Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Се разбираме ама ако си посветен да си го средиш животот на себе и своите најблиски со позитивно делување нема што да се замара човек со повратни енергии и слично. Дејствуваш на конструктивен и креативен начин без да уништиш нечиј живот и најверојатно никогаш нема да мораш да му мислиш за повратна енергија :smir:.
Јасно :smir: Не се замарам со тоа многу многу пошто не идам по тој пат :)

Е па во твојот случај целта дефинира дали е Magick ili Magic...
Тоа твоето магија е магика на нашки. Затоа се бунтувам цело време.
Овде на балканот има магија и тоа е малку ниско и гнасно. Остваруваат цел, пишуваат симболи, а немаат поима што и како и зошто. Битна е целта. Има разлика од магија со магика. Кажа ти за personal development, и да не се сакати некој друг заради нашите цели.

Секогаш кога се обидувам да објаснам нешто на едноставен начин, се губи смислата. Сите поими со кои се објаснува се блиски, но никако не објаснуваат нешто суштински.

Кажав што е магика.
се разбравме конечно :smir: Sorcerers and magicians

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Evil_Betty, дефинирај конкретно зборот што ти значи. Сепак прочитај ја уште еднаш книгата. НЕ веднаш, нема за кармата. Ако сакаш да ти кажам каде има за кармата, кои делови и зошто, нема да добиеш таков одговор. А ако не можеш да најдеш во книгата, не значи дека нема. И не требаат никакви додатоци... Но може да читнеш нешто од Патанџали, и пак назад на книгата.
Поздрав...

Е Short1, баш тоа... Имаме кусок на magicians на ова проклето парче земја... :) Но се подобрува работата...
Тракалото на Јупитер се врти, како што вели Карл Орф во својата Кармина Бурана... :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Е Short1, баш тоа... Имаме кусок на magicians на ова проклето парче земја... :) Но се подобрува работата...
Тракалото на Јупитер се врти, како што вели Карл Орф во својата Кармина Бурана... :)
:smir: Може има, само не се среќаваат - maybe there is some lone riders.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Дека има lonely scholars кои читаат од секакви извори, без да се замараат што извори се, кои како што кажав пракса имаат или премалку или воопшто не, такви има колку сакаш, кои претежно при студирање, или пак после факултет се зафаќаат со земски работи и забораваат на тие нивни, како да кажам, тинејџерски или пак адолесцентски "лудости". Има такви и кои мислат дека иницијација не им ни треба бидејќи се над сето тоа. Истите тие, кои не можат ни сопствениот живот да си го живеат како што сакаат по своја волја.
Но Magicians... нема многу, кои се среќаваат, вака или онака низ Македонија... :smir:
Се надевам ќе се смени сето тоа со текот на времето. Битката се војува... ќе видиме :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Дека има lonely scholars кои читаат од секакви извори, без да се замараат што извори се, кои како што кажав пракса имаат или премалку или воопшто не, такви има колку сакаш, кои претежно при студирање, или пак после факултет се зафаќаат со земски работи и забораваат на тие нивни, како да кажам, тинејџерски или пак адолесцентски "лудости". Има такви и кои мислат дека иницијација не им ни треба бидејќи се над сето тоа. Истите тие, кои не можат ни сопствениот живот да си го живеат како што сакаат по своја волја.
Но Magicians... нема многу, кои се среќаваат, вака или онака низ Македонија... :smir:
Се надевам ќе се смени сето тоа со текот на времето. Битката се војува... ќе видиме :)
Полека само....The 100th Monkey Theory is getting things done slowly :smir:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.575
Evil_Betty, дефинирај конкретно зборот што ти значи. Сепак прочитај ја уште еднаш книгата. НЕ веднаш, нема за кармата. Ако сакаш да ти кажам каде има за кармата, кои делови и зошто, нема да добиеш таков одговор. А ако не можеш да најдеш во книгата, не значи дека нема. И не требаат никакви додатоци... Но може да читнеш нешто од Патанџали, и пак назад на книгата.
Поздрав...
Уште е еднаш ќе го прочитам Фрабато, да видам каде тоа има за карма (пошто го препорача како четиво по таа тема). А сум сигурен дека нема.
А за додатоците што одат со романот, веројатно си заборавил што се додатоците, па така лесно ги исклучуваш.
Додатоците во изданието немаат никаква врска со самиот роман и се итекако битни, бидејќи станува збор за дела кои не успеал да ги објави посебно (пред да умре). Меѓу другото таму е Четвртата Тарот Карта, последното продолжение на колосалната трилогија. Последната објавена тарот карта, финалето.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Сега, момент, ќе прегледам да видам дали е или без додатоци и ќе те известам. :smir:

++++++

Поверено. Без додатоци. Само книгата.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.575
Сега, момент, ќе прегледам да видам дали е или без додатоци и ќе те известам. :smir:

++++++

Поверено. Без додатоци. Само книгата.
Или имаш некоја електронска верзија на романот (во која спаѓа само романот) или ти е некое странско издание. Затоа што изданието на Езотерија* ги има додатоците (кои се и поголеми и од самиот роман).

*добро де, и тоа е странско

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.575
Јас ја имам на англиски. Еве ти линк за книгата, најдов на нет. Повели: http://www.scribd.com/doc/301829/Frabato-The-Magician-

Езотерија издавачката куќа е наша... :)
Не ми треба ја имам на хартија, а и тапа ми е од компјутер да читам книги.
Знам дека е ваша, ама не сум сигурен дали ММ и ВМ се уште или некогаш биле во редот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Јас симнам и си печатам. До 100 страни се чита некако од монитор, но поеќе без очи ќе остане човек. :)

П.С. Кој знае дали биле или не биле... и да знае нема да каже, дали биле или не биле... небитно е... Имаат добри преводи.

Г

Господ

Гостин
Може ли некој да го објасни уделот и влијанието на музиката во дејноста на тие кои се бават со магика?
На сајтот на David Cherubim најдов Spiritual guitar guide и бев(сум)доста заинтересиран за основите на оваа поврзаност.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Може ли некој да го објасни уделот и влијанието на музиката во дејноста на тие кои се бават со магика?
На сајтот на David Cherubim најдов Spiritual guitar guide и бев(сум)доста заинтересиран за основите на оваа поврзаност.
Тој Дејвид сега баш пред една недела ме побара за пријател на ФБ :), јас не го знаев како автор и музичар :). Иначе музиката игра битна улога во животот на секој човек, затоа што ги буди внатрешните чувства, секоја музика е света и боженствена...викаат музиката е јазик на боговите. Е сега различен вид на музика буди различни состоби... :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Многу се зборува во егзотеријата, и по нешто во езотеријата за вибрациите, и за вибрирањето. Музиката е највидливото и најфино разбирање на вистинската смисла на вибрациите.
Различни вибрации, различни енергии, различни ефекти.
Така би можело да се дефинира за музиката.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Многу се зборува во егзотеријата, и по нешто во езотеријата за вибрациите, и за вибрирањето. Музиката е највидливото и најфино разбирање на вистинската смисла на вибрациите.
Различни вибрации, различни енергии, различни ефекти.
Така би можело да се дефинира за музиката.
Една перспектива која мене ми остави впечаток кога е во прашање музиката и нејзината поврзаност со езотеријата! Типов музичката скала ја поставува во круг наместо во права линија, и на тој начин добива одредени геометриски фигури свирејќи одредени мелодии.
[video]http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=21056539[/video]
Кодот кој се спомнува е теорија на Carl Munk, во врска со поврзаноста на сите древни монолитски градби!

Kajgana Shop

На врв Bottom