Париз до Атина: Банкротиравте? Нема проблем. Купете оружје (oд нас)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Париз до Атина: Банкротиравте? Нема проблем. Купете оружје

Франција и Германија ја користат должничката криза за да издејствуваат договори за бродови и авиони или да наплатат стари долгови, иако Атина се обидува да ги намали воените трошоци, тврдат грчки функционери

sarkozi%5B14%5D.jpg
transparent.gif
Во бизарен пресврт на грчката должничка криза, Париз и Берлин ја притискаат Атина да купи воени бродови и авиони, иако истовремено од неа бараат драстично да го намали буџетскиот дефицит. Франција и Германија ја користат кризата за да издејствуваат договори за оружје или да наплатат стари долгови, иако Грција се обидува да ги намали воените трошоци, тврдат неофицијално повеќе грчки функционери.

- Никој не вели „купете воени бродови или нема да ве спасиме“, но има јасни импликации дека повеќе ќе нé поддржат ако направиме што сакаат на фронтот на вооружувањето - изјави неименуван советник на грчкиот премиер Јоргос Папандреу.

Грција троши повеќе од својот бруто-домашен производ (БДП) на војската од која било друга членка на ЕУ, главно поради долгогодишните тензии со својот сосед, историски ривал и сојузник во НАТО, Турција, наведува Ројтерс.

- Германците и Французите ги држат под конец. Ако се обидувате да ги средите грчките финансии, ова е најапсурдниот начин - вели Ник Витни, бивш шеф на Европската агенција за одбрана.

САРКОЗИ ЛИЧНО ВМЕШАН

Грчки и француски функционери тврдат дека францускиот претседател Никола Саркози лично е вмешан во целата работа и дека за неа разговарал со Папандреу минатиот месец, кога грчкиот премиер во Париз бараше поддршка за финансиската криза. Грците веднаш одговорија на повикот на Саркози и уште истиот ден кога премиерот беше во Париз објавија дека ќе купат шест фрегати „фрем“ за 2,5 милијарди евра, наспроти буџетските маки. Бродовите се градат во државното бродоградилиште ДЦНС, кое најави отпуштање на работници поради економската криза.

Грција преговара и за купување 15 француски хеликоптери „суперпума“, во производство на гигантот ЕАДС, по цена од 400 милиони евра. Зделката за авионите „рафал“ засега е подалечна. Сумата не се објавува, но секој авион чини над 100 милиони долари, плус трошоци за оружје.

Во меѓувреме, Германија ја притиска Атина да плати за една подморница од „Тисенкруп“, која Грција во 2006 година одби да ја прими поради наводен дефект. Исплатата би му го отворила патот на „Тисенкруп“ да ја продаде својата загубарска грчка единица „Хеленик шипјардс“, најголемо бродоградилиште во источен Медитеран, на МАР (АДМ) од Абу Даби. „Тисенкруп марин системс“ лани откажа нарачка на уште четири подморници поради спор и тврди дека Атина сé уште и должи над 520 милиони евра.

Витни, кој сега е во Европскиот совет за надворешни работи, вели дека Германците се гневни на однесувањето на Грците во повеќегодишниот спор, како и поради проблемите при исплатата за купените германски тенкови „леопард 2“. Грчкиот заменик-министер за одбрана Панос Беглитис вели дека спорот е пред конечно решение, но тврди дека тајмингот нема врска со обидот на Атина да го убеди Берлин да поддржи помош за Грција на самитот на ЕУ, утре и задутре во Брисел.

- Подморницата беше внимателно испитана од германски и од грчки експерти. Подобрена е и сега е во функција. Ќе ја земеме, ќе ја продадеме и ќе оствариме заработка. Ќе ја платиме 300 милиони евра, а ќе ја продадеме за 350 милиони - тврди Беглитис, иако Витни се сомнева во шансите на Грција да профитира од половна подморница.

Прашан дали големите европски компании ја користат кризата за да ја притиснат Атина да купува оружје, Беглитис одговара: „Овие земји отсекогаш се однесувале вака. Но тоа нема врска со кризата. Не постои поврзаност“. Заменик-министерот посочува дека годинава буџетот за одбрана е 2,8 отсто од грчкото БДП, што претставува намалување во однос на 3,1 отсто во 2009 година. Но грчките медиуми тврдат дека вистинските воени трошоци на земјата се многу поголеми.

- Нашата стратегија е постојано и постепено да го намалуваме трошењето. Ова е во согласност со грчката програма за стабилност и пораст - нагласува Беглитис. Програмата, која Атина и ја поднесе на ЕУ, предвидува намалување на буџетскиот дефицит на Грција од 12,7 на под три отсто до крајот на 2012 година.

ДОГОВОР ЗА РАЗОРУЖУВАЊЕ СО ТУРЦИЈА?

Западни функционери и економисти бараат од Грција радикално да ги намали трошоците за армијата, што ќе доведе до долгорочно намалување на структурните трошоци, но Атина тврди дека за тоа ќе биде потребно вистинско подобрување на односите со Анкара. Иако односите се подобрени, Грција и Турција сé уште спорат за Кипар и поморските граници, а повремено избиваат воздушни инциденти над Егејско Море. Францускиот економист Жак Делпла вели дека Грција може многу да заштеди доколку заедно со Турција и со Кипар се договори да ги реши споровите во Егејот и во источен Медитеран и се согласи на заедничко разоружување.

- За разлика од Португалија и од Ирска, Грција може значително да го намали дефицитот ако ги намали воените трошоци - оценува Делпла.

Белгитис вели дека турскиот премиер предложил заедничко намалување на одбранбените трошоци, но дека сé завршило на тоа.

- Реџеп Таип Ердоган зборуваше за ова прашање, но засега нема никакви преговори - додава тој.

H.M.

Можеби е подобро да си оди во постоечката тема за „Состојбата…„ бидејќи ништо ново од к..вите европски, а веројатно во иднина ќе има уште многу вакви наслови – само што не може да кажам дека ми е жал за комшиите:pos2:.

Инаку старата проверена шема:
Ја имате поддршката на Франција/Германија/… ама не е лошо да купите од нашите тенкови/авиони/… Ако случајно гејчиштана се двоумат, уште „послучајно„ ќе им се испушти на „гореспоменативе„ да не наречат под уставно име, да ја поддржат Турција или да направат нешто слично со што ќе удрат директно по гордоста на гнасине. Се разбира, дозирано, колку се овие потврдоглави, толку „грешките„ на Франција/Германија… повеќе болат.

Така и во случајов – во криза сте, ама во криза сме и ние. Ќе ви дадеме пари, нив ќе ни ги дадете за оружје, а каматите ќе си ги плаќате сами. Нормално, во меѓувреме се шушка дека Франција ќе започне да не ословува со уставното име, дека и други земји ќе не признаат под истото, бла, бла… Се додека гејците не си чучнат со спуштени гаќи како и секогаш до сега.

Накратко, г.вна и едните и другите :toe:.

Можеби е подобро да си оди во постоечката тема за „Состојбата…„ бидејќи ништо ново од к..вите европски, а веројатно во иднина ќе има уште многу вакви наслови – само што не може да кажам дека ми е жал за комшиите:pos2:.

Инаку старата проверена шема:
Ја имате поддршката на Франција/Германија/… ама не е лошо да купите од нашите тенкови/авиони/… Ако случајно гејчиштана се двоумат, уште „послучајно„ ќе им се испушти на „гореспоменативе„ да не наречат под уставно име, да ја поддржат Турција или да направат нешто слично со што ќе удрат директно по гордоста на гнасине. Се разбира, дозирано, колку се овие потврдоглави, толку „грешките„ на Франција/Германија… повеќе болат.

Така и во случајов – во криза сте, ама во криза сме и ние. Ќе ви дадеме пари, нив ќе ни ги дадете за оружје, а каматите ќе си ги плаќате сами. Нормално, во меѓувреме се шушка дека Франција ќе започне да не ословува со уставното име, дека и други земји ќе не признаат под истото, бла, бла… Се додека гејците не си чучнат со спуштени гаќи како и секогаш до сега.

Накратко, г.вна и едните и другите :toe:.
Tекстов совршено го одсликува „Европското“ лицемерие иделано еднај чекаат некој малку да се наведне за да му го...Нема „пријатели браќа“ итн :toe: Ќе мора некако Грција да го плати ова зезање Како што викаат Магарето или Говн...

Специјален :salut: од Франција, Германија & Co. до гејлада со песната

Enjoy :smir:

Франција и Германија ја тереаат Грција да купи оружје за да и дадат заеми! :-)))

Ова веќе дефинитивно преминува во правење мајмуни од јужните.

Кога отишол Папандреу да пита кај Саркози, вториов му рекол мораат да купат француски воени бродови и Папандреу се обврзал на 6 брода во вредност од 2.5 милијарди евра. :tv:

Следат хеликотери и 60тина авиони Рафал од Францијиа, подморница од Германија...

Broke? Buy a few warships, France tells Greece

r

(Reuters) - In a bizarre twist to the Greek debt crisis, France and Germany are pressing Greece to buy their gunboats and warplanes, even as they urge it to cut public spending and curb its deficit.

Indeed, some Greek officials privately say Paris and Berlin are using the crisis as leverage to advance arms contracts or settle payment disputes, just when the Greeks are trying to reduce defense spending.

"No one is saying 'Buy our warships or we won't bail you out', but the clear implication is that they will be more supportive if we do what they want on the armaments front," said an adviser to Prime Minister George Papandreou, speaking on condition of anonymity because of the diplomatic sensitivity.

Greece spends more of its gross domestic product on the military than any other European Union country, largely due to long-standing tension with its neighbor, historic rival and NATO ally, Turkey.

"The Germans and the French have them over a barrel now," said Nick Witney, a former head of the European Defense Agency.

"If you are trying to repair Greek public finances, it's a ludicrous way to go about things."

France is pushing to sell six frigates, 15 helicopters and up to 40 top-of-the-range Rafale fighter aircraft.

Greek and French officials said President Nicolas Sarkozy was personally involved and had broached the matter when Papandreou visited France last month to seek support in the financial crisis.

FRIGATE PURCHASE
The Greeks were so sensitive to Sarkozy's concerns that they announced on the day Papandreou went to Paris that they would go ahead with buying six Fremm frigates worth 2.5 billion euros ($3.38 billion), despite their budget woes.

The ships are made by the state-controlled shipyard DCNS, which is a quarter owned by defense electronics group Thales (TCFP.PA) and may have to lay workers off in the downturn.

Greece is also in talks buy 15 French Super Puma search-and-rescue helicopters made by aerospace giant EADS (EAD.PA) for an estimated 400 million euros.

The Rafale, made by Dassault Aviation (AVMD.PA), is a more distant and vastly dearer prospect. There is no published price, but each costs over $100 million, plus weapons.

Germany is meanwhile pressing Athens to pay for a diesel-electric submarine from ThyssenKrupp (TKAG.DE), of which it refused to take delivery in 2006 because the craft listed during sea trials following a disputed refurbishment in Kiel.

Payment would clear the way for ThyssenKrupp to sell its loss-making Greek unit Hellenic Shipyards (HSY), the biggest shipbuilder in the eastern Mediterranean, to Abu Dhabi MAR (ADM), industry sources said.
ThyssenKrupp Marine Systems last year canceled a Greek order for four other submarines over the dispute, in which it said Athens' arrears exceeded 520 million euros.

Witney, now at the European Council on Foreign Relations, said German officials were embittered by Greek behavior in the long-running dispute, as well as previous payment problems over the purchase of German Leopard II tanks.

Greek Deputy Defense Minister Panos Beglitis told Reuters the dispute was on the brink of settlement but denied the timing had anything to do with Athens' bid to clinch German backing this week for a financial safety net for Greek debt.

"(The submarine) Papanicolis has been carefully inspected by German and Greek experts. It has been greatly improved and declared seaworthy. We will take it, sell it and make a profit," he said in an interview.

"We are paying 300 million (euros) and we will sell it for 350 million," Beglitis said. Witney questioned Greece's chances of turning a profit on a second-hand submarine.

NO LINKAGE?
Asked whether big European suppliers were using the crisis to press arms sales on Athens, he said: "This has always been the case with these countries. It is not because of the crisis, there is no link."

Beglitis said this year's defense budget was set at 2.8 percent of GDP, down from 3.1 percent in 2009. Non-government sources say the real level of military spending may be higher.

"Our strategy is continuously and steadily to reduce spending. This is also in line with the Greek stability and growth program," Beglitis said. The program, submitted to the EU, pledges to reduce the budget deficit from

12.9 percent last year to below 3 percent by the end of 2012.

Western officials and economists have advocated a radical reduction of the armed forces as a long-term way of reducing structural spending, but Greek officials say that would require a real improvement in relations with Turkey.

Despite warmer ties, the two countries remain in dispute over Cyprus and maritime boundaries and have sporadic aerial incidents over the Aegean Sea.

French economist Jacques Delpla said Greece could reap big savings if it moved jointly with Turkey and Cyprus to settle disputes in the Aegean and Eastern Mediterranean and engaged in mutual disarmament.

"Unlike Portugal or Ireland, Greece could benefit from significant peace dividends to reduce its titanic fiscal deficits," he said.

Beglitis said Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan had mooted the idea of mutual defense spending cuts in public but not followed it up.

"There was some rhetoric from Mr Erdogan on this but there are no negotiations at the moment," he said.

http://www.reuters.com/article/idUSTRE62M1Q520100323

Ахахахахаххахахах почнаа веќе и нив да ги клецаат од сите страни. Ако ако не е, да осетат и они малце како е кога некој ти врти грб и те заебава цело време. Врз цел банкрот па ќе купуваат и воени бродови и авиони...Која грчка будала еј.:pos2::pos2::pos2:

Овие бааги се вооружуваат. Дали редовни набавки или вонредни (според количината ми личи на второто, според редовните потреби не знам) ама ептен некако удрија трошење на воена опрема и техника.

Ѓабе му е немаат толкав капацитет да ги одржуваат сега како што се заглибени во гомна до гуша или ќе ги продаваат или ќе му се распаднат.

Се спремаат може за нешо луѓето Луртз не ко нас некоја војна со спуштени пантолони да не фаќаат:smir:
Он топик-пак со нивни пари од нив оружје ќе купуваат:pos2:очајничка мерка да си вратат некоја пара назад од тоа што им даваа,во секој случај во прилог им иде на грците,возат warships додека возиме ние кајче бесплатно:pos2:

Голем дел од овие работи се веќе од поодамна порачани но Грција сеуште ги нема платена па затоа не се уште однесени за Грција. Многу јасно дека Франција и Германија очекуваат Грција да си плати за својте нарачки.

nisto novo .od poodamna e vaka , samo parite se vrtat vo krug.i dosega kupuvaa oruzje od istite.:toe:

А бе ја начекаа сега Грција како најмала и ја ебат како сакаат.

Каде е тука солидарноста во ЕУ, каде е тука концезусот во ЕУ, каде е компромисот во ЕУ. Дури и сеир и маваат.

Срамота за ЕУ и нивните граѓани.

Пак ќе ја спасат.
Единствено негативно нешто за Гејлада овде е оддалечувањето од Москва. Како што знам Гејлада сакаше да купува оружје од Русија, а сега не ќе може да гледа на таа страна.
Всушност Франција и Германија спречија Гејлада да се зближи со Русија.

А друго, ако навистина ова се случи, Македонските позиции во спорот за името може да бидат ослабени.

EУ значи солидарност, еин пазар, едни закони.

За жал геиците ке ги спаси Европа. Ама со децени години ке ги следи шо праат да не кривнат од правио пат. Ного ми е интересно шо ке стане со некоа држава надвор от униата ако испадне како геиците.

Нека ја дупат .. баш ме заболе ...
Туку ги гледам Европските дрвени адвокати на форумов (татарчињата) се јавија да не потсетат како ЕУ значело солидарност бла бла ...

Им даваат помош а ги условуваат да им купат воена опрема вредна милјарди ...

ТОА Е ЛИЦИМЕРИЕ од Европа татарчиња мои дрвени :tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom