Прашања за изворно-реформираните христијани

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Читајќи на овој форум, а и насекаде каде проповедаат современите реформатори, а воедно и изворни христијани, доаѓам до следниве 3 најбитни заклучоци:

1. Светиот Дух (Царот Небесен, Утешителот, Духот на Вистината, Кој е насекаде и сѐ исполнува, Ризницата на добрините и Животодавецот), Го немало нигде од 4. па до негде 16. век.
2. Во истиов период не постоела и Црквата.
3. Светото Писмо, т.е. Библијата е доволна за спасението на родот человјечески.

Но, си ги поставувам и следниве три прашања:

1. Каде заминал Светиот Дух и со кого управувал во периодот од 4. до 16. век? Особено ако имаме в предвид дека Утешителот ќе е со Христијаните се до крајот на времето, а потоа и во Есхатонот.
2. Што станало со Црквата, ако знаеме дека Господ Иисус Христос вика, дека таа и на адот ќе му одолее?
3. Ако Светото Писмо е доволно за спасението зошто Христос Го испратил Светиот Дух?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И од моево учество на форумов, прашањата напросто самите ми навираат па ќе ги срочам вака:

1. Кој прв почна да го користи поимот „сола скриптура„? (Да помогнам: не бил нит православен, нит протестант....)
2. Дали Апостолите под мишка носеа комплетни Библии и дали само од нив проповедаа?
3. Каде отиде знаењето и чудата, кои Богочовекот им ги остави на Апостолите?
4. Зашто „изворните“ се повикуваат само на Библијата, кога истата таа Библија и нејзината структура и содржина не е одредена од “изворните„?
5. Од каде доаѓа бласфемијата дека Св. Цар Константин произволно ја „приватизирал„ па дури и институционализирал Црквата?
6. Што да правиме со фреските исцртани на сводовите од катакомбите?
7. Зашто „изворните„ по секоја цена сакаат да бидат надвор од општествениот систем?
8. Како „изворните„ градат жива Црква?
9. Што мислат за поимот „личност„?
10. По кој основ себе си се гледаат како членови на телото Христово?
11. Зашто по секоја цена сакаат да бидат оригинални, па „..не прават ова, не прават она...„ кое го прават православните рисјани?

И така натаму...

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Првите два заклучоци не ти чинат, бидејќи ниту еден изворен христијанин не би се согласил дека го немало Светиот Дух во тој период и дека црквата не постоела. Последното ти е точно. Кој резил ќе беше ако сите ги утнеше, а вака се извлече за малку.

Светиот Дух е во сите вистински верници кои ја сочинуваат Црквата. (тоа не е ниту една земна институција, туку Христовото тело, Неговата невеста.) Бил во нив и за среќа сеуште е.

Третото прашање навистина е апсурдно. Светиот Дух не не спасува, туку е залог, печатот на нашето спасение.

2 Коринтјани: 1:22 и нè запечати и ни го даде Духот во нашите срца, како залог.
5:5 А Бог нè приготви токму за ова, со тоа што ни Го даде Духот како залог.

Ефесјаните 1:13 Во Него и вие, откако го чувте словото на вистината - Евангелието на вашето спасение - и откако и вие поверувавте, станавте запечатени со Светиот Дух на ветувањето.
14 Кој е залог за нашето наследство, за откупување на оние кои станаа Божја сопственост - за пофалба на Неговата слава.

А каде точно во Библијата се вели дека треба да веруваш во преданија, дека треба да бидеш иконопоклоник, да постиш... за да бидеш спасен?
Римјаните: 10:9 Зашто, ако со твојата уста исповедаш, дека Исус е Господ и ако во твоето срце поверуваш, дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен.

Доволно е Светото Писмо, бидејќи тоа е Христоцентрично и Боговдахновено.

--- надополнето ---

И
2. Дали Апостолите под мишка носеа комплетни Библии и дали само од нив проповедаа?
:pos2:

Кога сме веќе кај тоа: па сигурно не ги носеа преданијата ваши, кои во тој период не ни беа напишани.

:baeh:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Благодарам на Вашиот исцрпен одговор, иако очекував нешто кое држи вода. А вака...ц, не го бива.

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Благодарам на Вашиот исцрпен одговор, иако очекував нешто кое држи вода. А вака...ц, не го бива.
"А Тој им рече: „Ако ви кажам, нема да поверувате. Ако ве прашам, нема да одговорите." За што и да те интересира во врска со верувањето на изворните христијани, отвори ја Библијата и ќе најдеш таму одговори.
Џабе ќе биде да ти објаснувам. Признај дека веќе имаш свои одговори на овие прашања, и затоа што и да ти кажам ќе биде зборење во ветер. Да те разубедам - не можам и нема да настојувам.

И знаеш зашто Библијата е основата на нашата вера?
Лука: 21:33 Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.”

Ние гледаме во вечното, а вие во материјалното, она создадено од човек. Тука е разликата меѓу нас.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во ред. Во секој случај, уште една благодарност од мене. Нека ти биде според верата твоја.

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Значи основата на верата на изворно-реформираните христијани е Светото Писмо, за разлика од нас на кои основата на верата ни е живиот Бог во три ипостаси прославениот Отец, Син и Дух Свети.

--- надополнето ---

Значи Светиот Дух, Кој има иста суштина како и Бог Отецот и Бог Синот, дозволил верниците во периодот од 4-16. век да бидат во големи “антибиблиски“ заблуди?
Како јас да станам член во таа Црква?

Значи ако е потребно за спасение само:
Римјаните: 10:9 Зашто, ако со твојата уста исповедаш, дека Исус е Господ и ако во твоето срце поверуваш, дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен.
Тогаш зошто се расправате со нас? Зарем не верувате дека и ние и со уста и со срце го исповедаме Христа за наш Господ и за воскреснат од мртвите?

2 Коринтјани: 1:22 и нè запечати и ни го даде Духот во нашите срца, како залог.
5:5 А Бог нè приготви токму за ова, со тоа што ни Го даде Духот како залог.
Од овде треба да заклучам дека Светиот Дух е накаков си заложник? Што ќе стане со Светиот Дух ако бидеме спасени? Ќе Го земиме со нас во геената?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Значи основата на верата на изворно-реформираните христијани е Светото Писмо,...
ТОЧНО ТАКА!!! Библијата и нивниот ментор Исус Христос, распнатиот и воскреснатиот!!! :toe:

...за разлика од нас на кои основата на верата ни е живиот Бог во три ипостаси прославениот Отец, Син и Дух Свети.
Ееее...НЕ Е ТАКА!!! :nenene:
Па нели вашата вера се темелеше според песната:
...ЖИМИ НАЈМИЛО, ЖИМИ НАЈДРАГО, ЖИМИ КРСТ И КАНДИЛО....

(Барем јас илјадници пати сум ви ја свирел по свадби, и јас можам да потврдам дека КАНДИЛОТО :pop: ви било основата на вашата вера и дека освен за КАНДИЛО :pop: овој криво-славен и идоло-поклонички народ, нажалост, за ништо друго и не знаел од својата вера) :pop::pop::pop:

ГОСПОДИ ПОМИЛУЈ ОТИ НЕЗНААТ ШТО ПРАВАТ!!!!

Со почит, Госпел.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Госпел, а од каде е идејата дека треба да му се верува само на Светото Писмо? Кој прв почна (м.м.е...) да го користи принципот „сола скриптура„ а притоа ни оддаелку не е протестант, понајлмалку православен рисјанин? И зашто сте го прифатиле тој принцип, кога ни оддалеку не е Ваш?

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Оф мори мајко... Сетне католик бил човекот, ама очигледно е дека после екскомуникацијата веќе не бил (односно, спротивно на твоето ценето мислење станал протестант!!!). Просто како грав нели? Ете еден католик ги согледал грешките во католицизмот. Не дај Боже да се најде некој православен поп или калуѓер да ги преиспита доктрините на православието.. смак света ќе бидне.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, бил римо-католик, несомнено. И сега доаѓаме до битното: зашто се повикувате токму на неговиот принцип „сола скриптура„? Пред дотичниот да се сети на тој принцип, Црквата во своето единство веќе има(ла) едно 1000 г. црковна традиција, во кој временски период многу нешта во Црквата беа искристализирани. Типов, свесен за искривувањето од римокатолицизмот, наместо да се потпре на црковното учење и традиција, инстантно го исмислува принципот „сола скриптура„, во кој се колне цел протестантски Свет. А она што ми е прашање, е следно; зашто од готово правите вересија? По што Ви е близок дотичниот па токму на него се повикувате? По таа логика, ќе испадне дека Вашето „потекло„ е чисто римокатоличко, иако мнооогу љубите да го критикувате Папата и папството, воопшто.

Што се однесува до доктрините од православието, тие се веќе утврдени и непроменливи, благодарение на мудроста од сите Светии, а токму таа утврденост не дозволува внесување на произволности во тоа учење, својствено за секоја генерација протестанти. Патем кажано, православието е доволно самокритично, нема потреба некој „од старна„, т.е. некој кој вчера се појавил, да посочува кои се нашите грешки.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Госпел, а од каде е идејата дека треба да му се верува само на Светото Писмо?

На твоето прашање јас би ти одговорил со против -прашање: Од каде идејата дека не треба да му се верува само на Светото писмо – Библијата, единствениот авторитет за оној кој што сака да биде вистински Христијанин?

Немам намера да се повторувам, бидејќи Стејси ти даде вистински Библиски одговор. Препрочитај ги нејзините постови и размислувај на тие зборови. Јас само би надополнил со неколку Библиски стихови:

„Секој збор од Бога е чист; Он му е штит на оној, што се надева на Него. Не додавај кон зборовите Негови, за да не те разобличи, и да не излезеш лажливец. “
(Изреки Соломонови 30:5-6 .....во овој случај, зборови Агурови, не Соломонови)

„...послушај ги наредбите и законите, на кои јас денес ве учам да ги исполнувате...... не додавајте ни збор повеќе на она што ви го заповедам, ниту да одземате од него; исполнувајте ги заповедите на Господа, вашиот Бог, кои јас денес ви ги предавам;...... и така, пазете ги и исполнувајте ги, зашто во ТОА е вашата мудрост и вашиот разум пред очите на сите народи,..“
(5 Мојсеева 4:2-6)

„И Јас му сведочам на секого, кој што ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој нешто додаде кон нив, нему Бог ќе му наметне поразии напишани во оваа книга. Ако некој одземе од пророчките зборови на оваа книга, Бог ќе му одземе дел од книгата на животот, и од светиот град, и од она, што е напишано во оваа книга. “
(Откровение 22:18-19)

Кој прв почна (м.м.е...) да го користи принципот „сола скриптура„...
Не можам да ти ја разберам кратенкава?!?!?!

Највероватно мислиш : МАМЕ МУ ЕБЕМ КОЈ ПРВ ПОЧНА....така или грешам??? (свое-времено имаше театарска претстава со овој наслов...)
Интересна работа, по вокабуларот можеме да ве препознаеме дека сте „вистински православни рисјани“ и дека високо отскокнувате од останативе „секташи“, освен „БАМУЈА и ДА МУ ГО ОПРАМ“ ништо друго не ве научиле вашите духовни ментори „попчињата“ :pop::pop::pop:. Баш интересно, нели?

И за крај, морам да те потсетам дека, како што ја „испрличивте“ и „искриво-колчивте“ чистата вера Христова, мислите дека и Математиката ќе ја извртувате? Е тука сте се зафркнале!!!

1(Отец)+1(Син)+1(Свет Дух)=1(Бог)

Јас тврдам дека 1(Отец)+1(Син)+1(Свет Дух) = 3( три Бога) .....и во право се Муслиманите кога ви удираат шамари, затоа што не си ја познавате верата, па ниту математиката.

А за да добиеш Математички еден Бог и да не „кркаш шамари“ од Муслиманите , равенката треба да ја поставиш на следниов начин:

1(Отец) x 1(Син) x 1(Свет Дух) = 1(Бог) ...(во оваа равенка веруваат Вистинските Христијани)

Мој совет до тебе: Остај ги Бајките и Приказните со кои ви ги полнат главите, вашите :pop:„попчиња“ :pop:, земија Библијата и загреј ја столицата, за да ја научиш вистинската вера Христова, предадена од самиот Исус Христос и апостолите и запишана во единствениот Авторитет за сите Христијани - Библијата.

Сето друго останато е само ПРАЗНО МЛАТЕЊЕ СЛАМА или како што свое-времено отпеа Chris Rea - ROAD TO HELL!!!

Со почит, Госпел.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Море, ме разубеди-отидов и ја у протестанти!

Очигледно е дека „...од дрвјата, не може да се види шумата...„-на тоа ти личи постот. А што се однесува до Троичноста Божја, не се впуштај во нешта кои не ги познаваш, а уште помалку ги живееш. Рафалното пласирање библиски цитати, извадени од контекст, кое е својствено за сите протестантски членови на форумов, нема да ме убеди во „исправноста„ од начиот на нивното „толкување„ на рисјанството.

И не ги мешај муслиманите...црковниот став кон таа вера одамна е јасен.

И ти благодарам за советот, кој ионака не го ни барав од тебе, туку како и повеќе пати досега, очекувам одговор на поставеното прашање, а не библиски цитати и коментари кон моите прашања. На поставено прашање, се дава одговор, а не коментар кон поставеното прашање.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Море, ме разубеди-отидов и ја у протестанти!
:vozbud::vozbud::vozbud:

За разлика од мене, ТИ не можеш да ме разубедиш за у КРИВОСЛАВЦИ, јас останувам у ХРИСТИЈАНИ. И тоа оние Вистински, Христови, Изворни, Библиски, ...Евангелисти, Баптисти, .....како сакаш наречиги....:toe:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
:vozbud::vozbud::vozbud:

За разлика од мене, ТИ не можеш да ме разубедиш за у КРИВОСЛАВЦИ, јас останувам у ХРИСТИЈАНИ. И тоа оние Вистински, Христови, Изворни, Библиски, ...Евангелисти, Баптисти, .....како сакаш наречиги....:toe:
кои се тие „кривославци“?
кој е тој кој кажува кој се „вистинските“? или сите сами за себе сте си „вистинските и единствените“ кои се во право?
спуштете се малце на земја и дебатирајте без омаловажувања не ви личи ...

Kajgana Shop

На врв Bottom