The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 112
Тартар сос
Потребни состојки:
3 тврдо варени жолчки
2 свежи жолчки
2 лажици сенф
1 лимон
2dl масло
3 лажици кисела павлака
3 лажици ситно исецкан копар
1 кисела краставичка
1 лажица исецкан магданос
1 лажица исецкан лук
сол
бибер
Подготовка:
Се пасираат варените жолчки, и се додаваат свежите жолчки и сето тоа добро се измешува. Се додава сенфот, лимоновиот сок, солта и биброт па непрестано мешајќи се мати со маслото. На почетокот се додава капка по капка а после тоа во тенок млаз. Пред послужувањето во сосот се додава киселата павлака, копарот, краставичките, магданосот и лукот. Се послужува со пржена риба или ракови..
Vinagret прелив за салати
Потребни состојки:
сок од 1/4 лимон
еден лук
1 лажица сенф
1 dcl маслиново масло
3 лажици balsamico оцет
бибер
Сите состојки се ставаат во длабок сад или чаша и се матат со миксер за нескафе. Истото може да се направи и со блендер.
Сос од печурки
Потребно е:
50gr печурки
мала главица кромид
магданос
остро брашно
чаша бело вино
сол
бибер
Подготовка:
Ситно исецканиот кромин се пржи, се додава ситно исецканиот магданос и печурките исечени на ливчиња. Кога ќе се пропржи се додава малку брашно, се налива со вода, се промешува и се вари се додека не се згусне. Потоа се додава виното, се посолва и се побиберува. Сосот треба да биде густ.
Потребни состојки:
3 тврдо варени жолчки
2 свежи жолчки
2 лажици сенф
1 лимон
2dl масло
3 лажици кисела павлака
3 лажици ситно исецкан копар
1 кисела краставичка
1 лажица исецкан магданос
1 лажица исецкан лук
сол
бибер
Подготовка:
Се пасираат варените жолчки, и се додаваат свежите жолчки и сето тоа добро се измешува. Се додава сенфот, лимоновиот сок, солта и биброт па непрестано мешајќи се мати со маслото. На почетокот се додава капка по капка а после тоа во тенок млаз. Пред послужувањето во сосот се додава киселата павлака, копарот, краставичките, магданосот и лукот. Се послужува со пржена риба или ракови..
Vinagret прелив за салати
Потребни состојки:
сок од 1/4 лимон
еден лук
1 лажица сенф
1 dcl маслиново масло
3 лажици balsamico оцет
бибер
Сите состојки се ставаат во длабок сад или чаша и се матат со миксер за нескафе. Истото може да се направи и со блендер.
Сос од печурки
Потребно е:
50gr печурки
мала главица кромид
магданос
остро брашно
чаша бело вино
сол
бибер
Подготовка:
Ситно исецканиот кромин се пржи, се додава ситно исецканиот магданос и печурките исечени на ливчиња. Кога ќе се пропржи се додава малку брашно, се налива со вода, се промешува и се вари се додека не се згусне. Потоа се додава виното, се посолва и се побиберува. Сосот треба да биде густ.