Повредено Ви е егото Nepoznat од тука до Frankfurt am Main! Седите на нет цел ден и фолирате дека сте на одмор во Грчка а уствари пишете на гуглето Жан МИтерв и барате се шо е поврзано со неговото име ...онака љубомормо читате!
Само не знам како е тоа можно да сте толку против Митрев кога ниту сте во иста област ниту сте во иста земја(има нешто друго) а и зар не гледате дека целиов форум се запна против вас.
А за апдејтирана ..апдејтирана сум и живо заинтересирана за тоа бидејќи при крај сум со медицинава па сакам да станам Ph.D.
)
Ќе ви кажам во Скопјево како се организирани работите
Медицински факултет - општа медицина = доктор на медицина MD
Завршена специјализација во некоја област = специјалист во истата
Субспецијализација = субспецијалист во истата
Постдипломски студии = магистер Mr
Докторат = доктор на науки (Ph.D. = Philosophy doctor)
- Doctor of Philosophy,највисока академска диплома со која може да се биде универзитетски професор која се добива по истражувачка работа докторат!
И не се обидувајте залудно да го трулите народов против Жан, релакс и помири се дека има болји од тебе.
Судбина!
Гледај си таму "морето"
Идна колешке
ич не си апдејтирана. А за тоа што ми кажуваш како е во Скопје, на брзо време нема да биде така. Бидејќи Скопје се стреми да е во ЕУ и секојдневно се менуваат закони.
Е сега,
за докторат не ти се јасни работите, и не верувам дека во МК е различно, а и доколку е така како ти што викаш, тогаш МК има образовен проблем. И не е различно, туку евентуално во МК се исповестуваат титулите PhD = DSc. - што се разбира е смешно, и не е точно!
Магистер и доктор на медицина во ЕУ се стекнува заедно со факултетот по медицина. (А тоа што во МК не е така, а знам дека не е, тоа само губат колегите) Бидејќи факултетот трае 6 години и се стекнуваат повеќе од 360 кредити. И јас кога завршив медицина, НЕ дипломирав, ТУКУ Магистрирав. И така ми стои во Дипломата М-р Д-р
Субспециализации низ европа веќе не постојат, тоа го има само во Македонија и евентуално Србија и
про-српските држави. И овде се
апдејтирај.
Докторат.
Едно е доктор на филозофија (тоа се учи 3 или 4 години), се прават научни проекти и се завршува. За ова не треба посебен допринес за науката, а доволни се научни истражувања, публикувања во списанија (
Вие и жан како што викате часописи на српски)
Додека
доктор на медицински науки (DSc., Doctor of Medical Sciences) - е многу ректа титула, и јас до сега имам запознаено само двајца човеци во мојот живот. И се стекнува со
ИСКЛУЧИТЕЛЕН придонес за науката. За оваа титула не се учат студии, и не е потребно веме. Истата, се стекнува од многу искусни и угледни професионалци во областа и во науката.
Поради лошата поставеност на науката во Македонија, можно е во Македонија овие две титули да се поистоветуваат. Што е смешно.
И друго, ДА, за да предаваш на факултет (да си Доцент или Асошиејтед Професор -
Што јас ќе бидам од септември, и ќе го работам тоа) ти е потребно PhD, а не DSc.
А од кога завршив факултет, имав право веднаш да станам асистент на факултет (бидејќи бев Магистер). Но тоа не го направив, поради тоа што одлучив времето што го поминувам со студентите, да го пренасочам на докторатот и на операциите.
Жал ми е што јас ве учам на тоа, но од друга страна мило ми е што нешто ќе научите и од мене во животот, па така и ќе се сеќавате на мене. :smir: