Евентуален напад на Иран!? – дали, кој, зошто, како?

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
А САД....ех, ако повлечат потег против Иран, тоа може да им биде последната земја што ќе ја нападнат... ама не верувам дека се толку глупи....
...Бидејќи кој и да дојде на власт во Иран, ќе остане противник на САД и ќе продожи со развивање на нуклеарки.[/QUOTE]

Ех Human ја расипа забавата, ова очекував да биде заклучокот по неколку страни :pos2:.
Се шалам нормално, поентата со темата ми беше токму таа. Напад врз Иран (ако го има) така ќе го измени светот што ќе се споменува во историјата уште мноогу години, без разлика дали би бил успешен или не. Да зборевме за покер ќе кажев дека за САД и Израел ова е all in.

Не дека америте не би сакале да се покажат овде, ама доволно се паметни да проценат дека сега не е време за тоа. До душа последниве 20 години ( а можеби и повеќе) спремаат терен за вакво нешто, ама докажано знаат да одберат тајминг за дејствување, а сега тоа е дефинитивно. Она што не сум сигурен е дали уште имаат доволно влијание врз Израел и да избегнат да бидат пред свршен чин.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Ех Human ја расипа забавата, ова очекував да биде заклучокот по неколку страни :pos2:.
Се шалам нормално, поентата со темата ми беше токму таа. Напад врз Иран (ако го има) така ќе го измени светот што ќе се споменува во историјата уште мноогу години, без разлика дали би бил успешен или не. Да зборевме за покер ќе кажев дека за САД и Израел ова е all in.

Не дека америте не би сакале да се покажат овде, ама доволно се паметни да проценат дека сега не е време за тоа. До душа последниве 20 години ( а можеби и повеќе) спремаат терен за вакво нешто, ама докажано знаат да одберат тајминг за дејствување, а сега тоа е дефинитивно. Она што не сум сигурен е дали уште имаат доволно влијание врз Израел и да избегнат да бидат пред свршен чин.
Знаеш, последен пат кога имаше голема криза следеше голема војна која од корен го смени општеството. Тоа беше 7-8 години после таа криза.
Изгледа ќе треба да почекаме уште некоја година.... :vozbud:

ПС, ќе си знам за другпат, забавата да потрае... :pos2:

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Знаеш, последен пат кога имаше голема криза следеше голема војна која од корен го смени општеството. Тоа беше 7-8 години после таа криза.
Изгледа ќе треба да почекаме уште некоја година.... :vozbud:

ПС, ќе си знам за другпат, забавата да потрае... :pos2:
Е тоа тоа, за 20-30 години би ни учеле внуците дека нешто важно се случило таму негде во Иран.
Само не знам дали би било во стилот „...и со тоа САД се зацврсти како светска сила„ или ќе се споменува на начин на кој денес се учи за Рим, Наполеон, Круната
А да, и не знам дали истото би се учело на англиски :vozbud:.

П.С. Нема врска, ќе најдеме алтернатива за вечерва. Ама ако веќе биде на интернет, топло го препорачувам најновото ултимејт борбено средство од овие простори - Крајишки Рамбо или како некои на Балканот го сваќаат војувањето ( а ги има и по форумиве :D :D) http://www.index.hr/video/film.aspx?id=9360:vozbud:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
За С. Арабија не знам, ама и нуклеарките во Турција се Американски и Турците не можат да ги користат без согласност со САД. Сметај, нуклеарките ги управува САД, а не Турција. И сето тоа е направено за да се спречи Турците да развијат свое нуклеарно оружје..... пошто своевремено заканата била огромна - СССР. :vozbud: И сега е...

А САД....ех, ако повлечат потег против Иран, тоа може да им биде последната земја што ќе ја нападнат... ама не верувам дека се толку глупи.
Побрзо ќе одат да го дестабилизираат Иран со масовни протести, атентати, па можеби и некој внатрешен вооружен конфликт. Бидејќи кој и да дојде на власт во Иран, ќе остане противник на САД и ќе продожи со развивање на нуклеарки.
Пред неколку недели,италјанските медиуми тврдеа дека Турција има купено нуклеарно оруже од Пакистан,,,,,,,,,, а за тие 40 нуклеарки од НАТО се дадени на турците тоа е посебна прикаска,,,но можат да ги користат тие нуклеарките само ако бидат напднати од надвор... Многу воени експерти на светот,тврдеа дека Турција е прикриена нуклеарна сила...

http://www.kanal5.com.mk/Default.aspx?mId=120

Ево и Васко Евтов тврди дека Турција има атомска бомба,од Пакистан....

A ова е нуклеарките на НАТО, уште од сега се дадени 40 нуклеарки на Турција, но можат да ги користат само ако бидат нападнати од надвор со нуклеарно оруже,, ова е друго,ама ако имат и од Пакистан, турскиот суверенитет е гарантирано до смак света..

NATO nuclear sharing

Main article: Nuclear sharing
Turkey is one of five NATO member states which are part of the nuclear sharing policy of the alliance, together with Belgium, Germany, Italy and the Netherlands.[8] A total of 90 B61 nuclear bombs are hosted at the Incirlik Air Base, 40 of which are allocated for use by the Turkish Air Force in case of a nuclear conflict, but their use requires the approval of NATO.[9]
However there is no permanent nuclear capable force of F-16s based at Incirlik, also the Turkish Air Force is not certified for NATO nuclear missions. Thus if Turkeys 40 B61 nuclear bombs were needed, NATO would first need delivery of nuclear capable F-16s from U.S. air bases in western europe to deliver the bombs. "The reason for this situation is that NATO no longer uses tactical nuclear weapons. Thus if the Turkish allocation of nuclear weapons were ever needed, it would take 'months' to ready them." This would also result in the B61 nuclear bombs being delivered by U.S pilots flying U.S nuclear capable F-16s. [10]

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Air_Force

B

Borg_Drone

Гостин
И на крај пак, Иранците разбраа дека не може да си играат како што сакаат они.Легнаа на брашно, почнаа да доставуваат нуклеарно гориво од Русија, а исто така Русија ќе го собира и радиоактивниот отпад.Транспортот на тоа гориво ќе биде набљудувано од западните земји.Повеќе:

Nuclear fuel to arrive in Iran Saturday

(CNN) -- Nuclear fuel is scheduled to arrive at Iran's first atomic energy plant Saturday, a development being watched by Western nations.
Russian and Iranian dignitaries will observe the delivery of nuclear fuel from Russia at the southern port city of Bushehr at 9.am. (2 a.m. ET), Iran's official news agency IRNA reported Saturday.
Iran says it will use the fuel to create atomic energy. Some Western nations are concerned that Iran eventually will try to enrich uranium on its own, providing material for nuclear weapons
The nuclear fuel will be delivered to a pool beside the "heart of the reactor," IRNA reported, a historic feat for the Islamic nation still vying for its right to enrich uranium to produce electricity.
Ali Aknar Salehi, head of Iran's atomic energy organization, told IRNA that International Atomic Energy Agency inspectors will witness the handling of the nuclear fuel.
"Within about 10 days, 163 nuclear facilities will start operation, making delivery of 82 tons of initial fuel to the heart of the reactor possible," IRNA reported.
It will take about two months for the reactor to begin generating electricity, IRNA reported, but Russia's nuclear agency says it will take longer.
Despite international protests, Salehi turned down a White House call to suspend uranium enrichment once Russia's supplies arrive, IRNA reported.

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast/08/20/iran.nuclear.plant/index.html?hpt=T2#fbid=k2G1jrqsHVI&wom=false

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
И на крај пак, Иранците разбраа дека не може да си играат како што сакаат они.Легнаа на брашно, почнаа да доставуваат нуклеарно гориво од Русија, а исто така Русија ќе го собира и радиоактивниот отпад.Транспортот на тоа гориво ќе биде набљудувано од западните земји.Повеќе:

Чекај сега, ова малце не ми штима. Иранците бараа нуклеарно гориво - сега и ќе го добиваат, а отпадот надвор од своја територија - чист бонус (кој не би го сакал тоа??). Транспортот ќе биде набљудуван, тоа не сум го промашил, ама ситуацијава повеќе ми личи на компромис отколку на легнување на брашно.

Иранците додуша од дамна го разбраа тоа што требаше да го разберат - не дека не можат да си играат, туку дека и на глава да стојат, пак ќе бидат трн во око на западот. И тоа не е од вчера ни од пред неколку години, туку таму некаде од 50-тите.
„Нуклеарната програма на Иран„ = „оружје за масовно уништување на Ирак„= убаво спакувана приказна за јавноста да го оправда или барем да не се потресува многу околу уништувањето на една земја.

T

the Carpenter

Гостин
Иран е континент во континент. Засега, не постои војска што ке се осмели да го нападне.
Иран е сила од која допрва ќе се плашат западните сили. Иран е и ќе биде империја која ќе ја продолжи Персиската слава.

Затоа, сите земји со сите сили пробуваат да го паднат на економска база. Има неверојатен број на санкции. Но, Иран не е Куба или Северна Кореја. Се што му се забранува со санкциите, тој може сам да си го најде :)
Ако падне Иран, паѓа и Русија, гледано во општа политика.

Значи, да сумирам.
Иран веќе триесет години е под тортура на САД и компанија. Иран е веќе нападнат, но со нов начин на војување. Економски.
На друг начин, стандарден, никој нема да се осмели.
Тоа е мое мислење!

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Мислиш Израел ке дозволи земјата што велеше дека ке го “избрише“ од лицето на земјата да стане регионална сила? Иран е под санкции 20 години. Имаше тешка 8 годишна војна со Ирак и 1 милион жртви. Не сум про-западно настроен ама да бидеме реални Израел без или со Американска помош ке го нападне Иран доколку овој започне(можеби веќе се развива но официалниот став е нели дека користат нуклеарна енергија за невоени потреби) да развива оружје за масовно уништување. Навратете се неколку години наназад, се зборуваше за непобедливоста на СРЈ и на Ирак па видовме како завршија и двете земји. .

B

Borg_Drone

Гостин
Чекај сега, ова малце не ми штима. Иранците бараа нуклеарно гориво - сега и ќе го добиваат, а отпадот надвор од своја територија - чист бонус (кој не би го сакал тоа??). Транспортот ќе биде набљудуван, тоа не сум го промашил, ама ситуацијава повеќе ми личи на компромис отколку на легнување на брашно.

Иранците додуша од дамна го разбраа тоа што требаше да го разберат - не дека не можат да си играат, туку дека и на глава да стојат, пак ќе бидат трн во око на западот. И тоа не е од вчера ни од пред неколку години, туку таму некаде од 50-тите.
„Нуклеарната програма на Иран„ = „оружје за масовно уништување на Ирак„= убаво спакувана приказна за јавноста да го оправда или барем да не се потресува многу околу уништувањето на една земја.
Јас поинаку ја разбрав пораката; еве како ја разбрав пораката на Ахмадинеџад : „Извинете, но после долги години клањање во џамија Алах конечно ни прати порака дека не можеме да си играме со вас како што сакаме“.
И ако беа трн во око за западот, досега ќе правеа што сакаа.И ние така едно време бевме (СФРЈ) трн во око за СССР, и на крај и покрај нивните закани дека ќе ја окупираат Југославија, Тито си правеше што сакаше, како сакаше и кога сакаше се и сешто на душата и притоа никој не му се мешаше во неговата држава.Ова што им го прават на Иранците не би рекол дека е по нивна желба.......А дури и се осудија да им се мешат во нуклеарната политика.Што е јасна порака дека не можат да си играат како што сакаат.Како ќе кажат другите така ќе биде.
И жити се, нека ми објасни некој зошто Русија ќе падне ако падне Иран?Поради продажбата на оружје или нафта?Русија веќе си има свои енергенси кои ги продава на Западот, а и Иран не е толку поврзан со Русија колку што се Кина, Јапонија, Франција и Бразил поврзани.Може да се каже дека Иран е зависен од Русија, со оглед на тоа дека Русите им градеа нуклеарни централи.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Јас поинаку ја разбрав пораката; еве како ја разбрав пораката на Ахмадинеџад : „Извинете, но после долги години клањање во џамија Алах конечно ни прати порака дека не можеме да си играме со вас како што сакаме“.
И ако беа трн во око за западот, досега ќе правеа што сакаа.И ние така едно време бевме (СФРЈ) трн во око за СССР, и на крај и покрај нивните закани дека ќе ја окупираат Југославија, Тито си правеше што сакаше, како сакаше и кога сакаше се и сешто на душата и притоа никој не му се мешаше во неговата држава.Ова што им го прават на Иранците не би рекол дека е по нивна желба.......А дури и се осудија да им се мешат во нуклеарната политика.Што е јасна порака дека не можат да си играат како што сакаат.Како ќе кажат другите така ќе биде.
И жити се, нека ми објасни некој зошто Русија ќе падне ако падне Иран?Поради продажбата на оружје или нафта?Русија веќе си има свои енергенси кои ги продава на Западот, а и Иран не е толку поврзан со Русија колку што се Кина, Јапонија, Франција и Бразил поврзани.Може да се каже дека Иран е зависен од Русија, со оглед на тоа дека Русите им градеа нуклеарни централи.
А резултатот е? - неговата држава веќе не постои, а Иран уште е тука:smir:.

Види, кога напишав дека Иранците од дамна го разбрале тоа што требало да го разберат мислев на следното: Кој и да било на местото на овој смешкото, проблемите на државата ќе си останат исти. И Швеѓанец да биде на неговото место, море и сите Иранци да се заменат со Швеѓани, една работа не може да променат - геостратешката положба. А со тоа, пак ќе си ја имаат истата мака како и до сега. По тој муабет и причината за конфликтов е неважен - ако не е нуклеарното вооружување ќе се најде нешто друго: ќе биде „хемиско оружје„, „закана по светскиот мир„, „тиранија врз сопствениот народ„ „загрозеност на кравите и зајците„ „спасување на христијанството„...ќе се најде нешто, било што, и пак ќе бидат во иста ситуација. Па дури и еве, хипотетски, да имаат про-американска власт ( а имаа до 70-те), притисоците што ги трпат сега ќе ги трпат и тогаш, само од други играчи - Кина, Русија, муслимански соседи.... Значи пак се сведува на тоа дека со некои ќе бидат во добри односи, со некоие не. Впрочем како и сите други држави во светот.

За делот со Русија - јас не сум рекол овде дека со Иран паѓа и Русија, ама во голем дел би се сложил со тој што го рекол тоа. Нормално, не во смисол дека не би постоела како држава, туку дека ќе ја изгуби улогата на светски играч. Пак е во прашање местоположбата на Иран. Еден добар линк и поглед на картата и се е јасно - и растојанија до другите „играчи во регионот„ и кој го држи Персискиот залив, и колку % од протокот на стоки оди низ него и ресурси, и...За многу прашања имало дискусии и различни мислења, ама никогаш не било предмет на дискусија важноста на Иран од стратешки аспект.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Пред неколку недели,италјанските медиуми тврдеа дека Турција има купено нуклеарно оруже од Пакистан,,,,,,,,,, а за тие 40 нуклеарки од НАТО се дадени на турците тоа е посебна прикаска,,,но можат да ги користат тие нуклеарките само ако бидат напднати од надвор... Многу воени експерти на светот,тврдеа дека Турција е прикриена нуклеарна сила...

http://www.kanal5.com.mk/Default.aspx?mId=120

Ево и Васко Евтов тврди дека Турција има атомска бомба,од Пакистан....

A ова е нуклеарките на НАТО, уште од сега се дадени 40 нуклеарки на Турција, но можат да ги користат само ако бидат нападнати од надвор со нуклеарно оруже,, ова е друго,ама ако имат и од Пакистан, турскиот суверенитет е гарантирано до смак света..

NATO nuclear sharing

Main article: Nuclear sharing
Turkey is one of five NATO member states which are part of the nuclear sharing policy of the alliance, together with Belgium, Germany, Italy and the Netherlands.[8] A total of 90 B61 nuclear bombs are hosted at the Incirlik Air Base, 40 of which are allocated for use by the Turkish Air Force in case of a nuclear conflict, but their use requires the approval of NATO.[9]
However there is no permanent nuclear capable force of F-16s based at Incirlik, also the Turkish Air Force is not certified for NATO nuclear missions. Thus if Turkeys 40 B61 nuclear bombs were needed, NATO would first need delivery of nuclear capable F-16s from U.S. air bases in western europe to deliver the bombs. "The reason for this situation is that NATO no longer uses tactical nuclear weapons. Thus if the Turkish allocation of nuclear weapons were ever needed, it would take 'months' to ready them." This would also result in the B61 nuclear bombs being delivered by U.S pilots flying U.S nuclear capable F-16s. [10]

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Air_Force
Ај вака да се разбереме.
Купување/продавање на нуклеарно оружје не постои. Премногу опасно за земјата која го продава, а и оние кои го купуваат. Следењето на нуклеарните оружја е една од полесните работи, пошто постојат доволно сателити кои детектираат радијација. Постојат и други начини.
Второ, Турција НЕ е нуклеарна сила, Турција НЕ поседува нуклеарно оружје, туку истото им го чува на Американците, а со тоа Турција е спречена самата да создаде нуклеарка. Турција НЕ може да употреби нуклеарно оружје.

which are allocated for use by the Turkish Air Force in case of a nuclear conflict, but their use requires the approval of NATO
А НАТО е САД.

--- надополнето ---

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast/08/20/iran.nuclear.plant/index.html?hpt=T2#fbid=k2G1jrqsHVI&wom=false
Иран поседува неколку нуклеарни постројки, во некои од нив и самиот збогатува ураниум. Горивото од Русија е за централата во Бушер, која најверојатно ќе биде за ел. енергија.

B

Borg_Drone

Гостин
Human;3А734801 напиша:
Иран поседува неколку нуклеарни постројки, во некои од нив и самиот збогатува ураниум. Горивото од Русија е за централата во Бушер, која најверојатно ќе биде за ел. енергија.

Ајде, посочи некои постројки каде властите во Иран сами збогатуваат ураниим.

А резултатот е? - неговата држава веќе не постои, а Иран уште е тука:smir:.

Види, кога напишав дека Иранците од дамна го разбрале тоа што требало да го разберат мислев на следното: Кој и да било на местото на овој смешкото, проблемите на државата ќе си останат исти. И Швеѓанец да биде на неговото место, море и сите Иранци да се заменат со Швеѓани, една работа не може да променат - геостратешката положба.
А со тоа, пак ќе си ја имаат истата мака како и до сега. По тој муабет и причината за конфликтов е неважен - ако не е нуклеарното вооружување ќе се најде нешто друго: ќе биде „хемиско оружје„, „закана по светскиот мир„, „тиранија врз сопствениот народ„ „загрозеност на кравите и зајците„ „спасување на христијанството„...ќе се најде нешто, било што, и пак ќе бидат во иста ситуација. Па дури и еве, хипотетски, да имаат про-американска власт ( а имаа до 70-те), притисоците што ги трпат сега ќе ги трпат и тогаш, само од други играчи - Кина, Русија, муслимански соседи.... Значи пак се сведува на тоа дека со некои ќе бидат во добри односи, со некоие не. Впрочем како и сите други држави во светот.

За делот со Русија - јас не сум рекол овде дека со Иран паѓа и Русија, ама во голем дел би се сложил со тој што го рекол тоа. Нормално, не во смисол дека не би постоела како држава, туку дека ќе ја изгуби улогата на светски играч. Пак е во прашање местоположбата на Иран. Еден добар линк и поглед на картата и се е јасно - и растојанија до другите „играчи во регионот„ и кој го држи Персискиот залив, и колку % од протокот на стоки оди низ него и ресурси, и...За многу прашања имало дискусии и различни мислења, ама никогаш не било предмет на дискусија важноста на Иран од стратешки аспект.
Државата негова не постои зошто самиот он како водач направил грешка во политиката.Тука е разликата.Он додека беше на власт немаше никакво мешање во неговата политика ниту од едните ниту од другите.
За делот за зајците и мечките: Политиката никогаш не се водела според љубовта, туку според интересите а јас тука имам интерес од присуството на Америка на Блискиот Исток.
И Иран има геостратешка положба, и Цариград имаше во 1453 високи ѕидини, недостижни за Турците па на крај пак се најде решение.А и Америка има методи, тешко дека е поради геостратешката положба да, но не и невозможно.
Русија нема зошто да го изгуби статусот како светски играч на сцената, Русија си продава гас на Западна Европа, најголем произведувач и продавач на оружје е исто така на светската сцена.Ако не е Иран ќе биде некој друг, имаат купувачи Русите.

и растојанија до другите „играчи во регионот„ и кој го држи Персискиот залив, и колку % од протокот на стоки оди низ него и ресурси,
И за што ќе и е на Русија нафта од Саудиска Арабија кога веќе си има своја нафта и ја продава наоколу, впрочем целата економија на Русија се базира на продавање на своите ресурси: нафтата и гасот. А погоди каде ќе снема нафта во 2016 година?

F

FilipMacedon

Гостин
Евентуален напад на Иран би се случил од Авганистан,затоа што од двете страни претежно планини...нападот од Ирак би можел да биде катастрофален затоа што Ирак е песок (лесен терен за армија),значи контранападот на Иран би бил лесен...но сепак мислам дека Америка нема муда да го нападне Иран,тежот терен,диви племиња,фанатичен ислам,со еден збор бетер од Авганистан...

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Ај вака да се разбереме.
Купување/продавање на нуклеарно оружје не постои. Премногу опасно за земјата која го продава, а и оние кои го купуваат. Следењето на нуклеарните оружја е една од полесните работи, пошто постојат доволно сателити кои детектираат радијација. Постојат и други начини.
Второ, Турција НЕ е нуклеарна сила, Турција НЕ поседува нуклеарно оружје, туку истото им го чува на Американците, а со тоа Турција е спречена самата да создаде нуклеарка. Турција НЕ може да употреби нуклеарно оружје.

А НАТО е САД.

--- надополнето ---

Dobro be dete,gledam deka samo gi negiras faktite,i gledam deka vo sekoja tema ja omalozuvas Turcija, a vo edno na sekoja tema istite pesni gi pisuvas,,, dobro aj jas da ti go napram kejfot, Turcija e naj slaba zemja na balkanot i na bliskiot istok, Turcija e po slaba duri i od Kosovo i Albanija, Turcija nema armija, Turcija nema voeni avioni Turcija nema licenci za proizvodstvo na F-16ki, Turcija ne e clenka na NATO,, Turcija ne e vtora naj golema armija vo NATO,Turcija ne e treta naj jaka vozdusna flota vo NATO, Turcija ne e vo G-20 Turcija ne e vo OECD organizacijata, Turcija nema geo-strategija,Turcija nema more, ,,,, na Turcija ne im e dadeno 40 nuklearki za upotreba ako se napadne taja zemja so nuklearno oruze,, koja zemja da saka moze da ja osvoi cela Turcija,,duri i Srbija i Makedonija imat po jaka armija od Turcija,,,,
Turcija nema nikakva istorija,, turska istorija ne postoi vo knigite,,500 godisna istorija e samo cista prazna slama,,tie ne bile turci tie bile marsovci od druga planeta...

SEGA TI SE NAPRA KEJFOT>>????:tapp:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Dobro be dete,gledam deka samo gi negiras faktite,i gledam deka vo sekoja tema ja omalozuvas Turcija, a vo edno na sekoja tema istite pesni gi pisuvas,,, dobro aj jas da ti go napram kejfot, Turcija e naj slaba zemja na balkanot i na bliskiot istok, Turcija e po slaba duri i od Kosovo i Albanija, Turcija nema armija, Turcija nema voeni avioni Turcija nema licenci za proizvodstvo na F-16ki, Turcija ne e clenka na NATO,, Turcija ne e vtora naj golema armija vo NATO,Turcija ne e treta naj jaka vozdusna flota vo NATO, Turcija ne e vo G-20 Turcija ne e vo OECD organizacijata, Turcija nema geo-strategija,Turcija nema more, ,,,, na Turcija ne im e dadeno 40 nuklearki za upotreba ako se napadne taja zemja so nuklearno oruze,, koja zemja da saka moze da ja osvoi cela Turcija,,duri i Srbija i Makedonija imat po jaka armija od Turcija,,,,
Turcija nema nikakva istorija,, turska istorija ne postoi vo knigite,,500 godisna istorija e samo cista prazna slama,,tie ne bile turci tie bile marsovci od druga planeta...

SEGA TI SE NAPRA KEJFOT>>????:tapp:
Не се работи за кеф, се работи за факти. Јас не ги негирам, туку тоа е реалноста, ако не можеш да ја прифатеш тоа е твој проблем.
И ти досега немаш изнесено никакви ама баш никакви факти. Тоа погоре не се факти. И Боливија има воени авиони, еве како факт.
Ако сакаш да дискутираме извади факти...

--- надополнето ---

Ајде, посочи некои постројки каде властите во Иран сами збогатуваат ураниим.
Исфахан:
http://www.fas.org/nuke/guide/iran/facility/esfahan.htm

Kajgana Shop

На врв Bottom