ANIME (Генерална дискусија)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Memories (1995)

Колекција од три кратки анимеа, заедно како долгометражен, кои немаат некоја поврзаност едно со друго. Сите се супер, само едино што ми беше глупо е што првите две се од по 40 минути, а третото е само 20 минути, па добив чуство како да фали материјал.
  • Magnetic Rose - Режија: Kōji Morimoto
  • Stink Bomb - Режија: Tensai Okamura
  • Cannon Fodder - Режија: Katsuhiro Ôtomo
Овај го имам гледано. Доста интересен аниме филм со подлабока содржина (или барем така изгледа).
Во првиот дел се кажува за луѓето, идеата зад цртанот има сличности со онаа на Матрикс. Вториот е со апокалиптична тематика. А третиот со политичка - за тоталитаризомот.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Почнав до го гледам death note и сум до 10 епизода
ваков кефски цртан не сум гледал никогаш,страшно добра серија и одлична приказна
ако може некој да ми препорача некое друго аниме вака пократко ама со повеќе акција и мистерија:salut:

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
за мистерија и mindfuck, дефинитивно Monster, само што е малку подолго 74 еп.

Monster

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Lupin III

Му го свртев на аниме серии.
Една постара серија (почнала 1971), колку што гледам позната франшиза била.
Серијата вкупно има 228 епизоди (дел1 дел2 дел3) а се направени и 30 долгометражни со истиот лик.

Главен лик е Lupin III (Лупин трети, јап. Рупан Сенсеи), внук на познатиот фиктивен крадец Арсен Лупин.
Па така и баткава е тоа, крадец кој никој неможе да го фати.

Првиот дел (23 епизоди) од серијата скоро цела е режирана од Hayao Miyazaki (17 епизоди), затоа и се заинтересирав за серијава. Исто еден од долгометражните (вториот) Lupin III: Castle of Cagliostro е режиран од Мијазаки.

Цртанов е 9ти на некоја листа од топ 100 аниме од некое познато списание.
Од досега што гледав, одличен цртан. Многу подобар од некои од новиве аниме филмови.

Еве ја фацава (десно)

П.С. Што се случи со HCL?

ZigZag

Заменик министер
Член од
19 јули 2006
Мислења
347
Поени од реакции
248
Не знам дали е претходно спомнат, но Акира е на врвот од анимето. Се случува во Нео-Токио(Откако Токио е уништен), моторџиа се вмешува во таен владин проект, добива надприродни моќи и баш се погодува да е деструктивен психопат. Владата со помош на неколку "деца" со слични но послаби моќи од неговите се обидува да го сопре.
Што се' се случува останува самите да видите.

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Почнав до го гледам death note и сум до 10 епизода
ваков кефски цртан не сум гледал никогаш,страшно добра серија и одлична приказна
ако може некој да ми препорача некое друго аниме вака пократко ама со повеќе акција и мистерија:salut:
Yukikaze, прилично мистериозен, има многу акција и доста е краток ~140 минути, 5 епизоди се.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Еве што гледав последно. Го гледав Dante's Inferno: An animated epic по [post=3294387]препорака од ficdogg[/post] во темата „последен гледан филм“.

И да кажам уште од почеток доста добро аниме.
Работено е од 6 познати аниме режисери, и секој го прикажува Данте во свој стил.
Иначе цртанов е базиран според видео играта која е изменета и Данте е направен борец за да има акција во играта, а не поет кој само шета низ пеколот. Овде, Данте е крстоноцес кој се враќа дома.
Па така и во ова аниме има многу акција и тепање.
Е сега, споредено со некои од поновиве аниме цртани овде акцијата ми е многу подобра, правена е во стил како од постарине аниме цртани (пример како во Принцезата Мононоке), во реално време, прегледна, без смрзнувања или успорувања каде ќе му светнат очите на главниот лик или ќе светни оружјето а позадината ќе се затемни.
Заради тоа што е во релано време можеби ќе изгледа како малку брзо да се случува ама пак ако го направеле побавно некој ќе забележеше на тоа, па добро е вака.
Филозофии нема многу, ставено е акцент на акцијата.

Препорака до сите аниме фанови. Односно до сите кои сакаат акциони филмови.

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
Еве што гледав последно. Го гледав Dante's Inferno: An animated epic по [post=3294387]препорака од ficdogg[/post] во темата „последен гледан филм“.

И да кажам уште од почеток доста добро аниме.
Работено е од 6 познати аниме режисери, и секој го прикажува Данте во свој стил.
Иначе цртанов е базиран според видео играта која е изменета и Данте е направен борец за да има акција во играта, а не поет кој само шета низ пеколот. Овде, Данте е крстоноцес кој се враќа дома.
Па така и во ова аниме има многу акција и тепање.
Е сега, споредено со некои од поновиве аниме цртани овде акцијата ми е многу подобра, правена е во стил како од постарине аниме цртани (пример како во Принцезата Мононоке), во реално време, прегледна, без смрзнувања или успорувања каде ќе му светнат очите на главниот лик или ќе светни оружјето а позадината ќе се затемни.
Заради тоа што е во релано време можеби ќе изгледа како малку брзо да се случува ама пак ако го направеле побавно некој ќе забележеше на тоа, па добро е вака.
Филозофии нема многу, ставено е акцент на акцијата.

Препорака до сите аниме фанови. Односно до сите кои сакаат акциони филмови.
dobar e dobar e :D

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.094
Поени од реакции
25.100
Значи почнав да го гледам анимето Darker than Black.. доста добро аниме.. некој работи не ми се баш најјасни но се надевам дека со тек на време ке ми се разјаснат.. следно што сакам да гледам е Air Gear и Ergo Proxy.. а исто така ми го репорачаа Blood+ па ако го има некој гледано ова Blood+ да пише нешто за анимето во кратки црти..

ПС: Исто така пред едно 3-4 години гледав едно аниме на Нова или на ОБН беше незнам стварно.. во анимето имаше еден тим.. па не баш тим.. дете беше со бело/сива коса.. и имаше стегач на главата.. од анимево имам гледано само 1-2 епизоди и нешто имаше ко детево влезе ко во една пештера и коа излезе беше ептен звер.. ако знае некој како се вика анимево нека пише.. мислам дека беше Shaman King али не сум сигурен..

Ti Si

Црнец
Член од
27 јули 2008
Мислења
269
Поени од реакции
10
Моментално глеам Code Geass 2 и Basilisc;многу добри аниме,посебно првиот...иначе ако некој е за размена нека каже,еве шо ја можам да понудам

Naruto до 356-та
Naruto Movies(сите)
Bleach до 236-та
11 eyes
Samurai Champlo
Samurai Seven
Afro Samurai two parts
FLCL
Elfen Lied
Bues Gamer
Trigun
Darker Than Black:gemini of the meteor
Zan Sayonara Zetsubou Sensei
Golden Boy
The guyves
Hellsing
Hellsing ultimate
Claymore
Death note
Basilisc
Devil May Cry
Toradora
Nana
Kaze no stigma
Shakugan No Shana(1-st and 2-nd season)
Yamato Nadeshiko
Code Geass(двата дела)
Akira
Ghost int the shell(двата дела)
Sword of the stranger
Final Fantasy(TSW)
Final Fantasy 7
Vampire Hunter D
Howls Moving Castle
Grave of the Firefiles
Ninja Scroll
Princess Mononoke

Се извинуем шо не се по ред,али коа ми доаѓаа ги пишував :)

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.094
Поени од реакции
25.100
Иначе исто сакам да прашам дали втората сезона на Darker Than Black т.е. Darker than Black: Ryuusei no Gemini е целосно излезена.. бидејки ја најдов само 12 епизоди од втората сезона..

Ti Si

Црнец
Член од
27 јули 2008
Мислења
269
Поени од реакции
10
Иначе исто сакам да прашам дали втората сезона на Darker Than Black т.е. Darker than Black: Ryuusei no Gemini е целосно излезена.. бидејки ја најдов само 12 епизоди од втората сезона..
Целосно е излезена

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.094
Поени од реакции
25.100
Значи само што ја изгледав и втората сезона од Darker than Black и некако не ми е јасен крајот.. и во првата сезона некако не ми беше јасен крајот и сеа во втората..

Значи во првата завршува со тоа парчето од метеорот и нели оваа женската Амбер му вика ако одлучиш да го активираш метеорот ке се случи истото што се случило и во Јужна Америка, а ако не го активираш ке умрат сите Contractors.. и на крај Hei решава да го активира метеорот така..? Мислам дека така завршува првата сезона.. :D

А за втората на крај уствари тие двајцата требале да се сретнат и ако се сретнат ке ги снема тие Gates и се ке си се врати у нормала како што било пред да ги стават тие Heaven и Hell Gates..? :D

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.631
Поени од реакции
8.063
Мрзам Аниме цртани поготово оние кинескине:kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom