Во што веруваат атеистите?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
А што е со мене јас сум Атеист ? Верувам во Господ , но верувам дека сме настанале од мајмунине :) (што нема смисла) , од 2 одделение ми велат така , гледам емисии на ТВ тоа ми е врежено во мозок. Малку скршнавме од темава упс.
таман си е темата .. :)
епа веруваш или не веруваш или како и да е .. твое си е .. читајќи ги сите страни некогаш ќе имаш конкретен став ..
ама си запнал за атеистите .. исто како некој сега да рече шо запнале муслиманите или христијаните да дебатираат на религија кога се знае дека евреите се у право .. и обратно ...
дискриминација на сваќања правиш ... секој си има право на културен начин да си го каже својот став ...

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Форумов е за дебата Дамјане ..
зошто да не дебатираме околу разликите .. се разбира на културен начин ...
еве ти си на мистерии почесто .. таму има некои кои веруваат во некои мистерии а има и скептици .. шо дебатираш тогаш?
целта е да си размениме мислења .. никој никого не убедува .. можеби некој ќе се убеди во нешто .. но примарна цел е дебата и културен муабет ..
а шо имаш толку против Атеистите .. па и како да имале своја религија .. не .. туку имаат свое верување во нештата .. како и секој друг религиозен или не или било како .. (пак ќе релам не сум атеист :) )
Апсолутно немам ништо против нив , тоа е нивен избор во кому и во што ќе веруваат, мене тоа не ме интересира . Малце ме вознемири тоа што прочитав доста постови каде што напињаат до КОСКА. Не те разбирам за мистерии тоа "шо дебатираш тогаш" :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Апсолутно немам ништо против нив , тоа е нивен избор во кому и во што ќе веруваат, мене тоа не ме интересира . Малце ме вознемири тоа што прочитав доста постови каде што напињаат до КОСКА. Не те разбирам за мистерии тоа "шо дебатираш тогаш" :)
заеби сега мистерии :) не си ме сватил ..

него ..
како тоа запињаат до коска ..
а не ти падна у Око како верниците запињаат до коска :)
ми звучиш пристрасно :)

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
заеби сега мистерии :) не си ме сватил ..

него ..
како тоа запињаат до коска ..
а не ти падна у Око како верниците запињаат до коска :)
ми звучиш пристрасно :)
А доколку верниците не би напињале зар религијата би постоела ? :) Како би ја ширеле религијата , кога Бог не се појавува (не велам дека не постој ! :) ) (сега Атеистички звучам :) )

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
А доколку верниците не би напињале зар религијата би постоела ? :) Како би ја ширеле религијата , кога Бог не се појавува (не велам дека не постој ! :) ) (сега Атеистички звучам :) )
па не разбираш :)
Верниците меѓунив неможат на културен начин да разговараат за нивните разлики ... а не па атеистите сметале ...
според атеистите религијата е нешто шо не треба да постои ...
според верниците (за секој верник својата вера е вистинска а сите други не треба да постојат/не се вистински) и атеистите се грешници ...

имаш спротивставени страни кои би требало да си праат муабет ... зошто да не?
еве ти викаш дека ако не се верниците немало да има религија ... значи остваруваат своја цел .. шират религија
па исто и атеистите си имаат цел да шират атеизам .. и да бидат контра религијата ...
шо е тука страшно ...

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Самата анализа на религијата може да објасни во што веруваат атеистите

Од самите почетоци на религијата (од пред пола милион години) таа се користи да ги објасни причинско-последичните врски... концептот не е напуштен до ден денешен, само е поквалитетен.

Во периодот до пронајдокот на писмото и појавите на првите цивилизации религијата е користена за објаснување на појавите кои претставувале опасност за тогашните луѓе. Па така Природните појави и крволочните животни добиле свои божества, во нивна чест се принесувале жртви и правеле идоли и ритуални церемонии. Катастрофалините последици од поплави, грмотевици, суши, пожари, земјотреси или ветрови бидејќи биле во тоа време необјасниви се припишувале како производ на бог, а преку нивно идолизирање мислеле дека истите ќе бидат контролирани.

Во периодот на развојот на цивилизациите (Египет, Месопотамија, подоцна и европската античка цивилизација) се појавиле `титулите` главешина, цар, крал... Покрај нивната политичка моќ тие го присвоиле и спиритуалното водство. Собирањето даноци за општествени цели било тесно врзано со божествена санкција, односно религијата била злоупотребувана за луѓето да се држат покорни и послушни.

Со појавата на новите религии доаѓаме до низа други причини поради кои тие се основани. Светот влегувал во војни и разврат, па религиите биле добар начин населението да се држи под контрола и да се манипулира со него. Религиите биле користени како причини за да се војува исто како и причини за да не се војува или да се одржува статус кво. Се тоа будно манипулирано од новите `кралеви`, `цареви` и `главешини`. Воспоставена е институционализација на религијата преку објекти кои требало да претставуваат земни претставништва на бог (верски објекти- цркви, џамии, синагоги...). За да се заузда развратот се креира моралното верско учење кое се базира на варијации на десете божји заповеди, кои силно се пласираат на народот под најстроги божји казни за нивно прекршување!

Религијата истовремено преку своите институции зема огромно влијание и се труди да уништи било какво поткопување на нивните темели. (Науката, прогресот и слободното мислење се потиснува до минимум... а сите пробиви во таа област се казнувани дури и егзекутирани).

Денес религијата е средство кое ги обединува сите гореспоменати причини за нејзиното постоење. Таа обезбедува одговор за сеуште неодговорените причинско-последични врски, обезбедува контрола на нештата кои се опасни (смрт, болест,не-среќа, судбина...), се користи за контрола на населението и негово диригирано однесување (кое не е делотворно со прости законски одредби), се злоупотребува за војни или за невојување и го спречува прогресот и науката (дури пред некое време се сложија со дарвиновата теорија).

Атеистите веруваат дека сето тоа е bullshit и дека бог и религијата се само производ на човековиот ум!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
.
.
.
Атеистите веруваат дека сето тоа е bullshit и дека бог и религијата се само производ на човековиот ум!
Значи ова е став на атеист така ..
ајде да ја заборавиме денешната религија ...
како ги објаснуваш митологиите, паганизмот ..
шо ги натерало луѓето тогаш .. кога живееле во племиња, мали по број, да веруваат во нешто „божествено“ ..
посебно митологиите во кои се опишувани некои работи кои не можеле да ги разберат ... еве да речеме па и овој пост .. http://forum.kajgana.com/showthread.php?3344-Вонземјани-НЛО...&p=3558933&viewfull=1#post3558933 ... ѕирни го ...

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Значи ова е став на атеист така ..
ајде да ја заборавиме денешната религија ...
како ги објаснуваш митологиите, паганизмот ..
шо ги натерало луѓето тогаш .. кога живееле во племиња, мали по број, да веруваат во нешто „божествено“ ..
посебно митологиите во кои се опишувани некои работи кои не можеле да ги разберат ... еве да речеме па и овој пост .. http://forum.kajgana.com/showthread.php?3344-%D0%92%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%9D%D0%9B%D0%9E...&p=3558933&viewfull=1#post3558933 ... ѕирни го ...
Види јас неможам да ти кажам со 100% точност што видел Езекиел, али можам да објаснам како настанале митологиите и паганизмот. Во мојот пост кратко образложив дека се што неможело да се свати или да се објасни, или пак што било опасно по тогашните луѓе добило божествен карактер.
Езекиел можеби само поетски се изразувал, можеби халуцинирал, можеби..., можеби..., можеби на крај краева и видел НЛО :) (пошто постот ти е во тема НЛО)
Лично иако не верувам ниту во Бог ниту во вонземјани... повисока вонземјанска интелигенција ми изгледа поуверливо од семоќен бог :)
Meѓутоа твојата аналогија ми изгледа некако најдобра... а кои се тие луѓе... хммм

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
те сваќам во погорниот пост дека се што неможеле да си објаснат му препишувале на „Бог“ или „Боговите“ ...
Од она денеска шо го знаеме и „учиме“ како официјално:
во тие времиња имаме племиња кои биле ограничени во движење .. неможеле нели да одат од еден до друг крај на свет ..
имаме слаба/никаква меѓусебна комуникација ...
и сите тие имаат митови за „Богови“, „Чуда“ кои неможеле да си ги објаснат (Пример со племето во Амазон шо мислиш како би ја опишале пушката на оној кој би се симнал, јас само дадов теорија според тоа дека би рекле дека е стап кој фрла Огин), значи сите со тоа нивно ограничено перцепирање на работите на сличен начин ни објаснуваат некои работи ...значи гледале нешто шо неможеле да го сватат и го опишувале како шо знаеле ...
Халуцинации отфрлам, за да халицинираш за нешто треба тоа нешто да го имаш у Мозок некаде запишано за да можеш да го замислиш некако и халуцинираш за него ..
Во индиската митологија имаме многу случаеви каде „Боговите“ летале со кочии огнени итн итн ... значи тие знаеле за кочија .. и секое превозно средство за нив е кочија ... замисли ти да си на негово место .. единствено превозно средство ти е Кочија ... и гледаш во тоа време нешто Лета, превозно средство е ... како ќе го наречеш кога незнаеш за автомобил, авион на пример .. ќе го наречеш Кочија која лета нормално .. :)

според мене религијата, митологија, паганизам, вонземјани ... сето тоа е еден корен ...и постои универзална енергија, свест која сите не движи, не сме само материјални физички битиа ... се е поврзано ...

--- надополнето ---

... а кои се тие луѓе... хммм
за кои луѓе ми велиш кои се тие?

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
те сваќам во погорниот пост дека се што неможеле да си објаснат му препишувале на „Бог“ или „Боговите“ ...
Одо на денеска шо го знаеме и „учиме“ како официјално:
во тие времиња имаме племиња кои биле ограничени во движење .. неможеле нели да одат од еден до друг крај на свет ..
имаме слаба/никаква меѓусебна комуникација ...
и сите тие имаат митови за „Богови“, „Чуда“ кои неможеле да си ги објаснат (Пример со племето во Амазон шо мислиш како би ја опишале пушката на оној кој би се симнал, јас само дадов теорија според тоа дека би рекле дека е стап кој фрла Огин), значи сите со тоа нивно ограничено перцепирање на работите на сличен начин ни објаснуваат некои работи ...значи гледале нешто шо неможеле да го сватат и го опишувале како шо знаеле ...
Халуцинации отфрлам, за да халицинираш за нешто треба тоа нешто да го имаш у Мозок некаде запишано за да можеш да го замислиш некако и халуцинираш за него ..
Во индиската митологија имаме многу случаеви каде „Боговите“ летале со кочии огнени итн итн ... значи тие знаеле за кочија .. и секое превозно средство за нив е кочија ... замисли ти да си на негово место .. единствено превозно средство ти е Кочија ... и гледаш во тоа време нешто Лета, превозно средство е ... како ќе го наречеш кога незнаеш за автомобил, авион на пример .. ќе го наречеш Кочија која лета нормално .. :)

според мене религијата, митологија, паганизам, вонземјани ... сето тоа е еден корен ...и постои универзална енергија, свест која сите не движи, не сме само материјални физички битиа ... се е поврзано ...
Па од прости стрипови со Загор можеш да видиш како индијанците ги нарекувале пушките или револверите... или самиот Загор (Дух со секира)...
На крајот на краиштата најбрилијантни одговори се добиваат од стари луѓе кога ќе им покажеш некоја нова технолошка инвенција... толку се збунети и изненадени од еден мобилен телефон или од телетекст на телевизор што знае да биде и смешно на моменти. :)

за кои луѓе ми велиш кои се тие?
За оние кои го `посетиле` Езекиел :)

--- надополнето ---

Па види колку што укапирав од текстот он не видел ништо ново, целата случка е опишана во елементи/објекти/предмети/материјали кои постоеле и во тоа време... а нивно комбинирање во некакви супер-суштества и супер-превозни средства може да се халуцинира.

Најпосле нели он бил некој пророк? Можда гледал понапред од другите? ха ха

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Тоа ми е муабетот .. неможеме митологијата, паганството па и религијата (која треба да се чита меѓу редови, и има многу работи кои се исфрлени - Зошто? ) да се отфрли како небитна и недокажана работа ...
сите докази се таму ... раскажани на начин на кој можеле да раскажат, подобро неможеле ...

Оние кои го „посетиле“ Езекиел? :) (ај Езекиел го има во стариот завет), ами Енох? кој е исфрлен од библијата (и од Христијанството и од Јудаизмот) тој пак во своите книги вели Јас се сретнав, Јас, Јас, зборува за лични искуства ... и опишувал се разбира на начин на кој најдобро можел .. (црквата вели делата не се негови ... можеби, но можеби и се преведени од дела во библиотеката од Александрија) ... како и да е многу зборуваат ...

иако денешнава религија односно институциите се такви какви шо се .. сепак знаат и тие многу работи кои не ги кажуваат ...

On 5 March the University of Arizona announced that the Large
Binocular Telescope (LBT) on Mt. Graham, Arizona, had obtained the
first celestial images using its twin, side-by-side 8.4-meter primary
mirrors together for the first time. The LBT is now the world’s most
powerful telescope. The LBT’s observational
milestone is not only a significant step forward for all of astronomy
but a special honor for the Vatican Observatory. Why?
The answer
lies in the spin-casting technology, developed at the University of Arizona
Mirror Laboratory, that was first used to make the 1.8-meter
mirror of the Vatican Advanced Technology Telescope (VATT), which is a neighbor of the LBT on Mt. Graham.
The VATT served as the test bed for this technology that was later used to make the LBT’s giant twin mirrors.
The VATT and the LBT, along with the Submillimeter Telescope, are the research instruments that make up the
Mt. Graham International Observatory (MGIO) complex on Mt. Graham, a marvelous
10,480-foot-high observatory site in southeastern Arizona.
The MGIO
is a division of the University of Arizona Steward Observatory.
The Vatican Observatory has been a partner with Steward Observatory
since the founding in 1990 of the Vatican Observatory Research Group
whose offices are at Steward. This partnership has grown over the years and
has provided the Vatican with its main impetus for continuing modern observational
astrophysics.
So we take special pride in the LBT’s giant step forward for the world of astronomy.
Vatican Advanced Technology Telescope, Mt. Graham, Arizona

Large Binocular Telescope, Mt. Graham, Arizona

http://vaticanobservatory.org/
The Vatican Observatory is one of the oldest astronomical research institutions in the world. It has its headquarters at the papal summer residence in Castel Gandolfo, Italy, outside Rome. Its dependent research center, the Vatican Observatory Research Group, is hosted by Steward Observatory at the University of Arizona, Tucson, USA.

:wink:

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Види со ова со Езекиел отидовме предлабоко... па побогу целата библија е составена со метафори и измишљотини (посебно стариот завет), ако е така ондак и Ное ги собрал сите животни на бродче или Адам и Ева биле првите луѓе... Нема веза пробав да се нашалам и да дадам некое разумно објаснување (можеби и нема такво).

Се сложувам со другиот дел... Неможеме да се лажеме религијата е сеуште моќна а Ватикан е најмалку од се религиозен центар (многу повеќе политички)...
А што е со телескопов? Можда ќе го видат Господ. :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
The Vatican Observatory is one of the oldest astronomical research institutions in the world. It has its headquarters at the papal summer residence in Castel Gandolfo, Italy, outside Rome. Its dependent research center, the Vatican Observatory Research Group, is hosted by Steward Observatory at the University of Arizona, Tucson, USA.
незнам :) кај папата у викендица е :)
кога оди да се релаксира се занимава .. со кого прашај го :tv:

Едит: шо ќе му е на папа и на ватикан телескоп :) а се најголеми инвеститори во тоа плус The Vatican Observatory is one of the oldest astronomical research institutions in the world. :wink:
јас го сваќав тоа како ... папа и телескоп = џандар и енциклопедија :) ако ме сваќаш

Поздрав бегам јас :)

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Види со ова со Езекиел отидовме предлабоко... па побогу целата библија е составена со метафори и измишљотини (посебно стариот завет), ако е така ондак и Ное ги собрал сите животни на бродче или Адам и Ева биле првите луѓе... Нема веза пробав да се нашалам и да дадам некое разумно објаснување (можеби и нема такво).

Се сложувам со другиот дел... Неможеме да се лажеме религијата е сеуште моќна а Ватикан е најмалку од се религиозен центар (многу повеќе политички)...
Кој од верниците ја прочитал Библијата та да дискутита за измишљотините напишани во неа?
Сосема мал број.Овде се традиционалисти по теркот - моите ги праеја овие метании па и ја...:pos2:

Член од
15 мај 2010
Мислења
34
Поени од реакции
0
А што е со мене јас сум Атеист ? Верувам во Господ , но верувам дека сме настанале од мајмунине :) (што нема смисла) , од 2 одделение ми велат така , гледам емисии на ТВ тоа ми е врежено во мозок. Малку скршнавме од темава упс.
Да во право си скршнавме од темата во ред јас сум на твоја страна а баш би било добро да отвориме една такава тема ОД ШТО НАСТАНАЛ ЧОВЕКОТ ДАЛИ ГО СОЗДАЛ ГОСПОД ИЛИ ПАК НАСТАНАЛ ОДМАЈМУН ИЛИ ПАК НЕКОЈ ИМА НЕКЕО ДРУГО МИСЛЕЊЕ Дамјан ти препуштам тебе да ја отвориш темата имаш добра замисла.

--- надополнето ---

NONTEIZAM јас мислам дека ти сепак неси во право библијата нее измислица еве да речеме јас сум ја прочитал едно 5 - 6 пати таја е една голема филозофија ама филозофија по која мозже да се Живее за разлика од другите филозофии значи да речеме како Што велиш ти еве да го земеме мојсеј како го "КРЕНАЛ ПАТОТ"низ морето некои научници сметаат дека е тоа сепак вистина, тие тврдат дека некогаш во времето кое до некаде се поклопува со времето кога се одделие робовите со помош на мојсеј така да речам ајде да недолжам многу имало голем зејотрес па настанало цунами водата се повлекла на места па најверојатно тука поминале мојсеј и робовите а кога стигнале фараоновите војници водата се вратила назад (ОД ЦУМАНИТО) и ги потопила значи тука мојсеј не направил нешто сам не ја одделил водата со рака ама сепак ГОСПОД го направил земјотресот па се другото е последица НЕ ЈА СФАЌАЈ БИБЛИЈАТА БУКВАЛНО СИТЕ ПРИКАЗНИ СЕ ВИТИНА И ИМААТ СВОЕ ПРЕНОСНО ЗНАЧЕЊЕ.

Kajgana Shop

На врв Bottom