Помош за стапало

• Креатор на темата Креатор на темата HulK`
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 јуни 2010
Мислења
119
Поени од реакции
1
Sekoj den od koga ke doigram fudbal ili me bolat dvete stapala ili podkolenicite moze nekoj da mi kazhe nesh pred da odam na lekar dali e seriozno..?

Веројатно не е ништо сериозно, ама пробај да ја подобјасниш малку болката...
може да се работи за лош тип на патики, за лош начин на трчање, можеби веќе си во години кога играње фудбал значи дека една недела нема да можеш да станеш од кревет :)... можеби... можеби...
Малку информации другар....

Мој другар го имаше истиот проблем, три дена од кога му се јавија симптомите умре :(

The Cosen one daj ne zezaj :S

--- надополнето ---

Ako stapnam na cela noga me bole na bilo koj ( a me bolat dvete) i mora malce da odam na prsti :S ama sekogash mi pominuvaat od ko che se odmoram..

--- надополнето ---

Mozham odma drugiot den da stanam :D

Ja би те прашал дали имаш рамни табани на стапалата??

И јас би те прашал истото како Аiwa??

Pa.. nemam ramni tabani se mi e vo red stapaloto ama me boli ako izigram fudbal i me bolat stapalata. :s i podkolenicata .. :S dali losho trcham ili sho nz :S izgleda ke odam na doktor ako me bolat poveke stapalata i podkolenici vo narednive denovi

Мој другар го имаше истиот проблем, три дена од кога му се јавија симптомите умре :(
Три дена бан за: "Мој другар го имаше истиот проблем, три дена од кога му се јавија симптомите умре". Сеир во Чек дис аут.

HulK`, колку често играш фудбал? Ми се чини дека ти треба одмор, истите симптоми и кај мене се појавуваат. Поготово ако играш на цемент.
Најдете некое теренче на трева и земи квалитетна патика - ќе видиш разлика. И одмори барем некоја недела.

Pa.. nemam ramni tabani se mi e vo red stapaloto ama me boli ako izigram fudbal i me bolat stapalata. :s i podkolenicata .. :S dali losho trcham ili sho nz :S izgleda ke odam na doktor ako me bolat poveke stapalata i podkolenici vo narednive denovi

Вака сеа.Јас го имав истиот проблем.Без разлика дали сум играл фудбал или работев(Таква ми беше работата 10саати на нозе да стоиш)и побарав совет од матичен лекар и ме прати на ортопед.Од таму ме пратија не секакви испитувања за стапалата.И на крај испадна дека е све во ред со стапалата ама при одредено време стоејќи на нозе доаѓа до исправување на стапалото кое може да ги даде следниве реакции:Болки во стапалото,подколеницата, половината и рамото.Губење на рамнотежа и слично.Ми даде ортопедски влошки и ми препорача дека оние што ги рекламираат на телевизија биле многу ефикасни да си земам од нив.Одкако купив и ги носам повеќе го немам тој проблем.Тоа тие мој совет па сеа ти како сакаш работи,но пред тоа оди најпрвин на лекар тој ќе ти каже најдобро.Па пиши што си направил.

Acid vo pravo si igram na cimento i sekoj den bozji den :D igram izgleda poradi toa e :D

--- надополнето ---

aiwa fala

CALCAR CALCANEI - Калцификантни наслаги

image-1.png image-3.png

...поради оптоварување (штикли), спуштени (рамни) стапала, згзолемена телесна тежина, петата се брани со тоа што создава калцификатни наслаги (калциумови соли) таложење на калциум на коската на долната страна на петицата, така да создадениот калцификат го спречува оштетувањето на спојката на тетивата, болката е најизразена во утринските часови, отколку во текот на денот.

Petnitrn.pngProjectional_radiography_of_calcaneal_spur.jpg

...рентгенските зраци обично се користат за дијагностицирање,

image-2.pngimage-4.png

... физикална терапија опфаќа криотерапија и криомасажа (терапија со ладење -мраз на местото на болка) и ултразвук, сонофореза, терапија со интерферентни струи, со ласер, терапија со магнетни бранови, Snockwave терапија

и мануелна масажа директно на болното место.

image-6.png
image-7.png

...носењето на влошки кои го амортизираат ударот на петата од подлогата, ја апсорбираат силата при котакт на петата и тврдата подлога, го намалуваат оптоварувањето на петната коска.

thumbnail_Standing-Wall-Calf-Stretch.jpgVerywell-10-2696048-CalfStretchTowel-1003-598cba640d327a0010ee067b-1024x682.jpg

... кинезитерапијата се состои од дозирани вежби,

images.jpgthumbnail_tip-toes-645622310.jpg

Calcium carbonate (содржи 40% елементарен калциум)
Calcium citrate (21%)
Calcium gluconate (9%)
Calcium lactate (13%)
...метаболизмот на калциумот и консумацијата на суплементи на калциум (не е исто да се пие калциум карбонат наспрам калциум лактат во содржина на % на калциум) а е поврзано со калцифичен тендинитис, па и со такви промени на калцификати на стапалото, така да внимателно со суплементи, ако на телото не му треба не треба ни да се внесуваат!

П.С.
пост посветен на една моја пријателка! :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom