Пазарот на трудот во Македонија

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
не се секирај нема уште дочго да трае дивото таксирање
Значи како погоде :icon_lol:......
А бе господин е со два пензиски столба една дебитна и една кредитна картичка, пика картичка вади пари автомат чудо :icon_lol:.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
1.не заебаај...15-16000 почетна плата??? со ССС??? одмор, државни празници 8-9 саати реално работно време???

2.добра ти е поентава со објаснувањето но не е таква фирма, но начна друг феномен

- скот со ниска плата во БРЕНД
- солиден просек во анонимна фирма

зошто мозинството би убило да скотува во БРЕНДОВИ?

примерот со мекдоналдс, тинекс или сп маркет, 7-10000 плата, само еден ден неработен НЕ ГО БИРАШ ТИ, празници се работат, одмор има-нема, две плати не се земаат поради кусоци по попис...И ПАК гужва за вработување
1.Мислев со факултет.Види па ти си земал и повеќе од нив :)
2.Само тие „брендови“ имаат огласи,анонимците поинаку го решаваат вработувањето,свои луѓе.Плус и луѓето се толку изгорени од тие фантом фирми што работиш цел месец и на крај аш нема плата.Буни се кај царо :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
2.Само тие „брендови“ имаат огласи,анонимците поинаку го решаваат вработувањето,свои луѓе.Плус и луѓето се толку изгорени од тие фантом фирми што работиш цел месец и на крај аш нема плата.Буни се кај царо :)
Заборави да додадеш може и должен да те најдат па да поработиш уште некој месец без плата :)
Сепак мислам дека македонцки продава кирби машини или слични направии :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Заборави да додадеш може и должен да те најдат па да поработиш уште некој месец без плата :)
Да,да :pos2:Леле Кирби еј,кои преваранти се :)))
Во фирма каде има ниска основна + процент = не се работи
Во фирма каде има еден вработен - во исто време е газда = не се работи
Во фирма која објавува огласи секој ден за иста позиција = не се работи,од убаво никој не бега
Во фирма каде незнаеш дали е тоалет или кацеларија= не се влегува на интервју

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635

1.ако остане за мене, јас сум од тие проценташите

2.е да си жива и здрава

железара не ги изгоре - ги отпушти како губре првата нерентабилна прилика
космофон - 102 души со новото превземање на телекомсловенија минатата среда,мотораола торонто, опел,гм? левис франција?

помалите бутик фирми поверојатно е да се држат до зборот и редовноста (зборам за фирми не фантомфраер заебанти) ама нееееееееееее...работел во тинекс... ке скотува зошто името е звучно, стварно не капирам,тоа ти е менталниот склоп на просечниот работник што никако не ми влага у глава де...незнам дали е инерција од сигурноста што ја нудеа големите социјалистички фирми или нешто друго?

3. не продавам кирби машини, само Македонијава не ми се слага со учебниците на факс..не требаше да биде вака

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Да,да :pos2:Леле Кирби еј,кои преваранти се :)))
Во фирма каде има ниска основна + процент = не се работи
Во фирма каде има еден вработен - во исто време е газда = не се работи
Во фирма која објавува огласи секој ден за иста позиција = не се работи,од убаво никој не бега
Во фирма каде незнаеш дали е тоалет или кацеларија= не се влегува на интервју
еднаш забележав еден оглас : бараме девојче за работа во играчница плата 15 000 денари. Играчница Чекорче во Маџари
И Пази ја сега шемава огласот постојано отворен оди девојчето ( жената ) таму и и викаат ке треба да работиш пробно две недели доагаш секој 2 дена и оди девојчето две недели изиграва мајмун со децата, и десетиот ден газдарицата и вика немаш добра комуникација со децата, неможам да те примам. А у мегу време таа веќе бара замена и за едната девојка и за другата почто нели две идат преку еден ден што по автоматизам таа си добива гратис работници цел месец и шемава си ја фура газдарицата веќе со години и нонстоп има отворен оглас и се нечинат девојчињата

1.ако остане за мене, јас сум од тие проценташите

2.е да си жива и здрава

космофон - 102 души со новото превземање на телекомсловенија минатата среда,мотораола торонто, опел,гм? левис франција?

помалите бутик фирми поверојатно е да се држат до зборот и редовноста (зборам за фирми не фантомфраер заебанти) ама нееееееееееее...работел во тинекс... ке скотува зошто името е звучно, стварно не капирам,тоа ти е менталниот склоп на просечниот работник што никако не ми влага у глава де...незнам дали е инерција од сигурноста што ја нудеа големите социјалистички фирми или нешто друго?

3. не продавам кирби машини, само Македонијава не ми се слага со учебниците на факс..не требаше да биде вака
:pos2: знаев дека си на процент бе брат знаев :pos2: ај сега кажини колку е реалното работно време не активно работно време туку реално

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Железара ама од 20 000 о 30 000 им ги пукаа,еве пак ги враќаат.Ова за Тинекс,Кам и незнам кој е од што нема.Во помалите градови од 4 000 до 6 000 им даваат.Тинекс објавува за нов маркет и бара 30 вработени,шансите за прием се поголеми,бидејќи колку и да има фамилија,неможе сите да ги пикне.А и не се замараат кој влегол,а кој излегол.Сигурноста во голема фирма е далеку поголема процентуално,Телеком неможе да пропадне преку ноќ како мала фирма.
Не е до остатоците од социјализмот колку што е неуспешноста на малите бизниси.Иако малите редовно подмируваат долгови од страв дане заглават,сепак врие од непрскани безрбетници кој сакаат преку грбот на луѓето да заработат.Погледни ги огласите,сите се за продажба,зошто цело време бараат?Зошто цело време остануваат без работници.Зошто Скопска не бара комерцијалист?:)Зошто производот сам се продава и кој да работи ќе успее.А ваму и да се убиеш,пак ќе си останеш без плата.

еднаш забележав еден оглас : бараме девојче за работа во играчница плата 15 000 денари. Играчница Чекорче во Маџари
И Пази ја сега шемава огласот постојано отворен оди девојчето ( жената ) таму и и викаат ке треба да работиш пробно две недели доагаш секој 2 дена и оди девојчето две недели изиграва мајмун со децата, и десетиот ден газдарицата и вика немаш добра комуникација со децата, неможам да те примам. А у мегу време таа веќе бара замена и за едната девојка и за другата почто нели две идат преку еден ден што по автоматизам таа си добива гратис работници цел месец и шемава си ја фура газдарицата веќе со години и нонстоп има отворен оглас и се нечинат девојчињата
Оваа финта каде и да отидам ја фураат,многу е исплатлива :pos2:
Смешно ми е оти и јас сум поминала низ истото :pos: Ама сега си знам!

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Железара ама од 20 000 о 30 000 им ги пукаа,еве пак ги враќаат.Ова за Тинекс,Кам и незнам кој е од што нема.Во помалите градови од 4 000 до 6 000 им даваат.Тинекс објавува за нов маркет и бара 30 вработени,шансите за прием се поголеми,бидејќи колку и да има фамилија,неможе сите да ги пикне.А и не се замараат кој влегол,а кој излегол.Сигурноста во голема фирма е далеку поголема процентуално,Телеком неможе да пропадне преку ноќ како мала фирма.
Не е до остатоците од социјализмот колку што е неуспешноста на малите бизниси.Иако малите редовно подмируваат долгови од страв дане заглават,сепак врие од непрскани безрбетници кој сакаат преку грбот на луѓето да заработат.Погледни ги огласите,сите се за продажба,зошто цело време бараат?Зошто цело време остануваат без работници.Зошто Скопска не бара комерцијалист?:)Зошто производот сам се продава и кој да работи ќе успее.А ваму и да се убиеш,пак ќе си останеш без плата.
железара им ги пукаа 30.000 ама им ја дадоа клоцата кога беше најтешко, кај мене молеа среде зима за корка леб, телеком нема да пропадне прекунок но еве космофон се продаде прекунок и 102ца на улица,од пивара имав еден референт клоцнат, од алкалоид знам еден директор и еден референт, саатите притисокот и можноста за отказ ги држат во живот, скотувањата во тинекс и сп не се работа и воопшто не се сигурност, странските примери ти ги набројав и мислам дека ги следеше 2008/2009. ГОЛЕМИНАТА Е НАЈМАЛКУ СИГУРНОСТ, гледаш дури и ти потсвесно размислуваш така:smir:

знаеш колку големи беа овие http://en.wikipedia.org/wiki/Nortel

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
железара им ги пукаа 30.000 ама им ја дадоа клоцата кога беше најтешко, кај мене молеа среде зима за корка леб, телеком нема да пропадне прекунок но еве космофон се продаде прекунок и 102ца на улица,од пивара имав еден референт клоцнат, од алкалоид знам еден директор и еден референт, саатите притисокот и можноста за отказ ги држат во живот, скотувањата во тинекс и сп не се работа и воопшто не се сигурност, странските примери ти ги набројав и мислам дека ги следеше 2008/2009. ГОЛЕМИНАТА Е НАЈМАЛКУ СИГУРНОСТ, гледаш дури и ти потсвесно размислуваш така:smir:
Добро само кажими една работа дали со цв барате и мотивационо писмо и кој висе критериумите за вработување ?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Добро само кажими една работа дали со цв барате и мотивационо писмо и кој висе критериумите за вработување ?
нема мотивациони писма, при интервјуто те гледаат како дишеш и се движиш, претходно сигурно ти провериле препораки,месец дена ПЛАТЕН пробен период. за жал иднината не можеме да ја предвидиме

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
нема мотивациони писма, при интервјуто те гледаат како дишеш и се движиш, претходно сигурно ти провериле препораки,месец дена ПЛАТЕН пробен период. за жал иднината не можеме да ја предвидиме
друже да не баравте комерцјалисти минатиот месец ? :)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
5
Ај да се убацам со едно прашање.
Да не знае некој нешто повеќе за саемот на кариера од 14 до 16ти овој месец на Скопски саем?Шо ќе се дешава таму?Ако знаете од искуство по шо ја до сеа неам идено и4..????

B

Borg_Drone

Гостин
Ех, ех тоа е стара финта, добро утро Македонијо.Има уште погнасни финти, како на пример тие кои бараат жена за чистење куќа во три саат сабајле, или пак жена за чистење на кафуле, плата 10 000 денари, од кои не добива ниту еден денар поради тоа што го доживува кога ќе се најде на тоа бојно поле.И пази го сценариово што ќе ти го опишам, она што се случува на бојното поле.Жената се јавува и ја прашуваат колку години има, колку е висока и сл. глупости и гадости, за на крај кога ќе отиде да поработи еден ден (пробен) да и се згрози животот, некој мајмун со трењерка и со златен селски ланец како да е излезен од некој бугарски филм со мафијаши онака на селски начин и се пушта као демек „цуцо сакаш да се онадиме ти мене нати го, ја тебе дај ми го“. И нормално жената на крајот од пробниот работен ден знаеш што му вика.„Аз че се врнам“ и никогаш не се враќа поради тоа што жената која отишла да работи таму му ги открила намерите на покондурениов сељак.И наредниот ден, оп нова жртва и така се врти се тоа во круг, работата оди се на пробно а газдата не дава ниту денар за работна сила.
Да и било за онадење на жената, ќе дала оглас 0500 - 400 - еби си ја мајката.Она отишла со цел да си го извади чесно парчето леб, а овој па ја гледа и згора на се ја плука, ја третира како курва а не како чесен работник.
Па има и од тие кои се јавуваат во четири саат сабајле и ништо не ти зборат само ти дишат на слушалката.......Секакви има во Македонија, можам да ти кажам од искуство со какви луѓе се справувале моите но и јас, изгорен сум веќе отрпнав на ова.Повеќето млади што се тука на форумот не го знаат ова, не знаат каков свет ги чека откако ќе излезат од стакленото ѕвоно, ќе научат а и јас уште учам нормално.
Ненормални говеда, лицемери, шпиони, психопати се повеќето газди во оваа држава, неиживеани копита.
И кога веќе ги спомнав психопатите, немојте темата за психопатите што е отворена на подфорумот „Философија и психологија“ да сте ми ја ставиле тука со цел да ми доловите поента дека тие биле интелектуалци зошто и темата и вас ќе ве пратам кај папата на прочистување на гревовите.И папата нема да ви помогне, ќе добие срцев удар веднаш штом ќе виде што треба да прочистува, не се прочистува ни со Vanish...
Текстов намерно го напишав на повулгарен начин со цел да ја доловам поентата, се извинувам однапред ако некој се згрози од ова што го напишав.Некогаш е потребно да се користат вулгарни зборови со цел да се долови подобро некоја поента. ;)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.898
Поени од реакции
12.443
Ненормални говеда, лицемери, шпиони, психопати се повеќето газди во оваа држава, неиживеани копита.
Има секако. И меѓу газдите и меѓу вработените (сепак газдите имаат поголема моќ па ваквите нивни особини доаѓаат далеку повеќе до израз). Но истото го има и низ тие западноевропски држави али најверојатно во такви друштва постојат механизми кои вработениот го штитат (не е се бело ниту таму, но далеку побело од овде). Мислам дека тоа е едина разлика (ако занемариме % невработеност) во работните односи тука (и слични на тука) и оние со саглам државен/судски/извршен систем.
Едина, но голема. На нас (и нашите деца) маме ќе ни е*ат се додека постои башибозук и неможност за обичниот граѓанин или вработен да важат соодветните закони (кои пак се почесто се менуваат во корист на газдите).

Како што велите, кој го нема тоа осетено или го има осетено и заборавено...јбг, тогаш тешко дискусија за вакви проблеми.

Kajgana Shop

На врв Bottom