Државни возила на СФРЈ!

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување
Не се вика КРИСТАЌ, туку Тристаќ(ч). Не се вика ФиЈат (иако литературно македонски е така, ама ова е име) туку Фиат. Инаку жаргонски и кај нас во северниот дел на Македонија се вика така или Serbian-wannabes :) . Останатиот дел од Македонија го викаме едноставно „Фи(ј)атка“ :)
И јас имам таква :)

Jас со мало задоцнување ќе се обидам да пообјаснам
Мислам темата е за автомобилизам и не обрнав внимание за правописот и за дијалектот
Денес е демократија и може секој што сака и како сака да каже и да остане жив
во секој случај благодарам за лекцијата од лингвистика

Да, имаме пулман, еднаш на семафори беше позади мене, ЏАМ е, им давале од мерцедес што сакаат за него ама нашива среќа не го дале. У мерцедес музејот има еден, се шекнав кога го видов.
Сум имал среќа да се возам во него. Практички таа кола е нова, нема ни поминато 50000 км.

Сум имал среќа да се возам во него. Практички таа кола е нова, нема ни поминато 50000 км.

Дај организирај ни некое возење или во најмала рака да ја видиме со соптвени очи :)

YU-16.jpg

Некаде по некои форуми имаше слики од Самитот на неврзаните во Белград...1961 година, беа дадени возилата на протоколот.
Едно чудо најразлични американци, а од европските ФИАТ 2300, Мерцедеси... се тоа во владина сопственост.

Денеска околу 2 и 30 помина Пулманот по Водњанска со придружба од крајслери. Баш изгледа ѕверски :vozbud:

Денеска околу 2 и 30 помина Пулманот по Водњанска со придружба од крајслери. Баш изгледа ѕверски :vozbud:

Лее...шо не го слика :S :S :S :S

Нашиот пуламн го чуваат само кога странски амбасадори ќе дојдат кај претседателот да го достават писмото за акредитација. Така да кога ќе чуете дека ќе доаѓа нов амбасадор кај Хорхе трк пред собрание со апаратот.

Нашиот пуламн го чуваат само кога странски амбасадори ќе дојдат кај претседателот да го достават писмото за акредитација. Така да кога ќе чуете дека ќе доаѓа нов амбасадор кај Хорхе трк пред собрание со апаратот.

Тоа е на Водно, а и еден фото поздрав од мене до љубителите на пулманот :)))
IMG0191A.jpg

Не е Пулман ова...Ова е Е класа (115-ка)
Еве слика во функција :)

qo8711.jpg

Пулманот е S класа :)

Еве го Мерцедесот на Тито
w0qp9e.jpg

Се извинувам за мојата неинформираност.
Како и да е овој мерцедес е познат како мерцедесот на Тито кај нас.
Еве уште една слика од мене.IMG0192A.jpg

Еве го тој што е во Мерцедес музејот

img6620.jpg

Се извинувам за мојата неинформираност.
Како и да е овој мерцедес е познат како мерцедесот на Тито кај нас.
Еве уште една слика од мене.Прегледај го приврзокот 35773

Изгледа тој е ама не е Pullman :)

5 Октомври 1978 година Тито последен пат бил во Скопје. Од тогаш не се возел во Мерцедесов :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom