OSHO

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Ошо за мене претставува мудар, просветлен човек. Сум слушала некои негови говори на јутјуб, каде што се гледа неговата духовна развиеност. Ме натера да размислувам за работите кои тој веќе ги сфатил на некој негов начин, како на пример врските меѓу Господ, совршенството и настанокот на светот. Книгата за жената ја имам прочитано, и таму има некои мислења со кои би се согласила, но сепак наоѓам некои размислувања за кои можеби е се’ уште не сум зрела за да ги сфатам. Но секогаш кога одново ќе почнам да читам негово дело, е нова приказна, нови размислувања, и нови увиди.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Philosophers like Aurobindo have great appeal for escapists. They say that collective evolution is
possible. The divine will descend and everyone will become enlightened. But to me that is not
possible. And even if it appears possible, it is not worthwhile. If you become enlightened without
your own individual effort, then that enlightenment is not worth having. It will not give you the ecstasy
that crowns the effort. It will just be taken for granted – like your eyes, your hands, your breathing
system. These are great blessings, but no one really values them, cherishes them.
One day you can also be born with enlightenment, just as Aurobindo promises. It will be valueless.
You will have much, but because it has come to you without effort, without toil, it will mean nothing to
you; its significance will be lost. Conscious effort is necessary. The achievement is not as significant
as the effort itself. Effort gives it its meaning, struggle gives it its significance.
As I see it, enlightenment that comes collectively, unconsciously, as a gift from the divine, is not
only impossible but also meaningless. You must struggle for enlightenment. Through struggle, you
create the capacity to see and feel and hold on to the bliss that comes.
Unconscious evolution ends with man and conscious evolution – revolution – begins. But conscious
evolution does not necessarily begin in any particular man. It begins only if you choose it to begin.
If you do not choose it – as most people do not – you will be in a very tense condition. And presentday
humanity is like this: nowhere to go, nothing to be achieved. Nothing can be achieved now
without conscious effort. You cannot go back to a state of unconsciousness. The door has closed;
the bridge has been broken.
The Psychology of the Esoteric

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Млада госпоѓице би била ли љубезна да ми објасните и дефинирате што е "просветлен човек"???
Човек кој знае кој е(не презиме, име, националност и слично), знае што е, нема предрасуди, бариери, ограничувања, знае зошто е на овој свет, спознава што е живот, се чувствува себеси не како дел од едното, туку како едно. Човек кој не се приврзува за предмети, ниту за суштества (има еден негов говор каде што го прашуваат зошто самиот не пишува книги). Едноставно човек кој свесно постои! Тоа е можеби и непрецизна дефиниција но во овој момент така гледам на тие работи, можеби попрецизен одговор би дала во иднина.

T

Tetro

Гостин
(има еден негов говор каде што го прашуваат зошто самиот не пишува книги). Едноставно човек кој свесно постои! Тоа е можеби и непрецизна дефиниција но во овој момент така гледам на тие работи, можеби попрецизен одговор би дала во иднина.
Ме интересира кој му ги пишува книгите, каде како автор е запишано "OSHO". Скоро најдов книга кај што објаснува нешто за кое сите сме свесни.
„Ниче го прогласи Бог за мртов .. Но јас ќе речам Тој никогаш не се ни родил“
„Сите оние кои ти наметнуваат систем на верувања ти се непријатели“
и нешто за ОШО, лично:

кога бил протеран во Сад зад себе оставил 90 ролс ројс автомобили, членовите на ова група исто така се знае дека секој припадник (член) на Мохан освен парите и трудот требал да им нуди и жената, и во оваа група све сe делит ортачки.
Знам дека се повторувам, ама знам дека не добив одговор дали некој оправдува вакво мислење од приврзаниците.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Хахахах требал да им нуди жената .
Кај читате вакви работи , дајте линк .

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Mислев на линк од некој друг сајт , не од форумов :)

S

smart ass

Гостин
Човек кој знае кој е(не презиме, име, националност и слично), знае што е, нема предрасуди, бариери, ограничувања, знае зошто е на овој свет, спознава што е живот, се чувствува себеси не како дел од едното, туку како едно. Човек кој не се приврзува за предмети, ниту за суштества (има еден негов говор каде што го прашуваат зошто самиот не пишува книги). Едноставно човек кој свесно постои! Тоа е можеби и непрецизна дефиниција но во овој момент така гледам на тие работи, можеби попрецизен одговор би дала во иднина.
Амандманот не се прифаќа:)

одиме понатаму на дневерен ред,,хммм..

--- надополнето ---

Скоро најдов книга кај што објаснува нешто за кое сите сме свесни.
И ТИ ЛИ БРУТЕ??!?!??!:vozbud:

Знам дека се повторувам, ама знам дека не добив одговор дали некој оправдува вакво мислење од приврзаниците.
ЈАС! ЈАС ЗНАМ!

Секотс во ролс ројс е најдобар-како иде понов модел уште поубао!!

T

Tetro

Гостин
И ТИ ЛИ БРУТЕ??!?!??!:vozbud:
Не, грешка. Јас не читам се`, само основата на книгата. А тоа додека дојдам до заклучот дека е срање кое не заслужува да биде дочитано целото.

Пак чекам одговор, погоре Appocaliptica запиша
го прашуваат зошто самиот не пишува книги
Кој му ги пишува книгите?

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Ме интересира кој му ги пишува книгите, каде како автор е запишано "OSHO".
Па луѓе поставуваат прашања, тој дава одговори. Најчесто прашуваат на само една тема и тогаш неговите одговори ги пишуваат во вид на книга.

T

Tetro

Гостин
Па луѓе поставуваат прашања, тој дава одговори. Најчесто прашуваат на само една тема и тогаш неговите одговори ги пишуваат во вид на книга.
Slow down, You`re confused. :)
Дај одговор на прашањето, ако знаеш. Ако не знаеш, не мораш, кажи дека не знаеш.
А штом кажа дека не пишува тој книги, појма немаш што читаш.
Значи, авторот (кој ТИ викаш дека не е автор, а има издадено книги) никогаш не се родил, не живеел, нема ниту да умре**? :uvo:

**од Игорче

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Slow down, You`re confused. :)
Дај одговор на прашањето, ако знаеш. Ако не знаеш, не мораш, кажи дека не знаеш.
А штом кажа дека не пишува тој книги, појма немаш што читаш.
Значи, авторот (кој ТИ викаш дека не е автор, а има издадено книги) никогаш не се родил, не живеел, нема ниту да умре**? :uvo:

**од Игорче
Вака значи... Тој не пишува книги! Тоа би ти било најверојатно јасно да имаше гледано едно од видеата на јутјуб во кое вели дека тој НЕ ОСТАВА ништо после себе на овој свет, сака неговото постоење да не остава директно трага во светот по смртта, и затоа никогаш не пишува книги. Луѓе доаѓаат, заинтересирани за неговите мислења, и му поставуваат прашања на кои тој одговара, така е создадена книгата за жената, која ја имам дома и секој дел претставува одговор на Ошо на поставеното прашање од страна на љубопитните. Сега појасно или слабо?

T

Tetro

Гостин
Вака значи... Тој не пишува книги! Тоа би ти било најверојатно јасно да имаше гледано едно од видеата на јутјуб во кое вели дека тој НЕ ОСТАВА ништо после себе на овој свет, сака неговото постоење да не остава директно трага во светот по смртта, и затоа никогаш не пишува книги. Луѓе доаѓаат, заинтересирани за неговите мислења, и му поставуваат прашања на кои тој одговара, така е создадена книгата за жената, која ја имам дома и секој дел претставува одговор на Ошо на поставеното прашање од страна на љубопитните. Сега појасно или слабо?
Не пишува книги, тоа ми е јасно. Само не ми е јасно кој ги пишува и ги издава под негово име?
Гледав видеа и доста ми е, не гледам веќе, освен ако нешто не ме заинтересира ептен.
НЕ ОСТАВА ништо, да... чашката од која пиел вода, ќе си ја земе со него? Лажицата со која се хранел ќе си ја земе? И топлинките ќе си ги земе? :) патетичен/на си, и не размислуваш изгледа...
Пак кажи дека не пишува книги, кога има книги на кои стои како афтор OSHO...
Јасно ми е, ама тебе не ти е јасно дека индиректно си вмешан/а во неговите верувања, иако сакаш да ми кажеш дека ова не е религија.

Остани ми со здравје и размисли зошто.

Kajgana Shop

На врв Bottom