Исус не бил распнат?

• Креатор на темата Креатор на темата krstenik
  • Време на започнување Време на започнување
А може ли онака јасно и читко некој да објасни како тоа на куп луѓе им се причинило приковување на извесен тип на парче дрво?
Мислам,тоа било честа секојдневна незабележителна глетка,распнувањето?
Било нешто најнормално?

Па кај Исуса се било наопаку.
Од судењето до понашањето на Пилат па распнувањето и дури давањето на телото.
Прво еврејскиот суд никогаш не се состанувал ноќе уште помалце пред пасха и никогаш во приватна куќа
никогаш не постоел никаков обичај за пуштање на некој затвореник за пасха, плус никогаш римјаните немаше да го ослободат Бараба (борец против рим и убиец на римјани наместо Исус мирен проповедник кој се залагал да му се плаќа на царот царевото) И покрај убеденоста на Пилат дека Исус бил невин тој го осудува на распнување - казна предвидена само за најтешките злосторства против Рим. Инаку Пилат можел да им дозволи на евреоите да го казнатр ради верски прекршок со каменување кое евреите би го извршиле ако не би нашол кај Исуса основ да го казни со римска казна за злосторство противв Рим Распнувањето било секогаш на јавни места или покрај главни патишта или пред портите на градот - да служи како опомена, Исус го распмнале на приватен имот далеку од јавноста како воприватна режија, обично требало по неколку дена распнатиот да умре на крст, а Исус умира мошне брзо, невобичаено брзо, телата на распнатите не се давале да се погребаат останувале додека не почнат да се распаѓаат па биле фрлани во заеднички гробници, Пилат му дава веднаш телото на Јосиф кој не бил дури ни роднина со Исуса то ест не полагал ни основно право да го добие телото.
Сето ова укажува на мнооогу сомнителени околности под кои дошло до распнувањето.

Се водиме според Библијата што значи можеме да оставиме некој простор за имагинација на писателите.
За ослободувањето зборувам.И не би знаел,Исус бил доста гласен против тогашниот систем можеби го сметале за поголема закана.
Ама нели Исус умрел затоа што бил прободен од копје?
Според Јован,римјаните сакајки да утврдат дали е мртов го прободуваат со копје.
А Јосиф сепак му бил очув а и сигурно бил сметан и за негов татко бидејки не му верувале дека е син божји.
Се на се сумњив развој на настани.

Исус спрема библијата веќе бил мртов кога го проболе

Исус го сметале римјаните како престолонаследник и крал на јудеја а пошто јудеја беше под римска окупација автоматски бил и закана за рим

Јосиф му бил татко не очув, во евангелијата потеклото на Исус од царот Давид се води преку Јосиф, крвно наследство. А телото му е предадено на друг Јосиф Јосиф од Араматеја не на Јосиф татко му.

Лошо сме се разбрале.
Тоест лошо сум разбрал.
Ама зборот ми беше според Библијата Исус е син божји?
Директно зачнат од Бога и Бог го одбрал Јосиф да биде негов старател.
Потеклото на Јосиф е друга работа.
Добро сепак тоа нема врска сега.
Не ми беше јасно што значи тоа во коранот,да им се причини дека бил распнат.

А може ли онака јасно и читко некој да објасни како тоа на куп луѓе им се причинило приковување на извесен тип на парче дрво?
Мислам,тоа било честа секојдневна незабележителна глетка,распнувањето?
Било нешто најнормално?

Е сеа знаеш дека во мисли ме кладе. Еднаш ми беше текнато ова прашање и не ми беше јасно и уште не ми е. Како баш распнување да им се причини, зошто баш тоа ?
А зошто не на друг начин да умре Исус а.с ?

Па не е баш така.
Никаде не се споменува дека Јосиф е очув, напротив, во две евангелија се вели дека Исус е по крвна, наследна врска потомок на царот Давид преку татко му Јосиф. Ако Бог го зачнал, не би бил наследник на некој цар и тоа наследство пренесувано од татко на син.

Тоа со безгрешно зачнување е накнадно додадено. Во пишувањата на Павле (кои се најрани) нема ни еден помен за некое безгрешно зачнување.

Дали сте сигурни дека во тоа време не се случувале никакви распнувања ? Кога престанале да распнуваат Римјаните ?

Дали ние можеме да ја премеруваме, оценуваме или пак да одлучуваме за, исправноста на начинот преку кој Господ избрал да се инкарнира?

Дали сте сигурни дека во тоа време не се случувале никакви распнувања ? Кога престанале да распнуваат Римјаните ?

Во тоа време се распнувало и тт на велико во Јудеја. Имаче чести бунтови против Рим и бунтовниците со иљадници биле распнувани. Мислам дека негде 2ри-3ти век од новата ера било укинато распнување како казна во Рим (али не ме држи за збор ми е мака сега да барам низ литература)

А за ослободувањето,мислам дека во Египет се најдени записи на Римски гувернер кој веројатно ослободувал криминалци на пасха.
Башка според историчарот Josephus мислам беше римски гувернер ослобододувал затвореници кои не извршиле убиство е сега не сум сигурен дали на пасха или не.

Во тоа време се распнувало и тт на велико во Јудеја. Имаче чести бунтови против Рим и бунтовниците со иљадници биле распнувани. Мислам дека негде 2ри-3ти век од новата ера било укинато распнување како казна во Рим (али не ме држи за збор ми е мака сега да барам низ литература)

Па ете се е јасно. Значи имало распнувања. Според Христијаните е распнат Иса а.с, а според Муслиманите ЈУда со неговиот лик.

не немало такво нето не постои запис (а и во египет пасха не бил празник, тоа е еврејски празник) а ни кај Јосиф не сум сретнал податок дека за пасха бил обичај намесникот римски да ослободува затвореник. Потврда за таков обилај во Јудеја во време на Исус - нема

Дали имаме историски доказ дека Иса а.с воопшто постоел ?

не немало такво нето не постои запис (а и во египет пасха не бил празник, тоа е еврејски празник) а ни кај Јосиф не сум сретнал податок дека за пасха бил обичај намесникот римски да ослободува затвореник. Потврда за таков обилај во Јудеја во време на Исус - нема

Колку што се сеќавам една реченица во Египетскиот запис велеше "Вредеше да бидеш спален но те предавам на толпата"(тоа го изрекол гувернерот)па се водев по тоа.
За овие на Јосиф си во право или пак не можам да ги најдам.

--- надополнето ---

Дали имаме историски доказ дека Иса а.с воопшто постоел ?
Колку што знам само Библијата и Коранот?

А кој паметен ги има кажано тогаш сите работи кои се наогаат по евангелијата(признати и непризнати од црквите) ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom