Воведување на повеќе букви во кирилицата

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување

Дали мислите дека би требало да се додадат повеќе букви во македонската кирилица?

• Да

Гласови: 12 13,8%
  • Не

Гласови: 75 86,2%

• Вкупно гласачи
    87

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Локација
Југославија
Едноставно ме интересира дали сте за воведување за повеќе букви како што се: ја ја, Ь ь, Ы ы, ' ', шт шт, ј ј, и сите останати што не ги користиме во македонската кирилица.
Дали мислите дека имаме потреба од ова?
Во одговорот додадете образложение и која буква мислите треба да се додаде :)

Според мене нема потреба од нови букви.Добро е вака како што е.Исто имам слушано и муабети за да се отфрлеле некои букви од азбуката демек биле непотребни, но и на тоа сум противник.

Едноставно ме интересира дали сте за воведување за повеќе букви како што се: ја ја, Ь ь, Ы ы, ' ', шт шт, ј ј, и сите останати што не ги користиме во македонската кирилица.

Мал си, ќе учиш по македонски за некоја година. Овие букви ерови и носовки се исклучени од јазикот затоа што треба да биде уникатен и да се разликува од другите јазици од иста група.

Така да, не треба :wink:

и јас мислам дека не е потребно. доволни се овие што си ги имаме златни буквички :pipi: колку се-толку се.

Тие букви се исфрлени ... им ги оставивме на останатите кои ги описменивме да си ги користат ...

ние еволуиравме .. така да нема потреба :toe:

сликовит пример ...
ако до пред извесен период јававме магаре, и им го дадовме и на останатите околу нас, сега сме на коњ, па нема потреба од коњ да се враќаме на магаре .. :toe:

“'’’ можда треба да се вметне, се користи во премногу зборови, а апострофот не е буква...

Смешно прашање ,апсолутно нема потреба од такво нешто ,едноставно читај како што пишуваш ,немаме потреба од вметнување на пример "ја"="JA"=глупости :tapp:

Воведување на повеќе букви во кирилицата- многу од луѓето и овие што ги имаме не ги користат како што треба, не па и да воведеме уште.

Гласав пред да прочитам за кои бувки за работи , така да не се важи гласот хаха
Иначе пред некои 10тина минути размислував на оваа тема и сфатив дека можеби имаме потреба од некоја буква
на пример буквата Л се изговара поинаку кога е пред А (пример Лале) и И (Лидија). Нешто помеѓу Л и Љ (меко Љ можеби).

Мада и овие 31 што ги имаме ни се доволни :)
А за тие букви што се наведени погоре и што веќе се користени од други јазици - НЕ !

Мада и овие 31 што ги имаме ни се доволни :)
А за тие букви што се наведени погоре и што веќе се користени од други јазици - НЕ !

Па ако има некоја друга кирилица, пиши.
И овие сега што ги користиме се користени во сите други јазици, освен ѕ. :)

Па ако има некоја друга кирилица, пиши.
И овие сега што ги користиме се користени во сите други јазици, освен ѕ. :)

Поентата ми беше да не воведуваме нешто што веќе го има ;)
Ако веќе правиме промена, да биди нешто ново.

Поентата ми беше да не воведуваме нешто што веќе го има ;)
Ако веќе правиме промена, да биди нешто ново.

Тешко за промена. Инаку неможе веќе нешто што го нема. Ќе мора да се мењава цела азбука (немојте патлиџани да налупате, ја сакам кирилицата дури и повеќе од мене). А кирилицата не смее да се смени :)

“'’’ можда треба да се вметне, се користи во премногу зборови, а апострофот не е буква...

Со ова се согласувам. Мислам дека треба да се поразмисли околу воведување на овој глас, поради истата причина - апострофот не е буква. А гласот се јавува во `рж, `ртење, Балд`ска... Еве како би изгледало со оваа буква: 'рж, 'ртење, Балд'ска

Останатите букви и гласови не ни требаат, зашто јазикот ни функционира и без нив.

Со ова се согласувам. Мислам дека треба да се поразмисли околу воведување на овој глас, поради истата причина - апострофот не е буква.

и зошто се согласуваш ... поради кои реални причини?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom