"Бурманли" џамија кpај Светскиот трговски центар

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Дечко, не сте 35%, туку сте 30% муслимани.
Како прво, никој не забранува градење на џамии, дури јас мислам дека во последниве 20 години од сите земји во Европа во Македонија најмногу џамии се изградени. (кажи ми друга земја во која во секое муслиманско село од по 1000 жители има по 2-3 џамии?)
Никој не е против градење џамии, повеќето се против осквернувањето на плоштадот, џамијата градете си ја каде сакате, само не на Плоштад. Се поочигледно е дека вашата желба за градење на Бурманли џамијата е од инает, а не од религиозни побуди.
Уште нешто, дали си ти за или против градење црква на плоштад?
Истот прашање ќе ти го поставам јас тебе. Дали си ти против за градењње на Црква на полштадот?

А сигурно тие 1000 жители не ги градат џамиите од чеив пошто самите плаќаат него имаат потреба за нив 5 пати во денот .

А да ти одговорам јас сум против Црква пошто се гради пред Дал фуфо а тоа е дел од Плоштадот и тука никогаш непостоела црква, а сум за Џамија пошто се гради на тревникот и дело од паркингот на ЕВН а тука постоела Џамија и не е на плоштадот

--- надополнето ---

Според пописот од 2002 год има 33,3% муслимани најточно

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.388
А да ти одговорам јас сум против Црква пошто се гради пред Дал фуфо а тоа е дел од Плоштадот и тука никогаш непостоела црква, а сум за Џамија пошто се гради на тревникот и дело од паркингот на ЕВН а тука постоела Џамија и не е на плоштадот

Ou reallly? Да не сакаш ти дадам и план од станов, да ми кажеш како сакаш да ми биде уреден?

Во општината каде што сакате да градите сте 4,2 посто.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22

Ou reallly? Да не сакаш ти дадам и план од станов, да ми кажеш како сакаш да ми биде уреден?

Мене твојот стан не ме интесира пошто е твој ама државата колку што е твоја толку е и моја. Општина центар е моја општина без разлика дали сум 4,2% или 42% или пак од 45.000 4,2% и не е за потценување тоа ти е 2000 граѓани , како што кажа Игор ние на 1000 си градиме по 3 Џамии на 2000 ни следуваат 6 Џамии толку си имаме потреба

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Ти можеш слободно да земеш автомат и самиот да се упукаш во чело, јас небарам нешто што го немало него нешто што постоело 500 години , ако ти сакаш да живееш во поделена држава гетоизирана затоа што имаш страв од туѓото а притоа се затскриваш зад патриотизам стварно незнам кој во овој случај е државен пријател а кој државен непријател. Тој што ја гетоизира земјата или јас
Убаво ја кажав прикаската за јагнето. Тоа нешто постоело поради 5 века ропство од муслиманите кој на секој начин се обидувале да ја сменат православната вера на Македонците на некој уиспејале на некој не. Немам страв од туѓото неколку пати имам пишано дека ѓи почитувам Албанците и Муслиманите. Патриотизам не постои.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Убаво ја кажав прикаската за јагнето. Тоа нешто постоело поради 5 века ропство од муслиманите кој на секој начин се обидувале да ја сменат православната вера на Македонците на некој уиспејале на некој не. Немам страв од туѓото неколку пати имам пишано дека ѓи почитувам Албанците и Муслиманите. Патриотизам не постои.
Твојот пост говори нешто друго го делиш Скопје на мое и твое , Македонија ја делиш на моја и твоја а се праиш Патриот стварно незнам кој патриот ја дели државата на моја и твоја. Јас сум Патриот на свој начин ја сакам Македонија на свој начин и верата не ја мешам со државата ко тебе. А за Овцата ли на Миле раскажуваше не ти ја сватив прикаската ама ја имам гледано на Јоу Тубе

--- надополнето ---

И црквите постоеле поради Византиско ропство па никому ништо

M

mar30

Гостин

a pa da bea 16% nemase da se bunis protiv gradenje na dzamijata neli?
Ti ko da se naogas u Palestina takvo razmisluvanje imas vamu kaj nasiot del ne smeete a tamu kaj vasiot del sto sakate prvite.
So takvoto razmisluvanje sto da se pravi so sv.Gorgija u Jaja pasa i crkvata izgradena pred nekolku godoni vo skopje sever?tamu hristijanite se malcinstvo a sepak se izgradeni crkvite i nikoj ne cmizdrel nekeme gradenje crkva bla bla bla

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.388
a pa da bea 16% nemase da se bunis protiv gradenje na dzamijata neli?
Ti ko da se naogas u Palestina takvo razmisluvanje imas vamu kaj nasiot del ne smeete a tamu kaj vasiot del sto sakate prvite.
So takvoto razmisluvanje sto da se pravi so sv.Gorgija u Jaja pasa i crkvata izgradena pred nekolku godoni vo skopje sever?tamu hristijanite se malcinstvo a sepak se izgradeni crkvite i nikoj ne cmizdrel nekeme gradenje crkva bla bla bla
Види АлКаеда, црквата кај Јаја Паша е изградена кога за тоа имало и те како потреба, во времето пред да ги испадите од таму христијанските верници. Патем, тоа е црквата што речиси секој ден се каменува приквечер (као случајно после попладневниот термн за идење у џамија).
А црквата у Скопје Север дури и денес (и покрај изгонувањето на поголемиот дел од верниците) има повеќе од доволно верници за неа. Но, фактот што никогаш не е ни доградена и функционализирана, доволно зборува за се, особено за твоите инсинуации.

Со ова сакаш да кажеш дека треба да се градат цркви во Кондово и Арачиново? ОК then.

M

mar30

Гостин
Види АлКаеда, црквата кај Јаја Паша е изградена кога за тоа имало и те како потреба, во времето пред да ги испадите од таму христијанските верници. Патем, тоа е црквата што речиси секој ден се каменува приквечер (као случајно после попладневниот термн за идење у џамија).
А црквата у Скопје Север дури и денес (и покрај изгонувањето на поголемиот дел од верниците) има повеќе од доволно верници за неа. Но, фактот што никогаш не е ни доградена и функционализирана, доволно зборува за се, особено за твоите инсинуации.

Со ова сакаш да кажеш дека треба да се градат цркви во Кондово и Арачиново? ОК then.
a be ne zivees u Palestina zasto imas takvo razmisluvanje ko niv?
si slusnal nesto na vesti i ajde odma koj e za dzamija e Al Kaeda tragikomicno e ova,sto sega koj e za crkva e za pedofilija nemoze taka da generaliziras temava e za gradenje na religiski objekt (baska temava e za dzamija vo SAD a ne tuka).
za gradenje verski objekti vo opstinite koi gi spomnuvas nivno e da odlucat dali ke gradat crkvi ili dzamii a crkvite vo skopje sever i Jaja pasa prv pat slusam deka bile kamenuvani a i da go napravil nekoj toa odma avtomatski mora da e musliman neli?

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
од кога постоела од 15/16/17 век со освојувањето на Османлиите-НЕ БИЛА НИВНА ЗЕМЈА,граделе на туѓ имот!!!!!!

а Христијаните од Македонија(поточно до Скопје) што треба да бараат..........рушење на сите џамии од 15 век па наваму,бидејќи пред тоа дали имало 5 џамии во цело Скопје.....поготово ВИЕ што градите на секоја нива по една џамија....тоа ли е слободно изразување на верската припадност или можеби е ширење на радикален ислам????(знам дека ќе одговориш под А)

--- надополнето ---

Т
--- надополнето ---

[/COLOR]И црквите постоеле поради Византиско ропство па никому ништо
врз кого било тоа ропство???????кога голем дел од населението на тогашната територија на Византија го прифаќале христијанството и се граделе христијаснки објекти!!!!!!!!

ај бидејќи си сезнајко........Што правиме со ропството на Османлиите и нивното настојување на исламизација(како на пр.Албанците-да не бидат покорени сменуваат вера,за да имаат некој поволности кај Турските паши)?????

ACHQ

hawk
Член од
18 јули 2009
Мислења
702
Поени од реакции
73
од кога постоела од 15/16/17 век со освојувањето на Османлиите-НЕ БИЛА НИВНА ЗЕМЈА,граделе на туѓ имот!!!!!!

а Христијаните од Македонија(поточно до Скопје) што треба да бараат..........рушење на сите џамии од 15 век па наваму,бидејќи пред тоа дали имало 5 џамии во цело Скопје.....поготово ВИЕ што градите на секоја нива по една џамија....тоа ли е слободно изразување на верската припадност или можеби е ширење на радикален ислам????(знам дека ќе одговориш под А)

--- надополнето ---

врз кого било тоа ропство???????кога голем дел од населението на тогашната територија на Византија го прифаќале христијанството и се граделе христијаснки објекти!!!!!!!!

ај бидејќи си сезнајко........Што правиме со ропството на Османлиите и нивното настојување на исламизација(како на пр.Албанците-да не бидат покорени сменуваат вера,за да имаат некој поволности кај Турските паши)?????
Не менуваа вера, само се "просветлиа".:tapp:

--- надополнето ---

a be ne zivees u Palestina zasto imas takvo razmisluvanje ko niv?
si slusnal nesto na vesti i ajde odma koj e za dzamija e Al Kaeda tragikomicno e ova,sto sega koj e za crkva e za pedofilija nemoze taka da generaliziras temava e za gradenje na religiski objekt (baska temava e za dzamija vo SAD a ne tuka).
za gradenje verski objekti vo opstinite koi gi spomnuvas nivno e da odlucat dali ke gradat crkvi ili dzamii a crkvite vo skopje sever i Jaja pasa prv pat slusam deka bile kamenuvani a i da go napravil nekoj toa odma avtomatski mora da e musliman neli?
Јас ипак мислам будисти.:tapp:

M

.:makedonec:.

Гостин
Изградбата на исламскиот центар прво ја одобри градоначалникот на Њу јорк а потоа даде амин и Обама. Сето ова е направено во името на демократијата. еднаквоста и најмногу во името на релаксирање на односите - тоа е америка, на место каде што муслимани убија 3500 американци, овие му дзоволуваат џамија да направат. Ова е од политички причини, со ова сака да се испрати порака дека сад се земја на сите граѓани (иако само неколку% се муслимани).

Бурмали џамијата и црквата кои сакаат да се изградат во центарот на скопје се политчки работи за кои за жал неуките и гладни граѓани наместо да побараат леб од власта тие ги клепаат забите со овие проблеми ( и потоа ахмети и грујо не се сложувале: раздели ги - па шегајги како што сакаш!)

Јас сум за џамија секаде каде што може да се изгради, но и илјадници цркви да се изградат - рамнодушен сум, ако христијаните мислат дека му требаат цркви - илјада нека изградат, наместо да си помагаме и да се запознаваме меѓу нас, ние до смрт очите ќе си ги вадиме - што не земеме пример од САД.
Da da od Sad ke zemame primer ke gi napadneme Afganistan,Irak i Somalija i ke gi kasapime Muslimanite po nekogas taka i pomisluvam od mojata beskrajna omraza kon muslimanite neznam ednostavno takov sum .......... zalam :)

--- надополнето ---

Знам но затоа велам, тие се паметни политичари, војуваат со муслиманите од ирак и афганистан но само во ирак и афганистан а не и во Сад - ме разбираш. Не ги сакаат дома проблемите и поради тоа на тоа место му дозволуваат да изградат исламски центар и покрај противењето на дел од јавноста. Замисли кај нас во центарот на скопје постоела и џамија и црква а власта дозволува само црква да се гради и покрај тоа што 1/3 од населението се муслимани - каква катастрофална политика која ја водат владините партнери кои можеби ја билдаат намерно таа политика, народот со едната рака го држи гладниот стомак а со другата навива за партиите и нивните фингирани одлуки и лажниот патриотизам и национализам а заборава да крене глас за огромната невработеност, нискиот стандарт, ситните странски и домашни инвестиции, блокираните евро-атлански интеграции ..
Според тебе 1/3 или 34% се муслимани а другите 66% се христијани(тоа е 1/3 нели) а да не беа 70% христијани а 30 % муслимани тука веке нема третина момче една третина лесно се изговара ама дали има толку стварно 4 % мозе не изгледа на ногу ама коа ке пресметас добро тоа се 80 000 христијани кој што ти ги правиш муслимани мисли малце :)

--- надополнето ---

Razlikata e v
o toa sto vo taa opstina na toa mesto postoela dzamija izgradena uste vo 14ti vek sakame samo da restavrirame kulturen spomenik a koja vie ja urnavte pred 70 godini namerno ej udrisija glavata vo zid
Знаеш како викаат не мисли на минатото мисли на иднината епа имало некогаш ама ја бутнале и готово крај нема потреба од градење џамија ние ке си градиме црква оти сме повеќе се е во наши раце ако ви се живее тука арно ако не ајт у Саудиска Арабија или ако ви е поблиски *Kosova republik*како што го викате вие те ви го

--- надополнето ---

Да се гради џамија во општина со +90% христијанско население и во неа да се држи молитва. Со кои верници? Од други места да доаѓаат таму? Да не ти личи некако дека си простираш чергичето малку повеќе од што си имаш свој простор?
Требало да се изгради џамија во христијанска општина за да можеле христијаните влезат да се запознаат со џамиите?
Абе се слушаш ли што зборуваш бе? Ајде да изградиме цркви со богослужба, секаде каде што живеат 90+% Муслимани, за да се запознаеле со црквите.
Џамија не доаѓа во предвид во таа општина. Како културен споменик - да. Ама како практичен објект нема простор и ваквите барања од вехабиите само праќаат една многу лоша порака, полна со лицемерие и двојни аршини.
Хахаха ке изградиме црква во населба со 90+ муслимани хаха абе пепел ке ја направат тие бе ејјјј они нејкат од 5 километри да ја видат не па ли да влеват у неа хах

--- надополнето ---

А и ја у џамја ке влезам само со РПГ-7 само тогаш ке влезам !!!

--- надополнето ---

Si cital ti samo od Islamofobicna literatura ti se gleda po postovite. Kako prvo i jas ja citav taa statija od opstina cenatr kade sto e prestavena samo etnickata a nigde religioznata pripadnost na naselenieto.
Kade se Romite , Bosnjacite, Torbeshite ( kako sto vie miluvate da gi zapisete Makedonci muslimani) Pa dali spored tebe ako si Makedonec defakto si Hristijan i toa pravoslaven. Kaj se Katolicite, kaj se protestantie, kaj se ateistite koj sto na forumov gi ima baajagi, ili se za tebe se pravoslavni hristijani stom ne se muslimani

--- надополнето ---

Toj objekt ne se izmisluva postoeel tuka i tie 90% kako sto miluvas da gi kazes ti go urnale , e nesto sto e urnato treba da se obnovu dojdeno mu e vremeto
Момче Македонец се подразбира Православен христијанин а другите католиците,протестантите,муслиманите,атеистите може за некои се македонци и ај да речеме дека е така ама тие се католизирани,атеизирани или исламизирани македонци кои што пред тоа биле православци ама нивните пра пра дедовци биле православци а денешните немаат никакви допирни точки со нас вистинските македонци православни :)

--- надополнето ---

abdurahman Кога веѓе еднаш ќе се чуствувате задовлони кога ќе почнете да ја почитувате Македонија и Македонците ? Само на вас не ви се исполнети правата, во Европа се забранува градење на џамија забрана за носење на фереџе,до кога ќе се преставувате како жртви како луѓе на кој им се ускратуваат верските и националните правил. Сакате Џамија во центарот на Скопје епа не можи,Скопје е веќе поделено, градите во вашиот дел (онаму каде што има Муслимани) оставете го центарот на православните христијани. Исламот го почитувам како релиѓија но не ѓи почитувам оние кои напочетокот се како јагниња за на крај во нив да препознаам ѕвер кој по секоја цена се обидува да го добие она што го бара. Зошто не им се приклучиш на твоите браќа по релиѓија земи автомат во рака биди маченик за твојата вера избори се за Џамија во центарот на Скопје .
Абе не абдулрахман и он е забеган ама ти си сувише Скопје е поделено ај бе не трескај поделено хахахахахаха ај ке го праиме Ерусалим ај бе бегај таму

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22

--- надополнето ---

Тој туѓ имот да не бил твој???? А и пред тоа ти тој имот не ти го земале тебе го земале од Српските депсоти знаеш кои се..И затоа тој имот бил на државата а државата била Турција и крај...

Аха да изградена е во 15 век и е една од прво изградените Џамии во Скопје..:tapp:

Во Скопје пред доаѓање на Турците немало ниту една Џамија ама со јавување на потреби се изградиле и не тоа една него во Скопје имало повеќе од 160 Џамии за време на Османлиското владеење од кои сега се останати 20 тина. А кај се друите ти текнува....??/:tapp:

А нашето градење Џамии незнам зошто ти смета тебе да не можеби го оптеретуваме Биџетот на Р.М и ти смета пошто и ти плаќаш даноци ( ако е така би ја разбрал твојата огорченост и исфрустрираност) ама напротив Џамиите во Р.М пред се се градат од донации на самите верниции и од одредени Хуманитарни фондови пред се од Турција.. Ама Џабе тоа да ти го објаснувам пошто за да го сватиш тоа треба пред се да го сватиш Социјалниот концепт на Исламот (ЗЕЌАТ).

Да ама забораваш дека исто како и Исламот така и Христијанството се ширело врз Нехристијанско население, и што мислиш само затоа што Христијанството се појавило 5-6 века пред Исламот на овие простори дека има ексклузивитет, не ниту една религија нема ниту ексклузивитет ниту врз народ ниту врз држава:kesa:

А што праиме ако утре моите твоите внуци станат Атеисти , Будисти или па можеби следбеници на некоја друга религија за нас непозната дали тоа им дава за право да рушат се што нашле тука или пак нема да можат да живеат слободно во својата татковина затоа што гротото на народ е рецимо Будисти...

--- надополнето ---

Гледаш како си знаеш дека црквата е изгрдена во времето кога си имало релана потреба за неа, а кога ќе нема потреба рецимо после 20 години според тебе треба да се рушии, како што беше со Бурмали џамија, и сега кога поново се јавува потреба несмее да се гради ко што налагаш ти или пак посакуваш,

Фактот што никогаш не е доизградена како што велиш ти( мада јас можам да потврдам дека е доизградена пошто поминувам катадневно таму ) неможеш да ја бараш во ниту една друга институција осим во МПЦ пошто од таму треба да доаѓаат парите.

Ако има потреба не само во Кондово и Араџиново него и на месечината нека изградат

--- надополнето ---

Не менуваа вера, само се "просветлиа".:tapp:

--- надополнето ---

Јас ипак мислам будисти.:tapp:
А јас едно знам се додека на еден не му се стемни :kesa: на друг неможе да му се раздени:toe: Епа сега ти мислимуја....

--- надополнето ---

Da da od Sad ke zemame primer ke gi napadneme Afganistan,Irak i Somalija i ke gi kasapime Muslimanite po nekogas taka i pomisluvam od mojata beskrajna omraza kon muslimanite neznam ednostavno takov sum .......... zalam :)

--- надополнето ---

Според тебе 1/3 или 34% се муслимани а другите 66% се христијани(тоа е 1/3 нели) а да не беа 70% христијани а 30 % муслимани тука веке нема третина момче една третина лесно се изговара ама дали има толку стварно 4 % мозе не изгледа на ногу ама коа ке пресметас добро тоа се 80 000 христијани кој што ти ги правиш муслимани мисли малце :)

--- надополнето ---

Знаеш како викаат не мисли на минатото мисли на иднината епа имало некогаш ама ја бутнале и готово крај нема потреба од градење џамија ние ке си градиме црква оти сме повеќе се е во наши раце ако ви се живее тука арно ако не ајт у Саудиска Арабија или ако ви е поблиски *Kosova republik*како што го викате вие те ви го

--- надополнето ---

Хахаха ке изградиме црква во населба со 90+ муслимани хаха абе пепел ке ја направат тие бе ејјјј они нејкат од 5 километри да ја видат не па ли да влеват у неа хах

--- надополнето ---

А и ја у џамја ке влезам само со РПГ-7 само тогаш ке влезам !!!

--- надополнето ---

Момче Македонец се подразбира Православен христијанин а другите католиците,протестантите,муслиманите,атеистите може за некои се македонци и ај да речеме дека е така ама тие се католизирани,атеизирани или исламизирани македонци кои што пред тоа биле православци ама нивните пра пра дедовци биле православци а денешните немаат никакви допирни точки со нас вистинските македонци православни :)

--- надополнето ---

Абе не абдулрахман и он е забеган ама ти си сувише Скопје е поделено ај бе не трескај поделено хахахахахаха ај ке го праиме Ерусалим ај бе бегај таму
Навистина омразата може се да ти стемни пред очи лоша работа е тоа...

Поточно 33,3 посто се Муслимани според пописот од 2002 ра. а тоа е 1/3на...

Да нема потреба немаше да се Бара ама има потреба и затоа ќе се гради... А со тоа твое мислење ние сме повеќе ако ви се седи седетеси ако ви се оди одетесии за 50 тина години се плашам да не биде обратно ама јат, живи били па видели. Јас не се сложувам ни сега ни тогаш со тебе ама ај пробај истерајне ако имаш сила...

За тоа дека нејќат со очи да ја видат грешиш мене црквите не ми сметаат како објекти инетересни ми се, и за влегување можам да влезам да видам што црежи има внатре а тој што не е по цртежите или има алергија од свеќе секако дека нема да влезе...

Тешко на нашава Македонија со такви Македонци ко тебе :tv:

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
Тој туѓ имот да не бил твој???? А и пред тоа ти тој имот не ти го земале тебе го земале од Српските депсоти знаеш кои се..И затоа тој имот бил на државата а државата била Турција и крај...

Аха да изградена е во 15 век и е една од прво изградените Џамии во Скопје..:tapp:

Во Скопје пред доаѓање на Турците немало ниту една Џамија ама со јавување на потреби се изградиле и не тоа една него во Скопје имало повеќе од 160 Џамии за време на Османлиското владеење од кои сега се останати 20 тина. А кај се друите ти текнува....??/:tapp:
У прашината на историјата , каде што припаѓаат они и сите.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Истот прашање ќе ти го поставам јас тебе. Дали си ти против за градењње на Црква на полштадот?

А сигурно тие 1000 жители не ги градат џамиите од чеив пошто самите плаќаат него имаат потреба за нив 5 пати во денот .

--- надополнето ---

Мислам дека веќе спомнав на темава и многу пати на форумов дека сум против градење на црква на плоштадот, заради локацијата.
Поради истата причина сум и против градење на џамија на плоштад.
Колку што знам муслиманите можат од секаде да се молат, од дома, на улица, така да муабетот дека џамиите се неопходни ти паѓа во вода. Не сум против градење на џамии, но повеќето зјапаат празни (освен за поголем муслимански празник и за рамазан) и служат само за покажување сила и бројност.

Kajgana Shop

На врв Bottom