Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Pozdrav do tebe "Turizam". Zaradi koja pricina me narekovte Al Kaeda ? Kako i da e... na sekogo edno treba da mu bide jasno a toa e deka Islamot ne e zasnovan na licnost. Koj sto pravi za sebe si pravi,toa i ke go najde.
Islamot e Nauka,Islamot e Civilizacija,Islamot ja donese civilizacijata i kulturata vo svetot,priznale ili ne nie tuka,toa Istoricarite go potvrduvaat i dokazano e. Ako krstasite bile varvari,sto ima biblijata so toa ? Jas gledam sto uci Hristijanstvoto i taa religija a ne sto pravat hristijanite. A sto znaeme nie denes za Islamot osven ona sto mediumite so inka vo glava ni go turaat ? Vi stavile plavi ocila na ocite i cel svet plav vi se gleda... izvadete gi,za da go videte deka e saren svetot. Nojot glavata koga ke ja nurne vo zemja od svetot nisto ne gleda,no neznaci togas deka i svetot ne postoi. Gledate kroz tugi oci... gledate kroz mediumite i ona sto nekoj saka da go videte. Isto i slusate so tugi oci i ona sto drug saka da slusnete.
Islamot ne e casa voda,koja na ex moze da se ispie. Islamot e MORE,koe na neplivacite (koi mislat deka znaat duri i da nurkaat),ne da gi progoltuva,tuku gi ostava na povrsinata zaedno so penata,na koja edinstvena cel i e da ja drzi necistotijata na povrsina.
Luge koi ne razmisluvaat so svoi glavi,ne se dostojni biseri od moreto da vadat... tie se prazni vo sebe i taka,kako prazni casi i ke ostanat so penata na povrsinata.
Ne e Islamot ni denes taka crn... toa e,kako sto ednas napisav,zaradi dolgogodisnoto truenje od strana na mediumite.

Mi go izbrisaa eden primer vo temata "verski vesti". Vo Irak dofaten e eden americki "mirotvorec" kako vo pretres na eden avtomobil mu podmetnuva bomba.
Taka pravat... pa koga avtomobilot ke se odaleci do mesto so luge,ke ja aktiviraat bombata so dalecinski upravuvac i mediumite (koi se pod masonski nadzor) ke recat deka siitite toa mu go napravija na sunitite.Sekako... nekoj naiven sunija ke se najde i ke im vozvrati mozebi za navistina,ama na celata negova glupost bez da proveri. I taka toa se shiri.... ke im strese nekoj mason bomba vo crkva i ke kaze deka toa Muslimanite go storija,pa ke se najde nekoj naiven i glup hristijanin i ke vozvrati. RAZDELI PA VLADEJ,taka bese edna mudra izreka.
So sto drugo bi go iskrivile islamot ? Prvo naj golemiot Adut na Evropa protiv islamot bese zagrozenosta na zenata,ama denes Muslimankite se skoluvaat,rabotaat,se druzat......... Denes ne vazi toa poveke.
Denes izmislija nesto drugo. Terorizam.
Dali ti "Turizam" pred 11/9 2001 si slusnala za Al Kaeda ??? Kade bea do togas Muslimanskite Teroristi i nivnata popularnost kako denes ? A jasno im e denes i na pticite na grankite deka toa ne bea Muslimani. Ama pametnite otvorija kniga i ispitaa,zosto toa im go pravat ? I taka ja otkrija vistinata.Nekogas zloto e za nase dobro. Alija Izetbegovic rekol: "Sto nas vise tuku sve smo vise jaci". Posle 11/9 vo Amerika ima naj mnogu luge koi konvertiraa vo islam. Tesko tie sto i ponataka spijat i koga se budni.

--- надополнето ---

Какво е значењето на Црниот Камен вграден во Каба?
Po spustanjeto na Adem a.s na zemjata,Allah dz.s na Adem a.s mu naredil da podigne Hram na zemjata i da vo nego cini ibadet (molitva) i da pravi tavaf,onaka,kako sto melekite okolu Arsot kruzat.Taka Adem a.s go podignal Hramot na mestoto kade sto Melekot dzibril mu go zacrtal (toa e istoto mesto kade sto e Kabata).Potoa vo Kabeto e vgraden i Crniot Kamen (Hadzerul Esved), kako hazna vo koe e polozeno svedocenjeto na verata vo Boga od strana na site covecki dusi uste vo praiskonot,kade sto lugeto go posvedocija Allahovoto apsolutno gospodarstvo,za koja slucka ni kazuva i Kur'anot:

I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ādemovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: „Zar Ja nisam Gospodar vaš?“, oni su odgovorili: „Jesi, mi svjedočimo“, i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: „Mi o ovome nismo ništa znali“ (Kurʼān, sura el-Aʼrāf, ajet 172).

Predajata ponataka veli deka Crniot Kamen na pocetokot bil kristalno bel,no coveckite grevovi go pocrnija.
Koga cetiri pleminja dosle vo raspravija,koj ke go vrati crniot kamen vo agolot na Kabata,Muhammed a.s im predlozil da ne se raspravaat,tuku da go stavat na eden carsav i site na kraevite da fatat i site da go odnesat kamenot na mestoto,bez raspravija... od togas Muhammed a.s e narecen "El-Emin" Poverliv. Isto se veli deka Crniot Kamen e Dzennetski Kamen. Ova,na kratko... ako nesto podetalno te interesira,da baram po istorijata :d

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Moze da se kaze deka Islamot e potvrda za toa sto e vistinskoto Hristijanstvo. Hristijanstvoto ne e zasnovano na Judizmot. Hristijanstvoto samo potvrduvalo sto bese vistinskiot Judizam. Da ne doziveese Judizmot promena,izmislici vo veruvanjeto,,, nemase ni da ima drug Bozji pratenik,koj ke gi popravi greskite i koj ke ja nadopolni verata. Ona sto bilo vistina i tocno i kaj Hristijanite i kaj Evreite toa go ima vo Islamot.
Evreite voopsto ne go priznavaat Isa a.s,ne sto ne go priznavaat tuku go smetaat za kopile,marija ja smetaat za bludnica (neuzubillah). Dodeka za Muslimanite Isa a.s e eden od naj kontroverznite Allahovi pratenici,eden od naj bliskite,Marija edna od naj cesnite zeni do sudniot den.
Hristijanite go smetaat pak za Bog. Mnogu jasno se zabelezuva koja e vistinata.
Vo Evrejskata religija postoi i obredot (obrezuvanje-sunet),isto i kaj Muslimanite,toa sto bilo vistina ne e sokrieno kaj nas nitu izmeneto,kaj hristijanite pak toa go nema. Evreite isto taka ne jadat svinsko,od verski pricini,isto i Muslimanite,,, ova e od vistinata koja i denes ja praktikuvaat evreite isto i muslimanite,dodeka kaj Hristijanite ne se pocituva.....
Sekako deka ima slicnosti kaj site religii. Allah e eden i Toj Eden gi prakase SITE NEGOVI Pratenici,so ista cel i so ista poraka. I za Evreite e prviot covek Adem a.s,ako Isus istoto go tvrdel,ne znaci deka e zasnovano hristijanstvoto na judizmot. Isto i Muslimanite tvrdat deka prviot covek bese Adam... sto povtorno neznaci deka islamot e zasnovan na hristijanstvoto.

Deka Islamot ja donese civilizacijata i kulturata vo svetov,toa da go tvrdat Muslimanite,ke trcav da ti dokazuvam i da ti baram istoriski podatoci,,, no Hristijanski Istoricari toa go kazuvaat.
Pogledni go ovoj video klip,prevzeden e od Germanskata TV "RTL" imas prevod na Bosanski:
http://www.islambosna.ba/index.php/v...slamska-znanja
Ova e vistinata momce.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Се наоѓа ли некаде Куранот бесплатно? Како книга не да го читам на монитор...

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
1. Зошто се обезглавуваат луѓе? Луѓе кои не можат да возвратат-и муслимани и христијани и се живо? И зошто баш на тој грозоморен, одвратен, садистички, ненормален за овој век начин?
2. Зошто се палат живи луѓе?
3. Зошто се убива со каменување жена/младо девојче кое/ја е силувана?
4. Дали Исламот е всушност религија на мирот и љубовта? Дали свеста на еден просечен муслиман ги разбира овие работи како сторени од Бога, и според него (или Шеријатот или Бог) која е вината на девојче кое е силувано од 10тина муслимани, за да заслужи таква казна?
5. Дали Мухамед а.с. всушност не ја претопил Библијата во иста книга само порадикална верзија, за да добие моќ и пари? А притоа да продолжи со своите дела (силувања, секс со младо девојче, војување, убивање (касапење))? И кое од овие дела го направило достоен за Божји пратеник?
6. Дали амбициозноста која е изразена во Куранот и препишана на Бога (за власт со светот - односно сите да станат муслимани) не е всушност одлика на Ѓаволот (Шејтанот) кој исто така сака паралела на царството Божјо, односно он да стане/замени Бога?

Член од
25 септември 2010
Мислења
44
Поени од реакции
1
Родители на Ајша биле оние кои го дозволиле брак со Мухаммед а.с. Истите родители дури и пред тоа на нејзина четиригодишна возраст ја вереле.Пренесува Ахмед Ибн Ханбел дека после смртта на Хатиџа р.а., Кхаулах р.а. пошла кај Мухаммед а.с. во желба да го посоветува во врска со нов брак. Кога Мухаммед а.с. ја запрашал кого има на ум по нејзин избор, Кхаулах му рекла:”Можеш да ожениш ДЕВИЦА(БИКР),или жена која што веќе била во брак (ТХАЅЅИБ)”. Кога Мухаммед а.с. ја запрашшал за која ДЕВИЦА се работи,Кхалах ја предлозила Ајша р.а. Само некое време пред ова Ебу Бекир отишол кај Мутам, чив син бил верен со Ајша р.а. При тоа го прашал дали може Ајша да остане во неговата куќа, како идна жена на неговиот син. Мут'ам го одбил,бидејќи Ебу Бекр го примил исламот-и набрзо потоа ја раскинал веридбата на својот син со ќерката на Ебу Бекр ,Ајша р.а. Набргу потоа Пратеникот а.с. ја сонува Аиша р.а., која иако не ја видел ,наредбата му дошла од Аллах да ја земе за жена и воедно ќе му биде сопруга на двата света, односно Рајска Хурија.

И во тоа време не постоел ниту муслиман , ниту имало спротиставувања помеѓу многубожците и евреите на бракот помеѓу нив,бидејќи таа пракса била широко практикувана. Па дури и до денес во трети земји во светот (муслиманите и немуслиманите), мали девојчиња на возраст од 9 или 10 години се мажат. Во секој случај, причина се познати:

1. Луѓето тоа го користат зошто имаат многу краток живот. Тие живееле меѓу 40 до 60 години максимум. Значи тогаш било норално и природно девојките да се венчаат на возраст од 9 или 10 или слично.

2. Брак со млади девојки бил широко практикуван меѓу Арапите во тоа време, па дури и денес во многу од третиот свет кои не живеат муслимани.

Јосиф, мажот на Марија, кога ја зема за жена, тој имаше 90 години, а таа помеѓу 12-14 години според библиската приказна. Никој овде во овој случај него не го смета за педофил или слично, туку напротив бракот е глорифициран.

Општо е познато дека во библиските и исламските денови девојката се мажела веднаш кога ќе почнеле да и растат градите и со првата менструација родителите веднаш гледале да ја омажат, бидејќи така најбрзо се ослободувале од уште една уста за хранење и добивале со тоа подобри врски со подобра племенска,социјална и друга заштита.

Во библијата ги имаме следниве приказни:

Во Егзодус 21:7-11 .

„7.Ако некој ја продаде ќерката своја за робинка, таа да не

си оди како што одат робинките;

8. ако не му се свиди на годподарот нејзин, за која ветил дека ќе ја земе за

жена, нека ја отпушти. Но нема право господарот да ја продаде на туѓ народ, кога сам ја отфрлил;

9. ако, пак, ја

свршил за синот свој, нека го даде правото, што го имаат ќерките;

10. ако земе друга за себе, првата не смее

да ја лиши од храна, облека и сопружничка должност.

11. Не и' направи ли една од овие три работи, тогаш нека

си оди од него дарум, без откуп.“

Еве овде се гледа дека тој што ја зел робинката која притоа може да ја земе за жена , дека таа е на возраст слична на неговиот син, што значи дека разликата може да биде и над 30 години помеѓу сопружниците.

Во прописите од стариот завет гледаме дека во прописите –

За непознато убиство; за заробени жени и за непослушни синови е спомнато следново:

„10. Кога ќе излезеш во бој против непријателите свои, и Господ, твојот Бог, ќе ти ги предаде во рацете твои, и ти ќе ги заробиш нив,

11. па видиш меѓу заробените жена убавица, и ја засакаш, и ќе

посакаш да си ја земаш за жена,

12. одведи ја во домот Твој, и нека ја истриже таа главата своја и нека ги исече

ноктите свои,

13. нека ја соблече ропската облека, нека живее во домот твој, и да го оплакува таткото свој и

мајката своја цел месец; потоа можеш да влезеш при неа, и да станеш маж, и таа да ти биде жена.

14. Ако, пак,

отпосле таа не ти е по волја, отпушти ја, но не продавај ја за сребро, ниту ја имај за робинка, зашто ти си ја унижил.

15. Ако некој има две жени - едната омилена, а втората несакана, па тие и двете му родат синови и ....“

Значи овде веќе гледаме дека човекот може да земе жена и воедно да не ја сака ? Да има сакана и несакана жена? Љубена и нељубена?!

Понатака ова ќе го надоврземе со повеќеженството со кое што бил обврзан Пратеникот а.с. кој иако несакал да се жени по смртта на Хатиџа, тоа му било наредено од Аллах џ.ш., а познато е дека неколку години апстинирал од брак.

Во Егзодус 20:10 стои дека човек може да земе неограничен број на жени, и неограничен број пати, во исламот тој број јасно е ограничен на 4 со тоа што доколку човекот мисли дека нема да биде праведен сепак најдобро му е една. И ова е препорачано според тоа, бидејќи во една од преданијата стои дека колку и да се обидува човекот неможе да биде потполно праведен кон своите жени и постојат многу преданија со предупредувачки тон, и казна на тој свет доколку сопругот небиде праведен кон своите сопруги.

Во Самуел 5:13; 1 и Хроники 3:1-9, 14:3, стои дека Давид имал 6 жени и огромен број конкубини.

Во Кралеви 11:3 стои дека Соломон имал 700 жени и 300 конкубини.

Во хроники 11:21 синот на Соломон –Рехобоам имал 18 жени и 60 конкубини.

Сето ова укажува дека и во библијата е познато повеќеженството и нема ништо настрано во тоа и непознато, туку напротив и ден денеска постојат многу христијански секти (пр.Моромони ) кои го дозволуваат повеќеженство.

Не е непознато ниту тоа дека Исус често имал интеракција и разговор и изгонувал бесови од жени.Некои од жените биле негови сопатнички се

Marија Магдалена , Јована и Сузана.(Лука 8-10 )

Во Лука 13:13 Исус излечи една вдовица во синагога и таа веднаш почна да го слави Бог(но не и Исус).

Но Исус го повторува Мојсевиот закон и го потврдува, со што вели во Матеј 5:27-30 :

„Познато ви е дека во Мојсеевиот Закон е заповедано:

,Не врши прељуба!‘28Јас, пак, ви велам дека секој што ќе погледне туѓа жена и во мислите ќе ја посака - во своето срце тој веќе извршил прељуба со неа! 28Јас, пак, ви велам дека секој што ќе погледне туѓа жена и во мислите ќе ја посака - во своето срце тој веќе извршил прељуба со неа! 29Ако, на пример, твоето десно око те наведува на грев - извади го и фрли го; подобро е за тебе да загубиш еден орган, одошто целото тело да ти заврши во пеколот. 29Ако, на пример, твоето десно око те наведува на грев - извади го и фрли го; подобро е за тебе да загубиш еден орган, одошто целото тело да ти заврши во пеколот. 30. И ако, на пример, твојата десна рака те наведува на грев - отсечи ја и фрли ја; подобро е за тебе да загубиш еден орган, одошто целото тело да ти заврши во пеколот.“

30. И ако, на пример, твојата десна рака те наведува на грев - отсечи ја и фрли ја; подобро е за тебе да загубиш еден орган, одошто целото тело да ти заврши во пеколот.“

Тука се гледа дека Исус нема сомилост кон тој што врши блуд, со што единствено отстапува место за брак.

Интересно е тоа што Паул и покрај тоа што во стариот завет се дозволува развод на жена со маж кој и е починат, а кај Исус тоа се дозволува и кога таа жена направила блуд и сл,Паул тоа го негира и го менува како пропис и дури го нарекува блуд доколку жеаната се омажи после смртта на мажот(Римјани7-2). Да не заборавиме дека проповедничката мисија на Исус била 3 години, и дека за тоа време покажал пример на идеален човек кој го најавил доаѓањето на потполната вистина.

Ние муслиманите веруваме и според хадисите заеме дека Исус при неговото повторно доаѓање на земјата ќе се ожени и ќе ја употполни неговата мисија на Земјата.

Како и да е Куранот е Последна Божја објава и ја дерогира претходната, со тоа што ги обновува некои загубени заповеди од Тората(Стариот завет), воведува некои нови правила кои не постоеле и ги менува постојните, се во склад со развојот на човечкиот род и неговиот развој, духовен и материјален. Затоа и во темелите на исламот е да се верува во Тората ,Евангелието, Псалмите и Листовите на Авраам. Се со цел да се разбере дека истите доаѓаат од Еден единствен Извор кој единствено ја знае Мудроста на сето ова.

L

Liberation

Гостин
Дали може некој од овде да ја потврди точноста на преводот?
Станува збор за некој верски водач, кој зборува за оправданоста 6 годишни девојчиња да бидат мажени.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Bratot "monoteizam" mn. ubavo napisa.
Дали може некој од овде да ја потврди точноста на преводот?
Станува збор за некој верски водач, кој зборува за оправданоста 6 годишни девојчиња да бидат мажени.

Da,ima. Prvo edna paralela ke napravam pa potoa ke ti napisam i odgovor na konkretnoto prasanje,ako ostane odgovorot,bidejki nekoj ne saka odgovor da slusne.

Liberation,Mudrite velat: "Sto mu e dozvoleno na doktorot na pacientot mu e zabraneto". Ako poglednes nazad niz stariot zavet i Biblijata,ke se sretnes so mnogu vakvi raboti i mnogu "polosi",polosi za nasiot razum.

Homoseksualcite opravdanie od biblijata naogaat,tvrdejki deka i Isus bil Homoseksualec (neuzubillah-Allah da mi oprosti),bidejki nemal zena. Dali e prirodno covek da nema potreba za zena ? Poglednetegi ovie podatoci od biblijata:
Solomon imal 700 zeni i + 300 ljubovnicki. Avram imal dve ljubovnici (konkubini). Gidion imal 1 ljubovnica (pazi Ljubovnica).David imal MNOGU; Nahor 1; Jakob 1; Elifez 1; Kaleb 2; Manase 1; Saul 1; David barem 10; Rehoboam 60; Solomon 300..... Samo koga e Muhammed s.a.w.s vo prasanje,togas bunt. Toa samo ukazuva na negovata cistota. Edna mala crna raska na nesto belo i cisto da padne,se prepoznava... Na lonecot crn,cadot ne mu smeta.... talozi novi stava,ama ne se poznava....

Ako se vratime nazad vo toa vreme i taa doba,ke naideme na primeri i slucaevi deka kaj toj narod toa bilo normalno.

Aisa r.a bila veke zaprosena od Mut'am b. Adijjev sin sto dokazuva na toa deka vo taa doba bilo i to kako normalno
Havla bint Hakim mu predlozila da se ozeni so Sevda koja imala poveke od 45 godini sto dokazuva na postoenje i prirodnos na takva praksa.
Prof. dr. Fejsal el-Mevlevi tvrdi i argumentira deka polno sozrevanje vo nekoi kraevi mozat da bidat cak i vo osma do devetta godina na zivotot.
Zasto Aisinite r.a roditeli (tatko i majka) ne go osporavale ova ???? Dali nekoj Tatko i Majka bi dopustil nesto takvo vo denesen vakat ????? No togas bilo taka.
Da bese greska na Muhammed a.s Allah bi go sprecil vo toa,kako sto e slucaj so zarobenicite na Bedr,kako slucajot so slepiot itn.
kurejsiite edvaj bi cekale da iskoristat prilika da go optuzat Muhammed s.a.w.s no po toa prasanje od niv NISTO NE SE NAVEDUVA. Mnogu jasno. Kolkavi kritiki i napadi imalo od strana na kurejsiite koi i tie gi zabelezale,no za ovoj slucaj nisto ne spomnuvaat,znaci,NORMALNO BILO.

Procitaja uste prikaznava:

[FONT=&quot]Bio jedan bakal (trgovac namirnicama) i imao je lijepog zelenog papagaja. Papagaj je imao lijep glas i lijepo je govorio. Čuvao je dućan, a ujedno privlačio i nasmijavao mušteriju svojim glasom i govorom. Lijepo je pjevao kao papagaj, a lijepo je i govorio ljudskim govorom.
Jednog dana bakal je otišao kući, a papagaja ostavio da mu čuva dućan. Iznenada, mačka je skočila u dućanu za mišem, a papagaju je od straha stala duša. Letao je po dućanu tamo-ovamo, s jedne strane na drugu. Izvrnuo je posudu u kojoj je bio đul-jag (ružin parfem) i tako se prolio parfem.
Bakal se vratio od kuće i zadovoljan sjeo u svom dućanu. Kada je opazio da je đul-jag proliven, naljutio se žestoko. Zgrabio je papagaja i zgulio mu perje s glave. Od ovog udarca papagaju se oduzeo glas pa je prestao govoriti. Bakal je počeo žaliti šta je uradio. Od žalosti je počeo čupati sebi bradu i vikati: žalosti, teška žalosti, što sunce moga dobra prekri oblak.
Da mi se bogdo ruka slomila, kad sam udario onoga što lijepo govori. Davao je sirotinji milostinju, priželjkujući da se papagaju povrati glas i govor. Tri dana i tri noći je bio vrlo neraspoložen i gotovo je bio izgubio nadu. Pritiskivalo ga je stotinu briga, očekujući da papagaj opet progovori.
U to, prođe ispred dućana siromah obučen u vreću i obrijane glave kao tas.
Najednom, papagaju se povrati glas, pa progovori i poviče siromahu:
“O ćelo, o ćelo, zar si i ti prolio đul-jag i umiješao se u ćelavce!?”
Svi prolaznici su se od srca nasmijali na ove papagajeve riječi i poređenje.

Pouka: Postapkata na cistite luge,ne merija prema sebesi,zaradi pogresni sporedbi,mnogu luge sirum svetot skrsnaa od praviot pat.
[/FONT]

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Soul-of-Space, разбирам дека полигамијата (имањето повеќе партнери) во тоа време било нормално и секојдневно, но споредденешните стандарди тоа е неприфатливо.
А бидејќи сите муслимани го земаат Мухамед како вистински пример како треба да живее еден човек, зар не треба муслиманите да се оградат од полигамијата и да ја осудат? Има многу луѓе кои го во копираат Мухамед (муџахедините на пример, се облекуваат како него, носат брада како него), а знаеме дека Мухамед , меѓу другото, бил воинствен човек и војсководец, што било нормално за времето во кое живеел, зар не треба муслиманите да се прилагодат на новото време бидејќи копирање на личностите од пред скоро 15 века ќе го врати општеството мноогу мноогу години наназад.
Соломон, Давид и другите што ги наброја не се личности кои се копирани од повеќе од милијарда луѓе, така да актите на Мухамед сносат поголема одговорност.

И како може во Исламот да е дозволено маж да земе девојче за жена кое уште не ни знае како се вика, а уште помалку да може да го бира брачниот партнер, зар одлуката за брак е целосно на таткото?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.441
Поени од реакции
6.096
Едно многу лесно прашање :
Kоја е поентата(сврхата) на исламот како религија и кои одговори ги дава таа ?(дајте некој позитивен пример затоа што првичното мислење ми е дека е религија на овие што не јадат свинско иако е тоа премногу вкусно ,и религија која се толкува на 1000 начини од бомбаши самоубијци до жени што го кријат лицето и убавината,ќе заборавев,ги вршат децата уште неродени)

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Покрај горенаведените прашања на кои не добив одговор, сакав да прашам уште 1..
1. Дали според вас, од денешниве (безмалку) 7 милијарди луѓе, во рајот ќе завршат од прилика само 200 милиони? А останатите 6.5 милијарди ќе одат во пеколот? (велам 200 затоа што има приближно 1.6 милијарди муслимани и 4 правци во Исламот од кој 3 се грешни (според сите правци само 1 е исправен), што еве да ги поделиме подеднакво - се добива по 400 милиони муслимани во секој правец - од кој пола да претпоставиме дека се исправни=200 милиони)?

L

Liberation

Гостин
Soul-of-Space, фала на твојот обид да одговориш, ама јас ич ништо не прашав од тоа што ти си објаснил. Само за точноста на преводот прашав. Другото сам можам да го сконтам.
И една забелешка: хомосексуалците денес ја оправдуваат својата хомосексуалност затоа што тврдат дека Исус бил геј оти немал жена? Од каде сега ова?

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.112
Поени од реакции
9.486
1. Зошто се обезглавуваат луѓе? Луѓе кои не можат да возвратат-и муслимани и христијани и се живо? И зошто баш на тој грозоморен, одвратен, садистички, ненормален за овој век начин?
2. Зошто се палат живи луѓе?
3. Зошто се убива со каменување жена/младо девојче кое/ја е силувана?
4. Дали Исламот е всушност религија на мирот и љубовта? Дали свеста на еден просечен муслиман ги разбира овие работи како сторени од Бога, и според него (или Шеријатот или Бог) која е вината на девојче кое е силувано од 10тина муслимани, за да заслужи таква казна?
5. Дали Мухамед а.с. всушност не ја претопил Библијата во иста книга само порадикална верзија, за да добие моќ и пари? А притоа да продолжи со своите дела (силувања, секс со младо девојче, војување, убивање (касапење))? И кое од овие дела го направило достоен за Божји пратеник?
6. Дали амбициозноста која е изразена во Куранот и препишана на Бога (за власт со светот - односно сите да станат муслимани) не е всушност одлика на Ѓаволот (Шејтанот) кој исто така сака паралела на царството Божјо, односно он да стане/замени Бога?
Не сум муслиман али на некои од овие милсам дека можам да одговорам. Ако грешам не е злонамерно туку според мое сваќање и од разговор со мои пријатели Муслимани и со еден ептен кул оџа али пошто македонскиот му одеше слаби можеби сум утнал. Поправете ме ако грешам.

1. Идиоти има секаде а кај муслиманите тоа се Вахабиите који се болни дегенерици који настануваат околу 1820 со Англиска помош. Отоманската империја пробува да ги сотре и 1821 дури ја срамнува Мека со земја (светиот град бај д веј) но 3-4ца преживуваат и од тогаш го ебат цел муслимански свет влечејки го назад во времето.

2. Не сум слушнал дека се палат живи луѓе кај муслиманите. Инквизицијата во среден век го правела тоа и во Индија по заостанатите села уште има САТИ кога жива вдовица се пали со мажот.

3. Пак Вахаби дегенериците. Муслиманите ке мора да им се спротистават или да се вратат во минатото.

4. Исламот никогаш не бил религија на мирот туку само религија. За разлика од Христијанството кое забранува насилство (не дека некој го почитува али ајде) исламот дозволува насилство во самоодбрана и војна.

5. Исто како што библијата е преработена од Тората, Коранот е само уште една книга од 3-те Абрахамски религии (Еврејската, Христијанската и Ислам). Крстоноснит војни се уште по крвави, а еве за пример еден православен светец, Владимир Свјатославич од Киев имал 800 конкубини, приватна армија Викинзи, го убил својот брат па сега е светец.
А за Ајша, таа била ветена како мала но бракот бил „конзумиран“ кога влегла во пубертет т.е. после првата менструација што во тоа време било нормално во цел свет, кај сите народи и вери. Чим има менструација значи е веке жена и тоа е тоа. И нашите баби пола на 14-15 ги мажеле.

6. Еден е цар на земјата, еден господ на небото, постои многу пред Исламот, ништо ново.

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Не сум муслиман али на некои од овие милсам дека можам да одговорам. Ако грешам не е злонамерно туку според мое сваќање и од разговор со мои пријатели Муслимани и со еден ептен кул оџа али пошто македонскиот му одеше слаби можеби сум утнал. Поправете ме ако грешам.

1. Идиоти има секаде а кај муслиманите тоа се Вахабиите који се болни дегенерици који настануваат околу 1820 со Англиска помош. Отоманската империја пробува да ги сотре и 1821 дури ја срамнува Мека со земја (светиот град бај д веј) но 3-4ца преживуваат и од тогаш го ебат цел муслимански свет влечејки го назад во времето.

2. Не сум слушнал дека се палат живи луѓе кај муслиманите. Инквизицијата во среден век го правела тоа и во Индија по заостанатите села уште има САТИ кога жива вдовица се пали со мажот.

3. Пак Вахаби дегенериците. Муслиманите ке мора да им се спротистават или да се вратат во минатото.

4. Исламот никогаш не бил религија на мирот туку само религија. За разлика од Христијанството кое забранува насилство (не дека некој го почитува али ајде) исламот дозволува насилство во самоодбрана и војна.

5. Исто како што библијата е преработена од Тората, Коранот е само уште една книга од 3-те Абрахамски религии (Еврејската, Христијанската и Ислам). Крстоноснит војни се уште по крвави, а еве за пример еден православен светец, Владимир Свјатославич од Киев имал 800 конкубини, приватна армија Викинзи, го убил својот брат па сега е светец.
А за Ајша, таа била ветена како мала но бракот бил „конзумиран“ кога влегла во пубертет т.е. после првата менструација што во тоа време било нормално во цел свет, кај сите народи и вери. Чим има менструација значи е веке жена и тоа е тоа. И нашите баби пола на 14-15 ги мажеле.

6. Еден е цар на земјата, еден господ на небото, постои многу пред Исламот, ништо ново.
Фала за одговорот, ти го ценам трудот само на некој прашања не добив одговор :)
1. Ај да речеме океј, немам некој доказ кај што кажуваат дека не се вахабии (што не значи дека не се муслимани, туку баш напротив-секој муслиман вели дека тие живеат баш според Куранот).
2. Можам да постирам 10тина видеа од Ирак, Африка и Авганистан каде што муслимани палат живи луѓе. Така да - палат, ама прашањето е зошто?
3. Ова е казна која видов дека била изречена 3-4 пати во Шеријатски земји, а прашањето ми беше зошто, што е нејзината вина?
4. Океј, фала.
5. Бракот го конзумирал кога таа имала 9 години, а тој 53. Нема веза, според одговорот значи дека си ја прилагодил Библијата на тоа што нему му одговарало.
6. Не ти го разбрав овој дел, односно не разбрав како е релевантен со прашањето, извини.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.112
Поени од реакции
9.486
Фала за одговорот, ти го ценам трудот само на некој прашања не добив одговор :)
1. Ај да речеме океј, немам некој доказ кај што кажуваат дека не се вахабии (што не значи дека не се муслимани, туку баш напротив-секој муслиман вели дека тие живеат баш според Куранот).
2. Можам да постирам 10тина видеа од Ирак, Африка и Авганистан каде што муслимани палат живи луѓе. Така да - палат, ама прашањето е зошто?
3. Ова е казна која видов дека била изречена 3-4 пати во Шеријатски земји, а прашањето ми беше зошто, што е нејзината вина?
4. Океј, фала.
5. Бракот го конзумирал кога таа имала 9 години, а тој 53. Нема веза, според одговорот значи дека си ја прилагодил Библијата на тоа што нему му одговарало.
6. Не ти го разбрав овој дел, односно не разбрав како е релевантен со прашањето, извини.
Нема гајле, јас пишувам само како јас разбирам и од кажување на тој оџата пред се.

1. Вахаби дегенериците ги ставаат хадитите како еднакви на Куранот. Хадитите се „објаснувања“ на Куранот напишани после смртта на пророкот Мухамед. Значи отворени се за толкување од истите дегенерици кои имаат преголемо влијание, пред се во Саудиска Арабија (најголем непријател на Муслиманите и на сите други). Мене оџа ми го кажал ова дека не се муслимани туку шејтанска измислица подржана во 19 век од Британија (Отоманската империја слабее и полека ги губи териториите, па овие им се видело згодно да ги ослабат Турците)

2. Верувам (плиз НЕ ПОСТИРАЈ) али пак тоа е под влијание на дегенериците Вехабии. А во Авганистан е под влијание на законот Паштунвали кој е племенски предисламски закон на Паштуните и према кој Шеријатот е либерален (не се заебавам). Африка меша прилично предисламски обичаи како на пример сакатењето на гениталиите кај жените, али јебига неписмена раја и то ти е.

3. Демек ако го почитувала правилото да не оди сама (т.е. да има машко од фамилија до неа немало да ја силуваат) ова е уште еден „закон“ под влијание на Вехабиите.

4. Нема проблем.

5. ОК и да е 9 години, ако имала менструација..... Во тоа време посебно јаките луѓе (кралеви, царви и сл.) земаат млади девојки и немало обичај да се чека до подоцна. Не ми се допаѓа али сосем други биле нормите. Побарај и ке видиш дека низ цел срден век тоа е нормално. Од првите пост-Римски држави па до крајот на Византија. Мислам дека Душан Силни кога имал околу 50 години ја „конзумирал“ 13 годишната принцеза (од глава зборам али старо магаре бил а она 13 сигурно)

6. Мислев дека и Библијата е употребувана за докажување на право на владеење. Византиските цареви на пример во титулата имале нешто како „владетел на Христијанската вселена“. Јебено јако а? Али секој амбициозен владетел се обидува да даде „божја воља“ на своите амбиции. Кралот Сонце во Франција на пример. Не е скромно.

Него што мислев за Вехабиите:

Ајша кога пораснала била офицер во војската на Мухамед. Предходната жена (имал појке) била бизнисменка, уште се чуваат сметките од трговците со кои таа тргувала.

Значи ако на Пророкот не му сметало жените да работат па и да служат во војска мора да заклучиме дека Вехабиите работат спротивно на пророковата воља а со тоа и против Божјата. Значи не се муслимани. Според Коранот жената има право да се разведе од мажот. Кај се Вехабиите тука?

Спорд коранот жената (па и мажот) треба да се облакаат скромно а да е покриена косата. А кај Арапите е предисламски обичај жените да се покриени скроз освен очите. Има од 1 век Римски извори кои го потврдуваат тоа. Фактички Вехабиите наметнуваат Арапски племенски обичај на сите.

Проблемот, пред се кај Арапите е што они назадувале во последните 2-3 века. Од најнапредна цивилизација на Медитеранот сега се најзатупена. Пред се со колонијалните војни колонијалните империи на власт поставуваат затуцани владетели кои лесно се контролираат, истите тие го стопираат напредокот во своите земји пошто образуван народ ке праша „зошто нашите ресурси безпари одат во Британија?“

Тука упаѓаат и Вехабиите (Британско спонзорирано движење) кои со страв и сила ги држат под контрола масите додека сите кои се пообразувани и полиберални бегаат надвор.

Едноставно Арапите или ке стегнат заби и ке се спротистават на Вехабиите или нека се спремат за својата последна војна. Или ке влезат во 21 век или со Вехабиите ке живеат во 9-ти а кога ке снема нафта ке умрат. Не се заебавам, Саудиска Арабија и добар дел од тие држави УВЕЗУВА ВОДА ЗА ПИЕЊЕ. Без пари......................

Нема индустрија, наука, ништо не произведуваат. Кога ке снема нафта ке преживеат само бедуините, другите се научени на клима, ладна вода, убави коли.......

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom