Суфизам

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Vlora те рабирам јас тебе ..
дали ти мене ме разбираш или зошто несакаш да го разбереш еден суфист, еден христијанин, еден бахаист итн ..
едноставно неговата перцепција на Бог не е иста со твојата ..

Суфиите можеби се надвор од Исламот според тебе .. но ете ова е нивната насока: начин на живот усмерен према остварување на Божјето единство и присуство преку љубов, искусено самоспознавање, аскетизам и екстатичко единство со саканиот Творец.

Можеби основата им е Ислам .. но сепак толкувањето им е Ок и на никого не би му наштетило за разлика од Вахабистите пак .. кои исто така се идентификуваат со Ислам но толкувањето им е радикално, своеволно во многу негативна насока.
Druze, i jas tebe mnogu ubavo te razbiram, najozbilno. Ova ne e moj stav, ova e sto nareduva Bog. Znaci od tuka pocnuva problemot, od IZVOROT t.e. kako sto rece ti

"едноставно неговата перцепција на Бог не е иста со твојата ..."

od tuka pocnuva problemot, od start, site veruvame vo Boga ali sekoja vera ima razlicna percepcija za Boga. E ova e pricinata zosto Bog posle Evangelieto na Isus a.s. jas simna poslednata sveta kniga Koranot, poradi pogresnata percepcija za Boga, poradi greskite sto gi napravivme nie lugeto. Jas znam deka koj i da smisli nesto za Boga, mozda imal dobri nameri, ali sepak vo vakov slucaj nema zezancii. Ako Bog rekol vo prvata Bozja zapoved (imaj vo predvid, ova e prva, osnovna, i vo ova se temeli i celiot Islam):

Jas sum Gospodar, Bog tvoj i nemoj da imas drugi bogovi (obozavani) osven Mene.
Tocka, nema diskusija tuka, nema sto da se dodade. A sufiite idat po grobovi i im se molat na mrtvite za da im pomognat, za sreka i za sto znam drugi raboti, e toa ja krsi vo sekoj aspekt PRVATA BOZJA ZAPOVED a bogami i vtorata.

"Nemoj da pravis slika (drugi obozavani) od toa sto e vo zemjata, neboto i voda"

Druze, se nadevam deka i ti mene ke me razberes. Ova ne e moj stav, jas samo ti kazuvam sto ni naredil nasiot Semoken Bog, vo Torata, vo Evangelieto i vo Koranot.

Pozdrav!:smir:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Сите што сте заинтересирани за суфизмот можете да ја побарате книгата "ТЕКОВИТЕ НА ТЕСАВУФОТ" од Метин ИЗЕТИ. Книгата е нормално на македонски.
Книгата е издадена 2008, од страна на Здружение за културна афирмација „СКОФИА“ - Тетово.

Во книгата се поместени наслови од типот: Што е Тесавуфот, кои се пишани извори, Психолошките термини на Тесавуфот... Тесавуфот на Балканот пред османлиите, за време на османлиско, по него итн итн... Институциите на тесавуфот: Тарикат, текиите...

Ете еден мал извадок што остави впечаток за тоа како да се дефинира тесавуфот:
тешко е да се даде дефиниција на едно внатрешно искуство кое ги преминува границите на науката, филозофијата, уметноста па дури и религиската езотерија, со помош на термините и изразите на дисциплините кои ги преминало. Токму поради ова и е речено дека јазикот на Тесавуфот е метајазик, односно јазик на состојбата (хал) без букви и звуци.
Авторот за дефиниција на тесавуфот понатаму вели:
Разните дефиниции во врска со Тесавуфот со себе ги носеле и позиционирањата на суфиите. Кога искуството доживеано во внатрешноста на еден суфи била изразена како дефиниција на Тесавуфот, со себе го содржела степенот, карактерот, начинот на пристап кон метафизиката на одредениот суфи.
........
Затоа слободно може да кажеме дека сите дадени дефиниции содржат суфиски „вистини“ , додека пак сите тие заедно го претставуваат „концептот“ на исламскиот тесавуф
Побарајте ја книгата. Мислам дека може да се научи доста од неа.Една книга води кон друга! :smir:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Суфизам= Измислена религија или секта :toe: Како и многу други религии ништо чудно..

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Суфизам= Измислена религија или секта :toe: Како и многу други религии ништо чудно..
FireFly, кога ќе го ставиш она не знам после некоја изјава, автоматски како да не си кажал ништо битно(и да не ставеше не знам, ти нема логика изјавата).
Кога некој ти нуди книга, мислам дека е добро да ја прочиташ, разбереш и да пресудиш!
Ништо повеќе не се бара од толпата... зарем и тоа стана тешко денес...

П.С. Ти си изгледа муслиман, и за тебе суфизмот е секта... ах, е тука не можеме ништо...

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
FireFly, кога ќе го ставиш она не знам после некоја изјава, автоматски како да не си кажал ништо битно(и да не ставеше не знам, ти нема логика изјавата).
Кога некој ти нуди книга, мислам дека е добро да ја прочиташ, разбереш и да пресудиш!
Ништо повеќе не се бара од толпата... зарем и тоа стана тешко денес...

П.С. Ти си изгледа муслиман, и за тебе суфизмот е секта... ах, е тука не можеме ништо...
Не коментирав за книгата, туку коментирав на темата. Зарем не можам да изнесам свое мислење на темава ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Замисли јас да кажам нешто вакво: Исламот е глупост!
И ете ти мое мислење... и што добиваме?

Одлично што ти имаш твој став за темата, но многу е добро да се кажи зошто така мислиш, дали е религија и зошто би се вбројал суфизмот како религија, дали е секта и кој го става во групата наречена секти??

П.С. Не мислам дека исламот е глуп, само сакав да покажам како 3 збора реченица не може да даде објаснување на читателот за темата и се добива сосема нешто трето... :smir:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Суфите и од сунитите, и од шиитите, и од ахмадијанците, и од хариџитите, и од друзите, ... и од сите други конфесии на арабската традиција, се најблиску до Совршениот Суфизам, кој што е воведен и представен од Исус Христос !

Тој е Тој што во една рака ја носи водата, ... во другата огнот ... но и за среќа во Срцето Свое и Духот Светол ... за Кого (стотици години покасно) зборуваат и пишуваат и сите други Суфи, од кои Св. Рабија ал Адевија Базрија е (за мене) прилично симпатична и сакана!

Шалом + Селам!

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Замисли јас да кажам нешто вакво: Исламот е глупост!
И ете ти мое мислење... и што добиваме?

Одлично што ти имаш твој став за темата, но многу е добро да се кажи зошто така мислиш, дали е религија и зошто би се вбројал суфизмот како религија, дали е секта и кој го става во групата наречена секти??

П.С. Не мислам дека исламот е глуп, само сакав да покажам како 3 збора реченица не може да даде објаснување на читателот за темата и се добива сосема нешто трето... :smir:
Никаде не напишав дека е глупост.
Иначе јасно напишав дека е секта, под зборот секта мислам се знае што се подразбира? Или да објаснам и за тоа ?
П.С кажав дека е измислена религија според мене, дали и ова не е јасно ?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Jalal ad-Din Rumi

“Oh soul,
you worry too much.
You have seen your own strength.
You have seen your own beauty.
You have seen your golden wings.
Of anything less,
why do you worry?
You are in truth
the soul, of the soul, of the soul.”

Добар е овој Џалалад Дин Руми

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Ниту христијанин, ниту Евреин, ниту муслиман,
ниту хиндус, будист, суфист, или зен.

Ниедна вера ниту обичај. Не сум ни од Исток
ни од Запад, ниту од морето ниту
од земјата, ниту природен ниту етеричен,
ниту од елементи составен.

Не постојам, не сум битие од овој свет или од другиот,
не потекнувам од Адам и Ева или од
која и да е приказна за потеклото.

Моето место е безмесно,
трага на бестрагата.
Ниту тело ниту душа.
ѝ припаѓам на вљубеноста, сум ги видел обата света
како еден и тој еден го повикувам и го знам,
прв, последен, надворешен, внатрешен, само тој
здив кој дише човечки битија.

- Руми, суфи мистик

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Imase edna tema sekti u islamot i odma ja frlivte u kanta demek nemalo sekti u islamot a ima bez razlika so oni ne se priznavaat, primer za pravoslavnite i katolicite i protestantite ne se bas pravoslavni ko niv ama sepak se hristijani taka i siitite i tesavuf se muslims. ja mislam deka toa tesavufot e poveke vrakanje kon hristijanstvoto i nesto smesa so iranskata religija pred islamot i indiski misticizam posto bas islamot e specificen po toa sto ti ne mozes ednostavno nema kako da go sakas Bog poveke od blizniot svoj, primer na bog ne mu treba hrana, pari da mu dades ama na nekoj siroma da mu dades da jade ali da mu daes pari bilo na zaem bez kamata e toa e golemo dobro!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Sufizmot e Islamska duhovnost. Sufizmot e kako more.... ako znaes da plivas,biseri ke vadis od nego,ako ne si plivac,ke se udavis.
A pak,,, ako ne si zainteresiran,togas ti preostanuva da sedis na povrsinata,taka,prazen,kako prazna casha,zaedno so penata a penata ima uloga da ja drzi necistotijata na povrsina.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Nihilista, од Наша страна било која идеја за секта ќе биде отфрлена!
Во вистинската религија не постојат секти! Да не го колниме Името во кој другиот го познава и почитува својот Бог! Ниту пак да го осудуваме Внатрешниот пат на Аџијата кон неговиот Бог!
Мислам дека оние кои што пишуваат тука на подфорумот религија треба да разбрале и спознале дека Бог нема РЕЛИГИЈА!
Да бидеме Мудри и со Разбирање!

Soul of Space, убаво вели!:smir:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Sekako deka Bog ima religija,ili,podobro receno-Vera. Bog prakjal upatstvo do lugeto,kako da se odrzuvaat,za da dostignas sto povisok stepen.
Sto se odnesuva do "sektite" ima sekti i ima "sekti". Sekti se onie sto se navistina sekti a "sekti" onie sto ne se poznavaat edni so drugi ili imaat porazlicen pogled kon nestoto. Sto veli eden poznat Sufija "Rumi" vo vrska so toa:

Nekoi hindusi dovele slon na izlozba i go smestile vo nekoja temna prostorija. Se sobrale luge za prvpat da go vidat toa zivotno.Posto prostorijata bila temna,sekoj so dlankata go opipal slonot,da bi mozel da go opse. Eden ja fatil slonovata surla i rekol:
Ova zivotno e kako debelo crevo.
Drug go fatil slonot za uvo i rekol:
Greska,ova zivotno e nesto kako lepeza.
Tret ja fatil slonovata noga,pa rekol:
Gresite dvajcata,ova lici na stub.
Cetvrtiot go fatil za grbot i izjavil deka e nalik na prestol.
Da imale sekoj sveka vo raka (svetlo Bozje-Nur),ke isceznela sekoja razlika od nivnite zborovi.

Nasa osjetila su poput dlana ruke koja nemoze obuhvatiti cijelog slona. Oko okeana je jedna stvar a njegova pjena,nesto posve drugo.Pusti pjenu neka ide i gledaj ocima okeana.Danonocno pjena se javlja i gubi u okeanu.Ho,cuda ! Vi vidite pjenu,ali ne i more.Mi smo poput brodova koji se stalno sudaraju,jer su nam oci zamracene,a ipak smo uronjeni u ciste vode okeana. (Mevlana Dzelaluddin Rumi)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Верата е Орудие кон Бог наменето за Човекот!
Бог нема Ништо!
А од тоа Ништо ги создаде 10 000-те илјади светови!

Не постојат секти во вистинските религии! Дали има Вистински Религии, е тука е прашањето!

Kajgana Shop

На врв Bottom