Druze, i jas tebe mnogu ubavo te razbiram, najozbilno. Ova ne e moj stav, ova e sto nareduva Bog. Znaci od tuka pocnuva problemot, od IZVOROT t.e. kako sto rece tiVlora те рабирам јас тебе ..
дали ти мене ме разбираш или зошто несакаш да го разбереш еден суфист, еден христијанин, еден бахаист итн ..
едноставно неговата перцепција на Бог не е иста со твојата ..
Суфиите можеби се надвор од Исламот според тебе .. но ете ова е нивната насока: начин на живот усмерен према остварување на Божјето единство и присуство преку љубов, искусено самоспознавање, аскетизам и екстатичко единство со саканиот Творец.
Можеби основата им е Ислам .. но сепак толкувањето им е Ок и на никого не би му наштетило за разлика од Вахабистите пак .. кои исто така се идентификуваат со Ислам но толкувањето им е радикално, своеволно во многу негативна насока.
"едноставно неговата перцепција на Бог не е иста со твојата ..."
od tuka pocnuva problemot, od start, site veruvame vo Boga ali sekoja vera ima razlicna percepcija za Boga. E ova e pricinata zosto Bog posle Evangelieto na Isus a.s. jas simna poslednata sveta kniga Koranot, poradi pogresnata percepcija za Boga, poradi greskite sto gi napravivme nie lugeto. Jas znam deka koj i da smisli nesto za Boga, mozda imal dobri nameri, ali sepak vo vakov slucaj nema zezancii. Ako Bog rekol vo prvata Bozja zapoved (imaj vo predvid, ova e prva, osnovna, i vo ova se temeli i celiot Islam):
Jas sum Gospodar, Bog tvoj i nemoj da imas drugi bogovi (obozavani) osven Mene.
Tocka, nema diskusija tuka, nema sto da se dodade. A sufiite idat po grobovi i im se molat na mrtvite za da im pomognat, za sreka i za sto znam drugi raboti, e toa ja krsi vo sekoj aspekt PRVATA BOZJA ZAPOVED a bogami i vtorata.
"Nemoj da pravis slika (drugi obozavani) od toa sto e vo zemjata, neboto i voda"
Druze, se nadevam deka i ti mene ke me razberes. Ova ne e moj stav, jas samo ti kazuvam sto ni naredil nasiot Semoken Bog, vo Torata, vo Evangelieto i vo Koranot.
Pozdrav!:smir: