Јас мислам дека е доста, истово и јас како тебе го направив зошто мене Менгеле професорка ми предаваше македонски 4 години, два пати го прочитав прирачникот само и како тебе, утре, уште еднаш ќе поминам по примероците за текстови, зошто тоа како што велат е работа на вкус, па да се потрудиме да им го погодиме вкусот на тестаторитеЕден интересен совет што добив од претходните генерации: Не искачај од училница и ништо ако незнаеш ...нешто во смисол дека надлгедувачите на крај добивале некоја чудесна добрина и кажувале дел од прашањата
Мој совет да не спиеме на тоа уво
Кога се правеше матурата се очекуваше оваа година више да почне сериозно да се сваќа е сега се надевам дека нема да биде така!
Иначе делата што се од прирачникот ги прочитав ( дел ми беа потсетување а некои и ги немав прочитано) разлистав за формата на Есејот формата за составување на молба,извештај записник.... Граматика (малце тука заостанувам) читав само не ја владеам толку се надевам дека ќе бидат лесни прашањата како и претходните години нема да дудлаат тие што ги составиле тестовите
Треба на уште нешто да припазам или да разлистам овоа што го набројав до сега уште еднаш утре ?![]()
Од 5 до 8 класна ми беше македонски (организираше одење на одмори преку нејзе и јас идев со друштво и редовно имав 5ка поради тоаЈас мислам дека е доста, истово и јас како тебе го направив зошто мене Менгеле професорка ми предаваше македонски 4 години, два пати го прочитав прирачникот само и како тебе, утре, уште еднаш ќе поминам по примероците за текстови, зошто тоа како што велат е работа на вкус, па да се потрудиме да им го погодиме вкусот на тестаторите![]()
првиот пат имавме за Мајка ТерезаАбе луѓе ќе имаме есеј на општа тема или од материјалот?
Да, заинтеренсирана сум. Ако можеш пиши ПП кога ќе добиеш информација.Кај нас у школо така кажаа се брои се‘ освен интерпункциски знациако имате посигурни извори прашајте зашто ова не е 100% сигурно. За место,име презиме и такви ствари тоа сигурно се брои а за датумот утре кога ќе идам во школо пак ќе прашам уште еднаш ако те уште интересира очекувај ПП.
Лоша споредба матура-факултет, исто како што и лошо кажа што ако е пробиен, не е исто да ги имаш сите прашања и точните теми и да не се мислиш на некоја тема од типот: Што ако утре не дојде?, и ќе треба да напишеш 400 збора внимавајќи на ракопис, правопис, интерпукциски знаци, содржина и форма... за некој тоа е тешко па скоро и невозможно...Што ако ја пробиеш кога не знаеш дали текстот ќе му се свиѓа на тестаторот, плус, да научиш 3-4 текста таму напамет, да не знаеш да напишеш свои, не знам што бараш на факултет тогаш)))
Ако е пробиена(а е) сигурно некој знае, само не се шири баш така лесно, треба да си го најдеш вистинскиот човекТака... Секоја година се пробива... Таму кај што се штампаат ако платиш добро ти ги даваат темите или цели тестови. Секоја година истото. И оваа година некој платил. Само се шири информацијата дека е пробиено а не и што ќе има (нажалост).