Железната завеса на Европска Бугарија

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Културно - Уметнички групи, Интелектуалци и Новинари беа вратени од Бугарската граница во изминатиов период, и она мало интервју што успеа А1 да го направи беше скратено од локалната полиција која како во старите добри времиња го следеше секој чекор.
Бугарија панично пробува да ги сокрие Македонците во Бугарија!!!

[video]http://a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=10/suzana-05-05.wmv&VestID=122839[/video]

на случајот Спаска Митрова Бугарија реагираше бурно, плански и нерамномерно...за притисоците врз Македонските новинари и културноуметнички друштва..МОЛК...од Македонска страна

за споредба на Бугарските новинари им е дозволено среде Охрид да го негираат Македонскиот народ јазик и држава, среде Гевгелија дам ги провоцираат и малтретираат граганите викајки им српски јаничари и предавници :kesa:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Више пробугарофилска пропаганда има него антибугарска кај нас.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Во Бугарија се помасивно почнува анти-Македонско расположение, што да се каже, 50% од Пиринска Македонија се македонци, но под голем притисок тие не можат ништо, дури ако се изјасниш како Македонец можно е да те убијат, како што се случи со еден мој роднина, но морам сепак да напоменам тоа се една група ( шака ) луѓе ( не сите Бугари ) кои зад нив стојат големи пари и сеат нацијонализам претставувајќи се во т.н. ВМРО кои немаат ни ништо заедничко со ВМРО.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Аман со тоjа твоj роднина.
Беше убиен задето задирjал жени, на зaтоа дека се изjаснувал за македонец /колко време е живjал во Бугариjа како македонец па ништо/.
Инако е вистина дека во Бугариjа се повеке лугете са настроени против Македониjа и македонците. И наjмалко сакани са во Пиринска Македониjа. Ама дали бугарите са виновни?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Доказ за Бугарските комплекси и национал-шовинистичко однесување не е само однос од Бугарите во Бугарија и меѓудржавните релации туку и впечатокот што недвосмислено го оставаат Бугарите кога одат во други земји.

Имено досега не сум сретнал некој странец кој откако запознал некој Бугар, не бил запознаен со бугарските негирања на Македонците и бугарските националистички тврдења како за историја така и за територија.

Ова се спроведува од висок калибар, не од некои прости бугаретинки што отишле да заработат за леб, меѓутоа од лектори и професори во сите филолошки катедри.

Лагите и пропагандата им се натура на студентите од сите земји, кои немаат никакво познавање на историјата ниту задината на проблемите, се прикажува на многу агресивен начин пропагандата на Божидар и Каракачанов, на нивните катедри се делат маички со мапи на голема Бугарија со натпис “на три морета“ каде е опфатена територијата на Македонија, денешниот македонски дел под Грција, Албанија и Србија.
На студентите им се “сугерира“ да не се запишуваат на македонски јазик, а се тера великобугарското негирање на македонскиот јазик.

PowerUp

Реалист
Член од
21 септември 2009
Мислења
311
Поени од реакции
5
Аман од неписмени луѓе. Ти излегуваш ли некогаш надвор од Македонија? Гледам имаш интернет, туку чети бе. Като не веруваш на нашите историчари - туку чети Британика, чети француски, германски енциклопедии. Има информации повеќе од колку што можеш да прочиташ во целиот свој живот. Ти знаеш ли што значи тој лав на Аватарот ти? Знаеш зашто има 3 врва на круната? А две опашки? Ти си жив доказ на нашата теза, но си толку ограничен во знаењето си дека не можеш да го осазнаеш. Разбравме дека си анти Б'лгарин, ама дали другите знаат дека си и анти Македонец?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Не ми се верува дека и по ова Блгарите на форумов имаат нерви да даваат вакви коментари.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Аман од неписмени луѓе. Ти излегуваш ли некогаш надвор од Македонија? Гледам имаш интернет, туку чети бе. Като не веруваш на нашите историчари - туку чети Британика, чети француски, германски енциклопедии. Има информации повеќе од колку што можеш да прочиташ во целиот свој живот. Ти знаеш ли што значи тој лав на Аватарот ти? Знаеш зашто има 3 врва на круната? А две опашки? Ти си жив доказ на нашата теза, но си толку ограничен во знаењето си дека не можеш да го осазнаеш. Разбравме дека си анти Б'лгарин, ама дали другите знаат дека си и анти Македонец?
:icon_lol:

Види Бугаре, јас не живеам во Македонија, а доколку не бев начитан тогаш можеби ќе останев со “енциклопедиско“ знаење, меѓутоа поради она што сакам да го правам - да читам, ме донело таму кај што сум и ми овозможило да предавам на еден од најстарите универзитети во Европа.

Твоето провинцијалско мозоче никогаш нема да излезе подалеку од сферата на ефтината пропаганда околу која се врти целиот твој свет и се меша со реалноста, па добиваме една хибридна состојба на човек со низок морал поткрепен со виртуелно опстојување.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Аман со тоjа твоj роднина.
Беше убиен задето задирjал жени, на зaтоа дека се изjаснувал за македонец /колко време е живjал во Бугариjа како македонец па ништо/.
Инако е вистина дека во Бугариjа се повеке лугете са настроени против Македониjа и македонците. И наjмалко сакани са во Пиринска Македониjа. Ама дали бугарите са виновни?
Не бе, кој рече такво нешто? Па не се б'лгарите криви, криви се марсовците...

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
E ubavo znaeme deka si vo Polska
Chitaigi gi tvoite ,,enziklopediski,, temi i postovi vo razdel istoria ,nikoi ne se somneva vo tvojata obektivnost i nauchen podhod

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184

Види Бугаре, јас не живеам во Македонија, а доколку не бев начитан тогаш можеби ќе останев со “енциклопедиско“ знаење, меѓутоа поради она што сакам да го правам - да читам, ме донело таму кај што сум и ми овозможило да предавам на еден од најстарите универзитети во Европа.

Твоето провинцијалско мозоче никогаш нема да излезе подалеку од сферата на ефтината пропаганда околу која се врти целиот твој свет и се меша со реалноста, па добиваме една хибридна состојба на човек со низок морал поткрепен со виртуелно опстојување.
Брате, не се замарај, остај ги нека си ги тупаат мозоците, нив никогаш нема да им бидат јасни некои работи.

PowerUp

Реалист
Член од
21 септември 2009
Мислења
311
Поени од реакции
5

Охооо, имаме работа со манипулатор филозоф? Де го удирааш, де се пука. Мене не ме интересира во кој универзитет си асистент, можеш да пишуваш што сакаш - но биди барем малку реален. А за описот на малиот ти мозок - свалам шапка - малку луѓе можат да бидат толку самокритични кон себе си.

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
.... што да се каже, 50% од Пиринска Македонија се македонци, но под голем притисок тие не можат ништо, дури ако се изјасниш како Македонец можно е да те убијат.........
nako, ако доидеш во пиринско ке идем пред полициа и аз ке се провикнам дека сум македонец. Никои нема да ми обрати внимание. Ама ако отидеш во Благоевград, не, тамо са по кротки, токму во Сандански или Петрич дека са наи лутите и влезеш во кафана и им кажеш на лугето "50% од вас са македонци. Не сте бугари". И знаеш шо ке те снаиде? Ке jадеш клоци не до Струмица, не до Штип, не до Скопие, а чак до српската граница. Сите ке те ритат до тамо.

Да не ти посече главата тамо да кажеш вакви сборови. Како човек ти кажувам:)

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Во натпреварата за најмногу лаги со најмалку зборови на прво место: Нако, на второто: Стефчо, на трето Aтом.

Момче - грев си правиш да сборуваш такви работи. :nenene:
Жал ми е само што не сум на прво место :(, сега добив инспирација да ве дупам повеќе...

--- надополнето ---

nako, ако доидеш во пиринско ке идем пред полициа и аз ке се провикнам дека сум македонец. Никои нема да ми обрати внимание. Ама ако отидеш во Благоевград, не, тамо са по кротки, токму во Сандански или Петрич дека са наи лутите и влезеш во кафана и им кажеш на лугето "50% од вас са македонци. Не сте бугари". И знаеш шо ке те снаиде? Ке jадеш клоци не до Струмица, не до Штип, не до Скопие, а чак до српската граница. Сите ке те ритат до тамо.

Да не ти посече главата тамо да кажеш вакви сборови. Како човек ти кажувам:)
А ако кажеш дека сите се говеда ќе бидеш награден со аплауз...

--- надополнето ---

За мене е сигурно дека "репортажата" на А1 бе манипулациjа.
Интересно е дека во истото време други новинари на телевизиjата вземаха интервjу со македонци кое себе си се сметат за бугари, като се наметуваше дека не е проблем да бидеш бугарин во Македониjа /мигар не знаеме дека истите се сметат за изроди и се бара да бидат прогонени/. Тоа идеше контра на сниманото во гр. Сандански. Инако от Бугариjа не видох да вземат интервjу от лугето по улицата, разведуваше ги само един стар симпатизер на ОМО Илинден. Дури немаше слика коj полицаец им е попречил да снимат, ниту полицеjскиот ескорт до граничниот премин /за поголема достоверност/. Е как да ви верва човек?!?
А не беше случаjна тази манипулациjа каj вас - истиот ден на посета во Македониjа доjде бугарскиот надворешен министер. Требаше jавността да биде настроена по определени тензии.
Евтино.

P.S. Естествено не ми допага и виденото по СКАТ. Разликата е дека СКАТ е една маргинална телевизиjа, докато А1 е наjгледаната македонска телевизиjа.
Се е за вас манипулација, тзи дупка не е дупка...

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
За мене е сигурно дека "репортажата" на А1 бе манипулациjа.
и на канал 5???? и на Сонце???? сите лажат??? само вашите разулавени новинари кој лаат српски јаничари како програмирани не?

ајде да се фокусираме

ЗОШТО не може, пардон не смее културноуметничко друштво да помине граница??? зошто не смее да се интервјуира граганин во Сандански???
(од друга страна може да се прават бугарски репортажи среде охрид, и може да се парадира среде струмица)

да допрецизирам

1.компаративниот елемент го немате, нема за што да се дискутира, нема основа за познатата српскокомунистичка опресија

2. ОД ШТО СЕ ПЛАШИТЕ????? од претстава и интервју на пазар???? толку ли ви е голем стравот? тоа ли се Европските начела на кој толку многу се повикувате и од гради се удирате???

nako, ако доидеш во пиринско ке идем пред полициа и аз ке се провикнам дека сум македонец. Никои нема да ми обрати внимание
па отидоа бе дете и државна тревога се дигна :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom