Папата навива за Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Гоч
  • Време на започнување Време на започнување
Не се жести, нема потреба. За доброто на муабетов можеби треба да заклучиме од почеток дека тебе ти е поголем?! Нема проблем, не се секирај, немав ни намера да се одмерувам :) Ајде, сега цивилизирано да продолжиме, ако?
Немам потреба да се едуцирам од подфоруми, посебно не од подфорумот „религија“, пред се зашто ти нагласив дека гледам од историско-политички аспект. ФакАт е дека спорот е почнат поради интереси. А сега ако сакаш да збориме за Духовден, Икони и скокање по крстови... Не го најде добриот соговорник, немам никаква намера да влегувам во верска расправа, впрочем нагласив дека не сум религиозна, не?
Темата ја пребацуваш накај Нато и Еу пак и ми бараш паралела која не се прави. Ти звучело тебе лито и изветвено или не - корист од Православието нема да имаме, нити пак они од нас ќе имаат (од 2 милиони, дали 1 милион се православни верници кај нас...) а од ЕУ и НАТО има взаемна корист - основа за да влеземе под некакво име. Да не навлегуваме какво ќе биде тоа име, ок? Се трудам да не заземам став на темата, со оглед на тоа што веќе живеам во ЕУ и ми се чини нефер да одлучувам или да се расфрлам со патриотизам за тие што се во Македонија.

Ја па незнам колку би била добра идејата за повеќе од коректни односи со Ватикан, со оглед на никаквите релации кои сме ги имале досега ни пак подршка некоја низ историјата до денес, шо мајка бараме покоректни односи? какви се впрочем тие покоректни? :toe:

Види сонце, го даваш Македонскиот момент што не го сакам на измачена душа на која никој не и помогнал и кука поради тоа:) Од што мака Ватикан би имале некаква поддршка за Македонија? Логично поддршката би требало да ја имаме од Истамбул а не од Рим. Со оглед на тоа што ни е јасно на сите дека отаде нема да ја имаме, мислам дека (пак да нагласам, за да не ми ги вадиш раските од окото, зборувам чисто од политичка точка, ја занемарувам традицијата и верските чувства) приближување кон католицизмот би бил многу подобар за нас отколку ова на кое што сме сега...

Јас па не се сеќавам дека од Ватикан сме добиле којзнае каква подршка ...
зар треба да завземеме страна ?
едноставно треба да го искористиме моментот на дадената изјава ... ништо повеќе ...
И како тоа не треба да имаме добри односи со ватикан ... кој тоа го кажа? зошто да немаме ?
а и зошто би имале и повеќе од конкретни на што целиш? ако си случајно католик тогаш си тенденциозен и сваќам дека твојата религиозна определба ти влијае на расудувањето ... :toe:

Целам кон Македонскиот интерес.

Не сум католик . Македонската Православна Црква- Охридска Архиепископија ја сметам за своја , па макар и да не е признаена.

Прашуваш дали треба да заземеме страна .

Јас и Антимус од Солун одамна не сме на иста страна .
icon12.gif

Не се жести, нема потреба. За доброто на муабетов можеби треба да заклучиме од почеток дека тебе ти е поголем?! Нема проблем, не се секирај, немав ни намера да се одмерувам :) Ајде, сега цивилизирано да продолжиме, ако?

и доста прочитав дотука ..
И како по обичај .. етикети ...
демек досега не беше цивилизирано ...
викаш ми е поголем :tapp: бркај работа ..

Јас не сум религиозна (по традиција сум Православна, крстена во Македонска Православна Црква) и немам никаква врска со католицизмот, ама како и сите останати - свесна сум дека меѓу двете религии спорот е за имот и ништо повеќе. Сите „разлики“ се направени по вештачки пат за да Римокатолиците и Византијците се чувствуваат припадници на различни религии и за да не си чепкаат по даноците и по црквите, едните со другите.

Извини, ама спорот православие-католицизам е за се ама не за ИМОТИ. Разликите не се направени за Римокатолиците и Византијците (кои се тие?) да се караат. Луѓе се обидуваат да ги надминат тие проблеми со векови и пишуваат томови книги на проблематиката, а ти веднаш го реши проблемот со едноставни имотно-правни односи.

Византијци (византијски Грци, ако повеќе милуваш) се употребува кога зборува за жителите на Империјата (ран Среден век).

Ајде сега, да ја исцртаме шемата:
- постоеле 5 патријархии:Ерусалим, Рим, Истамбул, Александрија и Антакија (Антиохија). (во овој момент Папата во Рим се смета за еднаков, со останатите 4)
- На Истокот се крева Исламот, па Ерусалим, Александрија и Антиохија губат од моќта, за сметка на Рим и Истамбул. Последниве два, застрануваат од учењето кое на базата е ИСТО и си развиваат свои сопствени правци на верување, обичаи, практики.
- Почеток на 11ти век Папата и Патријархот се спукуваат и ги кинат официјално врските меѓу двете цркви.

Значи, нагласив, шематизирам и упростувам. Чисто за да не тапкаме во муабети за Иконоборците и за литургиите, тука сепак зборуваме за политика, ако не се лажам.

Сожалување, најверојатно.
Ако не е тоа, папава (Btw, да му е**м племето негово) е сенилен :)

Последен пат ова се случи кога Самуил беше на власт. Трн во око на Источната Црква... :) Изгледа Македонија пак исто ја чека. Малку подршка и после ќе ни бодат очи. :)

Византијци (византијски Грци, ако повеќе милуваш) се употребува кога зборува за жителите на Империјата (ран Среден век).

Ајде сега, да ја исцртаме шемата:
- постоеле 5 патријархии:Ерусалим, Рим, Истамбул, Александрија и Антакија (Антиохија). (во овој момент Папата во Рим се смета за еднаков, со останатите 4)
- На Истокот се крева Исламот, па Ерусалим, Александрија и Антиохија губат од моќта, за сметка на Рим и Истамбул. Последниве два, застрануваат од учењето кое на базата е ИСТО и си развиваат свои сопствени правци на верување, обичаи, практики.
- Почеток на 11ти век Папата и Патријархот се спукуваат и ги кинат официјално врските меѓу двете цркви.

Значи, нагласив, шематизирам и упростувам. Чисто за да не тапкаме во муабети за Иконоборците и за литургиите, тука сепак зборуваме за политика, ако не се лажам.

Ете гледаш како знаеш дека не се работи само за имотите :smir:

П.С.
Плус Византијци е модерен термин. Жителите на Империјата се нарекувале едноставно - Римјани (Ромеи). Истите Ромеи кои Турците прво ги нашле во Мала Азија (Рум), и тие кои потоа ги нашле во Македонија - Румелија...

П.П.С.
Него за папата. Ќе го пречекуваме ли во Македонија? Ќе го донесе ли pope-mobile?

Последен пат ова се случи кога Самуил беше на власт. Трн во око на Источната Црква... :) Изгледа Македонија пак исто ја чека. Малку подршка и после ќе ни бодат очи. :)

Не е тогаш последниот пат. Унијатите во Кукуш и во струмичко?

Со оглед на тоа што ни е јасно на сите дека отаде нема да ја имаме, мислам дека (пак да нагласам, за да не ми ги вадиш раските од окото, зборувам чисто од политичка точка, ја занемарувам традицијата и верските чувства) приближување кон католицизмот би бил многу подобар за нас отколку ова на кое што сме сега...

ТОЧНО!!!

Ние патиме од православни браќа кои глумат добри соседи а во сржта се непријателски настроени.

Ватикан е влијателен и Македонија мора да го искористи тоа т.е да им го бапне на педерите во истанбул,ако стварно вселенскиот патријарх е праведен тогаш треба и да ја признае МПЦ како наследник на Охридската архиепископија,а ние еве сме сведоци на нивната прљава игра(грција,србија+истанбул) кои чисто не негираат во права смисла на зборот-ма нека си ебат матер,мислам дека и Украинците имаат сличен проблем со руската црква(која е многу влијателна) но ние можеме да имаме коректни односи само со оние кои се коректни према нас!!

Ете се повеќе младина оди да учи теологија во Бугарија(знам и примери) па ги перат дека се бугари и они веруваат во тоа а пак дууури и имаат средба со космическиот патријарх...ма кој го ебе бре.

Русија нема причина да ни замери дефинитивно,на крај краеви Македонија има повеќе православни граѓани...но кој фактор е тоа кога го имаме Вранишкоски и децојебачи налик пахомије...

Значи соработка со ватикан е добредојдена и истата треба да се интензивира.

Не е работата да дркаме на изјава и да велиме ова ни користи...можеби им мава фрки на гејците но реално гледано ние имаме послаба позиција од гејците..а пак сега и блгарите(увек незадоволни се им е малце па препеваат песни за охрид и праќаат НИВНИ ВОДИЧИ додека нашиве ДРЕМАТ).....почнаа да мрчат за малцинства оти некои идиоти сакаа да возат коли поефтини за 1000 евра...и еј конкретниот случај со студентот по теологија...ќе се врати во македонија како бугарин-не македонец....(и пишан е бугарин и цела фамилија).

Ние во суштина немаме православни браќа тоа е чиста заблуда и поголема од таа НЕМА!!!

Тази теза за папата не е днаж е дискутирана тук на форумма.Не сум загрижен,а ми е интересно до каj може да се стигне...

Тази теза за папата не е днаж е дискутирана тук на форумма.Не сум загрижен,а ми е интересно до каj може да се стигне...

Не бе фми да станат католици...ватикан е ДРЖАВА.

А што се однесува до студентите одењето кај вселенскиот педер е организирано од универзитетот...а која црква е бе наследник на охридска архиепископија де кажи жити се...па во Охрид имало Универзитет додека на север имало орди,има 360 цркви и многу од нив со артефакти со непроценлива вредност....дел од нив во музејот во софија,белград...и.т.н

Ние около 100 години бевме непризнаени,но това не ни отказа.
Лесно е да бегаш, трудно е да браниш...

Ние се браниме...ама имаме простор овде за маневар кој може да им удри шамар на идиотите кои играат прљави и гнасни нехристијански игри...

Бугарската Црква ја признава МПЦ??

Рим испрака јаки и добри сигнали веке подолго време...но пак ние сме килавите пробувајки да угодиме на волците кој живи не јадат

Точно така, Ватикан од самиот почеток ја поддржува Македонија.

Со оглед на тоа дека таму пративме буквално ненормална особа (кадар на Фрчковски, примена во МНР преку него заради заедничките кражби на слики на нејзините родители заедно со Фрчковски), добро е што воопшто даваат вакви изјави.

Инаку изјавава на Папата за нас е повеќе од одлична и тоа по сите основи, огромна потпора во вистинско време! Треба да знаеме да ја искористиме, како впрочем и институцијата од каде што потекнува.

При тоа воопшто не треба некој да се тангира за нашето православие. Се додека тие што го заговараат нашето уништување се на чело на црквата во Цариград, а дејствуваат целовремено преку Светосавската секта, најдобар контра-потег е да гаиме добри односи со Ватикан и да балансираме со Русија.

Благодарност до Папата и до Ватикан.

Јас па не се сеќавам дека од Ватикан сме добиле којзнае каква подршка ...
зар треба да завземеме страна ?

Гоце Делчев (унијат по определба) има изјавено за еден англиски весник: „Ако Македонија беше протестантска одамна ќе беше слободна“.Па сега види зошто.
Тоа што си се педофили нивните кардинали и ред други работи нема никаква врска со ова.

приближување кон католицизмот би бил многу подобар за нас отколку ова на кое што сме сега...

Не кон католицизмот, тие се uber фанатици.

Добро би било зацрвстување на односите со Ватикан, но само меѓудржавно, на едно политичко ниво. Не по цена тоа да прерасне во "религиска уцена".

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom