Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
F

Frankie Yale

Гостин
Нема потреба од никакво лажење. Се согласувам дека кога некој конвертира во Ислам тоа е ударна вест. Исто така се согласувам дека голема прашина се дигна околу Мајк Тајсон и Мајкл Џексон, но во криво си кога викаш дека сме во илузија со тоа што мислиме дека светот конвертира во Ислам. Доволно е на Ју Тубе да видиш лични сведочења на луѓето кои преминале во Ислам. Значи не се работи за дезинфорамции кои некој ги пуштил низ интернет. Луѓето сами сведочат, а бројките се огромни, има случаји каде цели групи влегуваат во Ислам. Исто така се согласувам за наталитетот, но тоа само придонесува за растот на Исламот а ние тука зборуваме за конвертирање. Точно дека во некои земји казната за тој што ќе го напушти Исламот е смрт, но тоа го има само на Исток. Што правиме со другите Муслимани низ Европскиве земји ? Во Турција тешко дека ќе најдеш Муслиман кој конвертирал во Христијанство, во Босна исто така. Или во било која друга земја каде пто има Муслимани. Ептен е слаб бројот на оние кои го напуштаат Исламот. Како што спомнав тоа се луѓе кои никогаш не биле посветени на Ислам, луѓе кои ги водела страста кон овој свет, алкохоличари, коцкари итн. Познавам Муслиманки од Македонија, Босна, Србија и многу други земји кои ја смениле својата вера заради љубов. Значи луѓе кои не го спознале Аллах џ.ш кои биле Муслимани само со име, па така и влегле во Христијанство без некое посебно познавање за Христијанството. Еве за пример ќе ја земеме Анабела од групата фанки џ. Девојката беше Муслиманка а ја смени својата вера да би се венчала во црква. Не негирам дека има Муслимани кои биле одлични Муслимани па го напуштиле Исламот. Се разбира еден од тие беше од Улемата. Ги има и кај нас и кај Христијаните со слабо познавање за својата вера, па влегуваат во друга, но исто така ги има од оние верници кои цел живот биле посветени на својата вера, па после ја напуштиле. Она што јас сакам да го истакнам е дека Исламот води по тоа што го избираат луѓе свесни за својата одлука а не од немајкаде.
Како и да е еве ќе ти дадам еден линк па ете можеш и другите да ги гледаш после овој. Како прво најголемите медиуми како CNN или BBC нудат вакви информации, дека Исламот се шири на запад.
Точно е дека исламот се шири на запад, но од други причини. Едната е зголемениот број на илегални имигранти во европските земји, другата е правото за избор на вероисповест што во скоро сите муслимански земји го нема... Со што се добива ширење на исламот во западот преку имиграции на муслимани кои доаѓаат од сиромашни земји, високиот наталитет на тие заедници а истовремено имаш забрана за конвертирање од ислам во друга религија во исламистичките земји со што се добива илузија дека процентот на муслимани во муслиманските земји е стагнантен додека во Европа тој процент се зголемува. Не е илузија, реалност е но тоа не е никаков показател дека цел свет пребегнува спрема ислам. Еве линк на луѓе кои се конвертирале во христијани, имаш листа подоле која го опфаќа исламот и ќе видиш дека има и конвертирани од другата страна, а ретко кој од нив бил пијаница.

Е сега, не расправам јас која религија е подобра, христијанство vs ислам туку сакам да ти укажам дека овие конвертирања се нормална работа и не се показател за ништо, Џулија Робертс се конвертирала во Хиндуизам и тоа не треба ништо да значи, а за растот на исламот објаснив погоре, конвертирањата се одговорни за многу мал процент во растот на исламот. Далеку поголема улога за ширењето играат масовните имиграции, високиот наталитет и правото за вероисповест во европските земји и казната со смрт во исламистичките.

Јас искрено, бев муслиман пред да се откажам, сега сум атеист и едноставно не верувам во ниеден бог не само алах зошто за ниеден никогаш немало доказ.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.450
Поени од реакции
5.138
Влегуваат, влегуваат големи луѓе читни нешто не чекај се да ти се сервира. Немам ни време, ни воља. Но едно знам, во вашата вера влегуваат луѓе со слабо познавање за својата вера (зборувам за Муслимани), оној кој го спознал Аллах џ.ш никогаш не би прифатил друг Бог. Пијаници кои цел живот клошареле, нешто слично на нив, заљубени Муслиманки кои ја менуваат верата а не го спознале Христијанството нити ги интересира. Башка да не спомнувам дека ниту еден Евреин никогаш не преминал во Христијанство а за атеисти да не зборуваме, тоа е невозможно. Во нашата вера влегуваат научници, млади студенти од Британија, Јапонија, Германија и Америка. Влегуваат големи лица кои биле на чело на црквата, Еврејските храмови и важеле за големи луѓе во нивните религии. Влегуваат атеисти. Секако тука влегуваат и луѓе кои не биле баш упатени во Христијанството, па ги има и од оние не толку едуцирани, но факт е дека и оние едуцираните на најголемите универзитети, млади деца кои пред себе го имаат животот го прифаќаат Исламот. Само да спомнам дека еден и единствен од нашата улема го напушти Исламот и премина во вашата вера.

--- надополнето ---

Сешто кружи низ нетов, сешто ќе се прочита, ништо чудно да се поверува дека е вистина.
Доколку ова го чита Чорбаџија, ќе забележи дека не е само тој лажго... еве и другиве лажат, сите со една иста цел.

Кој е тој нормален научник кој преминал во Ислам?
Лажеш кога викаш дека муслимани познати луѓе не преминале во христијанство:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_converted_to_Christianity

Од друга страна, главно, христијани кои поминале во ислам се главно спортисти црнци. Викам повеќето, не сите.

Исто така, 3 пати повеќе луѓе преминуваат во христијанство, отколку во ислам.

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Доколку ова го чита Чорбаџија, ќе забележи дека не е само тој лажго... еве и другиве лажат, сите со една иста цел.

Од друга страна, главно, христијани кои поминале во ислам се главно спортисти црнци. Викам повеќето, не сите.

Мене ме нарекуваш лажго а ти го зборуваш и тврдиш истото што и јас само за обратната страна :toe::vozbud:
И зошто да се поверува на твојот линк а на моите не ? Кој е лажго овде ?

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131

preispitajsi informacii ili smenisi kanal od kaj gi dobivas informaciite tolku od mene

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Muhamed Ali bil sledbenik na Crni Muslimani sekta u islamot koja e rasisticka tvrdela deka crncite se superiorni nad belcite sto nema nekoja vrska so praviot islam koj ne priznava nacionalizam, posle imas tolku sekti i prravci koi megu sebe se isklucuvaat, isto kako kaj risjanite, koa ke vidis kasha popara rabotava...

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Muhamed Ali bil sledbenik na Crni Muslimani sekta u islamot koja e rasisticka tvrdela deka crncite se superiorni nad belcite sto nema nekoja vrska so praviot islam koj ne priznava nacionalizam, posle imas tolku sekti i prravci koi megu sebe se isklucuvaat, isto kako kaj risjanite, koa ke vidis kasha popara rabotava...
Разликата меѓу сектите во Исламот и во Христијанството е таа што Исламот не толерира секти и освен Сунизам никоја друга вера не е призната кај Аллах џ.ш па затоа другите ги сметаме за отпадници од Ислам. Додека кај Христијаните сите секти се признати и сите меѓу себе се сметаат за Христијани.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Разликата меѓу сектите во Исламот и во Христијанството е таа што Исламот не толерира секти и освен Сунизам никоја друга вера не е призната кај Аллах џ.ш па затоа другите ги сметаме за отпадници од Ислам. Додека кај Христијаните сите секти се признати и сите меѓу себе се сметаат за Христијани.
A Siitite sto se? da ne se hristijani? ne se. Sto se ahmediite? Sto se Crnite muslimani? Nekoi i selefiite (vahabiite) gi smetaat za sekta, zborot mi e oni sami megu sebe ne se priznavaat i zatoa musliman e sirok poim, u Turcija toa dervisite sto se?Sto se bektasite,kadiriti,sufii, (tesavuf) Ismailiti? Ako gi otfrlis site tie kolku se pravite muslimani? A i hristijanite ne se priznavaat, Pravoslavci i katolici vojuvaa, protestanti so katolici, baska vo ucenjeto ke vidis site se mislat deka samo oni se gospodovi milenici, nego poso temata e za islamot, da povtoram, imas muslimani koi bas tvojot islam go smetaat za otpaganje od Imanot isto kako sto ti niv gi smetas za odpadnici od verata.Primer moze dogmata e ok ali zivotot na eden siit e poeticki nego zivotot na nekoj balkanski musliman koj kao e sunit a ne zivee nisto spored islamot, znaci treba da se vidi spored praxata isto kako sto ne ti e prijatel toj sto na zborovi ti se prikazuva kako prijatel tuku onoj koj go dokazuva toa so dela.Mislam deka Muhammed A.S. rekol O zosto go zborite ona sto ne go pravite???!

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
A Siitite sto se? da ne se hristijani? ne se. Sto se ahmediite? Sto se Crnite muslimani? Nekoi i selefiite (vahabiite) gi smetaat za sekta, zborot mi e oni sami megu sebe ne se priznavaat i zatoa musliman e sirok poim, u Turcija toa dervisite sto se?Sto se bektasite,kadiriti,sufii, (tesavuf) Ismailiti? Ako gi otfrlis site tie kolku se pravite muslimani? A i hristijanite ne se priznavaat, Pravoslavci i katolici vojuvaa, protestanti so katolici, baska vo ucenjeto ke vidis site se mislat deka samo oni se gospodovi milenici, nego poso temata e za islamot, da povtoram, imas muslimani koi bas tvojot islam go smetaat za otpaganje od Imanot isto kako sto ti niv gi smetas za odpadnici od verata.Primer moze dogmata e ok ali zivotot na eden siit e poeticki nego zivotot na nekoj balkanski musliman koj kao e sunit a ne zivee nisto spored islamot, znaci treba da se vidi spored praxata isto kako sto ne ti e prijatel toj sto na zborovi ti se prikazuva kako prijatel tuku onoj koj go dokazuva toa so dela.Mislam deka Muhammed A.S. rekol O zosto go zborite ona sto ne go pravite???!
Сите тие што ги наброја се секти со се вехабиите на чело. Можат слободно и мене да ме сметаат за отпадник од Ислам, но според Куранот и Суннетот јас сум исправен. Никаде во Куранот или Суннетот не стои да се сечеме како шиите или да паѓаме во транс како суфиите и ред други работи што ги прават другите. Вехабиите се буквалисти и многу работи сфаќаат буквално затоа и тие се во секта. Јас како Балкански Муслиман можеби не успевам доволно да се придружувам до прописите, но моето верување е неискривено. Сунизмот е Исламот кој го водел и проповедал Мухаммед а.с, а после неговата смрт другите се разделиле и создале свои религии и спаѓаат во секти.

F

Frankie Yale

Гостин
Сите тие што ги наброја се секти со се вехабиите на чело. Можат слободно и мене да ме сметаат за отпадник од Ислам, но според Куранот и Суннетот јас сум исправен. Никаде во Куранот или Суннетот не стои да се сечеме како шиите или да паѓаме во транс како суфиите и ред други работи што ги прават другите. Вехабиите се буквалисти и многу работи сфаќаат буквално затоа и тие се во секта. Јас како Балкански Муслиман можеби не успевам доволно да се придружувам до прописите, но моето верување е неискривено. Сунизмот е Исламот кој го водел и проповедал Мухаммед а.с, а после неговата смрт другите се разделиле и создале свои религии и спаѓаат во секти.
Исто како во секоја друга религија, по смртта на пророкот си се делат, секој со свој интерес. А си се запрашал ли некогаш зошто не си христијанин или евреј? Ако постои бог тие имаат некоја поголема шанса да испаднат точни зошто се далеку постари од исламот. Од која причина си муслиман, дали зошто во такво семејство си одгледан и слепо си прифатил (како 99% од верниците) или сам си одбрал?

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Исто како во секоја друга религија, по смртта на пророкот си се делат, секој со свој интерес. А си се запрашал ли некогаш зошто не си христијанин или евреј? Ако постои бог тие имаат некоја поголема шанса да испаднат точни зошто се далеку постари од исламот. Од која причина си муслиман, дали зошто во такво семејство си одгледан и слепо си прифатил (како 99% од верниците) или сам си одбрал?
Се разбира дека сум се запрашал. Во моето семејство никој не го следи Исламот. Ниту се клања, ниту се учи Куран, ниту некој оди покриен. Муслимани се само на име. Што се однесува до моето семејство не би им сметало ни атеист да бидам, всушност тие и секогаш се повикуваат на тоа како религијата е само традиција и ништо друго и не треба да и обрнуваме толку внимание. Секој би се запрашал зошто баш мојата вера да биде исправна а безброј други во светот да бидат во криво. Нешто тука не е во ред. Немам некои посебни познавања за Исламот, ниту пак за другите религии, но од она што сум го научил сметам дека Исламот е исправен. Како прво, точно дека Јудаизмот и Христијанството се постари, но Исламот не ги негира сите пратеници пред Мухаммед а.с. Впрочем сите пратеници доаѓале со иста цел и обожувале еден Бог кој на ништо не личи. Проповедале мир, а Исламот е тоа мир. Значи можеме да заклучиме дека и Муса а.с и Иса а.с и сите пратеници пред нив, некои познати, некои не, пратеници стигале до секој народ, значи сите тие проповедале вера во Еден Бог кој на ништо не личи, проповедале мир. Мухаммед а.с доаѓа како последен од низата на пратеници и неговата објава е неискривена, онака како што ја оставил тој. Муса а.с не проповедал Јудаизам, тоа самите Евреи го направиле. Иса а.с не проповедал Христијантсво, тоа од самиот народ настанало. Исламот е единствена монотеистичка вера, единствена вера со неискривена слика за Бог, единствена вера кој ги признава сите пратеници и им дава статус на луѓе. Единствена вера која не признава никаки светци, други божества, паганизам. Исламот е единствена вера која не е наречена по својот пратеник, па затоа ние не сме Мухаммедани, туку Муслимани што би значело покорни на Бога. Исто така Богот кој ни го претставува Исламот е Единствен по своите својства. Во неговите својства не оставил место да најдеш мана. А сега ќе те прашам тебе зошто се повикуваш на тоа дека си атеист и дали си 100% убеден во тоа или тоа го кажуваш од разочарување некое ?

F

Frankie Yale

Гостин
Се разбира дека сум се запрашал. Во моето семејство никој не го следи Исламот. Ниту се клања, ниту се учи Куран, ниту некој оди покриен. Муслимани се само на име. Што се однесува до моето семејство не би им сметало ни атеист да бидам, всушност тие и секогаш се повикуваат на тоа како религијата е само традиција и ништо друго и не треба да и обрнуваме толку внимание. Секој би се запрашал зошто баш мојата вера да биде исправна а безброј други во светот да бидат во криво. Нешто тука не е во ред. Немам некои посебни познавања за Исламот, ниту пак за другите религии, но од она што сум го научил сметам дека Исламот е исправен. Како прво, точно дека Јудаизмот и Христијанството се постари, но Исламот не ги негира сите пратеници пред Мухаммед а.с. Впрочем сите пратеници доаѓале со иста цел и обожувале еден Бог кој на ништо не личи. Проповедале мир, а Исламот е тоа мир. Значи можеме да заклучиме дека и Муса а.с и Иса а.с и сите пратеници пред нив, некои познати, некои не, пратеници стигале до секој народ, значи сите тие проповедале вера во Еден Бог кој на ништо не личи, проповедале мир. Мухаммед а.с доаѓа како последен од низата на пратеници и неговата објава е неискривена, онака како што ја оставил тој. Муса а.с не проповедал Јудаизам, тоа самите Евреи го направиле. Иса а.с не проповедал Христијантсво, тоа од самиот народ настанало. Исламот е единствена монотеистичка вера, единствена вера со неискривена слика за Бог, единствена вера кој ги признава сите пратеници и им дава статус на луѓе. Единствена вера која не признава никаки светци, други божества, паганизам. Исламот е единствена вера која не е наречена по својот пратеник, па затоа ние не сме Мухаммедани, туку Муслимани што би значело покорни на Бога. Исто така Богот кој ни го претставува Исламот е Единствен по своите својства. Во неговите својства не оставил место да најдеш мана. А сега ќе те прашам тебе зошто се повикуваш на тоа дека си атеист и дали си 100% убеден во тоа или тоа го кажуваш од разочарување некое ?
Атеист сум зошто никогаш немало доказ за постоење на бог, било кој од илјадниците кои луѓето ги измислувале низ историјата и мислам дека си грешка кога кажуваш дека исламот е единствен во тој поглед, зошто тој според мене е само изданок на христијанство и јудаизам, тоа и беше една причините за моите почетни сомнежи, сличностите со другите религии. Ни Јудаизмот не признава светци или други богови а плус е постар од исламот како религија а сите религии треба да шират мир но знаеме и двајцата дека тоа не е вистина во реалност барем не сосема. Понатака сличностите меѓу тората, библијата и куранот се големи, но еве ти викаш дека исламот ги признава другите пратеници на бога значи сите верувате во еден бог и сето тоа е океј, единствен проблем е што за тој бог докази нема и таму се сопнуваат сите религии без разлика дали едната е подобра и почиста од другата или не...

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
dokazi imaa samo sto imas perde vo tvoite ocii pa ne mozes da gledass, zapecataena e tvojata dusa.)))

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Го имам Коранот дома и сакав да го најдам делот каде се зборува за мухамед па ако може да ми каже некој од кој дел се почнува да се зборува за неговиот живот и делот во пештерата кога му се јавува Бог.Фала.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.450
Поени од реакции
5.138
Мене ме нарекуваш лажго а ти го зборуваш и тврдиш истото што и јас само за обратната страна :toe::vozbud:
И зошто да се поверува на твојот линк а на моите не ? Кој е лажго овде ?
Не е точно. Ако сакаш може да постираме линкови, па ќе видиш кој е во право, а кој не.

--- надополнето ---

preispitajsi informacii ili smenisi kanal od kaj gi dobivas informaciite tolku od mene
Информациите се тие, не постои инфо што вика дека муслиманте имаат повеќе конвертити.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Nekoi raboti treba poopsirno da se razgledaat. Sepak podelbite vo Islamot ne se kako onie kaj ostanatite. Muhammed s.a.w.s na negovite Drugari gi poducuval i za nadvoresniot lik na Islamot (Serijatot) i za vnatresniot lik (Tesavufot) duhovnosta,ili Sufizmot. Koj go raboti ednoto bez drugoto se vika munafik. Te. gi raboti formite a ne raboti na sustinata. Da se bide sufija,ne znaci da se pagja vo trans ili da se budi covek so igli. Sufija znaci covek da se kori samiot sebesi,da se poprava,da se bori sekogas so srastite,da bide ponizen,zadovolen da e so pomalku,neprestano da pravi zikr,da go spomnuva Allah dz.s. Tarikatite se patista. Tarikatr znaci pat. Odredeni sejhovi so nivnoto veruvanje i rabota dostignale golem stepen na poboznost i se smetaat za Evlii. Koga odredeni luge od derviskite (sufijski) redovi predale pogolema vaznost i ja zapostavile formata vo Islamot (te. serijatskite pravila) se pojavil i covekot po ime Abdul Vehab koj ke donese eden balans. Ima dosta licno negovi izjavi deka nema nisto protiv Sufizmot,no deka ne e dozvoleno i preteruvanje. Kako sto ne e dozvoleno samo formalno da se raboti,istata izjava ja dal i golemiot imam Imam Safija.
Potocno,kogo go interesira nesto poveke za Sufizmot neka go slusne eden od Naj golemite denes poznati Islamski Alimi i ucenjaci Dr. Muhammed Seid Ramadan El-Buti. Tuka zboruva za razedinetosta kaj Muslimanite i za nivnite razliki. Pred se' ne bi sakal Muslimanite da navleguivaat vo megjusebni raspravii i da ne gresat dusa:

Tuka zboruva za Sufiite:

Vi posakuvam sekoe dobro.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom