„Гардијан“: Албанец од Македонија сопственик на најдобриот ресторан во светот

  • Креатор на темата Креатор на темата @Lbaneso
  • Време на започнување Време на започнување

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
Локација
Minhen
„Гардијан“: Албанец од Македонија сопственик на најдобриот ресторан во светот

Ресторанот на македонскиот Албанец Рене Реџепи е прогласен за најдобар во светот, пишува „Гардијан“, повикувајќи се на најновата ранг листа што секоја година ја прави угледното и престижно, специјализирано британско списание „Ресторан“.
Како што јави дописникот на МИА од Лондон, ресторанот на Реџепи „Нома“, се наоѓа во Данска и во него овој „талентиран гастроном“, кој во истовреме е и главен кувар, се подготвуваат само јадења од нордиските земји. За Рене Реџепи се вели дека е исклучително талентиран готвач кој знае да приготвува „вистински чуда“, правејќи јадења од диви растенија, цветови и горчливи листови, што се служат со најсвежи морски плодови.
Реџепи по таткото е Албанец од Македонија, додека по мајката е Данец. Првото место на неговиот ресторан „Нома“ е изборено во силна конференција со бројни ресторани од светот, меѓу кои и шпанскиот „Ел Були“, што претходно четири години по ред беше прогласуван за најдоброто место за јадење.
Лондонскиот весник пренесува дека во ранг-листата на „Ресторан“, меѓу првите десет ресторани во светот, дури четири се во Шпанија, три во САД, еден во Италија, како и за прв пат досега по еден ресторан од Хрватска и Словенија.
 
Секоја чест за него!

Ако идам летово во Данска обавезно ќе го посетам ресторанот :)
 
Секоја чест за него!

Ако идам летово во Данска обавезно ќе го посетам ресторанот :)
Така треба човекот од мал ресторан почнал сега гледај кај стигнал, тој не гледа таму што си по националност, вера, хомо или хетеро :toe:
 
Одлично,одлично.

Ова е всушност резултат на долгогодишен ТРУД и посветеност кон професијата.

Се надевам господинот би отворил ресторан во Охрид(а реално фалат...посебно вака реномирани) како туристички град но се разбира со кадар обучен од него чунки да се задржи квалитетот и уникатноста.
 
Ја отворив темава во форумот Гурманско катче вчера за листата 50 најдобри ресторани.

Го опишуваат типот (Реџепи) како волшебник за шумски билки.

Ресторанот не изгледа дека е суперлуксузен, напротив баш е народски, но секоја чест.
 
What makes the best restaurant in the world?

Fresh from collecting the San Pellegrino/ Restaurant magazine award for the best restaurant in the world, Noma chef Rene Redzepi has breakfast with Jasper Gerard.

ReneRedzepi_1625040c.jpg


..........
So where did his improbable tale begin? "Many chefs have a grandmother story," he smiles "you know 'I only cook what my grandmother taught me'. I don't really have that." Instead, he left Denmark every summer for his father's native Macedonia: "To go anywhere, you got on a horse. If you wanted to eat, you slaughtered a chicken. I would go off for hours gathering wild blackberries. And we would go into the mountains picking chestnuts. We would then have them for breakfast with milk from the cow."
He peers up from under the fringe of his boyishly parted hair and says in near faultless English: "It seemed so backward. In Denmark everyone ate frozen food." He hardly need spell out that now he thinks it was Denmark that needed change.
His summers in Macedonia – curtailed by the outbreak of war in 1992 – informed his values. "We had very little. My mother is still a cleaning lady. My parents come from almost nothing, all they have is family. They are proud about the award but for them it's not about being on TV. Instead they ask 'Are you happy?' or 'Has your daughter been seeing enough of her father?' They keep you pretty grounded."



........


http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/7640438/What-makes-the-best-restaurant-in-the-world.html
 
Така треба човекот од мал ресторан почнал сега гледај кај стигнал, тој не гледа таму што си по националност, вера, хомо или хетеро :toe:
Алал да му е, што да се каже, лесно е човек да биде успешен во село, биди успешен во град. Пример за другите како треба да се работи.
 
René Redzepi is the half-Danish, half-Macedonian head chef and co-owner of Restaurant Noma, the two-Michelin star restaurant in Copenhagen that is at the very forefront of the emergent New Nordic cuisine.


Кул, што форсираш? Македонец да не е по твоите мерила сеа? :)
Туку, он - Браво, браво... Секоја чест.
 
Браво за дечкото. Вистинска rags-to-riches приказна. И тоа автентична. Ако заглавам некогаш во гнилото кралство Данска ќе го посетам.

Кул, што форсираш? Македонец да не е по твоите мерила сеа? :)

Кога може Друцас и Караманлис да се Македонци, зошто не и Rene?
 
Bravo, bravo sekoja cest, se snasol covekot i sega ke si tera svoj biznis.
 
браво секоја чест..и ова е нешто...:toe:
 
Да му се позлати тоа ... на татко му, што го створи Рене во Данска, та момчево стигна до светскиот врв!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom