До кога вака?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Селектор, се додека има вакви изјави, се дотогаш!
Штета...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Да се сфати бог е апсурдна изјава!
Ако кажеш дека веруваме бидејќи е апсурдно, нема ништо да добиеш, иако ќе изгледа дека е кажано нешто многу битно!
Мора да се објаснуваат некои изјави за да заврши ова до кога вака или така или онака...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
До кога вака?
-Додека атеистите не сфатат дека постои Бог.:smir:
Не се дискутира тука поради неспособноста или способноста да се свати дали постои или не бог, туку манипулирањето со тој поим и претставување на апсурдни, смешни и глупи начини. Прашањето е поставено до оние кој веруваат буквално во прикаските од "светите" книги на монотеистичките религии. Таму бог има човечки особини, од проста причина што е човечка измислица, креаторот на универзумот нема никаква врска со карикатурите претставени во овие религии.

Член од
29 јануари 2010
Мислења
245
Поени од реакции
12
Не се дискутира тука поради неспособноста или способноста да се свати дали постои или не бог, туку манипулирањето со тој поим и претставување на апсурдни, смешни и глупи начини. Прашањето е поставено до оние кој веруваат буквално во прикаските од "светите" книги на монотеистичките религии. Таму бог има човечки особини, од проста причина што е човечка измислица, креаторот на универзумот нема никаква врска со карикатурите претставени во овие религии.
Ај кажи што е апсурдно во Библијата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај кажи што е апсурдно во Библијата.
Охооо! ќе треба цела вечер да пишувам.....подобро ќе беше да прашаш што не е апсурдно!
http://forum.kajgana.com/showthread.php?4394-%D0%92%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%BE-%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8&p=3784758&viewfull=1#post3784758
http://forum.kajgana.com/showthread.php?4394-Верувате-ли-во-Господ-Дали-постои&p=3788322&viewfull=1#post3788322

--- надополнето ---

Незнам каква врска има господ со откривање нови технологии... и незнам по кој осноф мислиш дека ако има господ нема да се развиваме а ако нема ке се развиваме.. тоа воопшто нема смисла, еве на пример ти не веруваш во господ и кажи ми што си придонел за човештвото? ... ништо ! така и си мислеф, како и останатите атеисти све гејови и наркомани .... зашто едноставно не побараш господ да ти прости (сигурно ке ти прости) и остај ги тие фрикови атеисти (само види какви фаци низ историјата биле атеисти и сам ке сфатиш дека грешиш).

--- надополнето ---

кажи ми ти што не веруваш во господ, а веруваш во себе во што си успеала, што си развила? и сигурна ли си дека одкога се откажа од господ си попаметна... затоа ќути

Напишано од gospel
Кога е исто, зошто ХОМОСАПИЕНС - от не го направиш твој Бог, и онака ти е Твој најстар предок.

Со почит, Госпел.

Ah kako nemoze da svatis deka ne postoi nikakof gospod i nema potreba da pravam nikakof svoj bog .... ednostavno ne veruvam ... kapish?​
http://forum.kajgana.com/showthread.php?4394-Верувате-ли-во-Господ-Дали-постои&p=3781764&viewfull=1#post3781764
Види, види! Некој тука бил атеист! И тоа истиот што тврдеше дека атеистите биле гејови и наркомани!:pos2:

Член од
29 јануари 2010
Мислења
245
Поени од реакции
12
Ај вака.
Дрвото на знаењето на доброто и злото ја претставувало привилегијата што му припагала само на Бог - правото да одреди што е добро а што лошо.
Дрвото на животот го претставувало дарот кој може да го даде само Бог - вечниот живот.
Тоа со дрвото било само тест да се виде колку послушни биле Адам и Ева. Тие биле предупредени да не јадат од тоа дрво, но змијата (Сатаната) ги излагала. Паднале на тестот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај вака.
Дрвото на знаењето на доброто и злото ја претставувало привилегијата што му припагала само на Бог - правото да одреди што е добро а што лошо.
Дрвото на животот го претставувало дарот кој може да го даде само Бог - вечниот живот.
Тоа со дрвото било само тест да се виде колку послушни биле Адам и Ева. Тие биле предупредени да не јадат од тоа дрво, но змијата (Сатаната) ги излагала. Паднале на тестот.
Единствен што лаже во оваа прикаска е ликот на бог! Змијата само им ја кажува вистината дека нема да умрат туку дека ќе им се отворат очите! Што и се случува! За да казниш некого треба да бидеш сигурен дека ја сваќа одговорноста за која го товариш, затоа во суд кога изрекуват некому казна го прашуваат дали го разбира обвинението! (Дали има сознание што е добро а што зло) А бог ги создава без тоа сознание, им го поставува дрвото на дофат и ги казнува затоа што згрешиле...а незнаат што е добро а што зло!:toe:
Ако ова не е Апсурдно за тебе, стварно незнам што е!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ај вака.
Prvo zmijata ja kazala vistinata, a ne izlazala. Vtoro, Eva go namamila Adam. Eva tuka ne mozeme da ja krivime, zatoa sto ona imala iskreno voodusevuvanje. Adam ako imal pocvrsta volja nemalo da posegne. Treto, nigde - ama nigde - vo biblijata ne kazuva deka zmijata e samiot gavol.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Проблемот што се наметнува е дали пред тоа Адам и Ева правеле лоши(злобни) работи ?
Пред да пробаат од дрвото

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Проблемот што се наметнува е дали пред тоа Адам и Ева правеле лоши(злобни) работи ?
Пред да пробаат од дрвото
Ако очите им се отвориле ОТКАКО посегнале по сознанието за добро и зло, значи дека пред тоа не го имале! А кога немаш сознние за добро и зло, тогаш неможеш ни да знаеш дали одредена постапка е добра или не! Тука нема никаков проблем, проблемот е зошто праведен и добар бог би создавал некого да не распознава добро и зло!?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ако очите им се отвориле ОТКАКО посегнале по сознанието за добро и зло, значи дека пред тоа не го имале! А кога немаш сознние за добро и зло, тогаш неможеш ни да знаеш дали одредена постапка е добра или не! Тука нема никаков проблем, проблемот е зошто праведен и добар бог би создавал некого да не распознава добро и зло!?
Абе спознавањето на добро и зло произлегува од како што би ја нарекол Патанџали Турија-четвртата состојба на постоење на свеста.
Или со други зборови супер свест(Бог).
Спомнато е у ведите дека у Satya youga(златно доба негде пред 12 000 год.) луѓето биле у оваа состојба на умот.
Целата проблематика е у која состојба на свеста биле.
За да се донесе било каков заклучок.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе спознавањето на добро и зло произлегува од како што би ја нарекол Патанџали Турија-четвртата состојба на постоење на свеста.
Или со други зборови супер свест(Бог).
Спомнато е у ведите дека у Satya youga(златно доба негде пред 12 000 год.) луѓето биле у оваа состојба на умот.
Целата проблематика е у која состојба на свеста биле.
За да се донесе било каков заклучок.
Муабетот тука е за јудеохристијанската библија а не за патанџали.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
948
Ќе побарам некој од големите верници да ми објаснат како господ ја создал човековата ДНК, како ги состал клетките, како им дал наредба тие да функционираат, и како е можно сите тие информации Гените да ги носат во себе?

Нормално е дека постои нешто, јас верувам во тоа дека постои но сигурно тоа не е Господ распнат на Крст. Јас така верувам, неможам да верувам во друго најискрено Ви се извинувам.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Муабетот тука е за јудеохристијанската библија а не за патанџали.
Хахах постои фокусирање и постои контемплација.
Јас не користам фокусирање освен ако не треба некој технички проблем да решам.
Станува збор за стара загонетка, ќе искористам и како работи батерија од волт ипол за да дојдам до одговорот.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Prvo zmijata ja kazala vistinata, a ne izlazala. Vtoro, Eva go namamila Adam. Eva tuka ne mozeme da ja krivime, zatoa sto ona imala iskreno voodusevuvanje. Adam ako imal pocvrsta volja nemalo da posegne. Treto, nigde - ama nigde - vo biblijata ne kazuva deka zmijata e samiot gavol.
Да, змијата е симбол на мудрост а Адам и Ева се симбол (меџу другото) и на двојната природа на Креаторот.

Kajgana Shop

На врв Bottom