Visual c++

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Значи ако може некој да м и даде книга за visual c++ на македонски. Ако има во електронска форма, ако не кажете каде да купам?

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Значи ако може некој да м и даде книга за visual c++ на македонски. Ако има во електронска форма, ако не кажете каде да купам?
Visual C++ (2005) е компајлерот, т.е програмата во која го пишуваш кодот. Обично по факултетиве се работи во Visual c++ 2005 или Dev C++.
А јазикот за кој бараш книга е C++ :) Еве нешто на македонски иако не сум го проверил. Најдобрите книги и туторијали се на англиски.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Visual C++ (2005) е компајлерот, т.е програмата во која го пишуваш кодот. Обично по факултетиве се работи во Visual c++ 2005 или Dev C++.
А јазикот за кој бараш книга е C++ :) Еве нешто на македонски иако не сум го проверил. Најдобрите книги и туторијали се на англиски.
Фала за книгата што ми ја даде, но ова е баш за почетници, мене ми треба нешто понапредно, ова веке го имам совладано..

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Колку што знам јас друже немаш ниту една книга за визуелно програмирање во било кој јазик, можда евентуално да има некоја за Delphi или Visual Basic, али до сега немам сретнато нити слушнато такво нешто, а и да има некоја преведена на македнсонски не ми се верува дека би ти била многу од корист.

Незнам точно за што ти треба, али имаш неколку опции за визуелно програмирање во C++:
- Win32, ако си почетник ова батали го од старт.
- MFC, ако си почетник пробај Dialog Based Application.
- CLR, ова ти е C++.NET, значи ги користи библиотеките од .NET framework-от и исто така е лесно за работа.
- Qt Framework, ова исто така е прилично лесно за работа, формите му се CSS based и со него можеш да тераш cross-platform apps.

Е сега незнам како да те упатам точно, затоа што јас почнав со Visual Basic, на него се учев, па се префрлив на C# па тек на крај стасав до C++.
Од горенаведените мислам дека најлесно ќе се снајдеш со CLR затоа што тоа ти е најлесно за да го сватиш визуелното програмирање, а после тоа ќе немаш многу проблеми со префрлање на друг програмски јазик или друга технологија.

Исто така разбарај се на гугл нешто како „C++ GUI programming/tutorial, C++ MFC programming/tutorial, C++ MFC Dialog Based, C++.NET tutorial, C++ CLR tutorial, How to start with GUI programming in C++“ и слични комбинации. :)

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Колку што знам јас друже немаш ниту една книга за визуелно програмирање во било кој јазик, можда евентуално да има некоја за Delphi или Visual Basic, али до сега немам сретнато нити слушнато такво нешто, а и да има некоја преведена на македнсонски не ми се верува дека би ти била многу од корист.

Незнам точно за што ти треба, али имаш неколку опции за визуелно програмирање во C++:
- Win32, ако си почетник ова батали го од старт.
- MFC, ако си почетник пробај Dialog Based Application.
- CLR, ова ти е C++.NET, значи ги користи библиотеките од .NET framework-от и исто така е лесно за работа.
- Qt Framework, ова исто така е прилично лесно за работа, формите му се CSS based и со него можеш да тераш cross-platform apps.

Е сега незнам како да те упатам точно, затоа што јас почнав со Visual Basic, на него се учев, па се префрлив на C# па тек на крај стасав до C++.
Од горенаведените мислам дека најлесно ќе се снајдеш со CLR затоа што тоа ти е најлесно за да го сватиш визуелното програмирање, а после тоа ќе немаш многу проблеми со префрлање на друг програмски јазик или друга технологија.

Исто така разбарај се на гугл нешто како „C++ GUI programming/tutorial, C++ MFC programming/tutorial, C++ MFC Dialog Based, C++.NET tutorial, C++ CLR tutorial, How to start with GUI programming in C++“ и слични комбинации. :)
Ок, благодарам за тоа што ме насочи кон нешто, но ако може уште да ми препорачаш некоја книга на англиски, за висуелно програмирање.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Уфф друже, незнам точно некоја добра книга освен да те пратам на гугл да бараш. :/
Еве нешто интересно што би можело да ти врши работа:

- Visual C++ Developer Center
- Visual C++ Tutorials

Значи ова се официјални туторијали/примери/објаснувања од мајкрософт, на вториот линк имаш детално step-by-step, имаш некои објаснувања, книги, алатки...

Исто така од тука (официјалната страна на мајкрософт) можеш да го симнеш Visual C++ Express 2010 (инсталацијата е онлајн) или пак цел пакет на Visual Studio во ISO формат (вака инсталациите ќе ги имаш на HDD/CD, само ако користиш Windows XP имај во предвид дека 2010 верзиите бараат Service Pack 3 (за Vista и 7ца незнам).

Ако ова ти е од помош, арно, ако не ондак незнам друже, освен да ти кажам да бараш на гугл друго тешко, можда ако има некој љубезен што знае да каже добра книга. :)

Ако имаш други прашања... пуцај, па ќе пробаме да ја наредиме. :)

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Фала, сега за сега толку, па ако треба усте несто ке писам ;).

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
има добри книги за почетници .. C++ For Dummies .. основата и се шо треба да знаеш го има и е многу добро објаснето ..
ако тоа ти е малку ...
тогаш зачлени се на www.pdfchm.com .. имаш pdf книги за симињање за шо сакаш ... пробај таму најди ...

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Фала за книгата што ми ја даде, но ова е баш за почетници, мене ми треба нешто понапредно, ова веке го имам совладано..
Ја те сфатив дека си почетник... :kesa: Нема везе, ете скајдрајвер ти понудил добри решенија. :)

Член од
11 октомври 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ако сакаш материјали за С++ ке одиш на ПМФ на институтот за информатика ќе побараш и без проблем ќе ти дадат

S

smart ass

Гостин
Славчо Горчевски е автор на учебникот(прв) што го имам јас-Вижуал бејзик+графика+веб дизајн..ама не верувам да ја најдеш-од 2003 та е.

bogev4eboy

Хејтер
Член од
6 март 2011
Мислења
382
Поени од реакции
180
brat aj ako moze da mi ja sendnis taa knigata da ja vidam so ima fala

My Computer

Catch me if you can!
Член од
1 февруари 2011
Мислења
31
Поени од реакции
3
Ако може да ја добијам книгата и јас :coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom