Исламската заедница на Србија во пресметка со полицијата

?

..........

Гостин
Четворица полицајци и неколку демонстранти се повредени во српскиот град Нови Пазар. Полицијата доцна попладнево е каменувана од околу 1.000 муслимански верници поддржувачи на исламската заедница во Србија.

Изградба на детска градинка на место кое било на исламската верска заедница ги разгневила демонстрантите, па состојбата ескалирала и тие не можеле да бидат контролирани од своите организатори.

Според српските медиуми поддржувач на нападот на полицајците бил главниот муфтија на Србија, Муарем Зукорлиќ, кој ги обвинил локалните власти дека узурпирале земја во сопственост на исламската заедница.

Зукорлиќ по вонредното заседание на собранието на заедницата на муслиманите во Србија изјави дека крадењето на вакуфски парцели е кулминација на насилство, дискриминација и газење на елементарните права на муслиманите, тој побарал од властите да ја повлечат полицијата.

Министерот за труд и социјална политика на Србија Расим Љајиќ не исклучува можност од посериозни инциденти, обвинувајќи го српскиот муфтија дека користел запалива реторика за собирање политички поени.

Потпретседателот на исламската заедница во Србија, Сеад Шачировиќ излегол со став дека и покрај обидите, не успеале да ги испеглаат односите со градоначалникот на Нови Пазар.

И покрај апелите проблемите да се решаваат со дијалог, ситуацијата во Нови Пазар се решава на улица далеку од институциите на системот, јавуваат српските медиуми.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=127047

Поради тоа дали да се изгради градинка или верски објект, големи шуплини во општеството.

Денеска сме 04.09.2010

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
:) Има една држава,коjaто си тера старата политика, за да дестабилизират држави со помошт на мусулманите ... това не е нешто ново.Разликата е само дека и други држави j помагат со пари. Во почетокот на 20 век и краja на 19 век сме го видели истото... ништо ново. Интересно дека зелените знаминja започнуват да се видат се повеке и повеке на Балканот и то во тврде воjнствени моменти.
Стари методи,стали лица,нови напори...това е се.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
Лошо е што големите ги држат конците и ги употребуваат муслиманите како што им одговара.
Ама сепак ќе мора и тие да превземат нешто кога ќе ја согледаат опасноста.

M

mar30

Гостин
:) Има една држава,коjaто си тера старата политика, за да дестабилизират држави со помошт на мусулманите ... това не е нешто ново.Разликата е само дека и други држави j помагат со пари. Во почетокот на 20 век и краja на 19 век сме го видели истото... ништо ново. Интересно дека зелените знаминja започнуват да се видат се повеке и повеке на Балканот и то во тврде воjнствени моменти.
Стари методи,стали лица,нови напори...това е се.
so taa stara politika taa drzava cel region go preeba a naveke samata sebesi i sto e najinteresno so vakvi potezi prodolzuva vo istiot pravec...taa drzava e Srbija a ne Kosovo

M

mar30

Гостин
Daj ne zbori, im zemale imotna sopstvenost i sto treba da pravat sega da ne otvorat usta normalno deka ke se bunat, tebe nekoj da ti zeme tvoja sopstvenost so ke prais.

M

.:makedonec:.

Гостин
daj ne seri im zemale imotna sopstvenost i sto treba da pravat sega da ne otvorat usta normalno deka ke se bunat,tebe nekoj da ti zeme tvoja sopstvenost so ke prais.

Абе смотан еден никој не живеел у тоа со им го земале и немало ништо градено таму а ако сакаат да живеат у таа држава ќе ѓи почитуваат нејзините одлуки како ќе каже државата така ќе биде секој до сега шо си играл со силата на државата не победил без разлика дали против полицијата или против војската па нема до победат ни едни исцепани и шугави вехабисти какви што се тие за тоа постојат судовите каде што секој може да се пожали и да туже ако му е скратено некое право а не со камења полиција да тепаат само можам да замислам колку ќотек ке изедат тие шо ке бидат фатени од полицијата има да одговараат за сите друѓи нема да можат да одат од ќотек а не пак со камења да маваат по полицијата ти си еден од ретките безумници шо размислува глупаво еве ти бе прост пример ќе се соберат300-400 души муслимани колку што можат поеке да протестираат и да се тепаат а од власта ке им пратат 1000-2000 полицајци наоружани до заби со палици,штитови,панцири,шлемови,пиштоли,шок бомби и калашникови и ќе ѓи испокршат од ќотек еден нема да се заврти и после, после ке им направат наместо една две детски градинки една за казна а тие шо биле тепани ќе си знаат зошто е градена уште една градинка !

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Tropas kup gluposti. Drzavata ako vika jas da dojdam kaj tebe doma da ti ja plesnam sestra ti, dali ti ke se bunis protiv toa odluka? Ova samo primer nemoj lutis ;), taka da sakam da ti kazam deka drzavata ne sekogas moze da bide pravedna, i deka ne sekogas vo edna drzava upravuva cesen covek, koj donesuva pravedni odluki bez da i osteti na nekoj drug, bilo toa verska zaednica, ili obicen graganin.

M

mar30

Гостин
Абе смотан еден никој не живеел у тоа со им го земале и немало ништо градено таму а ако сакаат да живеат у таа држава ќе ѓи почитуваат нејзините одлуки како ќе каже државата така ќе биде секој до сега шо си играл со силата на државата не победил без разлика дали против полицијата или против војската па нема до победат ни едни исцепани и шугави вехабисти какви што се тие за тоа постојат судовите каде што секој може да се пожали и да туже ако му е скратено некое право а не со камења полиција да тепаат само можам да замислам колку ќотек ке изедат тие шо ке бидат фатени од полицијата има да одговараат за сите друѓи нема да можат да одат од ќотек а не пак со камења да маваат по полицијата ти си еден од ретките безумници шо размислува глупаво еве ти бе прост пример ќе се соберат300-400 души муслимани колку што можат поеке да протестираат и да се тепаат а од власта ке им пратат 1000-2000 полицајци наоружани до заби со палици,штитови,панцири,шлемови,пиштоли,шок бомби и калашникови и ќе ѓи испокршат од ќотек еден нема да се заврти и после, после ке им направат наместо една две детски градинки една за казна а тие шо биле тепани ќе си знаат зошто е градена уште една градинка !

tesko deka ke svatis ama ne se raboti za pocituvanje na odluki na dvrzavata ima nesto sto se vika osnovni covekovi prava so sto ti po se izgleda ne ti se jasni,edna rabota e da se zeme imotna sopstvenost na edno fizicko lice a druga rabota e da se odzeme imotna sopstvenost na cela verska grupa so toa i presedanov e od pogolemi razmeri i celataq taa politika e sozdavanje provokacii koi taa drzava gi ima u nejzionoto dosie uste po odamna i nemase da e tolku tragicno samo ako toa ja tangira samo nejze tuku problemot e sto celiot region trpi stranja bas poradi takov neciviliziran i komunisticko diktatorski stil na vodenje politika.

M

.:makedonec:.

Гостин
Dete daj ne seri, posto tropas kup gluposti. Drzavata ako vika jas da dojdam kaj tebe doma da ti ja plesnam sestra ti, dali ti ke se bunis protiv toa odluka?. Ova samo primer nemoj lutis ;), taka da sakam da ti kazam deka drzavata ne sekogas moze da bide pravedna, i deka ne sekogas vo edna drzava upravuva cesen covek, koj donesuva pravedni odluki bez da i osteti na nekoj drug, bilo toa verska zaednica, ili obicen graganin.

Како прво ја неам сестра, како второ државата нема НИКОГАШ да донесе таква одлука, како трето ја на пример си ја сакам мојата држава и општо македонскиот народ и секогаш ќе ја подржавам пошто до сега никогаш државата не ми направила нешто лошо ми дава да се школувам бесплатно и да го надградувам своето знаење во најсовремено школо тоа за мене е доволно.

ACHQ

hawk
Член од
18 јули 2009
Мислења
702
Поени од реакции
73
Drzavata ako vika jas da dojdam kaj tebe doma da ti ja plesnam sestra ti, dali ti ke se bunis protiv toa odluka?. Ova samo primer nemoj lutis ;), taka da sakam da ti kazam deka drzavata ne sekogas moze da bide pravedna, i deka ne sekogas vo edna drzava upravuva cesen covek, koj donesuva pravedni odluki bez da i osteti na nekoj drug, bilo toa verska zaednica, ili obicen graganin.
Си слушнал за СУД?

Oуу ти беше шипи само за калаш знаеш.:tapp:

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Како прво ја неам сестра,како второ државата нема НИКОГАШ да донесе таква одлука,како трето ја на пример си ја сакам мојата држава и општо македонскиот народ и секогаш ќе ја подржавам пошто до сега никогаш државата не ми направила нешто лошо ми дава да се школувам бесплатно и да го надградувам своето знаење во најсовремено школо тоа за мене е доволно.
Ako tebe ti dava takvi prava, toa ne moze da bide slucaj i za drugite zaednici vo edna drzava.

Си слушнал за СУД? оуу ти беше шипи само за калаш знаеш.:tapp:

Sto e ova SUD, nekoja zooloska gradinka?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Постовите се едитирани заради псуење и навреди на религионзна основа. Секоја наредна навреда носи бан.

По темата:

Работите навистина можат да отидат на лошо во новопазарскиот Санџак. Исламскиот национален совет забрзано работи на автономија за тој дел од Србија, а српската ИВЗ го повика народот на граѓанска непослушност. Дел од Санџак е во Црна Гора каде што политичарите реагираат многу понегативно од тие во Србија на барањата з аавтономија.

Kajgana Shop

На врв Bottom