Германија ги исплати репарациите од Првата светска војна! (апдејт:Грција бара репарации од Втората)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
По 91 година, Германија на 3ти октомври ќе ги исплати репарациите од Првата светска војна како што наложува Версајскиот мировен договор.

Последната рата од репарациите се однесува на каматата од обврзниците во периодот 1924-1930 год.

Германија престана да ги исплаќа репарациите во 1931 година заради економската депресија, а Хитлер одби да продолжи да плаќа откако дојде на власт во 1934 година.

Во 1953 година, Западна Германија се сложи да продолжи да ги исплаќа репарациите, додека Источна Германија одби да плаќа “капиталистички воен долг’’.

Последната рата е во износ од $93 милиони (69 милиони евра) и че видат исплатгени на индивидуални лица, пензиски фондови и корпорации кои понудиле обврзници според Версајскиот договор. Можете само да замислите која англиско-француска мафија е во игра со обврзнициве.

Сега Грција, Полска и Румунија им се навртеа на Германците за репарации, а германските политичари мислам ќе почнат да им исплаќаат.:nesum:

http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,720156,00.html

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сега Грција, Полска и Румунија им се навртеа на Германците за репарации, а германските политичари мислам ќе почнат да им исплаќаат
Ај Полска ќе ја разберам, стварно и ја средија мајката... ама од каде бе Грциве у целиов муабет под а) и под б) со кој бе образ они бараат репарации кога буквално живеат од парите на ЕУ или да не кажам Германија?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Мислиш дека 60 милиони евра ќе го решат проблемот на Грција? Така да ова е само сламка за давеник, ништо повеќе.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Ај нека им е со среќа, само да не се задолжат за нова. :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
А од Втората Светска војна?

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
906
Ај Полска ќе ја разберам, стварно и ја средија мајката... ама од каде бе Грциве у целиов муабет под а) и под б) со кој бе образ они бараат репарации кога буквално живеат од парите на ЕУ или да не кажам Германија?
Полска, Прва светска војна...не ни постоеше (официјално како држава).

Не знам за Грција, ама Србија и Босна колку што имаат право да бараат, никоја друга држава нема.

Сепак (и оправдано) Франција најмногу ќе добие, па Британија итн.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Полска, Прва светска војна...не ни постоеше (официјално како држава).

Не знам за Грција, ама Србија и Босна колку што имаат право да бараат, никоја друга држава нема.

Сепак (и оправдано) Франција најмногу ќе добие, па Британија итн.

Кога па Босна била држава?

Тоа значи дека Македонија во никој случај не може да бара оштета ни од Турција, ни од сите учесници во Балканските, Прва и Втора светска војна?

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
906
Значи...давав до знаење на CiL дека Полска не постоеше како држава.
Второ, Босна беше покраина во Австо-Унгарија т.е. колонија или протекторат Босна и Херцеговина (1908) - точно не постоеше како држава.

Ако добиваат тие обесштетување, нормално дека и ние треба. НО, колку што знам и ми е познато, државите добиваат, а не териториите. Па така ако гледаме, Струмица нема право на обесштетување ( до 1919 година беше под Бугарија ) :)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Значи...давав до знаење на CiL дека Полска не постоеше како држава.
Второ, Босна беше покраина во Австо-Унгарија т.е. колонија или протекторат Босна и Херцеговина (1908) - точно не постоеше како држава.

Ако добиваат тие обесштетување, нормално дека и ние треба. НО, колку што знам и ми е познато, државите добиваат, а не териториите. Па така ако гледаме, Струмица нема право на обесштетување ( до 1919 година беше под Бугарија ) :)
Побарај информации за чин на анексија и окупација и нивно толкување.

Полска беше држава пред да биде окупирана и разделена од Австро-Унгарија, Прусија и Русија.

Парафразирам: „Се додека постои континуиран отпор во земјата/државата под окупација со тенденции за стекнување на независност и отфрлање на окупаторот се толкува како постоење на државен карактер.“

Босна колку што јас се сеќавам беше - анексирана, не окупирана.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Грција формираше комитет за да одреди до крајот на годината дали (и колку) да бара репарации од Германија за воени злосторства од Втората светска војна.

Една од тие грчките будалетини, пратеник во парламентот, Нотис Мариас, изјавил дека Грција позајмува од нејзините должници.

Наводниот долг т.е. репарации по завршувањето на војанат бил ’7.5 милијарди, а само 100 милиони им биле исплатени.

Но, Меѓународниот суд на правдата во Хаг одлучи во февруари дека Германија има правен имунитет да не биде тужена по прашањето за репарации. Германскатрта влада исто така излезе со соопштение дека платила се според договорот од 1946 година, и дека прашањето за репарации е затворено.

Ако јужниве цигани продолжат да се однсуваат вака, на Германците (народот) и навистина ќе му пукне филмот.

Greece Names Nazi Reparations Panel
By NIKI KITSANTONIS

Published: September 11, 2012

ATHENS — The Greek government has appointed a panel to determine whether Germany might still owe Greece money in reparations for Nazi war crimes, a move that indicates the extent to which the shaky coalition government in Athens is trying to appease lawmakers from the extreme right and left.

Christos Staikouras, a deputy finance minister, on Monday signed a decision appointing four members of the State Audit Council to scour historical archives “in relation to German reparations” and to issue a verdict by year-end.

The move comes as the so-called troika of Greece’s foreign creditors are scrutinizing the government’s books to determine whether the country will receive the next installment of rescue loans it needs to stay solvent. ...

Last week, Notis Marias, a member of Parliament from the right wing party Independent Greeks, declared, “Greece is borrowing from its debtors, at a time that the government is planning a social assault on our people.” ...

http://www.nytimes.com/2012/09/12/world/europe/greece-names-nazi-reparations-panel.html?_r=1&ref=world

.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.585
Поени од реакции
22.305
Нека продолжат само :icon_mrgr:

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Нека продолжат само :icon_mrgr:
Продолжија.:D

Работната група на грчкото Министерство за финансии бара 108 милијарди евра како компензација за инфраструктурата што Германците наводно ја уништиле.

Грција исто така бара 54 милијарди евра кои Банката на Грција наводно била приморана да ги плати на нацистите.

Германското Министерство за надворешни работи уште минатата година изјави дека не намерава да дискутира за рерпарации, кои и се исплатени на Грција во 60тите години од минатиот век.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.068
Поени од реакции
8.817
Како ќе ја разбереш Полска кога после втората светска војна значителен дел од Германија беше одземен и даден на Полска?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.585
Поени од реакции
22.305
Продолжија.:D

Работната група на грчкото Министерство за финансии бара 108 милујарди евра како компензација за инфраструктурата што Германците наводно ја уништиле.

Грција исто така бара 54 милијарди евра кои Банката на Грција наводно била приморана да ги плати на нацистите.

Германското Министерство за надворешни работи уште минатата година изјави дека не намерава да дискутира за рерпарации, кои и се исплатени на Грција во 60тите години од минатиот век.
Koja crna infrastruktura za 108 milijardi Evra :icon_mrgr: Dane mislat na bacilata?

Kajgana Shop

На врв Bottom