Искрено да кажам прв пат ги гледам овие аниме.
Shaman King:
Концептот е сличен како на Bleach, Naruto, FMA. Имаш обични луѓе а имаш и некои кои поседуваат специјални моќи и секој има аура во некоја боја. Во Bleach тоа се духови т.е. Shinigami, во Naruto тоа се нинџи, во FMA тоа се алхемичари, во Shaman King тоа се шамани.
Како и да е, Shaman King е релативно мала серија, без многу филери, без многу тупења, интересни карактери и една од најважните работи во модерни анимеа: ИМА АСАЛЕН КРАЈ. Со други зборови, нема да се чудиш што е поентата во серијата. Главното во серијата е тоа што шаманите се единствени кои гледаат духови на умрени луѓе и учат како да ја контролираат нивната моќ. Секој шаман си избира еден дух чувар кој ќе му ја дава неговата моќ и вештина. Главниот лик во ова аниме се вика Yoh Asakura кој за дух чувар го има Amidamaru, вешт самурај.
GTO aka Great Teacher Onizuka:
Нема што да кажам посебно за анимево, освен што е многу смешно. Onizuka е бивш лидер на улична банда кој се решава да стане професор по социологија. Едноставно смешно и позитивно аниме, целото слободно време ќе си го потрошиш на серијава се додека не ја изгледаш. Јас барем ја изгледав за 2 дена (43 епизоди).
Eikichi Onizuka:
Golden Boy:
6 епизодно аниме, микс од комедија/еротика. Станува збор за Kintaro Oe, 25 годишен тип кој зима привремени работи и патува околу Јапонија. Уникатното кај него е што типот е перверзен манијак и има фетиш кон клозетски шољи, но сепак е многу фин момак.
Kintaro Oe:
Sexy Commando Gaiden: Sugoi yo!! Masaru-san:
Ова е убедливо најмрднатото аниме кое што сум го гледал некогаш, хуоморот е екстремно специфичен, епизодите се кратки, во секој момент нешто неартикулисано се случува. Пред се, во ова аниме не станува збор за некоја секси командос типка, туку станува збор за боречка вештина која се вика Sexy Commando. Главниот лик се вика Masaru и е лидер на Sexy Commando клубот.
Masaru Hananakajima: