Сосови и преливи за салати

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
Тартар сос

Потребни состојки:

3 тврдо варени жолчки
2 свежи жолчки
2 лажици сенф
1 лимон
2dl масло
3 лажици кисела павлака
3 лажици ситно исецкан копар
1 кисела краставичка
1 лажица исецкан магданос
1 лажица исецкан лук
сол
бибер

Подготовка:
Се пасираат варените жолчки, и се додаваат свежите жолчки и сето тоа добро се измешува. Се додава сенфот, лимоновиот сок, солта и биброт па непрестано мешајќи се мати со маслото. На почетокот се додава капка по капка а после тоа во тенок млаз. Пред послужувањето во сосот се додава киселата павлака, копарот, краставичките, магданосот и лукот. Се послужува со пржена риба или ракови..


Vinagret прелив за салати
Потребни состојки:
сок од 1/4 лимон
еден лук
1 лажица сенф
1 dcl маслиново масло
3 лажици balsamico оцет
бибер

Сите состојки се ставаат во длабок сад или чаша и се матат со миксер за нескафе. Истото може да се направи и со блендер.


Сос од печурки

Потребно е:
50gr печурки
мала главица кромид
магданос
остро брашно
чаша бело вино
сол
бибер

Подготовка:
Ситно исецканиот кромин се пржи, се додава ситно исецканиот магданос и печурките исечени на ливчиња. Кога ќе се пропржи се додава малку брашно, се налива со вода, се промешува и се вари се додека не се згусне. Потоа се додава виното, се посолва и се побиберува. Сосот треба да биде густ.
 
Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Sos od patligani

PROKLETO vkusen e

(ima potreba od recept)

hehe
 
Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Еве и еден мој измислен сос, највеќе го конзумирам со чипс и пржени компирчиња.

Состојќи:

кечап
мајонез
оригано
буковец(по можност лут)
нане
и лук

Подготовка:

Земате вдлабнат сад(големината зависи од количината на сосот која сакате да ја добиете), ставате кечап и мајонез(односот помеѓу нив треба да биде 50/50, но јас ставам малце повеќе кечап), ставате буковец, оригано, нане и лук(ситно исечкан или во прав). Смесата добро се меша околу 10-15 секунди. Направете го сосов нема да се разочарате.

Поздрав
 
T

Tetro

Гостин
имало и ваква темичка, кај ја ископавте сега?
кечап
мајонез
оригано
буковец(по можност лут)
нане
и лук
истото го препорачувам, во сооднос со ќечапот и мајонезот 70/30
и без лукот, може некоја билка +
:браво:
 
P

PewDiePie

Гостин
Луѓе имам еден сос за вас http://2.bp.blogspot.com/_NEAOmGUnAyA/RxVTRfWtyUI/AAAAAAAAD10/7Bgd4-_l16g/s400/ranch.jpg
Верувајте дека поубав сос нема да пробате,може да се користи во СЕ! Салати,стек,компирчиња.......Кај нас пошто ние сме ретардирана земја го нема уште ама кај и да е очекувам да го донесат.
 

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
553
Прави ли некој татар сос дома и дали ќе може да го пишете рецептот. ОБОЖАВАМ ТАТАР сос со шницли и пирошки. Унапред благодарим.
 

коментатор

Пингвин
Член од
25 февруари 2010
Мислења
3.546
Поени од реакции
9.457
Не го знам рецептот за тартар но сосот е одличен, и многу често го користам и место мајонез. Јас го купувам од маркетите, има мало, средно и големо пакување, во максид или во некој поголем маркет го има сигурно.
 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.886
Поени од реакции
14.377
Мислам дека се вика Тартар сос,а не татар.
Иначе од Полимарк имаш во скоро сите маркети во разни пакувања.
 

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
553
тартар неќе да е, да не си се помешал со таратура

Иначе готов татар сос, како и готови руски и други салата неможам да поднесам.

Мене ми треба рецепт да направам домашен татар сос. Заборавив дека иде одлично со пилечи прсти.
 

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
Produkti za sos Tartar
1.3 broja kiseli krastavichki
2. 2 broja tvurdo svareni jaiza
3. 10-15 zrna kapersi
4. polovin glava luk
5. 2 supeni lojici jogurt
6.200 gr.majoneza
7. sol ,crn piper na vkus.
lukot ,kiselite krastabici ,jaizata i kapersine se narezvat mnogo sitno ,privava se jogurta i majonezata ,hubavo se oburkva .pribavja se sol i crn piper na vkus.
 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Што си татар целиот...

Што ќе добиеш ако во ресторан нарачаш татар бифтек, тартар сос и таратур салата? Ништо, освен насмевка затоа што не знаеш ништо и дека сè си помешал.

Татар или татарски бифтек, е јадење од говедско месо кое го добил својот назив по коњаниците Татари. Во недостаток на машина за мелење месо, говедските шницли тие ги ставале под седлото и јавале два дена на нив. Така добивае месо идеално за мачкање на леб.


Денес не морате да јавате седејќи на шницла за да го подготвите овој деликатес. Ставете го во масло најмалку 24 часа, и потоа ситно исецкајте го. Ако баш и немате време, смелете го крупно. Во секој случај, месото не смее да личи на паштета.

Кои зачини понатаму ќе ги користите е работа на личен вкус Некои рецепти предлагаат дури повеќе од стотина зачини.

Лажичка сенф, ворчестер сос, буковец, сол, мелен бибер (бел и црн), чили сос, малку кечап, ситно исецкан кромиди лук, магдонос, лимонов сок, сецкани кисели краставички, изматено јајце...

Колку од што ќе искористите одлучете самите – финтата на ова јадење е умеењето на готвачот добро да ги избалансира различните вкусови.

Татарскиот бифтек се мачка на препечен леб, со малку путер. Секако, пожелно е и добро црвено вино.



Тартар сос


Тартар сосот нема врска со татар бифтекот и никако не се јадат заедно, без оглед на сличниот назив.

Овој сос се служи со ладно месо или риба. И за ова јадење, ист така постојат неколку различни рецепти, но во основа се состои од следнит состојки:

- Кисели краставички
- Лук
- Павлака
- Мајонез
- Сенф
- Магднос

Крставичките (за сос од 300 грама потребни се околу 3 средни по големина краставички) ситно се рендат и се цедат, потоа се додаваат истолчениот лук (4 чешниња), исецканиот магдонос, лажичка сенф, 200 грама мајонез и чаша павлака.

Овој сос може да се јаде и само со препечен леб или помфрит, за појадок или ужина.



Таратур салата


Таратур салатата е слична на тартар сосот, но сепак не се работи за исто јадење.

Наместо кисели се користат свежи краставици, а наместо павлака, кисело млеко. Со тоа уште иде и лукче и сол.

Краставиците се сецкаат, како и лукот, а кој сака може да додаде и магдонос. Се додава кисело млеко или погуст јогурт.

Пробајте во која комбинација најдобро ќе Ви биде повкусен. Во секој случај, станува збор за идеално јадење за жешките летни денови, кои одлично одат со ладно месо, риба или како сос за грисини и чипс на журки.

извор
 

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
553
Produkti za sos Tartar
1.3 broja kiseli krastavichki
2. 2 broja tvurdo svareni jaiza
3. 10-15 zrna kapersi
4. polovin glava luk
5. 2 supeni lojici jogurt
6.200 gr.majoneza
7. sol ,crn piper na vkus.
lukot ,kiselite krastabici ,jaizata i kapersine se narezvat mnogo sitno ,privava se jogurta i majonezata ,hubavo se oburkva .pribavja se sol i crn piper na vkus.

So e tova kapersi



Voedno blagodarim i do Apocalipto i @@COOOL@@@. U subota ke go testiram receptov.
 
H

HITCH

Гостин
Што си татар целиот...

Што ќе добиеш ако во ресторан нарачаш татар бифтек, тартар сос и таратур салата? Ништо, освен насмевка затоа што не знаеш ништо и дека сè си помешал.

Татар или татарски бифтек, е јадење од говедско месо кое го добил својот назив по коњаниците Татари. Во недостаток на машина за мелење месо, говедските шницли тие ги ставале под седлото и јавале два дена на нив. Така добивае месо идеално за мачкање на леб.


Денес не морате да јавате седејќи на шницла за да го подготвите овој деликатес. Ставете го во масло најмалку 24 часа, и потоа ситно исецкајте го. Ако баш и немате време, смелете го крупно. Во секој случај, месото не смее да личи на паштета.

Кои зачини понатаму ќе ги користите е работа на личен вкус Некои рецепти предлагаат дури повеќе од стотина зачини.

Лажичка сенф, ворчестер сос, буковец, сол, мелен бибер (бел и црн), чили сос, малку кечап, ситно исецкан кромиди лук, магдонос, лимонов сок, сецкани кисели краставички, изматено јајце...

Колку од што ќе искористите одлучете самите – финтата на ова јадење е умеењето на готвачот добро да ги избалансира различните вкусови.

Татарскиот бифтек се мачка на препечен леб, со малку путер. Секако, пожелно е и добро црвено вино.



Тартар сос


Тартар сосот нема врска со татар бифтекот и никако не се јадат заедно, без оглед на сличниот назив.

Овој сос се служи со ладно месо или риба. И за ова јадење, ист така постојат неколку различни рецепти, но во основа се состои од следнит состојки:

- Кисели краставички
- Лук
- Павлака
- Мајонез
- Сенф
- Магднос

Крставичките (за сос од 300 грама потребни се околу 3 средни по големина краставички) ситно се рендат и се цедат, потоа се додаваат истолчениот лук (4 чешниња), исецканиот магдонос, лажичка сенф, 200 грама мајонез и чаша павлака.

Овој сос може да се јаде и само со препечен леб или помфрит, за појадок или ужина.



Таратур салата


Таратур салатата е слична на тартар сосот, но сепак не се работи за исто јадење.

Наместо кисели се користат свежи краставици, а наместо павлака, кисело млеко. Со тоа уште иде и лукче и сол.

Краставиците се сецкаат, како и лукот, а кој сака може да додаде и магдонос. Се додава кисело млеко или погуст јогурт.

Пробајте во која комбинација најдобро ќе Ви биде повкусен. Во секој случај, станува збор за идеално јадење за жешките летни денови, кои одлично одат со ладно месо, риба или како сос за грисини и чипс на журки.

извор
Добри рецепти :smir:

Инаку рецептиве за Татар СОС (Татар = Бугар; СОС= Помош) ме пресмеаа Господ здравје да Ви даде!

Тартар сос се вика! И сос се пишува со мали букви. Момци Македонци одлични сте!
 

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Што си татар целиот...

Што ќе добиеш ако во ресторан нарачаш татар бифтек, тартар сос и таратур салата? Ништо, освен насмевка затоа што не знаеш ништо и дека сè си помешал.

Татар или татарски бифтек, е јадење од говедско месо кое го добил својот назив по коњаниците Татари. Во недостаток на машина за мелење месо, говедските шницли тие ги ставале под седлото и јавале два дена на нив. Така добивае месо идеално за мачкање на леб.


Денес не морате да јавате седејќи на шницла за да го подготвите овој деликатес. Ставете го во масло најмалку 24 часа, и потоа ситно исецкајте го. Ако баш и немате време, смелете го крупно. Во секој случај, месото не смее да личи на паштета.

Кои зачини понатаму ќе ги користите е работа на личен вкус Некои рецепти предлагаат дури повеќе од стотина зачини.

Лажичка сенф, ворчестер сос, буковец, сол, мелен бибер (бел и црн), чили сос, малку кечап, ситно исецкан кромиди лук, магдонос, лимонов сок, сецкани кисели краставички, изматено јајце...

Колку од што ќе искористите одлучете самите – финтата на ова јадење е умеењето на готвачот добро да ги избалансира различните вкусови.

Татарскиот бифтек се мачка на препечен леб, со малку путер. Секако, пожелно е и добро црвено вино.



Тартар сос


Тартар сосот нема врска со татар бифтекот и никако не се јадат заедно, без оглед на сличниот назив.

Овој сос се служи со ладно месо или риба. И за ова јадење, ист така постојат неколку различни рецепти, но во основа се состои од следнит состојки:

- Кисели краставички
- Лук
- Павлака
- Мајонез
- Сенф
- Магднос

Крставичките (за сос од 300 грама потребни се околу 3 средни по големина краставички) ситно се рендат и се цедат, потоа се додаваат истолчениот лук (4 чешниња), исецканиот магдонос, лажичка сенф, 200 грама мајонез и чаша павлака.

Овој сос може да се јаде и само со препечен леб или помфрит, за појадок или ужина.



Таратур салата


Таратур салатата е слична на тартар сосот, но сепак не се работи за исто јадење.

Наместо кисели се користат свежи краставици, а наместо павлака, кисело млеко. Со тоа уште иде и лукче и сол.

Краставиците се сецкаат, како и лукот, а кој сака може да додаде и магдонос. Се додава кисело млеко или погуст јогурт.

Пробајте во која комбинација најдобро ќе Ви биде повкусен. Во секој случај, станува збор за идеално јадење за жешките летни денови, кои одлично одат со ладно месо, риба или како сос за грисини и чипс на журки.

извор

jас во таратур наместо сол си рендам сирење мнооооогу е супер :vozbud:
 

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Потребни состојки :

* 2 дл мајонез
* 1 сецкана кисела крастајца
* 1 лајца сечкан македан
* полојна чаша бело вино
* сок од полојна лимон
* 1 лајца сенф
* бибер, сол

Начин на подготовка
Стај го виното во сад и стај му го мајонезот и мешај убо, па после стај ја крастајцата, магеданот, сенфот, сокот од лимон, биберот сол по желба ќе си видиш и мешај пак убо се то.
Пријатен Апетит!:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom