Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Не мора ич да го симнуваш, само букмарирај !
Повели http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

--- надополнето ---

Исламот постоел отсекогаш. Адем а.с првиот човек бил Муслиман.
Ислам во превод значи-Вера во Бога.
Монотеизам ! Чистата вера во Бога се губи и искривува, кога луѓето за Бог ќе си земат некој друг. Во овој случај што Абдурахман објаснува Исус а.с !
Значи Исус а.с како сите пратеници бил Верник во Еден Бог. Но на никејскиот собор тоја смиот станал Бог.
Аллах дај ми Сабур, колку пати сум пишувал за ова.

Фала за услугата HrOni.
Поздрав до тебе. Најдов нешто на Македонски, ама никако за симнување.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не мора ич да го симнуваш, само букмарирај !
Повели http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

--- надополнето ---

Исламот постоел отсекогаш. Адем а.с првиот човек бил Муслиман.
Ислам во превод значи-Вера во Бога.
Монотеизам ! Чистата вера во Бога се губи и искривува, кога луѓето за Бог ќе си земат некој друг. Во овој случај што Абдурахман објаснува Исус а.с !
Значи Исус а.с како сите пратеници бил Верник во Еден Бог. Но на никејскиот собор тоја смиот станал Бог.
Аллах дај ми Сабур, колку пати сум пишувал за ова.
Кога е утврдено и како дека исламот постоел отсекогаш?

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Кога е утврдено и како дека исламот постоел отсекогаш?
Не е до Исламот , туку до Хрони што не знае да ги објаснува работите.

Се смета дека постоел од секогаш, бидејки според Исламската идеологија, сите Божји пратеници повикувале во мир , во Ислам, зборот Ислам потекнува од зборот СЕЛАМ, што значи МИР!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не е до Исламот , туку до Хрони што не знае да ги објаснува работите.

Се смета дека постоел од секогаш, бидејки според Исламската идеологија, сите Божји пратеници повикувале во мир , во Ислам, зборот Ислам потекнува од зборот СЕЛАМ, што значи МИР!
Според идеологијата на Алгонкин индијанците, нивниот креатор постоел отсекогаш.
Сите религии со своите митологии и идеологии претендираат дека постоеле од секогаш.
Зошто е исламот различен од другите?
Многумина повикувале на мир низ историјата.
Дали Киро Глигоров, на кого зборот мир му бил омилен,исто така може да се квалификува како божји пратеник?

Член од
5 август 2010
Мислења
12
Поени од реакции
0
Не ти држи вода ова погоре, колку што знам карактеристиките на сите Божји пратеници биле да доаѓаат со некоја потврда со себе од Бога, а тоа биле Божјите книги.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Според идеологијата на Алгонкин индијанците, нивниот креатор постоел отсекогаш.
Сите религии со своите митологии и идеологии претендираат дека постоеле од секогаш.
Зошто е исламот различен од другите?
Многумина повикувале на мир низ историјата.
Дали Киро Глигоров, на кого зборот мир му бил омилен,исто така може да се квалификува како божји пратеник?
:nenene: Јок , тој не може да биде, бидејќи нишанот му е во главата а братучедитему се во странство:
Друга причина е пример Мухамед а.с. како Божји пратеник е спомнат и во другите Свети книги, а Киро Глигорове е само една жртва за времето кога тој бил претцедател на државата .

Еве зошто велам дека сите Божји пратеници повикувале во мир (Ислам).

Во хебрејската верзија на Тората сеуште се користи името “Мухаммед“ без било каква двосмисленост. Во песна над песните, поглавје 5, стих 16, пишува : „ Неговиот говор е најпријатен. Тој е голем / славен Мухаммед, мој миленик и мој пријател„

Во Евангелието по Јован 16:7, ги наоѓаме Исусовите зборови упатени на неговите ученици: „ Сепак, Јас ви ја кажувам вистината: подобро е за вас, Јас да си отидам; зашто ако не си отидам, Утешителот (periclytos на грчки) нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам “.

Зборот “утешител“ е превод на грчкиот збор “ paracletos“ кој е употребен како замена на оргиналниот “periclytos“ , а кој одговара на арапскиот збор “ Мухаммед“ или “Ахмед“.

Во Евангелието по Барнаби (220:4) пишува: „ И таа лага ќе трае се додека не дојде Мухаммед, Божјиот пратеник, кој кога ќе дојде ќе им ја открие измамата на оние кои веруваат во Божјиот закон.“

Во книгата на Исаија пишува : „ Ќе ти дадам име Мухаммед . О Мухаммеде, кој си свет за својот Господар! Твоето име секогаш било таму.“ (Овој цитат е превземен од делото “Ал-Дин ва Ал-Давала“ Али ибн Рабан Ал-Табарија ( кој од христијанство преминал во ислам ) умрел 247 година по хиџра.

Во книгата на Исаја исто така пишува : „ Го слушнавме од крајот на земјата, гласот на Мухаммед.“

Во книгата Хабакук пишува: „ Бог дојде од Таумана, Свети од планината Паран. Мухамедовото величество ги прекри небесата, а земјата е полна со благодарности на него. “

Во Исаија исто така пишува :„ Она што ќе му го дадам нему, на никој друг нема да му биде дадено. Ахмед ќе ја обнови верата во Аллах. Тој ќе дојде од најдобрата земја; и дивината и нејзините жители ќе се радуваат. Тие ќе ја слават Единственоста на Аллах на секое благородно место и на секоја височина “ . Ова го спомнал Абдуллах Ал Турјуман кој порано се викал Анселм Тормида. Бил шпански свештеник кој преминал во ислам. Умрел 832 година по хиџра.
Ахмед =Мухамед (има исто значење )
Џубејр ибн Мут’им рекол: „ Го слушнав Аллаховиот Претеник, с.а.в.с., како вика: „ Јас имам различни имиња: Јас сум Мухаммед, јас сум Ахмед, јас сум Ел-Махи со кое Аллах го поништува неверувањето и јас сум Ел-Хашир кај чии стапала луѓето ќе се соберат и јас сум Ел-акиб“ . Аллах с.в.т., вели: „ И кога Иса, синот на Мерјем, рече: “О синови Израилови, јас сум ви, навистина, Аллахов пејгамбер, да го потврдам од Теврат она што е меѓу моиве раце, и да донесам радосна вест за пратеникот што ќе дојде по мене, чие име ќе му биде Ахмед. И кога тој им донесе јасни докази тие рекоа: “Ова е волшебништво јасно!”. (Куран 61:6)

Името на Пратеникот (нека секој мир и спас биде над него) се појавува во хинду - списите. Во Sama Vedi -Сaмa Веди пишува: „Ахмед ќе донесе шеријат (верозакон) од својот Господар. Тој закон е полн со мудрости. Јас од него ќе добијам светлина како од сонцето.„

Во Athrava Vedi (уште една хинду - списа) Канада 20, суки 127, Мантра 1-3, пишува: „О луѓе, слушајте го внимателно ова! Мухаммед ќе дојде меѓу луѓето ... Неговата големина ќе биде фалена, дури и во рајот и тој (рајот), ќебиде подреден за него, а тој е Мухаммед. "

Во Bhawishya Purana (следна хинду - списа) парв 3, Кханд 3, Aдја 3, Шалок 5-8, пишува: „Дури тогаш ќе дојде неписмен човек со прекар на учителот, по име Мухаммед, со своите другари. Ангелот ќе очистиод пет нешта. " Пет нештана чистењеочигледно претставуваат петте дневни намази кои муслиманите ги чистиод нивните гревови.

И за накрај, како шлаг на мојот цитат повелете и читајте :

" И тој е спомнат, навистина, во книгите одамнешни." ( Еш-Шу'ара: 196)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
:nenene: Јок , тој не може да биде, бидејќи нишанот му е во главата а братучедитему се во странство:
Друга причина е пример Мухамед а.с. како Божји пратеник е спомнат и во другите Свети книги, а Киро Глигорове е само една жртва за времето кога тој бил претцедател на државата .

Еве зошто велам дека сите Божји пратеници повикувале во мир (Ислам).

Во хебрејската верзија на Тората сеуште се користи името “Мухаммед“ без било каква двосмисленост. Во песна над песните, поглавје 5, стих 16, пишува : „ Неговиот говор е најпријатен. Тој е голем / славен Мухаммед, мој миленик и мој пријател„

Во Евангелието по Јован 16:7, ги наоѓаме Исусовите зборови упатени на неговите ученици: „ Сепак, Јас ви ја кажувам вистината: подобро е за вас, Јас да си отидам; зашто ако не си отидам, Утешителот (periclytos на грчки) нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам “.

Зборот “утешител“ е превод на грчкиот збор “ paracletos“ кој е употребен како замена на оргиналниот “periclytos“ , а кој одговара на арапскиот збор “ Мухаммед“ или “Ахмед“.

Во Евангелието по Барнаби (220:4) пишува: „ И таа лага ќе трае се додека не дојде Мухаммед, Божјиот пратеник, кој кога ќе дојде ќе им ја открие измамата на оние кои веруваат во Божјиот закон.“

Во книгата на Исаија пишува : „ Ќе ти дадам име Мухаммед . О Мухаммеде, кој си свет за својот Господар! Твоето име секогаш било таму.“ (Овој цитат е превземен од делото “Ал-Дин ва Ал-Давала“ Али ибн Рабан Ал-Табарија ( кој од христијанство преминал во ислам ) умрел 247 година по хиџра.

Во книгата на Исаја исто така пишува : „ Го слушнавме од крајот на земјата, гласот на Мухаммед.“

Во книгата Хабакук пишува: „ Бог дојде од Таумана, Свети од планината Паран. Мухамедовото величество ги прекри небесата, а земјата е полна со благодарности на него. “

Во Исаија исто така пишува :„ Она што ќе му го дадам нему, на никој друг нема да му биде дадено. Ахмед ќе ја обнови верата во Аллах. Тој ќе дојде од најдобрата земја; и дивината и нејзините жители ќе се радуваат. Тие ќе ја слават Единственоста на Аллах на секое благородно место и на секоја височина “ . Ова го спомнал Абдуллах Ал Турјуман кој порано се викал Анселм Тормида. Бил шпански свештеник кој преминал во ислам. Умрел 832 година по хиџра.
Ахмед =Мухамед (има исто значење )
Џубејр ибн Мут’им рекол: „ Го слушнав Аллаховиот Претеник, с.а.в.с., како вика: „ Јас имам различни имиња: Јас сум Мухаммед, јас сум Ахмед, јас сум Ел-Махи со кое Аллах го поништува неверувањето и јас сум Ел-Хашир кај чии стапала луѓето ќе се соберат и јас сум Ел-акиб“ . Аллах с.в.т., вели: „ И кога Иса, синот на Мерјем, рече: “О синови Израилови, јас сум ви, навистина, Аллахов пејгамбер, да го потврдам од Теврат она што е меѓу моиве раце, и да донесам радосна вест за пратеникот што ќе дојде по мене, чие име ќе му биде Ахмед. И кога тој им донесе јасни докази тие рекоа: “Ова е волшебништво јасно!”. (Куран 61:6)

Името на Пратеникот (нека секој мир и спас биде над него) се појавува во хинду - списите. Во Sama Vedi -Сaмa Веди пишува: „Ахмед ќе донесе шеријат (верозакон) од својот Господар. Тој закон е полн со мудрости. Јас од него ќе добијам светлина како од сонцето.„

Во Athrava Vedi (уште една хинду - списа) Канада 20, суки 127, Мантра 1-3, пишува: „О луѓе, слушајте го внимателно ова! Мухаммед ќе дојде меѓу луѓето ... Неговата големина ќе биде фалена, дури и во рајот и тој (рајот), ќебиде подреден за него, а тој е Мухаммед. "

Во Bhawishya Purana (следна хинду - списа) парв 3, Кханд 3, Aдја 3, Шалок 5-8, пишува: „Дури тогаш ќе дојде неписмен човек со прекар на учителот, по име Мухаммед, со своите другари. Ангелот ќе очистиод пет нешта. " Пет нештана чистењеочигледно претставуваат петте дневни намази кои муслиманите ги чистиод нивните гревови.

И за накрај, како шлаг на мојот цитат повелете и читајте :

" И тој е спомнат, навистина, во книгите одамнешни." ( Еш-Шу'ара: 196)
Повелете и читајте како исламски преведувачи превеле од санскрит за некого шо ќе носел мир дека уствари бил баш Мухамед.

Actual Meaning (Pandit Khem Karan): “O Protector of Truthful! You have been pleased by those brave ones who produce bliss, by acts of bravery and noble passion in wars against the enemies. Through smart action oriented zeal, ten thousand enemies have been defeated without resistance.”
1. If indeed it means Battle of Ahzab, why is the number of soldiers in Prophet’s army not given?
2. The phrase Dash Sahsra or its variants are used in several places in Vedas to signify a large number or limitlessness.
3. There is no word as ‘Karo’ in the mantra. The closest sounding word in the mantra is “Karave’ which DOES NOT mean praying one’. It means ‘for the action-oriented’. NO name of Muhammad means ‘action-oriented’. So any connection with Muhammad is categorically ruled out.
http://agniveer.com/528/prophet-vedas/

Ниту значи дека ќе донесел шеријат,ниту ислам (ако секоја рефернца во секој извор МИР се изедначи со ислам...многу лесно ќе се најде предвидување каде и да се бара) ниту има некаква поврзаност со исламот.

Исто како и со тврдењето дека мухамед го имало во библијата,пропаѓа и тврдењето дека го имало и во ведите.
А за толкувањето...секој може како сака да си толкува...

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Toecutter;3820012 А за толкувањето...секој може како сака да си толкува...[/QUOTE напиша:
Sekako deka i ti spagas vo taa grupa na tolkuvaci!

Pogledni go mojot post i pogledni go tvojot ako e potrebno i 10 pati navrati se pak na mojot i tvojot post, i zakluci samiot koj tolkuva i koj prenesuva!

Postovite ti se gola voda, sepak dobi eden odgovor, sto ne si ocekuval deka kje go dobies, i veruvam deka i drugite clenovi se zadovolni od mojot odgovor, a tebe zosto ne ti odgovara toa e drug problem, i plus toa jas vo kajgana ne sum od vcera pa da ne znam sto ti e namerata da postignuvas so tvoite prasanja, a koga veke go spomna Muhamed a.s. ... "Da vidis edna sveza roza vo edna gradinka, ne e tolku cudo, cudo e da ja vidis taa sveza roza vo nekoja pustina, a Muhamed a.s. vo taa pustina bil cela gradinka u sebe so svezi svekjinja "...

A sto se odnesuva do mene, za razlika od tebe, jas samo povikuvam vo MIR, sozivot, i megureligiska tolerancija!
Tolku od mene za tebe, pa se nadevame deka ja svati porakta sto sakam da ti kazuvam.

So pocit
Pozdrav.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Кко прво нема зошто Мирот да се лепи само на Исламот !!
Исламот е навистина религија на Мирот, но Исламот не означува само Мир !!
Исламот пред се е вера во Бога !!
Сите пратеници а.с биле испратени да ја шират таа вера !!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кко прво нема зошто Мирот да се лепи само на Исламот !!
Исламот е навистина религија на Мирот, но Исламот не означува само Мир !!
Исламот пред се е вера во Бога !!
Сите пратеници а.с биле испратени да ја шират таа вера !!
Исламот колку што јас знам одобрува одмазда, одобрува "света војна" или џихад, одобрува каменување, повикува да се убиваат неверниците...итн итн! Тогаш како може да биде религија на мирот? Или можеби мирот има поинакво значење во Исламот?
Surah 9:5
But when the forbidden months are past, then fight and slay the Pagans wherever ye find them, an seize them, beleaguer them, and lie in wait for them in every stratagem (of war); but if they repent, and establish regular prayers and practise regular charity, then open the way for them: for Allah is Oft-forgiving, Most Merciful.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Значи кога некој од друга вера ќе стане муслиман (има примери) - се фалите со него на сите страни,а ако муслиман отиде во друга вера - треба да се убие.LOL религија на мирот.Секогаш сум се чудел зошто Западот се плаши од исламот ама изгледа има причини.Ова за Шеријатот не сум го знаел.Значи верата ти дозволува да убиеш некој "превентивно" да не те убие он.А кој треба да суди дали некој треба да се убие или не?Или сам треба да му пресудиш набрзина?
А да го прочиташе прво воведот пред да лупеташ ?
И кај најде ти да збориш за Ислам.
Зарем не знаеш дека Шеријатот е прво спомнат во стариот завет ?
Зарем Бог не го испратил Мојсеј да проповеда немири а не мир ?
Ај те молам прочитај ми го потписот ! Добра ноќ

--- надополнето ---

Исламот колку што јас знам одобрува одмазда, одобрува "света војна" или џихад, одобрува каменување, повикува да се убиваат неверниците...итн итн! Тогаш како може да биде религија на мирот? Или можеби мирот има поинакво значење во Исламот?
Види друже. Исламот дозволува самоодбрана, но не и започнување војни ! Да не мешаме сега, објаснувано е милион пати читнете низ темава !
Друго, Шеријатот како закон дозволува и те како каменување !
Мене ако некој ми го силува синот или ќерката, јас ќе му го исечам и во супа ќе го изедам !
Тој Србинот шо го убија Охрид, јас да бев на власт сите ќе ги построев и усмртев !
Да знаат и другите шо ќе им биде ако го направат истото !
Ако по тоа се расилат уште повеќе, уште повеќе ќе ги требиме !
Колку што треба ! Не ни требаат писхопати во близина !
Не, ни тука ни во Џеннетот !
Е сега да не треба до сабајле да дискутираме тук како всушност Исламот е немир а не МИР ?
Исламот е јасен. Ако ти се допаѓа лајкуј го, ако не обратното и толку !
Има многу на кои им се допаѓа, таков начин на владеење и живот !
Твоето мислење нема ништо да смени, освен да се полни форумов со нешто веќе видено !
Секое добро

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види друже. Исламот дозволува самоодбрана, но не и започнување војни ! Да не мешаме сега, објаснувано е милион пати читнете низ темава !
Друго, Шеријатот како закон дозволува и те како каменување !
Мене ако некој ми го силува синот или ќерката, јас ќе му го исечам и во супа ќе го изедам !
Тој Србинот шо го убија Охрид, јас да бев на власт сите ќе ги построев и усмртев !
Да знаат и другите шо ќе им биде ако го направат истото !
Ако по тоа се расилат уште повеќе, уште повеќе ќе ги требиме !
Колку што треба ! Не ни требаат писхопати во близина !
Не, ни тука ни во Џеннетот !
Е сега да не треба до сабајле да дискутираме тук како всушност Исламот е немир а не МИР ?
Исламот е јасен. Ако ти се допаѓа лајкуј го, ако не обратното и толку !
Има многу на кои им се допаѓа, таков начин на владеење и живот !
Твоето мислење нема ништо да смени, освен да се полни форумов со нешто веќе видено !
Секое добро
Епа затоа прашав дали "мирот" за вас има некое друго толкување! Во сурата која ја посочив, јасно се повикува на убивање на секој што не е муслиман т.е. паган! Еве пак ќе ја цитирам:
Surah 9:5
But when the forbidden months are past, then fight and slay the Pagans wherever ye find them, an seize them, beleaguer them, and lie in wait for them in every stratagem (of war); but if they repent, and establish regular prayers and practise regular charity, then open the way for them: for Allah is Oft-forgiving, Most Merciful.
Дали според оваа сура, на пример јас како паган треба да бидам убиен? И дали за вас ваквите пораки се пораки за мир?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Епа затоа прашав дали "мирот" за вас има некое друго толкување! Во сурата која ја посочив, јасно се повикува на убивање на секој што не е муслиман т.е. паган! Еве пак ќе ја цитирам:
Дали според оваа сура, на пример јас како паган треба да бидам убиен? И дали за вас ваквите пораки се пораки за мир?
За да ја разбереш Сурата, треба прво да имаш малку познавање за периодот кога е напишана !
А не само земи и лупај ја на темава и суди !
Кога пејгамберот с.а.в.с се наоѓал во војна, каде неверниците каде и да го виделе го напаѓале, нормално дека кога тој ќе ги сретнел прв ќе ги убивал !
Не ќе седел да чека или да го сврти другиот образ !
Не значи ако ти си неверник да бидеш убиен.
Исламот забранува присилба во верата !
Се работи за војна, во која биле нападнати Муслиманите, па нормално Мухаммед с.а.в.с се бранел, нормално откако многу пати ги повикал на разбирање, тие не разбирале.
Невини жени и деца се распарчувани, само затоа што сведочеле дека Бог е Еден !
Муслиманите се избркани од Мека !
Каде и да се видени се убивани !
Е сега што очекуваш ти после сето ова ?
Добро, ти си малце кукавички настроен, така ми дојде во твојот претходен пост !
Затоа и не очекувам да заземеш став, туку ќе поминат и ќе ти летне главата !
Но не секој мисли така, во војна кога од дома не можеш да излезеш, нормално кога ќе го видиш непријателот прв ќе го нападнеш !

Знчи, Сурата нема врска со сите неверници, кои си седат мирно !
Ајетот е изречен за време на војна !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom