Исус не бил распнат?

• Креатор на темата Креатор на темата krstenik
  • Време на започнување Време на започнување
И тоа е повише од можно да било уфрлено само за да биде во склоп на целата слика.
Тоа дека е син божји?
Тоа дека е син на Јосиф се коси со тоа дека е син Божји:toe:
Па,глеам добра прилика,религиозен фанатик во една моја провинција се вознесува,луѓе го следат решавам од него да направам марионета и да си ги покорам рајата под една религија.
It's a good plan.
Дури ни на Бог не му текна толку добар план :pos:

Тоа дека е син божји?
Тоа дека е син на Јосиф се коси со тоа дека е син Божји:toe:
Па,глеам добра прилика,религиозен фанатик во една моја провинција се вознесува,луѓе го следат решавам од него да направам марионета и да си ги покорам рајата под една религија.
It's a good plan.
Дури ни на Бог не му текна толку добар план :pos:

Уфрлена е крвната линија за да може да има корелација со Месијата од еврејските текстови - што бил пророчен да дојде. Евреите у време на Исус го негирале. Сега, за да се направи цела приказна уверлива (векови после неговата смрт) - он е поврзан со стари “свети“ крвни линии и на тој начин пророштвото се остварува. Он е тој долгоочекуван Месија.

Уфрлена е крвната линија за да може да има корелација со Месијата од еврејските текстови - што бил пророчен да дојде. Евреите у време на Исус го негирале. Сега, за да се направи цела приказна уверлива (векови после неговата смрт) - он е поврзан со стари “свети“ крвни линии и на тој начин пророштвото се остварува. Он е тој долгоочекуван Месија.

Aли ако не е син божји тогаш целата работа со распнувањето ќе биде безсмислена нели?
Мислам,дури и да бил жртвуван сепак би бил обичен човек.
А и не се знае дали Марко го напишал евангелието пред Матеј и Лука,но знаеме дека Марко бил тинејџер во времето на Исус а Матеј и Лука биле возрасни луѓе.

Aли ако не е син божји тогаш целата работа со распнувањето ќе биде безсмислена нели?
Мислам,дури и да бил жртвуван сепак би бил обичен човек.
А и не се знае дали Марко го напишал евангелието пред Матеј и Лука,но знаеме дека Марко бил тинејџер во времето на Исус а Матеј и Лука биле возрасни луѓе.

Така, да.....тогаш е само обичен човек. Али иако Исус рекол дека е он син божји и го нарекувал бог татко - он никад не рекол дека он е единствениот, него дека сите луѓе се синови и ќерки божји.

Зошто Муса а.с би најавил нов пратеник ? Ако он се претставил како пратеник само да го следат луѓето, зошто најавил нов пратеник ?
Од кај знаел Муса а.с дека после ќе дојде некој кој ќе тврди дека е пратен од Бог ?
Зошто да најави нов пратеник ?

Зошто Муса а.с би најавил нов пратеник ? Ако он се претставил како пратеник само да го следат луѓето, зошто најавил нов пратеник ?
Од кај знаел Муса а.с дека после ќе дојде некој кој ќе тврди дека е пратен од Бог ?
Зошто да најави нов пратеник ?

Од кај да знам зошто.....али сите знаеме дека Евреите уште го чекаат тој Месија што бил пророчен.

Од кај да знам зошто.....али сите знаеме дека Евреите уште го чекаат тој Месија што бил пророчен.

Е сега демек Исус а.с не бил пророчениот, а пророчениот допрва ќе дојде ?
Муса а.с го најавел на Иса а.с и Иса а.с е Божји пратеник, им одговарало или не тоа на евреите.
Него јас прашав од која причина Муса а.с би најавил нов пратеник ако тоа не му кажал Бог ?
Ајде една причина, зошто би најавил ?

Е сега демек Исус а.с не бил пророчениот, а пророчениот допрва ќе дојде ?
Муса а.с го најавел на Иса а.с и Иса а.с е Божји пратеник, им одговарало или не тоа на евреите.
Него јас прашав од која причина Муса а.с би најавил нов пратеник ако тоа не му кажал Бог ?
Ајде една причина, зошто би најавил ?

За болдираното - Е па да...они уште чекаат. Демек или не, тоа си е нивен став.

Остало - извини вака, не ме сфаќај погрешно....ама стварно не ми е ни битно нити ми се размислува на прашањето зошто.

Прашање до Муслиманите на форум.

Кој е тој човек кој после распнувањето повторно е виден ?
Ете Иса а.с бил воздигнат, им се причинило распнувањето, а воскресението го додале.
Ок, ако ова е додадено, зошто во Библијата е напишано како го мачкале со масла и им побарал нешто за јадење.
Кога Иса а.с се воздигнал, како ќе го мачкаат со масла и ќе му даваат да јаде ?
Кој е овој човек ? Кој е распнатиот ? Кој е воскреснатиот ?
И зошто би додавале вакви работи во Библијата ? Зошто не напишале само дека го виделе воскреснат, ама вакви работи да лажат ?

Ете Иса а.с бил воздигнат, им се причинило распнувањето, а воскресението го додале.
Ок, ако ова е додадено, зошто во Библијата е напишано како го мачкале со масла и им побарал нешто за јадење.
И зошто би додавале вакви работи во Библијата ? Зошто не напишале само дека го виделе воскреснат, ама вакви работи да лажат ?

последно да ти биде да обвинуваш цела една религија дека лаже ...
и јас и било кој можеме да кажеме дека Мухамед лажел дека Бог му се јавил .. затоа прибери се и внимавај шо пишуваш затоа шо до бесконечност можете да се обвинувате кој лажел и која е вистинската религија ...
штета шо немате капацитет да се разберете меѓусебно ...

Не ВОЗДИГНАТ него ВОЗНЕСЕН. Пошто не ти е јасно прочитакј ја библијата, спрема Новиот завет, Исус бил распнат па умрел на крстот, погребан, воскресе па се вознесе. Кога умрел, го погребале во гроб (према еврејски обичаи гробовите се обично дупки во карпи чии отвор се затвора со камен) таму мртов го премачкале и го завиткале со платно, кога воскреснал, оживеал, тој шетал го виделе многумина некои и го допреле а со некој и седнал и јадел, и на крај се вознесе на небото после што не бил повеќе на овој свет.
Ова ако не си го знаел си можел или да го прочиташ во Новиот завет или да си прашаш некој кој знае.

последно да ти биде да обвинуваш цела една религија дека лаже ...
и јас и било кој можеме да кажеме дека Мухамед лажел дека Бог му се јавил .. затоа прибери се и внимавај шо пишуваш затоа шо до бесконечност можете да се обвинувате кој лажел и која е вистинската религија ...
штета шо немате капацитет да се разберете меѓусебно ...

Погрешно сме се разбрале. Тоа ми беше и мене зборот. Зошто би лажеле ?
Не обвинувам јас дека лажат, туку зошто би лажеле за вакви обични работи како мачкање со масло или јадење. Мислам нема смисла за тоа да се лаже, тоа сакав да кажам.
Е сеа друго ми беше мене, кој е викам тој човек кого го мачкале со масла 3 дена после распнувањето, кога веќе според Исламот Иса а.с бил воздигнат или вознесен сеедно.

--- надополнето ---

Не ВОЗДИГНАТ него ВОЗНЕСЕН. Пошто не ти е јасно прочитакј ја библијата, спрема Новиот завет, Исус бил распнат па умрел на крстот, погребан, воскресе па се вознесе. Кога умрел, го погребале во гроб (према еврејски обичаи гробовите се обично дупки во карпи чии отвор се затвора со камен) таму мртов го премачкале и го завиткале со платно, кога воскреснал, оживеал, тој шетал го виделе многумина некои и го допреле а со некој и седнал и јадел, и на крај се вознесе на небото после што не бил повеќе на овој свет.
Ова ако не си го знаел си можел или да го прочиташ во Новиот завет или да си прашаш некој кој знае.

Леле пак не се разбираме оф Господе Боже што ме снајде.
Дали некој ме разбира мене ?
Јас ја знам приказната за Исус а.с, распнат, по 3 дена воскреснат и секако дека шетал и јадел.
Јас на Муслиманите ги прашав. Затоа што според Исламот Иса а.с не беше воопшто распнат, туку вознесен.
И ако е така кој е овој човек кој по 3 дена се шетал наоколу и јадел и пиел ?
Тоа ми е мене прашањето.

Ти мешаш се и сешто зато и не ти е јасно.
Спрема христијанството, Исус е син божји. Бог.
Спрема муслиманите е само човек. Обичен.
Ако прифатиш муслиманското видување тогаш ќе речеш “Оти, како, кој, зошто...“
Али за еден син на бог, се е можно. И да воскресне и да се воознесе.
Значи одлучи прво од која точка на гледиште го прифаќаш Исус. Не можеш ако ко гледаш како човек да се прашуваш кој бил или како е можно.

Ти мешаш се и сешто зато и не ти е јасно.
Спрема христијанството, Исус е син божји. Бог.
Спрема муслиманите е само човек. Обичен.
Ако прифатиш муслиманското видување тогаш ќе речеш “Оти, како, кој, зошто...“
Али за еден син на бог, се е можно. И да воскресне и да се воознесе.
Значи одлучи прво од која точка на гледиште го прифаќаш Исус. Не можеш ако ко гледаш како човек да се прашуваш кој бил или како е можно.

Знам јас како гледаат Христијаните на Иса а.с а како Муслиманите.
Е сега да би ги прашал Христијаните и не треба за тоа, зашто они веруваат дека Иса а.с воскреснал по 3 дена и за нив е сосем нормално тоа што јадел и пиел нели.
Јас Муслиманите ги прашувам, кога веќе Иса а.с е воздигнат без никакво распнување, тогаш кој е овој човек што јадел и шетал наоколу ? Муслиманите ги прашувам, се разбравме ли ?
А Христијаните би ги прашал, нели според нив Иса а.с се вознесе со се тело, па што би се случило после со телото на Исус а.с, Бог ќе остане ли отелотворен во човечко тело засекогаш ?

Знам јас како гледаат Христијаните на Иса а.с а како Муслиманите.
Е сега да би ги прашал Христијаните и не треба за тоа, зашто они веруваат дека Иса а.с воскреснал по 3 дена и за нив е сосем нормално тоа што јадел и пиел нели.
Јас Муслиманите ги прашувам, кога веќе Иса а.с е воздигнат без никакво распнување, тогаш кој е овој човек што јадел и шетал наоколу ? Муслиманите ги прашувам, се разбравме ли ?
А Христијаните би ги прашал, нели според нив Иса а.с се вознесе со се тело, па што би се случило после со телото на Исус а.с, Бог ќе остане ли отелотворен во човечко тело засекогаш ?

Спрема Исламот Исус не бил распнат. Не умрел на крстот. Како прашуваш муслимани кои верувваат дека Исус не умрел на крст кој бил тој чоек кој дена шетал и јадел ???? Према муслиманите тој бил само пророк, човек обичен кој каќувал речта божја и како секој човек шетал јадел спиел, ко му дошло времето умрел и душата негова Бог ја зеде при себе. Алко правилно те разбрав ти прашуваш муслимани кој бил човек кој по распнувањето (во кое тие не веруваат дека се случило) шетал, јадел и бил виден???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom