Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Луѓе на форумов пишуваат дека земјата е плоча - инфантилно и дебилно! - Correct
Луѓе на форумов пишуваат дека земјата е 6000 години стара - инфантилно и дебилно! - Correct
Луѓе на форумов пишуваат дека библијата е буквална вистина - инфантилно и дебилно!- Correct
Луѓе на форумов пишуваат дека нивната варијанта на христијанството - една од 38000-те на светов денес е ЕДНА И ЕДИНСТВЕНА ВИСТИНСКА варијанта - инфантилно и дебилно! -- Correct
Луѓе на форумов пишуваат дека Господ се љути и ги предизвикува земјотресите - инфантилно и дебилно! - Correct
Луѓе на форумов пишуваат дека постои натприроден ентитет кој бара одреден (2000 години стар) начин на однесување како вовед во задгробен живот каде се слушаат труби и се јадат најубави јадења ВЕЧНО - инфантилно и дебилно! - Correct

Има луѓе на фоумов кои се инфантилни. Има луѓе кои у школо спиеле или од него бегале, а сега начекале компјутер па тресат неинформирани глупости кои ги начуле од некој пропаганда-мајстор кој бесрамно ги лаже. - Correct

НЕ Е ВООПШТО ВАЖНО на кого колку време ќе му треба да ја најде информацијата која му е потребна. ВАЖНО е какви вештини на критичко мислење поседува човекот. - Correct

Има други луѓе кои прибираат наоди, критички ги разгледуваат и се обидуваат да донесат личен заклучок ВРЗ ОСНОВА НА НАОДИТЕ. -

Е сега прашањето е што мислиш ти зашто некои луѓе размислуваат како погоре цитираното? Се должи ли тоа на некоја фобија од смртта. Последица ли е тоа од некои случки во детството. Можеби комплекс за неможноста да се објаснат некои работи ги тера да веруваат во таква работа? Има уште тука....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, секој пат кога ќе си речам човеков не може ништо поглупаво да напише од ова, ти секогаш успеваш да ме демантираш...
Убо, а Ти редовно успеваш да не дадеш ниту еден саглам одговор.

--- надополнето ---

Што мислиш, дали некој има од прва рака, непосредно искуство за процесите што се одвиваат во внатрешноста на сонцето?
„Од прва рака„ сигурно нема, но од „рекла-кажала„ имаш во неограничени количини, а токму тој „расипан телефон„ е она на кое редовно алудирам, разбираш...

То ти е она у стилот: „..Јас не знам, ама така ми кажаа...„.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
За верните не се доволни ни катаљоните томови испишани со наоди во биологијата, хемијата, физиката, географијата, антропологијата, медицината, генетиката. Не дека им е многу, туку дека не ги разбираат!!!

За верните, оние кои се ограничени во своето разбирање на светот околу нив, разбирливи се единствено инфантилни догматски објаснувања кои имаат недокажлива аксиома во своето објаснување - „Господ таа работа!“
Дибек ќе ти напишам малку поопширно за повеќе теми оти ова би бил мој последен пост кон тебе. После она што го напиша овде неколку поста погоре во дискусијата со МИКИ, после такви глупости стварно не гледам зошто некој би дискутирал со таков како тебе. Ете Чорбаџија веќе одамна не ти зборува, а ти и натаму како будала го вреѓаш и напаѓаш, иако човекот нема намера да ти одговара.

Човеку престани да зборуваш ти за интелигенцијата. Та ти си овде на форумов најдолниот. Еден бре единствен интелигентен, содржаен, културен пост немаш напишено. Немој баш ти да зборуваш кој разбира а кој не, кога ти освен твоето тврдење не постои Бог, за друго појма си немаш. Ај остај што за другото не знаеш, него и за тоа твоето "тврдење" ништо не си знаеш. Оти освен негацијата немаш ништо поопширно напишано по тоа прашање. Ти, дибек да беше поинтелигентен ќе пишуваше и поинтелигентни постови. Но ете, твоите се само простотилак, навреди, агресија и препишанки. Не ми зборувај ти за интелигенција кога како што може да се забележи од твоите постови, твоето "знаење" единствено го добиваш од википедија и слични странички. Оти интелигентен човек одговара на поставени прашања со зборови, и со реченици, а ти одговараш со веб линкови и сликички. Кога не знаеш да споиш 5 збора во една реченица. Цело време ми зборуваш во скандинавските земји такво било, подобро било, незнам што. Епа оти и ти не бидеш таков? Мора ли да си прост? Ти да отидеш таму да живееш ќе те вратат бре. Такви прости не им требаат.

Понатаму, да ти напишам и нешто за оние скандинавските земји. Оти се фукаш дека биле атеистички. И само поради тоа биле понапредни од нас. Ај да видиме прво колку се тие атеистички од твојата омилена википедија:

1. Данска - 19% that "they do not believe there is any sort of spirit, God or life force". Значи 19 % атеисти. 80.9% припаѓаат во Црквата.
2. Шведска - 23% that "they do not believe there is any sort of spirit, God, or life force". 71.3% припаѓаат во Црквата.
3. Норвешка - 84.2% припаѓаат во Црквата
4. Финска - 16% that "they do not believe there is any sort of spirit, God, or life force". 78.3% Христијани

Како што може да се забележи дибек, овие земји и не биле атеистички. Оние што се декларираат како Христијани сите се крштеваат, се венчат во Црква, и плаќаат даноци за Црквата. Така да ако стварно има атеисти и меѓу овие, тогаш зошто би се венчавале во црква, зошто би ги крштевале децата, и зошто би плаќале даноци за нешто во што не веруваат. Значи нивниот напредок не ќе да е поради атеизмот. Да не е поради нивниот систем, а? Поради нивниот социјализам? Којшто е ептен различен и од комунизмот и од Марксовиот социјализам? Ги зеле луѓето подобрите работи од социјализмот, од демократијата, од капитализмот и склопиле еден систем којшто делува. Тоа ќе да е а?

За крај да видиме зошто ти е ептен тешко да разбереш било што од Христијанството:

9 Но, како што е напишано. "Што око не виде, уво не чу, ниту на човека на ум му падна, тоа Бог го приготвил за оние, кои Го сакаат."
http://www.mkbible.net/biblija/index.php#1410 А нам, пак, ни го откри тоа Бог преку Својот Дух, зашто Духот испитува се, па дури и длабините Божји.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php#14 11 Бидејќи, кој човек знае, што има во човекот, освен човечкиот дух, кој живее во него? Па така, и Бојтото не го знае никој, освен Божјиот Дух.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php#1412 Но ние не го примивме духот на овој свет, туку Духот, Кој иде од Бога, за да го знаеме она, што ни е дарувано од Бога;
http://www.mkbible.net/biblija/index.php#14 13 па тоа и го проповедаме не со зборови, научени од човечка мудрост, туку научени од Светиот Дух: толкувајќи го она што е духовно на духовни луѓе.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php#1414 Телесниот човек не го прима она, што е од Божјиот дух: за него тоа е безумство; и не може да го разбере, оти треба духовно да се испита.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php#1415 Духовниот, пак, човек испитува се, а него никој не го испитува.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php#1416 Зашто, кој го познал умот Господов, та да го објасни? А ние имаме ум Христов.

5 Оти оние, кои живеат по тело, мислат на телесното, а кои живеат по Дух - за духовното.
6 Телесното мудрување е смрт, а духовното мудрување - живот и мир;
7 бидејќи телесното мудрување е непријателство протов Бога; на законот Божји не му се покорува, ниту, пак, може.
8 А оние, кои живеат по телото, не можат да Му угодат на Бога.
9 Вие живеете не по телото, туку по дух, само тогаш кога Духот Божји живее во вас. Ако, пак, некој нема Дух Христов, тој не е Негов.
10 Ако е, пак, Христос во вас, телото е мртво за грев, а духот живее поради правдата.

И така дибек, колку и да се трудиш да вадиш цитати низ разни антихристијански страници, џабе ти е. Со твоето размислување никогаш ништо нема да разбереш од Христијанството. Нам Христијанството, пак, ни дава живот, а вам атеизмот ве води во смрт.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ајде одговори ми на ова прашање:
Дали земјотресот во Скопје беше праведно дело на христијанскиот бог? Please
Поимот „праведно„ ако го толкуваме чисто човечки и сентиментално, ќе биде категорија која ќе пати од субјективизам.

А она кое Бог го чини како казна, тоа е сурово, гледано човечки, но и праведно, оти Бог казнува со силна причина, со тоа што казната е коректив за/кон нечие небогоугодно однесување, а не од забава.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
^ Јас појма немам, ама така попот ми кажа и така пишува во книгата! (Познато од некаде?)

Чекам одговор на прашањето.(Отпосле видов, значи е праведно според тебе, фала на одговорот.)

Genesis полека кога манипулираш со бројки, наведи ги сите точки од анкетата, не само тие тебе што ти одговараат. :smir:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
^ Јас појма немам, ама така попот ми кажа и така пишува во книгата! (Познато од некаде?)
Да, познато ми е и тоа како и јас не бегам од тоа, туку намерно и го нагласувам: ако кажам дека нешто ми е познато од мојата вероисповест, тоа значи дека точно знам од „каде„ и од „кого„ е тоа кажано, а уште повеќе сум сигурен во она кое попојте ми го кажале, оти со нив (со попојте) лично се знам. За разлика од тој начин на осознавање, го имаш оној другиот: јас не знам, ама така ме учеа, или, така напишаа во тој и тој учебник по тој и тој предмет...А кој ме учел и на што ме учел, тоа е апсолутно ирелевантно, така?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
јас не знам, ама така ме учеа, или, така напишаа во тој и тој учебник по тој и тој предмет...А кој ме учел и на што ме учел, тоа е апсолутно ирелевантно, така?
:helou: Убаво кажано МИКИ.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Да, познато ми е и тоа како и јас не бегам од тоа, туку намерно и го нагласувам: ако кажам дека нешто ми е познато од мојата вероисповест, тоа значи дека точно знам од „каде„ и од „кого„ е тоа кажано, а уште повеќе сум сигурен во она кое попојте ми го кажале, оти со нив (со попојте) лично се знам. За разлика од тој начин на осознавање, го имаш оној другиот: јас не знам, ама така ме учеа, или, така напишаа во тој и тој учебник по тој и тој предмет...А кој ме учел и на што ме учел, тоа е апсолутно ирелевантно, така?
Кој рече дека е ирелевантно тоа што го учиш и кој те учи?Си нафрлаш ти зборови како ке ти стигне.
Ако ти кажам дека лично се знам со сеизмолог кој ги мерел тектонските плочи надолго и нашироко, дали ке почнеш да го цениш моето мислење?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Кој рече дека е ирелевантно тоа што го учиш и кој те учи?Си нафрлаш ти зборови како ке ти стигне.
Ако ти кажам дека лично се знам со сеизмолог кој ги мерел тектонските плочи надолго и нашироко, дали ке почнеш да го цениш моето мислење?

Секако батка. Твоето лично познанство со сеизмологот ќе не увери дека секој твој пост е апсолутна вистина и ќе биде отсега натаму ценет. Среќа што се знаеш со сеизмолози, што ли ќе беше ако се знаеше и со некои физичари, математичари, хемичари?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако ми кажеш дека лично се знаеш со извесниот сеизмолог, ќе имам добра прчина за прифаќање на нечие мислење, но тоа сеуште е би било учење од и за овој Свет, кое не нуди ништо „повеќе„, освен емпириско-рационално поимање на нештата, така да ниту Твоето лично познанство со сеизмологот нема да ми укаже на подлабоката смисла, логика и цел на кажаното од сеизмологот.

Но, затоа повеќе пати имам напишано: убеденоста во вистинитоста од вероисповеста, не доаѓа само од она кое некој го кажал или запишал, туку воедно доаѓа и од личните духовни искуства, кои немаат посредници: искуствата се лични, непосредни и убедливи, а не проста и рационално примена информација за ова или за она...па нека биде кажана и од сеизмолог, кого лично го знам.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Секако батка. Твоето лично познанство со сеизмологот ќе не увери дека секој твој пост е апсолутна вистина и ќе биде отсега натаму ценет. Среќа што се знаеш со сеизмолози, што ли ќе беше ако се знаеше и со некои физичари, математичари, хемичари?
Ај сарказмов вака да го свртиме:

Секако батка. Твоето лично познанство со попот ќе не увери дека секој твој пост е апсолутна вистина и ќе биде отсега натаму ценет. Среќа што се знаеш со попови, што ли ќе беше ако се знаеше и со некои физичари, математичари, хемичари?

Logic wins again. yeey!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ај сарказмов вака да го свртиме:

Секако батка. Твоето лично познанство со попот ќе не увери дека секој твој пост е апсолутна вистина и ќе биде отсега натаму ценет. Среќа што се знаеш со попови, што ли ќе беше ако се знаеше и со некои физичари, математичари, хемичари?

Logic wins again. yeey!
Признавам 1:0 за тебе. Може реванш?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Шега настрана, ме интересира каков е ставот на христијаните околу ропството, затоа што има некои конфузни делови во Посланијата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Знам на што целиш, но тоа има своја смисла и порака, оти ако се задржиме само на запишаното, тоа воедно може да „звучи„ и како оправдување за робството, така?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Шега настрана, ме интересира каков е ставот на христијаните околу ропството, затоа што има некои конфузни делови во Посланијата.
Зашто поставувате бе вакви прашања? Каков може да биде ставот за ропство во 21 век, на било кој човек?

Доколку некој ти одговори дека е оправдано ропство тогаш си добил инфантилен и дебилен одговор.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom