Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Девојкава не е банирана, девојкава нема време секој ден да виси пред компјутер 24саати и да живее у илузијата дека виртуелноста е реален живот,а сајбер сексот реален секс хахахахаххах,како тебе, ме изнервираа сите членови со чесни исклучоци, не бев банирана ама веќе нема да ме видите на форумов пошто сите сте прости и немам јас што муабет да правам тука да се карам, нивото на комуникација ви е иСпод ниво, овде се осеќам како да сум влегла во змиско легло сите сте злобни и подли,и примитивни ко од планина да сте се симнале, сфаќањата ви се заостанати , знаете само да се карате а не и да аргументирате, некој нешто нов кога ќе каже или нешто што досега не ви е познато наеднаш се правел паметен и одма го вреѓате, и тука не станува збор за буквално сите членови на кајгана туку само за најактивните..

и да не си трошам зборови за џабе ДЕФИНИТИВНО СЕ РАЗОЧАРАВ ОД КАЈГАНА ФОРУМОТ МОЖЕТЕ СЛОБОДНО ДА МЕ БАНИРАТЕ А АКО НЕ МЕ БАНИРАТЕ НИКОМУ НИШТО ЗОШТО ЈАС И БЕЗ ТОА СЕ ОТКАЖУВАМ ОД ОВОЈ ФОРУМ.:helou:
Немој не ме радуј!:pipi:

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
33
Девојкава не е банирана, девојкава нема време секој ден да виси пред компјутер 24саати и да живее у илузијата дека виртуелноста е реален живот,а сајбер сексот реален секс хахахахаххах,како тебе, ме изнервираа сите членови со чесни исклучоци, не бев банирана ама веќе нема да ме видите на форумов пошто сите сте прости и немам јас што муабет да правам тука да се карам, нивото на комуникација ви е иСпод ниво, овде се осеќам како да сум влегла во змиско легло сите сте злобни и подли,и примитивни ко од планина да сте се симнале, сфаќањата ви се заостанати , знаете само да се карате а не и да аргументирате, некој нешто нов кога ќе каже или нешто што досега не ви е познато наеднаш се правел паметен и одма го вреѓате, и тука не станува збор за буквално сите членови на кајгана туку само за најактивните..

и да не си трошам зборови за џабе ДЕФИНИТИВНО СЕ РАЗОЧАРАВ ОД КАЈГАНА ФОРУМОТ МОЖЕТЕ СЛОБОДНО ДА МЕ БАНИРАТЕ А АКО НЕ МЕ БАНИРАТЕ НИКОМУ НИШТО ЗОШТО ЈАС И БЕЗ ТОА СЕ ОТКАЖУВАМ ОД ОВОЈ ФОРУМ.:helou:

Бесење ? Или електрична столица? Стрелањето е малце кичерај ама како сакаш.

Член од
14 февруари 2009
Мислења
68
Поени од реакции
6
Сестро само можам да кажам дека тие што немаат врски во вистинскиот живот што нигде ги нема, мора тоа некако да го компензираат надокнадат па така и овие тука се мислат дека се некои важни личности, точно е важни се можеби ама само тука на форумов а и тука и ќе останат само, знаеш тоа ти е исто како вистинскиот секс и живот да го замениш со сајбер секс и живот:pos2::pos2::tapp:
премногу глупо ама ете они така функционираат.
Сите фрустрации мора да ги искажат тука на просторов, зошто во вистинскиот живот никој не ги остава да се доискажат од многу разбирливи причини зошто се се пропалица до пропалица
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:DA.....

Јаооооооооооооо сестро фемке, убијаш ме лагано с твоим мислима, таман мислев дека не можеш да бидеш поинтелегентна, ама коа ете ти, фемка се надмина самата себе си:toe:. А сега околу фактите, баш прееска му вртев на ембрионот да го прашам од кај му дошла инспирација за стиховите, не ми дигаше, зафатен бил, имал припреми за штрајк со глад против абортус пред влада. Песната не е глупа, ти лошо ја осеќаш :pos:. И за крај би ти дал еден мнооооогу корисен совет, да се стаиш ти у некој љубавни филм, да си најдеш некој бесен момак да те стегне покрај него, тогаш можда од феминистка би се преименувала у ултимативна домачица, а у потпис би ти стоело : Мој је живот вреча пуна среча :vozbud: :vozbud: :vozbud: :vozbud:
Kolku vreme go smisluvashe ova???Vo sekoj slucaj mozes da posnesh knigi i pesni da pishuvash.....TE BIVA....NEMOJ DA OSTANESH NEOTKRIEN TALENT!!!

Командантица

Како шТо ќе реЧем Ја!
Член од
15 февруари 2009
Мислења
105
Поени од реакции
1

девојко,.....................................................................................
знам како ти е,..истово го доживеав на еден друг затуцан форум ама тоа е, не можеш да има го пренацрташ умот на другите..:wink:

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44

Девојка што работи,студира,има време и на кафе да седне,и на интернет,да прочита и некоја книга и.т.н,не ми изгледа како да седи цел ден пред компјутер,туку знае добро да си го распореди времето,а за тоа треба памет,ама очигледно ти не можеш да го сватиш тоа,затоа што го немаш...За болдираното конечно добра вест.јеееее..А за тоа кој се злобни змии и слично,ова што сите ти се нафрлија е твој резултат,затоа што ако читаш назад низ страниците,ќе приметиш дека имало многу спротиставени гледишта во врска со ова,но никој и не бил нападнат од страна на членовите како тебе,затоа што никој и не се спуштил на такво ниво како твоето....:pipi:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.008
Поени од реакции
18.813
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:DA.....

Kolku vreme go smisluvashe ova???Vo sekoj slucaj mozes da posnesh knigi i pesni da pishuvash.....TE BIVA....NEMOJ DA OSTANESH NEOTKRIEN TALENT!!!
Фала на комплиментот:pipi:, инаку фемке ти коа си у прашање одма ми доаѓа инспирација, ко муза си јеби га:pos:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Девојкава не е банирана,

Д МОЖЕТЕ СЛОБОДНО ДА МЕ БАНИРАТЕ А АКО НЕ МЕ БАНИРАТЕ НИКОМУ НИШТО ЗОШТО ЈАС И БЕЗ ТОА СЕ ОТКАЖУВАМ ОД ОВОЈ ФОРУМ.:helou:
Za boldiranoto si greska.

Inaku, slobodno, za da ne se otkazes, eve jas te otkazuvam na eden mesec, a potoa, ako sakas, poveli pak, ako ne, slobodno, drum carski.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Бојан Јовановски од асоцијацијата за здравствена едукација и истражување Х.Е.Р.А., изјави дека абортусот е право на избор на секоја жена.
„На сите обиди кои се прават со цел да се делегитимизираат и потценат правата на жената, особено правото самата да одлучува за својот живот и за своето здравје, ќе застанеме и остро ќе реагираме за преземање на секакви мерки за одбрана на основните права на жената“, рече тој.
Тој објасни дека денешната Конференција има за цел да го поддржи граѓанскиот сектор, чии вредности се темелат на основните човекови и родови права, но исто така да не се промовира анти-абортус кампањата како мерка за планирање на семејството.
„Оваа оркестрирана кампања против абортусот за нас претставува една патријархалните стратегии за одземање на моќта на жената да ја контролира својата репродукција и сексуалност“, смета Марија Савовска од Акција Здруженска.
„Факт е дека абортусите се намалуваат, а свеста на жените постојано се зголемува и мерката во однос на било какви рестрикции во однос на забрана или ширење на информации кои се пред се’ невистинити, деструктивни и се истовремено конструираат националистички, догматистички мислења, не би можело да помогне во однос на зголемување на стапката на населението“, смета Јовановски, кој додаде дека правата на жената не може да го одземе никој.
Тендерот на кампањата во пракса претставува ширење на говор на омраза, смета Јовановски. Тој говор на омраза е директно насочен кон жената. Опасноста од ваква кампања е тоа што таа може да претставува само почеток кој би можел земјата да ја доведе до водење на порестриктивни политики во иднина.
„Самото воведување на тендер, започнување на кампања на Владата, претставува реална и сериозна закана дека без разлика дали ќе се воведат прохибицискиот закон за абортус или ќе се донесе комплетно прохибициски закон, важно е дека се почнува кампања со која се удира врз свеста на македонскиот народ, а тоа е свест која веќе 50 години има цврсто изграден став по однос на правото на избор на жената“, смета Славчо Димитров од Коалицијата за промодција и заштита на здравствените и сексуалните права на маргинализираните заедници.
Оваа кампања претставува ретрограден чекор и ја доведува во прашање Универзалната декларација за човековите права. Со последиците од неа ќе треба да се справуваме во следните 40 години, смета Димитров, кој во своето излагање на Конференцијата ги дискутираше ставовите на Македонската православна црква, кои директно се насочени кон тоа да ја жигосаат жената која направила или размислува за абортус, како блудница и убиец.
„Секоја организација која што е потписник на Декларацијата, води своја кампања согласно со аспектите кои ги застапува и целите. Меѓутоа, меѓу сите тие посебни дејствувања ќе има заедничка координација во текот на периодот кој следува“, изјави Димитров.
„Одбиваме да ја водиме оваа дебата во етаблираната матрица на правоверни убијци. Не станува збор дали „абортус да или не“, не станува збор за или против абортус, туку станува збор за едната страна на дијалогот која инсистира на анти-абортус реторики, и оваа страна која ја застапуваме ние и која што е поборник на правото на избор“, изјави Ирена Цветковиќ од движењето за социјална правда Ленка.
Во Декларацијата која беше потпишана денеска, се даваат препораки за националното законодавство да ги заштитува сексуалните и репродуктивните права на сите граѓани, а Владата да ги почитува меѓународните конвенции, договори и спогодби кои ги гарантираат правото на здравје и правото на одлучување за планирање на семејството. Според Декларацијата, абортусот треба да биде безбеден и финансиски достапен, а Кампањата за „објаснување на последиците од абортус со која жената се осудува како убиец“, да биде повлечена, при што оние кои го искористиле правото на абортус да бидат заштитени од дискриминација.
Исто така, треба да се подготви и програма за сексуално образование, кое ќе се воведе како редовна настава во училиштата. Контрацепцијата треба да биде подостапна, а во иднина кампањите кои ќе се водат во државава, треба да бидат во насока на подигнување на јавната свест и воспоставување на подобри здравствено-едукативни програми за превенција од несакана бременост и употреба на современите средства за контрацепција.
Текстов е превземен од Линк
Во целост се согласувам со него.

ajde malce edukacija za tinejg mutant,,,,,http://abortusne.org.mk/
Вакви аргументи има и од двете страни, со што не ми е јасно како не им е срам на авторите на статиите (на целата веб страна) да ги прикријат вистинските податоци кои ги кажуваат докторите и се користат со лажење и извртување на фактите.

P

Princ

Гостин
правото самата да одлучува за својот живот и за своето здравје
Не и е одземено тоа право. Напротив, и сегашниот закон и дозволува на жената да абортира доколку плодот е ризичен за нејзиното здравје. Претставувањето на муабетов како некој сака да и го ризикува животот на жената или да го одземе нејзиното право да одлучува за својот живот е сосема неоснован. Најблаго речено.
Оваа оркестрирана кампања против абортусот за нас претставува една патријархалните стратегии за одземање на моќта на жената да ја контролира својата репродукција и сексуалност
Абортусот не е една од методите за контролирање на репродукцијата или сексуалноста. Не е и не смее да биде. Зошто вакви споредби воопшто се прават? Тоа би било ко сега да земат да бомбардираат некоја земја бидејќи е пренаселена.
Факт е дека абортусите се намалуваат, а свеста на жените постојано се зголемува
Напротив. Дојдени сме во еден стадиум кога жената има секс со секој и секаде, без никаква одговорност, а доколку затрудни веднаш се решава на абортус без да размисли за останатите опции (како еден од многуте примери за мојата теза ќе ве потсетам на оваа тема. 20 и кусур годишна девојка се скарала со дечко и а трудна е, и прва солуција на проблемот е = абортус). Треба строги закони, и треба едукација. Ама едукацијата без строгите закони не оди. Како што не одат строгите закони без едукацијата.
Не можев понатаму да читам, простете.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Напротив. Дојдени сме во еден стадиум кога жената има секс со секој и секаде, без никаква одговорност, а доколку затрудни веднаш се решава на абортус без да размисли за останатите опции (како еден од многуте примери за мојата теза ќе ве потсетам на оваа тема. 20 и кусур годишна девојка се скарала со дечко и а трудна е, и прва солуција на проблемот е = абортус). Треба строги закони, и треба едукација. Ама едукацијата без строгите закони не оди. Како што не одат строгите закони без едукацијата.
Не можев понатаму да читам, простете.
Податоците кои ги дадов се за европа и амеика и мислам дека дадов и линкови за таа статистика. Таму нагло падна нивото на абортус кога се воведе сексуална едукација и изучување на методи на заштита. Овој пад е особено голем кај тинејџерите. Од друга страна нема разлика на бројот на бортуси в годините кога тој бил забранет и кога не бил. Единствена азлика биле бројот на компликации кои настанале поради тој абортус 9земено во предвид дека се вршеле дивите абортуси во неконтролирани и нехигиенски услови).

Не и е одземено тоа право. Напротив, и сегашниот закон и дозволува на жената да абортира доколку плодот е ризичен за нејзиното здравје. Претставувањето на муабетов како некој сака да и го ризикува животот на жената или да го одземе нејзиното право да одлучува за својот живот е сосема неоснован. Најблаго речено.
Сите медицински истражувања покажуваат дека фетусот до 20 недела нема никакви можност да биде дефиниран како живо суштество и се смета за дел од жената и функционира како и секој друг орган. Што ќе прави со него нејзе и е уставно загарантирано. Ако таа смета дека има медицинска или каква и да било друга опасност има право сама да одбере што ќе прави со своето тело. Сегашниот закон дозволува секаков абортус.
Само за информација исто дека најголемиот дел од абоортусот го прават жени постари од 40 години каде што ризиците од бременоста се многу поголеми од оние кај помладите генерации (секоја бременост има свои ризици, баш како и секоја операција).

Б

Бат Елохим

Гостин
Во својот животен век секоја трета жена има абортус. Така да првен погледно во твојот куг на фамилија и пријатели пред да почнеш да нарекуваш некого неписмен бидејќи може да се изненадиш.
Во мојот круг на фамилија, за пријатели не одговарам, нема абортус. Мајка ми родила 2 деца, и 10 години најизменично пиела прво апчиња за контрацепција, а после имала спирала. И здрава е и права и ништо не и фали.

А ништо не може да ме изненади. Секој човек си има изговор за своите дела па какви и да се.:toe:
(ти реплицирав сега, затоа што темата се претвори во бетлфилд)

А мислам дека државата треба навистина да се позанимава со омладината наша.... и да обезбеди едукација и поефтина контрацепција.

за старите е касно итака и така (полесно е со книшката на клиника, од не дај боже комшиката да ја види како купува кондоми пу пу скрја да е)....

Инаку сум за ограничување на абортусот, ама паралелно со едукација.

И не мислам дека на жената и се одзема некакво право. Напротив, самата си го одзела кога шири нозе без контрацепција.

P

Princ

Гостин
Сите медицински истражувања покажуваат дека фетусот до 20 недела нема никакви можност да биде дефиниран како живо суштество и се смета за дел од жената и функционира како и секој друг орган.
Не заебавај. 20 недели = 5 месеци.
Сега да ти покажам колку грешиш.
Сите поважни органи на плодот веќе се формирани во 15тата недела од бременоста. Срцето, бубрезите... Ноктите почнуваат да му се оформуваат на прстите, веѓите му се оформени, коса почнува да му расте (влакна)...
Ова е стапало на плодот во 11тата недела

Црниот дроб почнува да му функционира во 12тата недела од бременоста. Значи веќе неговото тело почнува да ја чисти неговата крв. Панкреасот почнува да му произведува инсулин. Срцето веќе му бие нормално.
До 15тата недела веќе почнува да си го цица палецот. Ако сака, нормално :)
Почнува да клоца, почнува да мрда веќе. Цица, голта, трепка... ДИШЕ!!!!
Не можам понатаму да продолжам. Ти рече дека до 20 недела фетусот не е живо суштество. Јас ти кажав неколку карактеристики кои ги добива до 15 недела. Ти можеш да продолжиш да не го дефинираш како суштество, можеш тоа да го правиш и откако ќе се роди... Мене не ми смета. Ама овдека ја кажуваме вистината и реалноста.
Не можам да ве сватам како размислувате, а баш би сакал да сум на ваше место. Според вас, бебето е ништо до 9 месец, мој прдеж. Не размислувате воопшто дека од првиот ден нешто почнува да се случува во стомакот на мајката? Дека со секој изминат ДЕН има нешто ново? Бебето се ФОРМИРА во стомакот на мајката, не е малецко па да расте како жолта круша.
Ако таа смета дека има медицинска или каква и да било друга опасност има право сама да одбере што ќе прави со своето тело.
Не, одлучува медицината (лекарите) дали има реален ризик према нејзиното здравје и живот. Таа (демократски) може да одлучи до моментот дали да ги крене нозете до врат со оној дечко што првпат го гледа во нејзиниот живот а и нешто посебно нема чувства према него, до моментот дали да му стави кондом или не, до моментот кога размислува дали се исклучени голем дел од ризиците да остане трудна... До тој момент таа одлучува што ќе прави со своето тело. Нема да одлучува што ќе прави со своето тело со тоа што ќе убие друго тело.
Сегашниот закон дозволува секаков абортус.
Да? Дај законот да го прочитаме.
Ме буниш бидејќи на една од предходните 199 страни на темава правник ни кажа дека законот дозволува до одредена недела од бременост (20та секако не), и во одредени 5 случаеви. Плодот е премногу деформиран, плодот е ризик за животот на мајката... некои такви (логични) причини. Никаде не се спомна нешто у стилу "неодговорната мајка заборавила да земе деј афтр".
Само за информација исто дека најголемиот дел од абоортусот го прават жени постари од 40 години
Според кои статистики ова? Пак според оние твоите, американските?
Зборуваме за Република Македонија. Жалам што баш после 3000 мислења го дознаваш тоа.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Не заебавај. 20 недели = 5 месеци.
Сега да ти покажам колку грешиш.
Сите поважни органи на плодот веќе се формирани во 15тата недела од бременоста. Срцето, бубрезите... Ноктите почнуваат да му се оформуваат на прстите, веѓите му се оформени, коса почнува да му расте (влакна)...
Ова е стапало на плодот во 11тата недела

Црниот дроб почнува да му функционира во 12тата недела од бременоста. Значи веќе неговото тело почнува да ја чисти неговата крв. Панкреасот почнува да му произведува инсулин. Срцето веќе му бие нормално.
До 15тата недела веќе почнува да си го цица палецот. Ако сака, нормално :)
Почнува да клоца, почнува да мрда веќе. Цица, голта, трепка... ДИШЕ!!!!
Не можам понатаму да продолжам. Ти рече дека до 20 недела фетусот не е живо суштество. Јас ти кажав неколку карактеристики кои ги добива до 15 недела. Ти можеш да продолжиш да не го дефинираш како суштество, можеш тоа да го правиш и откако ќе се роди... Мене не ми смета. Ама овдека ја кажуваме вистината и реалноста.
Вистината и реалноста можат да ја кажат само лекарите и експертите во тие области, а тие веќе ја кажаа и за тоа имам дадено многу линкови во претходните доктори (се надевам е ти пречи што се англиски и европски истражувачи).

Не, одлучува медицината (лекарите) дали има реален ризик према нејзиното здравје и живот. Таа (демократски) може да одлучи до моментот дали да ги крене нозете до врат со оној дечко што првпат го гледа во нејзиниот живот а и нешто посебно нема чувства према него, до моментот дали да му стави кондом или не, до моментот кога размислува дали се исклучени голем дел од ризиците да остане трудна... До тој момент таа одлучува што ќе прави со своето тело. Нема да одлучува што ќе прави со своето тело со тоа што ќе убие друго тело.
Ова не е апсолутно точно. Секој поради религиски и какви и да било убедување може да одбере или да одбие медицинска нега. Никој не може да му го забрани тоа.

Да? Дај законот да го прочитаме.
Ме буниш бидејќи на една од предходните 199 страни на темава правник ни кажа дека законот дозволува до одредена недела од бременост (20та секако не), и во одредени 5 случаеви. Плодот е премногу деформиран, плодот е ризик за животот на мајката... некои такви (логични) причини. Никаде не се спомна нешто у стилу "неодговорната мајка заборавила да земе деј афтр".
До 12 недела на секоја девојка и е дозволен абортусот. После тоа операцијата станува ризична за извршување и е потребно потврда дека е апслутно неопходна од доктор.

Според кои статистики ова? Пак според оние твоите, американските?
Зборуваме за Република Македонија. Жалам што баш после 3000 мислења го дознаваш тоа.
Кај нас никога не се воделе статистики за овие работи. Сепак мислам дека над 200 000 000 луѓе се доволно добра слика да прикажат каква е реалната состојба. Нема да има разлика од статистиката таму и тука во однос на ова прашање.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Вистината и реалноста можат да ја кажат само лекарите и експертите во тие области, а тие веќе ја кажаа и за тоа имам дадено многу линкови во претходните доктори (се надевам е ти пречи што се англиски и европски истражувачи).

Ова не е апсолутно точно. Секој поради религиски и какви и да било убедување може да одбере или да одбие медицинска нега. Никој не може да му го забрани тоа.

До 12 недела на секоја девојка и е дозволен абортусот. После тоа операцијата станува ризична за извршување и е потребно потврда дека е апслутно неопходна од доктор.

Кај нас никога не се воделе статистики за овие работи. Сепак мислам дека над 200 000 000 луѓе се доволно добра слика да прикажат каква е реалната состојба. Нема да има разлика од статистиката таму и тука во однос на ова прашање.
грешиш за статистиката. не може да очекуваш да биде иста во земји со комплетно различно општество. оној дел кој би можел да биде ист е бројот на успешни/неуспешни/абортуси со компликации, бидејќи тој релативно помалку зависи од фактор општество. не може да биде ист бројот на абортуси во земја во која луѓето ги имаат сите услови за да ги одгледаат своите деца (како шведска, германија, сад) и во земја во која на пример родителите немаат работа и би требало да живеат сите од пензијата на бабата и дедото. исто како и за старосните групи, сигурно дека тука ќе биде поголем бројот на млади луѓе кои абортираат заради неедуцираност, економски проблеми, нерешени животни прашања, а во другите земји ќе биде поголем бројот на жени над 40 зашто веќе имаат 3-4 деца и не им се чува уште едно дете на 40 и нешто години. не можеш и не смееш да се држиш како слеп за стап цело време за еден ист аргумент. да, жените имаат право на избор, се работи за нивно тело, но, не, не смее абортусот да се претвори во средство за контрацепција. ако веќе се запнуваш по западните земји-интензивна едукација на младите, кампања за контрацепција (не антиабортус кампања со полуглупи изјави) и проблемот ќе биде решен.

Kajgana Shop

На врв Bottom