- Член од
- 22 октомври 2010
- Мислења
- 182
- Поени од реакции
- 51
Ti sigurno ne si zapoznaen mnogu dobro so boreckite vestini stom za naj korisna go stavas kikboksot, ne samo sto e brutalen sport ogranicen na 5 nozni i 5 racni udari tuku ne vklucuva apsolutno nikakvi tehniki za samoodbrana a i udari vo slabi tocki na protivnikot.1. Кик бокс( се праат доста спаринзи и самиот стекнуваш искуство без некој да ти кажува што треба да направиш )
2. Карате ( исто и таму има некој вид на спаринг )
3. Таеквондо ( добро е само што не вежбаат и раце.. )
4. Кунг Фу ( добра идеологија самошто не секогаш успеваат техниките нека не ме убедува некој )
5. Аикидо ( тренирав 4 години сеуште мислев дека е "najdobrata" се додека не сменив повеќе и самиот сватив дека реалноста е друга )
Зависи од човекот..не дека ги наместив некоја послаба од друга туку кажав за сите по нешо..
Иначе секоја може да користи без разлика на изгледот и зборењето на другите.. Што ви одговара тоа
Inaku kolku za tvoja informacija bidejki gledam deka ne znaes, sparinzi ima vo site borecki vestini vklucuvajki go i kung futo,si cul za shaolin kempo,kung fu sanda?Ti predlagam da probas i drugi borecki vestini da ne se ogranicuvas samo so kikboksi aikido.
--- надополнето ---
Kako moze sport koj e sveden na 5 udari i se usovrsuva za 1 mesec da bide poefikasen od vestina kako kung fu koja se usovrsuva cel zivot,znaes deka postoi i vestina koja usmrtuva samo so dopir, si cul za Dim Mak?претера овде ебаго, во кик боксот има огромна дисциплина, тие што имаат цел да се тепаат по кафичи не тренираат долго
он топик
кик боксот го ставам на прво место бидејќи мислам дека е далеку поефикасен од таеквондо,
кунг фу мислам дека е премногу форсирана боречка вештина, ако џет ли и џеки чен кршат газови на филмови, немојте да мислите дека кунг фу е страшно добра техника
карате е ок како вештина, не е многу насилна, а има и дисциплина каде што нема контакт.
аикидото е одлична техника за справување и одбрана против силеџии, исто така се тренира и во полициските служби нез целито свет, ама сепак против горнонаведените техники нема големи шанси
--- надополнето ---
Veruvaj ima dosta podobri i poefikasni vestini za na ulica od kikboks,pred se Krav Maga,Jeet kune do.Секако дека секоја вештина си е добра на свој начин и таа зависи од борецот, бидејки тој ја претставува и самата боречка вештина. Така да нема што е подобро тука, но еве ке ја наведам следнава табела:
1.Таеквондо (Мене лично најмногу ме привлекува оваа вештина и ја тренирам истата, можам да кажам дека е најатрактивна и ударите со нога овде се најсовршени)
2.Карате ( Тренирав порано, одлична вештина во свој стил и мислам дека нема што да објаснувам пошо ако ја читате темава би требало да сте запознаени колку толку со каратето)
3:Кик-Бокс (Да зборат дека ова е тоа што треба да го тренираш доколку сакаш да го користиш за на улица, би се согласил, но не е тоа целта доколку сакаш да постигнеш нешто во кик-боксот и да се бавиш професионално со овој спорт)
4. Аикидо ( Најголемиот дел колку што знам ја нешто...од оваа вештина се користи за самоодбрана, имам пријатели што тренирале аикидо, велат во споредба со другиве боречки вештини тука треба да си најдобро психички подготвен.
5. Кунг Фу( не дека е најслаба боречка вештина, далеку од тоа, но ја ставив на крај бидејки сум слабо запознаен со неа)
--- надополнето ---
Se soglasuvam so tebe Krav maga e dosta kvalitetna vestina za samoodbrana na ulica.A da prestanes da zivees vo Arnold Svarceneger akcionen film ?
Kolku vakvi vzesteni glavi imame po Skopjevo -.-'
Kako prvo ne opravduvam tepanje .
Kako vtoro KUNG FU , AIKIDO , KARATE , TAEKWONDO , i site ostanati borecki vestini se vid na UMETNOST , nemoze da sporedis nekoj sto e slikar i muzicar , sekoe od navedenite e efikasno vo svoite ogranicuvanja i pravila .
Dokolku sakate nesto stvarno efikasno ve sovetuvam da probate KRAV MAGA , znaci TEHNIKA ne umetnost ne sport - nesto sto raboti vo vistinski zivot , ovde ne ve ucat da mavtate so nozete i da pravite 540 spinovi ( dolija , mondolija ) kako vo taekwondoto ili pak nekoi besmisleni potezi kako vo kung fu .
Ovde prav profesor ke ve nauci deka najbitno e da bidete sto e mozno poefikasni , ako toa znaci deka treba da go puknete protivnikot so koleno vo testisite - togas ke go mavnete , ako toa znaci deka treba da mu go skrsite dusnikot - ke mu go skrsite .
I na kraj kraeva onoj sto ima srce da ve istepa i ne vi se plasi , ke ve napravi salata bez razlika na sto ste vezbale .
pozdrav ...
I izvinete za fontot .. sega primetiv deka nemalo instalirano -.-
Razlikata megju Kikboksot i ostanatite borecki vestini e vo samata filozofija na tolkuvanje na rabotite, kung fu e nacin na ziveenje i usovrsuvanje na duhot za razlika od kikboksot koj ne vklucuva ama bas nikakva filozofija.