe poteknuvash, a ne posle 10 godini zhivot nekade.
Retki se tie shto mozhat da se falat kako starosedelci, ili so drugi zborovi, ligje shto zhiveeva povekje od 3 generacii vo Skopje :/
Zatoa temava e lame, Skopje e nov grad, so mnogu doselenici -.-

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom