Религиозно vs Научно толкување

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Кај си видел у природата едно да се дели на три?

--- надополнето ---

Или корен од -1 , на пример , тој ке ти беше поадекватен пример :)

--- надополнето ---

Не е у книгите , до искуството е.
Затоа не може науката да докаже ништо.
Ај докажи квалитет , на пример.

Прашањата кои ги поставуваш немаат врска со религијата, на кој начин твоите прашања се поврзани со атеизмот и религијата? одговори на ова па да појасниме..

Инаку не гледам потреба да одговарам на такви прашања, нема поента. тука завршува дискусијата...

[/COLOR]Бај д веј што стана со моето прашање за свесноста.
Очекувам одговор.

Моја дефиниција за свеста би била дека свест е се она што во моменот го абсорбираме со нашите сетила (сигурно не е само моја... но вака јас ја дефинирам)
Зошто ја имаме? За да можеме да функционираме, за физиолошките и биолошките потреби на организмот... за одбрана и за координација.

--- надополнето ---

Прашањата кои ги поставуваш немаат врска со религијата, на кој начин твоите прашања се поврзани со атеизмот и религијата? одговори на ова па да појасниме..

Инаку не гледам потреба да одговарам на такви прашања, нема поента. тука завршува дискусијата...

За жал тоа е и единствениот начин на кој теистите би пробале да ги поткрепат своите ставови наспроти атеистите. Поставувајќи прашања на кои никој нема одговор затоа што или прашањата неможат да се одговорат (како во случајов со ирационалниве броеви), или затоа што уште не сме технолошко/интелектуално еволуирани за да ги одговориме...
Меѓутоа се радувам на конструктивен и интелигентен дијалог, само тој да не прејде во тривијалност и тврдоглавост.

Никој не те ни тера да одговараш , посебно ако немаш одговор .
Инаку една работа да ти биде јасна .
Не очекувај библија да ти цитирам , јас само ке ги свртам вашите аргументи и методи на испитување против вас.
Со религија не се докажува теизам , и со наука не се оспорува религија.

кој кога и како утврдил?

а ако душата останува кај телото - кај што е закопано, како тоа Исус му рекол на тој што го распнаа до него дека уште денес ќе биде со него во Рајот.
Зарем душата не треба да чека страшен суд?

Тие луѓе кои умреле на Божјиот пат во Исламот се нарекуваат Шехиди. А Шехидите директно влегуваат во Џеннетот.

Моја дефиниција за свеста би била дека свест е се она што во моменот го абсорбираме со нашите сетила (сигурно не е само моја... но вака јас ја дефинирам)
Зошто ја имаме? За да можеме да функционираме, за физиолошките и биолошките потреби на организмот... за одбрана и за координација.
Хахах у сон може да си свесен?
Луциден сон се вика , кои црни сетила ти работат таму?

Ако е константа треба да се знае точно колку изнесува , нели .
Ама кругот не би бил ознака за Бог ако нема нешто бесконечно(трансцендентално) во него.:)

Кој рекол дека ако нешто е бесконечно, тоа е „божјо“?

Човек може да функционира и потполно не свесен , хипнотичка состојба се вика.
Сигурно ја практицираш многу ама не си свесен за неа , слабо ти функционираат сетилата.

Имам прашање за атеистите
Ќе почнам вака. Гледано од Верски аспект ние на земјава сме на тест, кој го полагаме за другиот свет. Да се препуштиш и предадеш потполно на Бога, значи да се откажеш од овосветските задоволства и да работиш за другиот свет. Зошто атеистите попрво следат луѓе кои никогаш нема да им дадат одговор на прашањата. На пример Верниците никогаш не се замараат со прашања Кој сум, Зошто сум создаден, Како сум создаден, Што после смртта и тн.? Значи зошто атеистите одбрале да веруваат во бесконечна неупатеност и да умрат со прашалници во главата? Факт е дека никој никогаш нема да им ги открие тајните, а тие сепак веруваат во незнајното, а го отфрлаат веќе доставеното. Бог ни дал одговори, а они незадоволни бараат други. Мое прашање е Зошто ?

Колку поголема низа(покомплексно суштество) толку поблиску до златниот пресек.
Толку поблиску до Бог.

Во кои суштества го има златниот пресек? Во кои предмети го има златниот пресек? Колку тој соодејствува на 1,618? Или се прогледува низ прсти? Пошто го наброја кругот како “симбол“ на бог... каде е Фи во него?
Јас го видов Фи во Пареидолија, Апофенија и Конфабулација

Ќе почнам вака. Гледано од Верски аспект ние на земјава сме на тест, кој го полагаме за другиот свет. Да се препуштиш и предадеш потполно на Бога, значи да се откажеш од овосветските задоволства и да работиш за другиот свет. Зошто атеистите попрво следат луѓе кои никогаш нема да им дадат одговор на прашањата. На пример Верниците никогаш не се замараат со прашања Кој сум, Зошто сум создаден, Како сум создаден, Што после смртта и тн.? Значи зошто атеистите одбрале да веруваат во бесконечна неупатеност и да умрат со прашалници во главата? Факт е дека никој никогаш нема да им ги открие тајните, а тие сепак веруваат во незнајното, а го отфрлаат веќе доставеното. Бог ни дал одговори, а они незадоволни бараат други. Мое прашање е Зошто ?

Ако ти речат дека штрците носат деца ќе веруваш ле? Зошто да се замараш да тражеш друг одговор, и да го отфрлеш веќе доставеното?

Хахах у сон може да си свесен?
Луциден сон се вика , кои црни сетила ти работат таму?

Хмммм... почнувам да жалам за оваа дискусија...

Па како не си свесен во сонот!!!??? Додека си во сон сеуште ти работат сетилата за слух, допир, мирис... свесен не значи само да гледаш, нели?

Ако ти речат дека штрците носат деца ќе веруваш ле? Зошто да се замараш да тражеш друг одговор, и да го отфрлеш веќе доставеното?

Штрците не носат деца, имаме докази. Но немаме дека Бог не постои. Зборуваме за нешто што никој никогаш не го видел. Гледано од ваша страна пологички е да се верува дека природата ви дарила живот иако таа природа само ќути не кажува зошто ве создала и што бара од вас.

Очигледно е, затоа што за атеистите религиите не се веродостојни и се кочат со здравата логика... Човекот е слободен кога слободно размислува, зошто е овде, кој е тој, и каде оди, јас како атеист сметам дека нема ниту една приближно веродостојна религија која го објаснува сето тоа, без никаква контрадикторност...
Науката одговорила на многу нејаснотии и мистерии кој човечкиот мозок во одредени периоди неможел да замисли одговор, на пример полемиката околу громот и пламенот, и измислените богови..итн..
Разликата помегу религиозните и атеистите во однос на ова прашање се состои во тоа што првите веруваат на сервираното, а вторите го отфрлаат и продолжуват да го барат за нив најприфатливиот одговор, кој е најблиску до здрава логика....

Во кои суштества го има златниот пресек? Во кои предмети го има златниот пресек? Колку тој соодејствува на 1,618? Или се прогледува низ прсти? Пошто го наброја кругот како “симбол“ на бог... каде е Фи во него?
Јас го видов Фи во Пареидолија, Апофенија и Конфабулација
Пак ли да се враќаме од почеток?
Пробај одговарај на прашањата , да не идеме оф топик.
Не сум јас тој што треба да одговара , јас не сум ни теист ни атеист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom