shadow_rr
Resistance is Futile
- Член од
- 8 јули 2006
- Мислења
- 1.807
- Поени од реакции
- 323
Водениот кефир уште познат како јапонски кристали е еден вид на кефирна габа. Има слични својства со комбухата, но е многу поедноставен за одржување (нешто како млечниот кефир). Незнам колку од вас сте запознаени со оваа габа, јас чував дома едно време и мислам дека цел имунитет ми е подобрен од тогаш - не се имам разболено со години и покрај тоа што престанав да пијам пред година и пол.
Многу помагаат и за нормализирање на крвниот притисок, холестеролот, нивото на шеќер во крвта, го зголемуваат имунитетот, а и ги намалуваат ризиците за канцерогени заболувања.
Начин на приготвување
За тегла со волумен од 1 литар потребни се:
Истотака, со капачето од теглата може да се регулира газираноста на пијалокот (што повеќе се затвора капачето, тоа погазиран ќе биде пијалокот).
Еве и како изгледаат кристалите:
И сеа најважното прашање за на крај:
Дали некој знае каде може да се најдат кај нас вакви кристали? Може има некој форумџија што чува дома воден кефир па сака да сподели со останатите (или да продаде)
Заборавив да напоменам дека многу брзо се размножуваат кристаливе (за 2-3 недели веќе ќе може да правите во уште една тегла или да ги дадете вишокот на други). Јас на многу луѓе им давав ко ќе имав вишок (некогаш дури и го фрлав вишокот), ама на сите им помина меракот и престанаа да ги одгледуваат, па сеа кога ми требаат мене никаде не можам да најдам.
Многу помагаат и за нормализирање на крвниот притисок, холестеролот, нивото на шеќер во крвта, го зголемуваат имунитетот, а и ги намалуваат ризиците за канцерогени заболувања.
Начин на приготвување
За тегла со волумен од 1 литар потребни се:
- 3-4 кафени лажички кефир
- литар вода
- 2 (големи) лажици шеќер
- 20ина зрна суво грозје (може и суви смокви/кајсии да се ставаат, но не смее да се става свежо овошје)
- Опционално може и парче од лимон да се стави за нормализирање на pH вредноста на напитокот
Истотака, со капачето од теглата може да се регулира газираноста на пијалокот (што повеќе се затвора капачето, тоа погазиран ќе биде пијалокот).
Еве и како изгледаат кристалите:
И сеа најважното прашање за на крај:
Дали некој знае каде може да се најдат кај нас вакви кристали? Може има некој форумџија што чува дома воден кефир па сака да сподели со останатите (или да продаде)
Заборавив да напоменам дека многу брзо се размножуваат кристаливе (за 2-3 недели веќе ќе може да правите во уште една тегла или да ги дадете вишокот на други). Јас на многу луѓе им давав ко ќе имав вишок (некогаш дури и го фрлав вишокот), ама на сите им помина меракот и престанаа да ги одгледуваат, па сеа кога ми требаат мене никаде не можам да најдам.