cokance
Затишје пред курац.
Немам искуство лично, но чим 20 000 возила се увезоа првите 3 месеци, ИТЕ како се исплаќа![]()
Мој совет, оди со овие што одат како тура и ќе го купиш можда и занаетот. Има пазар3 тури по 130 еур од човек до Словенија (ама).
Иначе во пракса, за возило до 3000 еур ти иди некаде 700 еур давачки кон државата + регистрација. Додај на тоа пат, додај промена на потрошен материјал (масло, свеќици ако е бензин, греачи дизел, кочници, масло за мењач, гуми ако требаат, каиши, филтри и сл) што е некаде 150-200 еур, под 1200-1500 еур не поминуваш во парите што ги даваш за СЕ
Или за илустрација, купуваш Фиат Браво 1200 еур од Словенија, 700 евра давачки, 1900, пат 200 евра - 2100, регистрација 2200, делови 2400 (заокружи 2500) т.е дупло.
Кај нас истото то возило ќе ти го продаат 3000 евра (пардон 2900 до регистрација) ).
да ама во тоа што ке го купиш 2900 eura до регистрација немаш направен сервис така да регистрацијата, промената на уље филтри, каиши свеќици или греачи пак е на твој трошок а тој трошок е 300 до 500 eura значи 3400 за да ја возиш а од таму 2400 за да ја возиш. има разлика нели?

--- надополнето ---
Моментално се замара татко ми со тоа. Знаете дека имаме полуписмени службеници, па иде бавно... али би требало за неколку дена да е се комплет готова. Нема више гужви како што имаше.
Инаку колата се проценува од 9250 евра до 10700 евра. Цариникот која вредност сака може да ја стави. Зашто е на некој начин со врски работава, нормално најниската цена е. Друга битна работа е што кога купуваш од приватно лице, неможеш да извадиш ЕУР 1 документ што значи царината ти е 5% наместо 1%. Давачките се околу 2700 евра и уште некои 300 евра за разни глупости, така да рачунај 3000 и нешто ситно ќе фати освен ако не измислат уште нешто
А за слики, ај види на линков дали ќе успееш да ги видиш. Ме мрзеше да ги качувам една по една![]()
цариникот колата не ја става без врска туку ја бара по каталог, кога ке ја најде како модел бара секоја друга звана на колата кој аознашува степен на опрем а ти ја царини она која навистина ја имач донесено со исклучок на врски па да ти ја пише најефтината али корист ке ти направи до 20 евра на крајна цена ништо поише. процедурата за да ј алегализираш колата јкај нас царина хомологација тиф и тн... е некаде околу 10 дена, ако ти се брза има луѓе кои за 200 евра ти ја поминуваат колата за 3 до 4 работни дена
од кого и да ја купуваш колата, царината е 5% или 1% од тоа дали е произведена во или надвор од европска унија и тоа нема никаква врска со тоа дали ја купуваш од приватно или правно лице а дали имач Еуро 1 или 2 или 3 пишува на ТИФ-от и тоа не значи ништо при цената оти кола без Еуро1 стандард неможеш да внесеш во државава, а тој мерцедес верувам дека е Еуро2 мотор, за тоа не се замарај многу.
јас увезов 2 коли до сега за мене една еуро1 една еуро2 и знам како оди се, најголем совет од мене ти е под никој услов да не носиш кола со регуларни таблици од таму за да ги одјавуваш од тука, многу меѓу кои и јас се заебав гадно, ми ги изгубија таблиците во пошта и неможам да ја одјавам едната кола додека не заврши процедура од 3 -4 месеци, а на таа што ја донесов со ЦОЛ табли која уште таму ја одјавив и платив 100 евра за тоа у словенија ја регистрирав за 10 дена без никакви врски
поздрав и мој совет : колата што ке ј акупиш одјави ја одма таму и донеси ја со ЦОЛ таблици