Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
А шо корист имаш ако си теист?
Твојата изјава да те потсетам гласи: „Хах, ова.... и потврдата од Чорбаџи... уште една причина повеќе за да живееш како атеист.“

А сега одговори: Кога лошата и корумпурана валст ти ги украде парите од банка, ти го одземе имото, која е таа: „... уште една причина повеќе за да живееш како атеист“, или само тропаш колку да тропаш.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Твојата изјава да те потсетам гласи: „Хах, ова.... и потврдата од Чорбаџи... уште една причина повеќе за да живееш како атеист.“

А сега одговори: Кога лошата и корумпурана валст ти ги украде парите од банка, ти го одземе имото, која е таа: „... уште една причина повеќе за да живееш како атеист“, или само тропаш колку да тропаш.
Ај јас да пробам да одговорам место него.
Поентата е, доколку си христијанин тогаш мораш да се покориш на власта колку и да е корумпирана и лоша,
додека доколку си атеист тогаш можеш да се побуниш против таквата власт.
Ова следува според писмото.

С

сашенко

Гостин
Ај јас да пробам да одговорам место него.
Поентата е, доколку си христијанин тогаш мораш да се покориш на власта колку и да е корумпирана и лоша,
додека доколку си атеист тогаш можеш да се побуниш против таквата власт.
Ова следува според писмото.
Не бе и тие се бунат дури и бетер се, никогаш незнаеш што да очекуваш од нив.Забораваат на учењето од бог кога ке посегнеш по нивното.Од 100 работи што ке ги направат денес 80 се грешни и викаат ај боже прости ама морав немам избор.Боже прости ми им е почесто од добар ден.Мизерија се зашто само се молат на некаква виша сила, а тоа што го прават тука нема никаква поврзаност со нивните верувања и тоа што тој бог ги научил.Христијани секаде околу мене ама вистински верник во БОГ до сега немам сретнато.Така да тоа дека дали верува или не во бог денес не е причина дали да се буни или не или за било што слично.Нив "вербата" во бог не ги спречува да направат такво нешто.Си го прават кејфот сите тие, ги заболе за правила и така не веруваат во се што пишува библијата и учи христијанството тие си имаат своја претстава за бог и си замислуваат дека бог го оправдува се што е морално за нив..Христијанисе само во црква за празник или во недела дали и таму се се прашувам.Ама таму се мирни овцички а штом искочат надвор одма се претвораат во волци.Ќути добро е што нивниот бог не е тука па да ги казнува одма :vozbud:, ама обеќа дека ке дојде "некогаш" и тогаш ке ги исполни своите ветувања..(колку кај нас власта што ги исполнува).И сите грешници ке гориме во пеколот:tapp:

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Не бе и тие се бунат дури и бетер се, никогаш незнаеш што да очекуваш од нив.Забораваат на учењето од бог кога ке посегнеш по нивното.Од 100 работи што ке ги направат денес 80 се грешни и викаат ај боже прости ама морав немам избор.Боже прости ми им е почесто од добар ден.Мизерија се зашто само се молат на некаква виша сила, а тоа што го прават тука нема никаква поврзаност со нивните верувања и тоа што тој бог ги научил.Христијани секаде околу мене ама вистински верник во БОГ до сега немам сретнато.Така да тоа дека дали верува или не во бог денес не е причина дали да се буни или не или за било што слично.Нив "вербата" во бог не ги спречува да направат такво нешто.Си го прават кејфот сите тие, ги заболе за правила и така не веруваат во се што пишува библијата и учи христијанството тие си имаат своја претстава за бог и си замислуваат дека бог го оправдува се што е морално за нив..Христијанисе само во црква за празник или во недела дали и таму се се прашувам.Ама таму се мирни овцички а штом искочат надвор одма се претвораат во волци.Ќути добро е што нивниот бог не е тука па да ги казнува одма :vozbud:, ама обеќа дека ке дојде "некогаш" и тогаш ке ги исполни своите ветувања..(колку кај нас власта што ги исполнува).И сите грешници ке гориме во пеколот:tapp:
Овој твој коментар ја одразува скоро во целост сликата за христијаните. навистина е така. Многумина се крстени во црквата, многумина се нарекуваат христијани, па дури се спремни и да „војуваат“ во името на својата црква. Но суштински со своите постапки, начин на живеење по ништо не се разликуваат од оние кои не одат на црква. Самото одење во црквата или само со крштение не се станува христијанин. Христјанин е оној кој го живее животот Христов, кој ги има неговите ставови. Тоа што во практичниот живот не се среќават христијани на дело не значи и дека нема. Има. А тие кои се нарекуваат христијани и се крстени во името на Отецот и Синот и Светиот Дух, а со својот живот не го сведочат христијанството, слободно може да се рече дека и не се христијани. Тоа се некој „вид на верници“, луѓе кои имаат религиозни чувства, кои повремено ја практикуват религијата, но не се спремни да ја исполнат волјата Божја. Причината за тоа пред се е во оние на кои им е дадено посланието да го проповедат Евангелието. Нивната проповед не го катехизирала оној кој сака да стане христијанин. Таа проповед не допира до срцето на човекот кој сака да слуша, кој има потреба од помош. Најчеста причина за тоа е конзервативноста, неприлагоденоста на проповедтта со животот кој го живееме. Целата проповед на Евангелието често ни изгледа како „раскажување на приказна“. Се додека во Црквата има природна религиозност, а не христијанство, луѓето се повеќе ќе ја напуштаат, ќе имаат некоја религиозност, најчесто за традиционалните празници и ништо повеќе. И донекаде се во право. Не веруваат во Црквата затоа што во Црквата не го гледаат Бог. Не веруваат во Евангелието затоа што Евангелието им сличи на „приказна“. Црквата полека постанува место каде се собираат религиозни луѓе за да најдат некој утеха од проблемите кои ги мачат, и очекуваат Бог на некој чудесен начин, со „волшебно стапче“ да ги реши проблемите, да се објави на сите и сите да поверуваат и да бидат среќни и радосни. Утопија.
Тоа не е христијанство. Христијанството е многу повеќе од ова. Христијанство е да се живее крштението.

С

сашенко

Гостин
И што направи бог со таквите луѓе Јоан? Според тебе?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Дали и по овие правила треба да се раководат христијаните за да докажат дека не се фејк?
27 Ако му избие заб на својот роб - или на својата робинка - нека го ослободи заради забот.
ако им се поклонат на други богови
5 тогаш тој човек, или таа жена, кои направија такво зло, изведи ги пред градската врата па каменувај ги за да загинат.
Левит: 20:27 ‘Маж или жена кои, меѓу вас, ќе станат повикувачи на духови на мртви или ќе вражаат, нека бидат казнети со смрт; нека бидат каменувани, а нивната крв нека падне на нив.’”
тоа е од Стариот Завет. Читав кај муслинаите треба да убиеш неверник за да влезеш у рајот, кај христијаните треба да каменуваш или да се одвоиш од семејството?
Како го толкувате ова од Новиот Завет?

Не мир, туку меч
(Лк 12,51–53; 14,26–27)
34 „Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата; не дојдов да донесам мир, туку меч.
35 Зашто дојдов да разделам човек од татко си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина.
36 И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128

Од каде сега власта има врска со ова што го дискутираме? Како успеа власта да ја вметнеш?
Што ако те кради, без разлика дали си теист или атеист? Шо има врска ова?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Дали и по овие правила треба да се раководат христијаните за да докажат дека не се фејк?
ако им се поклонат на други богови
тоа е од Стариот Завет. Читав кај муслинаите треба да убиеш неверник за да влезеш у рајот, кај христијаните треба да каменуваш или да се одвоиш од семејството?
Како го толкувате ова од Новиот Завет?

Не мир, туку меч
(Лк 12,51–53; 14,26–27)
34 „Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата; не дојдов да донесам мир, туку меч.
35 Зашто дојдов да разделам човек од татко си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина.
36 И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни.
Ova go tolkuvam na najednostaven nacin, deka Noviot Zavet so Stariot nema blaga vrska, i deka biblijata e kniga polna so gluposti i kontradiktornosti vo koja sto mozes da najdes se sto ke posakas...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ova go tolkuvam na najednostaven nacin, deka Noviot Zavet so Stariot nema blaga vrska, i deka biblijata e kniga polna so gluposti i kontradiktornosti vo koja sto mozes da najdes se sto ke posakas...
Зарем и оваа поука за љубовта од Св Павле е глупост

За љубовта
13 Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски,
штом љубов немам, ќе бидам бакар, што ѕвони, или кимвал, што ѕвечи.
2 Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да го имам сето знаење, а и така силна вера, што и планини да преместувам, - ако љубов немам, ништо не сум.
3 И да го раздадам целиот свој имот, да го предадам телото да ми изгори, -
штом љубов немам, ништо не ми користи
4 Љубовта е великодушна, полна со добрина, љубовта не завидува, љубовта не се превознесува, не е горделива,
5 не е непристојна, не бара свое, не се срди, не памти зло,
6 не се радува на неправда, туку се радува на вистина,
7 се покрива, во се верува, на се се надева, се поднесува.
8 Љубовта никогаш не пропаѓа. А пророкувањата? Ќе минат. Јазиците?
Ќе замолкнат. Знаењето? Ќе исчезне.
9 Зашто само делумно спознаваме и само делумно пророкуваме;
10 а кога ќе дојде совршеното, тогаш ќе исчезне делумното.
11 Кога бев дете, зборував како дете, како дете мислев, како дете размислував;
а кога станав маж, го оставив детското.
12 Сега гледаме како низ огледало, нејасно, а тогаш - лице в лице; сега спознавам делумно, а тогаш ќе спознаам совршено како што и сум спознаен.
13 А сега остануваат овие три работи:
верата, надежта и љубовта; најголема меѓу нив е љубовта.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Зарем и оваа поука за љубовта од Св Павле е глупост

За љубовта
13 Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски,
штом љубов немам, ќе бидам бакар, што ѕвони, или кимвал, што ѕвечи.
2 Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да го имам сето знаење, а и така силна вера, што и планини да преместувам, - ако љубов немам, ништо не сум.
3 И да го раздадам целиот свој имот, да го предадам телото да ми изгори, -
штом љубов немам, ништо не ми користи
4 Љубовта е великодушна, полна со добрина, љубовта не завидува, љубовта не се превознесува, не е горделива,
5 не е непристојна, не бара свое, не се срди, не памти зло,
6 не се радува на неправда, туку се радува на вистина,
7 се покрива, во се верува, на се се надева, се поднесува.
8 Љубовта никогаш не пропаѓа. А пророкувањата? Ќе минат. Јазиците?
Ќе замолкнат. Знаењето? Ќе исчезне.
9 Зашто само делумно спознаваме и само делумно пророкуваме;
10 а кога ќе дојде совршеното, тогаш ќе исчезне делумното.
11 Кога бев дете, зборував како дете, како дете мислев, како дете размислував;
а кога станав маж, го оставив детското.
12 Сега гледаме како низ огледало, нејасно, а тогаш - лице в лице; сега спознавам делумно, а тогаш ќе спознаам совршено како што и сум спознаен.
13 А сега остануваат овие три работи:
верата, надежта и љубовта; најголема меѓу нив е љубовта.
Me mrzi da citam, sigurno e nesto super. Ne rekov deka ima samo gluposti, no voglavno glupostite preovladuvaat.

Mislam, kako ne vi e smaceno od ova? Da si ja barate smislata na zivotot vo narodnite prikaski na eden narod, polni so kontradiktornosti, i vo uste edna druga kniga vestacki nakalemena na nea, i koi dve knigi od politicki potrebi, i poradi cista slucajnost stanale osnova na edna institucionalizirana religija. I sega, dvesetina vekovi pokasno, gluposta se uste opstojuva, i jas treba na nekoj da mu objasnuvam elementarni raboti...

Aman veke, porasnete duhovno, prevzemete odgovornost za sopstveniot zivot, i ne se trujte so besmislici....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom