Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Зошто сите поистоветувате Бог и Син Божји?
Зошто поистоветувате Бог и Богочовек?
Па самите изрази ви укажуваат на огромна различност.
Исус себеси не се смета за Бог; туку за Син Божји, човек, смртник. Исус не знае дека ќе воскресне; Таа моќ ја има само Бог, и само тој го воскреснува; Исус ги има способностите дадени од Бог, затоа не е Бог, ниту пак е обичен човек - обичниот човек нема такви способности. Не гледам што толку не ви е јасно. Исус не е Бог; ниту е само човек; ниту си е сам на себе татко; ниту пак е тој што решава и одлучува. Исус ги следи упатствата од својот татко, со надареноста која само тој ја има. Не гледам што е тука нејасно, во однос на Библијата и нејзиното толкување. Исламот го смета Исус само за пророк, христијанстовото за Син Божји, и не гледам каде Исус се поистоветува со Бог - аргументријате со цитати исклучиво од Библијата, а не со подоцнежните рекла казала муабети на ,,светци,,.
Колкаво е ова многубоштво ??? Ако Исус посака некогаш да има син ќе има ? :P

--- надополнето ---

Христијаните не го замислуваат Бог како човек или човечки дух.
Како го замислуваш ?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.331
Поени од реакции
84.513
Точно така, Бог не може да се замисли, тоа е невозможно.
Мислев дека и ти ко Христијаниве го замислуваш како човечки дух или како човек затоа и реков да ти дадеме простор да се изјасниш ...:pipi:
Бог во својата целовитост не може да се замисли, барем не со инкарнатскиот ум. Но сепак можат некои негови аспекти, кои се во досегот (на инкарнатскиот ум).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308

--- надополнето ---

Како го замислуваш ?
Од една друга тема претпоставувам дека си муслиманка. Прво да спомнам дека нема потреба да се замислува Бог во земна форма која ни е позната, материјална. Ниту имаме доволно моќ да замислиме или визуелизираме. Но пошто прашуваш...дали и како ти како муслиманка го замислуваш Алах?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.331
Поени од реакции
84.513
За жал тебе не те интересира ништо што прашуваш. Очигледно станува збор за вообичаена муслиманска провокација пред најголемиот христијански празник.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Христијаните не го замислуваат Бог како човек или човечки дух.
Ич не го замислуваат:

--- надополнето ---

Не го замислувам. Втората од 10те Божји заповеди вели да не си правиме слика од она што е горе на Небото.
... и никако слики праење:

T

Tetro

Гостин
Не го замислувам. Втората од 10те Божји заповеди вели да не си правиме слика од она што е горе на Небото.
Да, вели баш вака:
8 Не прави си резан лик ни некаква слика на што и да е горе во небото или долу на земјата, или во водите под земјата.
После вака:
9 Не клањај им се ниту им служи. Зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ги казнувам гревовите на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата, на внучињата и на правнучињата, 10 а им искажувам милост на илјадници, кои Ме љубат и ги пазат Моите заповеди.
11 Не земај го напразно името на Господа, својот Бог, зашто Господ не ќе го остави неказнет оној, кој го зема напразно Неговото име.
За на крај да испадне:
Не почитувај никакви идоли!
http://mk.wikipedia.org/wiki/Десет_Божји_заповеди#.D0.A0.D0.B0.D0.B7.D0.BB.D0.B8.D0.BA.D0.B8
Дали мислиш дека правејќи идол, директно ја прекршуваш оваа заповед?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Сум била во протестанска црква, пред да влезам мислев дека нема да има икони или цртежи на ѕидовите... Но кога влегов се шокирав, на ѕидовите имаше цртежи од Отецот и Синот, а имаше и икони од мајката на Исус... И како не го замислувате сега?? Кога седите пред иконата кога се молите како го замислувате ?
За католичката да не правиме ич муабет додавани светци од десно и од лево до Исус ахх...

--- надополнето ---

Од една друга тема претпоставувам дека си муслиманка. Прво да спомнам дека нема потреба да се замислува нешто во земна форма која ни е позната, материјална. Ниту имаме доволно моќ да замислиме или визуелизираме. Но пошто прашуваш...дали и како ти како муслиманка го замислуваш Алах?
Не можам да го замислам :)

--- надополнето ---

За жал тебе не те интересира ништо што прашуваш. Очигледно станува збор за вообичаена муслиманска провокација пред најголемиот христијански празник.
Тебе се ти изгледа провокација, ми е гајле мене за празникот слави ти што сакаш, што ме интересира. Среќен нека ви е. :smir:

T

Tetro

Гостин
Тебе се ти изгледа провокација, ми е гајле мене за празникот слави ти што сакаш, што ме интересира. Среќен нека ви е. :smir:
Треба да се засрамиш, девојче.

Јас како атеист ги почитувам верниците, не им правам лице и не им се смеам зад грб.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Треба да се засрамиш, девојче.

Јас како атеист ги почитувам верниците, не им правам лице и не им се смеам зад грб.
Море море, што ти е тебе бе? Кого не почитувам јас бе ? Од каде тој заклучок ? Ти треба да се засрамиш, што се залета вака наеднаш, да не те мачи нешто ?
Ако немаш нешто паметно да кажиш, молим те ич не се впуштај во дебати колку да се гледаш во нив.

T

Tetro

Гостин
Море Море, што ти е тебе бе? Кого не почитувам јас бе ? Од каде тој заклучок ? Ти треба да се засрамиш, што се залета вака наеднаш, да не те мачи нешто ?
Среди си ги мислите, ти се залетуваш.
Ако од поодамна не сум пишувал во подфорум религија, тоа не ти дава за право да ме нападнеш ако те предупредам да не им се смееш на другите кои припаѓаат кон друга религиозна група. Помири се со фактот дека има и различни верувања и убедувања од твојата.
Ми е гајле за твоите верувања му викаш на некој кој е дупло постар од тебе, и тоа во очи на неговиот најголем празник?

Ако немаш нешто паметно да кажиш, молим те ич не се впуштај во дебати колку да се гледаш во нив.
Немој, не ме моли. Наместо тоа, почни да размислуваш. Како за почеток, размислувај на тема: Како да успеам да си поразговарам со луѓето, а притоа да не ги навредам!

м`кеј?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сум била во протестанска црква, пред да влезам мислев дека нема да има икони или цртежи на ѕидовите... Но кога влегов се шокирав, на ѕидовите имаше цртежи од Отецот и Синот, а имаше и икони од мајката на Исус... И како не го замислувате сега?? Кога седите пред иконата кога се молите како го замислувате ?
Си се помешала нешто FireFly. Протестантите не изработуваат, не купо-продаваат, не се молат и не се клањаат пред икони. Протестантите едноставно не користат икони. Поима немам во каква „протестантска“ црква си влегла, но јас зборувам за вистинските библиски протестантски цркви. Ако некогаш наминуваш за Скопје, повели, ќе те прошетам низ такви цркви.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Среди си ги мислите, ти се залетуваш.
Ако од поодамна не сум пишувал во подфорум религија, тоа не ти дава за право да ме нападнеш ако те предупредам да не им се смееш на другите кои припаѓаат кон друга религиозна група. Помири се со фактот дека има и различни верувања и убедувања од твојата.

Ми е гајле за твоите верувања му викаш на некој кој е дупло посрат од тебе, и тоа во очи на неговиот најголем празник?
Па не ме интересира бе дали ти си атеист или некој друг верува во некој сосем десетти Бог, тоа е негова работа и негов проблем. Верувањето е своја работа и јас не можам на никого да му судам. Па едноставно не ми гајле во што верува, нека си верува во што сака. А како е подобро да те прашам тебе?? Мене да ми е гајле во што верува и да се грижам за неговата верба, па да го убедувам во тоа што јас верувам? Си има слободна воља човекот нека си верува во што сака, што ме интересира мене да убедувам некого. Ако ти си решил да убедуваш во атеизмот, слободно повели. За празникот му реков среќен нека му е!

Патем кој си ти тука во негово име да зборуваш ? Молим те :)

--- надополнето ---

Си се помешала нешто FireFly. Протестантите не изработуваат, не купо-продаваат, не се молат и не се клањаат пред икони. Протестантите едноставно не користат икони. Поима немам во каква „протестантска“ црква си влегла, но јас зборувам за вистинските библиски протестантски цркви. Ако некогаш наминуваш за Скопје, повели, ќе те прошетам низ такви цркви.
Не знам во каква протестанска црква сум влегла. Побарав да ме однесат во протестанска црква и тоа го видов.. Само што крстот не го ставаат над црквата иначе иконите не ги отфрлиле.

T

Tetro

Гостин
Па не ме интересира бе дали ти си атеист или некој друг верува во некој сосем десетти Бог, тоа е негова работа и негов проблем. Верувањето е своја работа и јас не можам на никого да му судам. Па едноставно не ми гајле во што верува, нека си верува во што сака. А како е подобро да те прашам тебе?? Мене да ми е гајле во што верува и да се грижам за неговата верба, па да го убедувам во тоа што јас верувам? Си има слободна воља човекот нека си верува во што сака, што ме интересира мене да убедувам некого. Ако ти си решил да убедуваш во атеизмот, слободно повели. За празникот му реков среќен нека му е!
1. Ако сакаш некој да те почитува, прво треба ти да почнеш да го почитуваш него.

2. Атеизам не е религија.

3. Прво викаш дека не те интересира и дека не ти е гајле, па после му правиш лице и му се смееш зад грб... И на крај кога некому намерно ќе му згазнеш на нога, и да му речеш извини, не е исто како да не си стапнала на неговата нога, нели?

Патем кој си ти тука во негово име да зборуваш ? Молим те :)
ognootporen, мило ми е. :)

Едит: Да. Зборувам за сите луѓе, не само за еден. И за тебе зборувам, ако можеш да се замислиш како е да си од другата страна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom