Папата навива за Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Гоч
  • Време на започнување Време на започнување

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Зарем повторно на Европа им е потребна македонската култура и цивилизација за да се сочуваат европските вредности? Ватикан тврди дека македонските принципи се голема надеж за европската цивилизација во слободен пад? Или пак сакаат да се играат со нас?

Macedonia's spiritual heritage can help secular Europe, Pope says

Vatican City, Apr 22, 2010 / 08:58 pm (CNA/EWTN News).- Meeting with the Ambassador of Macedonia to the Holy See on Thursday, the Holy Father expressed "great respect and consideration" for the cultural and spiritual heritage of the country. He also said he hopes that Macedonians will carry forward their principles to confront the relativistic and secular aspects of European society.

On the occasion of the presentation of new ambassador Gjoko Gjorgjevski's credentials to the Holy See, the Pope recognized the significant history of the country and hoped for its continued cultural and spiritual strength.

The Holy Father called the human and Christian values "incarnated" in the lives of Macedonians the "priceless spiritual and cultural heritage of the nation," noting the Holy See's "great respect and consideration" for this heritage.

He added that by standing firm in their spiritual identity, Macedonians "will be able to offer European peoples the contribution of their own experience."

Pope Benedict then wished success for Macedonia's efforts to join the EU, "while accepting the relative rights and duties, and with reciprocal respect for the collective demands and traditional values of each people."

This will ensure their commitment to peace, he said, which is "not just the fruit of human plans and activities, but is above all a gift of God to men and women of good will," who are sustained by justice and forgiveness.

Turning to the issue of an increasingly secular Europe, the Pope said, "My hope is that, in a general context of moral relativism and scant interest in religious experience affecting a part of European society," the Macedonian people "may exercise wise discernment in opening new horizons of authentic civility and true humanism.”

To do so, he concluded, it is important that they "seek to strengthen and maintain the principles that lie at the roots of this people's civilization, at both the individual and community level" including "dedication to the family, defense of human life and the promotion of religious needs especially among the young."

This year marks the 15th anniversary of diplomatic relations between the former Yugoslav Republic of Macedonia and the Holy See.

The country has been a candidate for EU membership since 2005.

http://www.catholicnewsagency.com/n...l_heritage_can_help_secular_europe_pope_says/

Господ е на наша страна!

Играле или не Гоч, сепак текстов е во наш прилог, и многу значи.

Играле или не Гоч, сепак текстов е во наш прилог, и многу значи.

Мене лично ми значи кога ќе слушнам дека некој (т.е. Папата) вели дека
the Pope recognized the significant history of the country and hoped for its continued cultural and spiritual strength.

Или дека the Macedonian people "may exercise wise discernment in opening new horizons of authentic civility and true humanism.”

Со тоа се покажува дека Македонците не само што се дел од европската цивилизација, туку се и една од нејзините неделиви одлики. И покрај тоа што на нашата најголема телевизија во моментов се прави ИГРА за тоа како да се избрише Македонецот и се што носи неговото име...

Но, од друга страна е јасно дека во историјата папството не покажа некоја преголема желба да и помогне на Македонија. И покрај Самуил и унијатите од 19 век. Подршката ја прифаќам, но мораме да бидеме внимателни со кого си играме.

Па нормално дека ќе навива кога Македонија е бисер балкански,европски и светски :)

Мене лично ми значи кога ќе слушнам дека некој (т.е. Папата) вели дека
the Pope recognized the significant history of the country and hoped for its continued cultural and spiritual strength.

Или дека the Macedonian people "may exercise wise discernment in opening new horizons of authentic civility and true humanism.”

Со тоа се покажува дека Македонците не само што се дел од европската цивилизација, туку се и една од нејзините неделиви одлики. И покрај тоа што на нашата најголема телевизија во моментов се прави ИГРА за тоа како да се избрише Македонецот и се што носи неговото име...

Но, од друга страна е јасно дека во историјата папството не покажа некоја преголема желба да и помогне на Македонија. И покрај Самуил и унијатите од 19 век. Подршката ја прифаќам, но мораме да бидеме внимателни со кого си играме.

се Ок те разбирам ...
но во моментов оваква порака е многу битна ..
само треба да се популаризира и искористи ...
на пример ако оваква подршка добие Грција за споров, ако папата изајви дека ја подржува грција ... можам само да замислам какви ќе бидат реакциите по медиумите и искористеноста на таа изјава од страна на Грција ...

во овој случај не очекувам никаква промоција на оваа изјава од нашите медиуми освен едно спомнување ... :toe:
овакви изјави треба во светски рамки да се популаризираат, со сите расположливи средства .. подобро лоби од некој како шо е Папата има ли посебно за западниот свет..
и не велам дека Папата и воопшто католицизмот некогаш и негде ни помогнал или незнам шо ...
но моментално, оваа изјава е во наша корист и треба да се искористи ..

Со Ватикан треба да имаме и повеќе од коректни односи.

За тоа што Православната околина ни е таква каква што е ние сме најмалку криви.

Јас не се сеќавам дека Грчкиот Архиепископ и Вселенскиот Патријарх многу се потресоа од расистичките антимакедонски проповеди на Солунскиот Владика . И тоа за време на Велигденските празници.

http://www.vecer.com.mk/%5C?ItemID=602810F8259B82468FFD409344D91060

И што сега ?
Не треба да имаме добрите односи со Ватикан за да не се навредат нашите православни "браќа".:kesa:

Јас па не се сеќавам дека од Ватикан сме добиле којзнае каква подршка ...
зар треба да завземеме страна ?
едноставно треба да го искористиме моментот на дадената изјава ... ништо повеќе ...
И како тоа не треба да имаме добри односи со ватикан ... кој тоа го кажа? зошто да немаме ?
а и зошто би имале и повеќе од конкретни на што целиш? ако си случајно католик тогаш си тенденциозен и сваќам дека твојата религиозна определба ти влијае на расудувањето ... :toe:

а и зошто би имале и повеќе од конкретни на што целиш? ако си случајно католик тогаш си тенденциозен и сваќам дека твојата религиозна определба ти влијае на расудувањето ... :toe:

Јас не сум религиозна (по традиција сум Православна, крстена во Македонска Православна Црква) и немам никаква врска со католицизмот, ама како и сите останати - свесна сум дека меѓу двете религии спорот е за имот и ништо повеќе. Сите „разлики“ се направени по вештачки пат за да Римокатолиците и Византијците се чувствуваат припадници на различни религии и за да не си чепкаат по даноците и по црквите, едните со другите.
Да бидеме реални, Православната Црква никогаш нема да ја признае Македонската Православна Црква и никогаш нема да имаме нивна (Грчка пред се) поддршка за ништо.
Како политичка игра, повеќе од коректни односи со Рим би биле сериозно добар потег од наша страна..

Јас не сум религиозна (по традиција сум Православна, крстена во Македонска Православна Црква) и немам никаква врска со католицизмот, ама како и сите останати - свесна сум дека меѓу двете религии спорот е за имот и ништо повеќе. Сите „разлики“ се направени по вештачки пат за да Римокатолиците и Византијците се чувствуваат припадници на различни религии и за да не си чепкаат по даноците и по црквите, едните со другите.
Да бидеме реални, Православната Црква никогаш нема да ја признае Македонската Православна Црква и никогаш нема да имаме нивна (Грчка пред се) поддршка за ништо.
Како политичка игра, повеќе од коректни односи со Рим би биле сериозно добар потег од наша страна..

Разликите и те како не се толкку едноставни и само тие .. нејсе не е тоа темата ..

Да бидеме реални, па според твојава аналогија:

НАТО и ЕУ ниикогаш нема да не примат под нашето уставно име Македонија, дали тогаш повеќе од конкретни односи со Русија наместо со ЕУ би бил добар потег?

http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3503817&postcount=32 :toe:

Не е тоа темата, ама разликите се сведуваат на тоа :) Од историска гледна точка, спорот бил политика на распределба на имоти. Тоа не се ни трудат да го негираат двете Цркви...
За аналогијата (иако ни тоа не е темата, ама ај, лол)

Нато и ЕУ имаат реална корист од нашето влегување во Унијата (сакале да го признаат тоа или не), пред се во поглед на стабилност во регионот, не им треба да се прошири неконтролирано гетото кое веќе сме... Имаме основа за да преговараме и за да добиеме нешто. Не знам колку би била добра или не идејата да сме во „повеќе од коректни односи“ со Русија, ама со оглед на ублажено-речено слабите релации кои ги имаме со неа (пред се економски), не гледам што мајка би барале натаму...

Тоа требало да е политика во последниве 20 години, да сме блиски со Русија, за да би сега можеле дури и да мислиме за „одење натаму“.

да бе,го боли него за мкд

Не е тоа темата, ама разликите се сведуваат на тоа :) Од историска гледна точка, спорот бил политика на распределба на имоти. Тоа не се ни трудат да го негираат двете Цркви...
За аналогијата (иако ни тоа не е темата, ама ај, лол)
Нато и ЕУ имаат реална корист од нашето влегување во Унијата (сакале да го признаат тоа или не), пред се во поглед на стабилност во регионот, не им треба да се прошири неконтролирано гетото кое веќе сме... Имаме основа за да преговараме и за да добиеме нешто. Не знам колку би била добра или не идејата да сме во „повеќе од коректни односи“ со Русија, ама со оглед на ублажено-речено слабите релации кои ги имаме со неа (пред се економски), не гледам што мајка би барале натаму... Тоа требало да е политика во последниве 20 години, да сме блиски со Русија, за да би сега можеле дури и да мислиме за „одење натаму“.

Разликите се многу поголеми ... џабе збориш оди прашај во подфорум религија нека ти објаснат ...

кога ти одговара нафрлаш тука некои аналогии ..
кога не ти одговара извртуваш и шириш демагогии ... стабилност, гето, :) веќе познато :tapp:

јасно те прашав

Да бидеме реални, Православната Црква никогаш нема да ја признае Македонската Православна Црква

колку лито ..
тогаш дали ..

НАТО и ЕУ ниикогаш нема да не примат под нашето уставно име Македонија, дали тогаш повеќе од коректни односи со Русија наместо со ЕУ би бил добар потег?

а на ова

Не знам колку би била добра или не идејата да сме во „повеќе од коректни односи“ со Русија, ама со оглед на ублажено-речено слабите релации кои ги имаме со неа (пред се економски), не гледам што мајка би барале натаму...

Ја па незнам колку би била добра идејата за повеќе од коректни односи со Ватикан, со оглед на никаквите релации кои сме ги имале досега ни пак подршка некоја низ историјата до денес, шо мајка бараме покоректни односи? какви се впрочем тие покоректни? :toe:

едноставно е ..
Моментов и изјавата дадена од Ватикан треба да се искористи :toe:

Изјавата е охрабрувачка за нас, меѓутоа во момент кога католичката црква ја тресат афери со педофилија и кога е на мета и осуда од нејзините верници, оваа изјава ќе помине тихо и нечујно, без некоја поголема добивка за нашата битка. Башка што и нашиве медиуми ја пласираат тивко и нечујно, небаре се работи за некаква си третокласна вест.

Рим испрака јаки и добри сигнали веке подолго време...но пак ние сме килавите пробувајки да угодиме на волците кој живи не јадат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom