- Член од
- 19 мај 2011
- Мислења
- 61
- Поени од реакции
- 2
Епа дај цитирај ми да видам, да не барам сега по архивите ....
- Во право си, има. А под какво влијание би бил, тоа ни ти ни јас не знаеме со сигурност. И овде имаш и џамии и синагоги и што уште не ама не си станал ни муслиман ни јудаист ни нешто друго. Не не си бол под влијание....жими мајкаМожеш да си видиш низ википедија дека и во Афганистан има Христијански Цркви. Тоа за влијанието - Па твоите родители или роднини не се Христијани? Сигурно вие цела фамилија не сте атеисти. Така да како ти не си потпаднал под влијание нивно да бидеш Христијанин, така и јас, а? Понатаму, како тоа не држи, кога ете мене ми држи. Спротивно на твоето пак, јас откако ја прочитав Библијата станав верник каков што сум денес. Ти оти си ја читал онака атеистички, со предрасуди, со претходно оформени ставови дека тоа што ќе го прочиташ е лага, тоа е твој проблем.
Сосем небитно кој и што и кога додал. Јасно е дека додал. Та нели и Јахве (Бог, Алах... кое и да е име богот е тој) забранува пророци и гатачи? Кој смеел и можел освен олмајти да знае однапред?Епа тоа е работата. Нострадамус вели ќе летнале два гулаба, и денес луѓето тоа го споредуваат со 11 септември. А можеле да го поврзат и со нешто друго. Со било што. Кога се пишува така со загатки и не директно. За разлика од тоа пак, во Библијата има пророштва кажани директно - тоа и тоа ќе се случи, тогаш и тогаш. Е сега ти мислиш дека биле додавани од некого, но нити имаш доказ нити знаеш кој што додал, ни кога додал, ни зошто додал.
Дали негде погоре спомна предрасуди?И? Тоа треба да ми е доказ дека Христијанството украло од овие? Ете мене не ми е.
Ок. И ти имаш право. За она со читањето, не сакав да кажам дека претходно не бев верник, туку откога ја прочитав Библијата станав поголем. Можеби на сум се изјаснил јасно во претходниот пост. Сакав да кажам дека откога ја прочитав Библијата ми се зацврсти верата и станав поголем Христијанин отколку што бев, и добив одговор на многу прашања. А друго пак, кога прв пат отидов на литургија во црквата, ми се исполни духот и сватив дека сум на правото место, дека ова е вистината. Значи човек има повеќе можности како да дојде до вистината. Или да ја прочита Библијата, или да појде во црква па да види што се прави таму, или да поразговара со некој Христијанин итн. Ете во премин списанието имаше една статија за Индонезиец муслиман,. израснат во такво семејство, кој откога ја прочитал Библијата и зборувал со еден Христијанин поверувал и сменил вера. Така да некои луѓе можат сами да си прочитат неколку религиски книги и да увидат која е вистинската. Некој пак и покрај се пак може да си остане на своето, да не стане Христијанин.- Во право си, има. А под какво влијание би бил, тоа ни ти ни јас не знаеме со сигурност. И овде имаш и џамии и синагоги и што уште не ама не си станал ни муслиман ни јудаист ни нешто друго. Не не си бол под влијание....жими мајка
- Со кои предрасуди ти ја читаше библијата? Како апсолутна вистина? Значи ти си бил верник и пред да ја прочиташ.
Вели дека Христос ќе дојде пак, оти Он така ни вети....Што вели христијанството/библијата за второто доаѓање на Исус?
Нема да се спушти никаде: Хрстос ќе биде во воздухот.Каде ќе се спушти? ?
Лесно ќе биде препознаен: по Неговата слава, која ќе биде најавена со крсен знак на небото и со ангелски гласници.Како ќе биде препознаен?(затоа што сега брзо видовме дека луѓе се представија како Исус и Марија и придобиле неколку следбеници...)
Христос ќе се бори против антихристот се Неговата Божја специфика: со заповед.Како ќе се бори против антихристот и така натаму?
Христос еднаш беше закован на крстот за нашите гревови: Он нема да дозволи да Го заковаат и по втор пат.п.с. што ако не биде онаков каков што го цртате гол по црквте закован на дрво?
Ние не Го замислуваме Христа Богочовекот на поинаков начин од оној начин на кој Он ни се објави.Како ќе знаете дека е тој Исус кога вие го цртате поинаку, и го замислувате поинаку?
Откровение, 22.20.Епа дај цитирај ми да видам, да не барам сега по архивите ....
Ние не Го замислуваме Христа Богочовекот на поинаков начин од оној начин на кој Он ни се објави.
Погрешно...Значи иконописците така го замислиле, тоа значи сите различно го сликаат и он нема да изгледа на никој од тие што го цртаат...
Прашање: Зошто тоа парче текстил потекнува од 13век?Погрешно...
Иконописците се повикуваат на вистинскиот лик Христов, оставен како оптечаток на парче текстил од Неговиот лик. Откога постои Црквата, таа (Црквата) Го изобразува ликот Христов на ист начин: долга дводелна коса, брада, ореол за Светост...
Никаде немам напишано дека тоа парче текстил потекнува од 13-от век, туку дека тоа парче текстил е од 1-от век. Ликот кој Христос самиот го остава на тоа парче текстил е модел според кој дири и раната Црква Го прикажува ликот од Богочовекот, па тој лик, изработен иконографски, преставува колективно сеќавање на Црквата за Неговиот лик во изминативе 2 000г..Прашање: Зошто тоа парче текстил потекнува од 13век?