Не си го видела?

Како го чуствуваш Бог?
Мислам, какво е чуството?
Солено? Благо?
Љубов? Омраза?
Страв? Почит?
Ладно? Топло?
Какво?
И, дали сите исто го чуствуваат Бог?
Ако да, ондак сите ист одговор ќе ми дадат.
Ако не, од кај знаете дека тоа е Бог?
И, дали е ист Бог кога се различни чуства?

П.с: Во интерес на дискусијата, молам да не ми биде одговорено "Треба да веруваш за да го почуствуваш, неможам да ти објаснам."

цело време го вреглаат истото .

ај стварно еднаш нека објаснат што почуствувале кога поверувале (и во што верувале дали замислувале виртуелен лик со кој дискутирале се допирале :) или нешто трето )

Можат да го прифатат атеистите тоа што верниците Бог не го сфаќат материјално, туку духовно? Можат да го разберат тоа? Сфаќаат што е духовност, го разбираат ли вооопшто концептот на идеализам наспроти материјализам, за старт, па после да кажат дека заземаат воопшто страна?

да можеме !
еве и тема отворив !

Злоупотреба на ФИЛОЗОФИЈАТА во религиозната ПРОПАГАНДА
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=50221

повели во дискусија .

Бог да не е случајно виновен за гобалното затоплување? Тој да не дувна со цигара на земјава и така одненадеж таа се загади?

И не ги спомнувај Галигео, Коперник и Бруно зошто тие не и биле послушни на црквата, а не на Бог(Библијата). Според Библијата не направиле ништо грешно. Треба да ги разграничиш тие поими :)

А во врска со болдираното...да не си и ти од тие што гледаат во иднината? :о

Извинете за офтопиков...:smir:

А човекот ли е виновен за земјотресите,ураганите и вулканските ерупции кои одзеле куп животи?

Мој муабет е дека Бог не постои.Немам ништо посебно против вашиот замислен пријател.Фан клубовите не му ги поднесувам.
И зошто Бог дозволил таква тиранија од страна на црквата во негово име?

Прво, многу плитко ги разглобуваш работите. Спушти го лажичето до дното на чашата и промешај.
Не се трудам да му дотерам памет на никој - форумов ми е за губење време, не сфаќам вакви работи сериозно, како некои луѓе (:

Прост пример. Ќе научиш, ќе отидеш на испит и ќе положиш. Нема да научиш, ќе отидеш на испит и ќе паднеш. Кој е крив?
Верниците сеа ќе речат - Професорот, пошо не ни даде полесни прашања (;

Неможам да не ти дозволам да ги изедначиш, ама нема да се сложам со тоа. "Со причина" е коа сами сме си криви. Прочитај го примерот погоре. "Судбина" е тоа што ни е "пишано" а ние наводно неможеме да го смениме. И не, не верувам во тоа.

а верата во господ не е дел од религијата? хмм... еве уште едно просветлување за мене.. А таа супер убер кул реченица е и мојата поента во тој постот кај шо кажувам дека ја мрзам црквата и лажните верници, а не религијата. Аман луѓе, читајте ги постовите до крај..

Очигледна нервоза и револт...? :/
Мене ми е интересно да дискутирам [т.е. да јадам говна] на вакви теми. Тепам време и нервирам луѓе. Не се замарам самата, ве замарам вас (:

Сега, никако не можеш да се ослониш на вербата на Бог за да положиш испит. Ако се` се случува со причина, тоа значи дека положувањето/паѓањето на испит има повисока цел, некоја која ти можеш само да ја нагаѓаш, и не, да земеш факултетска диплома во животот не е повисока цел, само е детал во твоето животно резиме.
Ако ја практикуваш реченицата “Се` се случува со причина“, откажи се од тоа дека ти го контролираш својот живот, плус личиш на верник.

Потоа, не сакам пак да заталкам во глупости како минатиот пат на темава кога ме навлекоа да дискутирам дали некое крпче го докажува Исус, но, “со причина“ го злоупотребуваш. Кога ќе ти мавнам чврга тоа е со причина да те боли и да те иссмевам, но, тоа е детски муабет и не припаѓа на сериозни религиозни теми, како и твојот пример со испитот. Прашањето за постоењето на Бог бара далеку по длабока анализа и по отворени погледи на работите.

Црквата е искомерцијализирана. Џамијата исто толку. Будистичките храмови искрено не знам, ама религијата де факто е искомерцијализирана, исполитизирана а “верниците“ изманипулирани и наседнати да носат едно име кое очигледно не им припаѓа бидејќи црквата, ниту религијата нема да им помогне да веруваат.
Во моментов во светот постојат безброј религии, дури и џедајството е религија, замисли. Поклониците на ѓаволот се рангираат на ниво на религија... ако оставиме едно купче измет на улица, можеме јас и ти да го прогласиме за свето и да му се поклонуваме, ќе имаме своја религија.
Вербата во Бог е нешто сосема поинакво, нема никаква врска со фејк обожување на нешто, не и треба ни икона, ни кандило ни намаз ни 72 девици. Се работи за сфаќање и начин на живот кој на верникот му се допаѓа, ужива во него и му помага да биде подобар човек од ден на ден. Затоа велам дека верата во Господ е нешто метафизичко, необјасниво и никако не можам да ја поврзам и поклонам на едно масовно налудничаво движење кое ќе го етикетирам како религија. Без разлика дали е христијанство или “следбениците на светиот чевел на Монти Пајтон“.
Секако, религијата како движење не мора да значи дека без исклучок е лоша, но, мислам дека нејзината поента па дури би рекол и намена е поинаква од онаа индивидуална вера (чувство) кое човекот може да ја носи во себе.

Сега, никако не можеш да се ослониш на вербата на Бог за да положиш испит. Ако се` се случува со причина, тоа значи дека положувањето/паѓањето на испит има повисока цел, некоја која ти можеш само да ја нагаѓаш, и не, да земеш факултетска диплома во животот не е повисока цел, само е детал во твоето животно резиме.
Ако ја практикуваш реченицата “Се` се случува со причина“, откажи се од тоа дека ти го контролираш својот живот, плус личиш на верник.

Јас стојам на тоа и не ме боли цев шо мислиш ти и дали личам на верник или не. Добро знам што сум и добро знам дека јас сум таа што го контролира мојот живот исто како што ти го контролираш твојот и било кој друг си го контролира својот. Неможеш да кажеш дека не се случува се со причина, само што таа прична сите ја гледаат на свој начин. Јас како причина за тоа што ми се дешава у мојот живот се сметам себеси. Сеа сфаќаш шо сакам да кажам?

Потоа, не сакам пак да заталкам во глупости како минатиот пат на темава кога ме навлекоа да дискутирам дали некое крпче го докажува Исус, но, “со причина“ го злоупотребуваш. Кога ќе ти мавнам чврга тоа е со причина да те боли и да те иссмевам, но, тоа е детски муабет и не припаѓа на сериозни религиозни теми, како и твојот пример со испитот. Прашањето за постоењето на Бог бара далеку по длабока анализа и по отворени погледи на работите.

Црквата е искомерцијализирана. Џамијата исто толку. Будистичките храмови искрено не знам, ама религијата де факто е искомерцијализирана, исполитизирана а “верниците“ изманипулирани и наседнати да носат едно име кое очигледно не им припаѓа бидејќи црквата, ниту религијата нема да им помогне да веруваат.
Во моментов во светот постојат безброј религии, дури и џедајството е религија, замисли. Поклониците на ѓаволот се рангираат на ниво на религија... ако оставиме едно купче измет на улица, можеме јас и ти да го прогласиме за свето и да му се поклонуваме, ќе имаме своја религија.

^ Со ова се слагам (:

Вербата во Бог е нешто сосема поинакво, нема никаква врска со фејк обожување на нешто, не и треба ни икона, ни кандило ни намаз ни 72 девици. Се работи за сфаќање и начин на живот кој на верникот му се допаѓа, ужива во него и му помага да биде подобар човек од ден на ден. Затоа велам дека верата во Господ е нешто метафизичко, необјасниво и никако не можам да ја поврзам и поклонам на едно масовно налудничаво движење кое ќе го етикетирам како религија. Без разлика дали е христијанство или “следбениците на светиот чевел на Монти Пајтон“.
Секако, религијата како движење не мора да значи дека без исклучок е лоша, но, мислам дека нејзината поента па дури би рекол и намена е поинаква од онаа индивидуална вера (чувство) кое човекот може да ја носи во себе.

100 луѓе - 100 мислења; 100 жени - 200 цицки (:

Ме интересира, што правите вие атеистите во моментите кога некој ви е болен од семејството и не се знае дали ќе преживее?

Ме интересира, што правите вие атеистите во моментите кога некој ви е болен од семејството и не се знае дали ќе преживее?

Шо треба да правиме ?

Да клечам пред икона , да оставам пари у црква , да бацувам попови ? И тоа ќе го излечи болниот ? Sorry , али како медицинско лице , тоа не можам да го сфатам како сериозно прашање ..

Болен од што се станува ? од причинител кој е бактерија , вирус итн .. Па единствена опција е да го елиминираш причинителот .. А молитва тука не помага , не се надевам на помош од горе .. Земи пример : hard-core фамилија христијани , каде шо еден член се разболува од латентна болест , скоро не е можно да се излечи . Дали со молитва и со фактот дека ги почитувале правилата на Горниот , таа личност ќќе биде оздравена ?

Ти како медицинско лице, работа ти е да лечиш (за разлика од една што ми дојде овде пред пола саат да го лечи дедо ми и почна да вриска пошто СМЕ ИМАЛЕ МАЧКА ДОМА а она имала уплав, смести под фуснота - ДА ВИ ЕБАМ ЛЕКАРИТЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ АКО ОДИТЕ ДА ЛЕЧИТЕ ВО ВОЈНА затвори фуснота).
Сите ние знаеме дека причинител на болеста има. Ама тој причинител ама воопшто не те смирува кога си во страв и паника и кога знаеш дека може да се случи трагедија. Така што, сакаш да ми кажеш дека кога некој дома ти е болен, ти си седиш и правиш НИШТО?

Ти како медицинско лице, работа ти е да лечиш (за разлика од една што ми дојде овде пред пола саат да го лечи дедо ми и почна да вриска пошто СМЕ ИМАЛЕ МАЧКА ДОМА а она имала уплав, смести под фуснота - ДА ВИ ЕБАМ ЛЕКАРИТЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ АКО ОДИТЕ ДА ЛЕЧИТЕ ВО ВОЈНА затвори фуснота).
Сите ние знаеме дека причинител на болеста има. Ама тој причинител ама воопшто не те смирува кога си во страв и паника и кога знаеш дека може да се случи трагедија. Така што, сакаш да ми кажеш дека кога некој дома ти е болен, ти си седиш и правиш НИШТО?

Ете тоа е целата поента на молитвата . Друго нема ефект од неа .

За таа шо ти дошла дома , ни ја знам , ниту ќе ја коментирам . Само ќе ти кажам дека не е секој за медицинска струка.

Вториот болд , а шо можеш да правиш ? Да паничеш ? Да плачеш ? Да се молиш ? Сетоа тоа е пасивно .. Да имаш лек за таа болест , ќе го лечеш болниот , друго е надвор од твојата моќ ..

Тоа е природата , така функционира .. А ако овој е горе , која му е поентата да создава вируси и бактерии кои ќе ги убиваат и разболуваат неговите чеда ?

Ја не се плашам толку од вируси и бактерии, колку од тоа што лекарите се едни покварени корумпирани копилиња, речиси апатични кон болести и се`, па ја морам 5 МИНУТИ ДА ЈА БРКАМ МАЧКАТА, ДА ЈА ФАТАМ, ДА ЈА ЗАТВОРАМ ВО ПОСЕБНА СОБА, ДОДЕКА НА ДЕДО МИ МУ ТЕЧЕ КРВ ОД НОСОТ, за да младава фуфа влезе и му стаи инјекција. Душа.
Не те прашувам што можеш да направиш, туку дали нешто правиш? Нели само по себе, ти доаѓа да си речеш „Леле Боже, спаси го“ or something like that?

Јас стојам на тоа и не ме боли цев шо мислиш ти и дали личам на верник или не. Добро знам што сум и добро знам дека јас сум таа што го контролира мојот живот исто како што ти го контролираш твојот и било кој друг си го контролира својот. Неможеш да кажеш дека не се случува се со причина, само што таа прична сите ја гледаат на свој начин. Јас како причина за тоа што ми се дешава у мојот живот се сметам себеси. Сеа сфаќаш шо сакам да кажам?

Иако не е непосредно поврзано со темава, во однос болдираното - со тек на време ќе сфатиш колку малку контролираме и колку се ограничени нашите избори и слободата. Тие колку и да зависат од тебе, далеку повеќе се последица на средината и општеството. Не си го контролираме животот, правилата и начинот на игра се поставени од некој друг фактор, кој не мора да е Бог или ѓавол, а ние најчесто играме онака како што ќе ни засвират.
Најголемиот број од работите што ќе ти се „дешаваат“, за жал нема да зависат од тебе.

Ја не се плашам толку од вируси и бактерии, колку од тоа што лекарите се едни покварени корумпирани копилиња, речиси апатични кон болести и се`, па ја морам 5 МИНУТИ ДА ЈА БРКАМ МАЧКАТА, ДА ЈА ФАТАМ, ДА ЈА ЗАТВОРАМ ВО ПОСЕБНА СОБА, ДОДЕКА НА ДЕДО МИ МУ ТЕЧЕ КРВ ОД НОСОТ, за да младава фуфа влезе и му стаи инјекција. Душа.
Не те прашувам што можеш да направиш, туку дали нешто правиш? Нели само по себе, ти доаѓа да си речеш „Леле Боже, спаси го“ or something like that?

I jas ne se plasam tolku od virusi i bakterii kolku sto se plasam od popovi:pos2: Sega seriozno, dali mislis deka samo kaj lekarite ima kopilinja pokvareni koi sakaat samo mito da zemaat? Tuka se i nasite "dragi" popovi, koi vozat dzipovi od vasite pari koi gi ostavate koga nekoj vas e bolen (ti taka pravis kolku sto svativ). Molitvata ama bas ic ne pomaga, i toa mozes da go proveris koga sakas, sekako dovolna e i nekoja lesna bolest, pa probaj dali ke ozdravis so molitvi, ili pak ke treba nekoe lekarstvo da zemis......
P.S Mislam deka retki se tie sto ne velat: Lele Boze spasi go/ja, no dali ti mislis deka toa e rezultat na potrebata od Bog, ili pak toa e samo nacin na razgovor? Jas iako ateist, sepak go koristam zborot Boze no samo bidejki taka zboruvame, a ne poradi toa sto stvarno nego go molam nesto O.o

Кажав еднаш ќе повторам по втор пат , не се сите медицински лица ко таа шо ти дошла дома . Таа гарант е клекнала пред некој буцко од комисија за да ја добие работата , и изгубена во неа . така да не ги вреѓај медицинските лица кои не го заслушиле тоа , оти мислам дкеа не си свесна колку животи се спасуваат од тие лекари и сестри и другите мед.лица секојдневно кои си ја врпат работата ко шо треба . Лично ти кажувам дека тоа е така кај неас , во Штипската болница.

Али темата не е за медициснки лица , па back on subject ..

А јас ти велам што можеш да направиш , не си семоќен да го лечеш со магичен допир болниот , нели ? Молитвата ти е тука само како подржка , дека се ќе биде во ред , дека нема да го загубиш тој што ти е мил , ништо повеќе ..

Понекогаш мораш да се помириш со некои работи кои се вон наша контрола , не можеме се да контролираме , посебно не можеме животот и смртта .

Точно ти е тоа дека прво нешто што ти паѓа на ум е како да му помогнеш , али кога видеш дека не можеш никако , едниствена опција е да се надеваш на чудо и од тука ти прозилегува тоа , горе има виша сила што не чува сите нас и ни помага во тешки моменти .. Али не е така .. нема нишо горе , освен вакуум , небесни тела и температура под 0 ..

Идејата за Бог е створена со цел човекот да се теши , да си ја намали болката и неизвесноста во тешки моменти .. Ако постои Христијанскиот Бог , зашо да не постојат и останатите богови години и години наназад кои човекот сам ги има измислено ?

п.с за поповите да не почнувам , уште поголеми го*на се од лекарите ..

Поп или друго свештено лице можеш да избегнеш, да не го забележуваш и не зависиш од него. Дали е грамзив, среброљубец или зол...не мора воопшто да комуницираш со него (како атеисти ниту за крштевка ниту за свадба).

Од друга страна од медицински персонал и те како зависиш. На многумина секојдневно им се продолжува животот, многумина се лекуваат и биваат излекувано, но има голем број случаи и на грамзиви и среброљупци медицински лица или оние кои не се (но настапот им е сосема нестручен), а резултатите се голем број банални смртни случаи. Само последниот месец два смртни случаи на лица познаници доста помлади од мене се десија како резултат на нестручност или немарност.
Црквата ако не ја сакаш, ќе ја заобиколиш и па ќе си жив, медицинската установа е нужно зло кое не можеш да го заобиколиш.
Разлика која не може да се занемари и не може да се стави знак равенство помеѓу тие две институции.

Црквата ако не ја сакаш, ќе ја заобиколиш и па ќе си жив, медицинската установа е нужно зло кое не можеш да го заобиколиш.
Разлика која не може да се занемари и не може да се стави знак равенство помеѓу тие две институции.

????????????????
чудни кажувања од еден верник

добро бе Lurtz баш напротив ТИ ИМАШ избор и сите верници

нели цело време не убедувате во големината убавината на верата

а ете имате цел куп ПИСМЕНИ ГАРАНЦИИ .

Дела Ап.: 28:8 И се случи Поплиевиот татко да лежи болен од треска и болки во желудникот. Павле влезе при него, се помоли, ги положи рацете на него и се исцели.

Дела Ап.: 14:9 Тој го слушаше Павла кога зборуваше, а кога Павле го погледна виде дека има вера за исцелување,
10 и му рече со силен глас: „Исправи се на своите нозе!” И тој скокна и прооде.

Пословици: 13:17 Лошиот гласник паѓа во зло, а верниот пратеник донесува исцеление.

Јаков: 5:15 и молитвата на вера, ЌЕ ГО СПАСИ БОЛНИОТ и Господ ЌЕ ГО КРЕНЕ, и ако направил гревови, ќе му бидат простени.

Јаков:
5:16 И така, исповедајте си ги гревовите еден на друг и молете се еден за друг, за да ОЗДРАВИТЕ! Делотворната МОЛИТВА НА ПРАВЕДНИКОТ има голема сила.

.
.
.
.
ЕТЕ АКО СТЕ ПРАВЕДНИ ИМАТЕ ГАРАНЦИЈА ДЕКА ЌЕ БИДЕТЕ ЗДРАВИ !

нема потреба да ги користите услугите од атеситичката медицина .

ЗОШТО ГИ КОРИСТИТЕ КОГА СТЕ ВЕРНИЦИ ?

Матеј:
21:22 и сè што ќе побарате во молитва, со вера, ќе добиете.”

ете и самиот Исус ви гарантирал .

Јаков:
5:14 Боледува ли некој меѓу вас, НЕКА ГИ ПОВИКА СТАРЕШИНИТЕ НА ЦРКВАТА, и тие нека се помолат над него, и нека го помажат со масло во името на Господа,
15 и молитвата на вера, ЌЕ ГО СПАСИ БОЛНИОТ и Господ ќе го крене, и ако направил гревови, ќе му бидат простени.

Атеист, напротив, не се чудни. Ти настапуваш како човек со слободна волја и разум кој те води низ животот. Со волјата и разумот човек влијае на нештата во животот, но и нештата во животот влијаат на човекот, неговиот разум и волја...сето тоа ги формира патеките на живот на еден човек. Значи имаме разум и слободна волја, но прашање и до кој степен тие се слободни што не води во многу потешка тема која не ги допира само религиите туку целото општество и биологијата, устројството на човекот и вселената, законите, димензиите...тешка тема за која треба бааги размислување.

За здравството и црквата да појаснам, ако веруваш, ќе појдеш во црква, ако не, нема да појдеш. Но во амбуланта и на клиника, колку и да не им веруваш на докторите, мора да одиш ако ти затреба, од настинка до заб.
Во здравството, сакал или не (бил против функционирањето на установите кај нас или не) мора да веруваш (немаме сеуште сигурна алтернатива). Од друга страна во црква не мора да одиш пошто имаш алтернатива и да не веруваш.

Огромен број медицински лица, физичари и лица од разни области, иако си играат со атоми, клетки, киселини и кетони...голем број од нив веруваат без некоја пречка. Погрешен став е дека таа "научничка" фела не треба или не верува во Бог, а од друга страна религиозните треба да живеат во манастири и пештери, сосем погрешно :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom