Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Фала за препораката, го додавам на листата за гледање после ова. :)

http://www.imdb.com/features/globes/2011/criticsawards
http://www.imdb.com/features/globes/2011/criticschoice
Да, да собра доста награди досега плус и сега номинации за Златен Глобус. Не се сомневам дека има потенцијал да ги здрма Оскарите сериозно оваа година.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.373
Поени од реакции
30.794
Сеа после Цукеберг, чекаме филм за Асанж.
Очекувам филмот да биде под насловот:
The leak that everybody is looking forward to... Wikileak

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.598
Сеа после Цукеберг, чекаме филм за Асанж.
Очекувам филмот да биде под насловот:
The leak that everybody is looking forward to... Wikileak
Зависи кој ќе го прави. Ако го прави Мајкл Мур ќе има што да се види. Ако го прави Холивуд ќе го направат негативец. Нека прават сега Хурт Локер филмови, ни 20 оскари не го перат срамот после видеата на Викиликс... ама тоа е друга тема :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Зависи кој ќе го прави. Ако го прави Мајкл Мур ќе има што да се види. Ако го прави Холивуд ќе го направат негативец. Нека прават сега Хурт Локер филмови, ни 20 оскари не го перат срамот после видеата на Викиликс... ама тоа е друга тема :)
Сега со полна пареа се кува уште попатриотски филм и од овој гарант, нешто срцепарателно како We Were Soldiers....:)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Cloverfield (2008)
Мистерија, Научна Фантастика - 85 минути

Се започнува на една журка кај Роб, каде што се пријателите, другарите, девојката. Роб треба да замине на работа во Јапонија, додека настанот се снима на камера, рачна камера(од таа камера ќе го гледате целиот филм).
Се` што ќе кажам понатаму е спојлер, кој сака нека го гледа филмот и нека потроши саат ипол за џабе. :)

4/10 од мене.
:) Ти си првиот кој што знам да не го свиѓал тоталка филмов, чудно зошто во предлог си го ставил. Со мали замерки околу ефектите поврзани со чудовиштето, барем мене филмов ми остави ептен јак впечаток што дури утре дента пак си го пуштив, а верувај тоа ретко се дешава.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Cloverfield (2008)
Мистерија, Научна Фантастика - 85 минути

Се започнува на една журка кај Роб, каде што се пријателите, другарите, девојката. Роб треба да замине на работа во Јапонија, додека настанот се снима на камера, рачна камера(од таа камера ќе го гледате целиот филм).
Се` што ќе кажам понатаму е спојлер, кој сака нека го гледа филмот и нека потроши саат ипол за џабе. :)

4/10 од мене.
Диаметрално спротивно искуство од мене, од мој аскпект ова е еден од најдобро осмислените и реализирани филмови во последниве неколку години, чуството на параноја, страв, и хистерија се на највисоко можно ниво. Јас го гледав во 1080p со слушалки, неколку пати ќе паднев од столица :pos:

Друго што ми се допадна беше обработката на карактерите, Марла на пример ми беше толку симпатична и cool што после сцената во оделениото за превенција многу ми падна жал..типот со камерата беше исто многу интересен со одличен осет за хумор. Специјалните ефекти се закон, камерата се тресе да, но е далеку по со осет од другите филмови снимани на овој начин. Сценариото е солидно осмислено со оглед на тоа за каков филм се работи, звукот е перфектен! толку добро е доловен секој шум и вид на звучен ефект (многу силен и детален) што на некои моменти ги тргав слушалките од глава :pos: едноставно на моменти буквално гледаш укочен и морници ти поминуваат низ тело, хаос, параноја, паника, адреналин! одличен филм :)

Ј.Ј. Abrams уште еднаш докажа дека е голем режисер, показател за тоа беше фактот што кога ја напушти Лост после 2-та сезона серијата веднаш падна на квалитет!

7.5/10.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.598
Диаметрално спротивно искуство од мене, од мој аскпект ова е еден од најдобро осмислените и реализирани филмови во последниве неколку години, чуството на параноја, страв, и хистерија се на највисоко можно ниво. Јас го гледав во 1080p со слушалки, неколку пати ќе паднев од столица :pos:

Друго што ми се допадна беше обработката на карактерите, Марла на пример ми беше толку симпатична и cool што после сцената во оделениото за превенција многу ми падна жал..типот со камерата беше исто многу интересен со одличен осет за хумор. Специјалните ефекти се закон, камерата се тресе да, но е далеку по со осет од другите филмови снимани на овој начин. Сценариото е солидно осмислено со оглед на тоа за каков филм се работи, звукот е перфектен! толку добро е доловен секој шум и вид на звучен ефект (многу силен и детален) што на некои моменти ги тргав слушалките од глава :pos: едноставно на моменти буквално гледаш укочен и морници ти поминуваат низ тело, хаос, параноја, паника, адреналин! одличен филм :)

Ј.Ј. Abrams уште еднаш докажа дека е голем режисер, показател за тоа беше фактот што кога ја напушти Лост после 2-та сезона серијата веднаш падна на квалитет!

7.5/10.
Потпишувам.
Само не ми го спомнувај ЛОСТ, не отворај рани... :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Потпишувам.
Само не ми го спомнувај ЛОСТ, не отворај рани... :)
Да знаеш мене какво чуство ми помина низ глава кога ја изгледав првата сезона на Лост, ако ти се верува во рок од 20 минути отидов и ја изнајмив втората сезона! во два дена двете сезони ги изгледав :)

За првите 2 сезони од Лост можам со леснотија да кажам дека се едни од најдобрите во историјата на филмската уметност кога се работи за серии! ( а веруј ми сум гледал многу) сцената на крајот на 1 сезона кога Хуго ќе ги види (малерозните) бројки на капакот беше TRULY AMAZING!!! останав со зината уста и морници ме лазеа добри 2/3 минути, за следно што направив да биде брзо одење накај видеотека (тогаш имаше спор интерент) :pos:

П.С. Пак ja за Лост, извини :pos:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.373
Поени од реакции
30.794
Леле аман со американциве и нивниве пост виетнам/ авганистан/ ирак тематика. Срање шо само се рециклира.

T

Tetro

Гостин
:) Ти си првиот кој што знам да не го свиѓал тоталка филмов, чудно зошто во предлог си го ставил. Со мали замерки околу ефектите поврзани со чудовиштето, барем мене филмов ми остави ептен јак впечаток што дури утре дента пак си го пуштив, а верувај тоа ретко се дешава.
Се е до вкус, најзабегано е со тоа за чудовиштето.
Не сакав да ставам спојлери во рецензијата. :) Така се губи смислата, оти секој клика за да прочита што имаш напишано. А стварно не ми се допадна креацијата на големото нешто, кое руши цели згради без да се најави дека доаѓа. Нема никакво објаснување во филмот. Од кај дојде, што сакаше тоа нешто? Крајот е добар, но и пак прашање, зошто крајот е таму? Добро де, уметноста во филмот е прикажана со само една камера, јасно е, ама многу прашања неодговорени.

Друго што ми се допадна беше обработката на карактерите, Марла на пример ми беше толку симпатична и cool што после сцената во оделениото за превенција многу ми падна жал..типот со камерата беше исто многу интересен со одличен осет за хумор.
И уште прашања имам:
Марла беше инфицирана со нешто. :toe:
Како одеднаш се најдоа од тунелот во просторија каде има се`, па излегоа од друга страна и влегоа во карантин за превенција?
И типот со камерата е добар лик, тројка добар :) и на сред улица додека сите бегаат, тие секогаш одат спротивно од толпата, а камерманот мора да фаќа најдобри кадри влегувајќи дури помеѓу прстите на Нештото

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Се е до вкус, најзабегано е со тоа за чудовиштето.
Не сакав да ставам спојлери во рецензијата. :) Така се губи смислата, оти секој клика за да прочита што имаш напишано. А стварно не ми се допадна креацијата на големото нешто, кое руши цели згради без да се најави дека доаѓа. Нема никакво објаснување во филмот. Од кај дојде, што сакаше тоа нешто? Крајот е добар, но и пак прашање, зошто крајот е таму? Добро де, уметноста во филмот е прикажана со само една камера, јасно е, ама многу прашања неодговорени.

И уште прашања имам:
Марла беше инфицирана со нешто. :toe:
Како одеднаш се најдоа од тунелот во просторија каде има се`, па излегоа од друга страна и влегоа во карантин за превенција?
И типот со камерата е добар лик, тројка добар :) и на сред улица додека сите бегаат, тие секогаш одат спротивно од толпата, а камерманот мора да фаќа најдобри кадри влегувајќи дури помеѓу прстите на Нештото
Многу работи си пропуштил :)

ОНИЕ ШТО НЕ ГО ГЛЕДАЛЕ НЕКА НЕ ЧИТААТ, не сум фан на ставање Spoiler тагови.

1. Зашто и каква најава би требало да има за инвазија од Ејлиен или што и да беше суштеството? :)

2. Ако не примети на видео снимката на која што се снимани првично, Rob & Bet додека со во паркот, покрај плажатa убаво се гледа како во позадина во океанот паѓа нешто, тоа е суштеството, така доаѓа на планетата.

3. Марла беше инфицирана од гризнувањето од едно од малите створови во тунелот, кога го бранеше типот со камерата, ја касна за грб и се инфицираше.

4. Они беа во подземен тунел, метро..одкако влегоа во него ги нападнаа малите створови и влегоа во нешто како просторија за одржување и чистење на Метрото, потоа низ друг ходник се прибилижија до самиот излезе од метрото и влегоа во тампон зоната помеѓу тунелите во метрото и градот, место кое што беше нешто како граница и локација за проверка на луѓето одкако војската дозна дека гризнувањето води до мутација.

5. Спротивно мораа да одат, бидејќи таму се наоѓаше станот каде што беше заробена (затрупана) Bet, бившата на Rob они беа на пат да ја ослободат, случајно локацијата на зградата беше на делницата према која се движеше чудовиштето, така да мораа да одат во спротивен правец, а и за да биде поинтересен филмот нели.

6. Ако камерманот не снима, т.е.ако биде скриен каде е логиката за прикажување на кадрите кои ги гледаме? нели он неможе да бега и да снима одеднаш, морам барем малце да биде логично т.е. да снима за да ние гледаме што се случува детално. Иако нели, тешко дена некој воопшто би снимал во таква ситуација, едноставно сите филмови од овој тип се така реализирани.

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
Green Zone многу убав филм за биолошкото оружје во ирак, зошто почна војната и кој ја направи и оддржува
Мет Дејмон топ си ја изигра улогата, филм кој заслушува оскар, но искочи у погрешно време и политички се игнорира или се става на маргините, а се велича hurt locker...

T

Tetro

Гостин
1. Зашто и каква најава би требало да има за инвазија од Ејлиен или што и да беше суштеството? :)
Тоа ми беше зборот. Значи, Како, Зошто, Од каде,...?
2. Ако не примети на видео снимката на која што се снимани првично, Rob & Bet додека со во паркот, покрај плажатa убаво се гледа како во позадина во океанот паѓа нешто, тоа е суштеството, така доаѓа на планетата.
Не забележав, најверојатно сум се свртел, за да се размрдам у сред филм. :)
3. Марла беше инфицирана од гризнувањето од едно од малите створови во тунелот, кога го бранеше типот со камерата, ја касна за грб и се инфицираше.
Видов дека е гризната, ама ништо не се објаснува, да дадеа пример војниците, обично во вакви филмови се поставува прашањето "Does anyone of you have some injuries or something?"
4. Они беа во подземен тунел, метро..одкако влегоа во него ги нападнаа малте стоврови и влегоа во нешто како просторија за одржување и чистење на Метрото, потоа низ друг ходник се прибилижија до самиот излезе од метрото и влегоа во тампон зоната помеѓу тунелите во метрото и градот, место кое што беше нешто како граница и локација за проверка на луѓето одкако војската дозна дека грзинувањето води до мутација.
Помислив на тоа уште кога забележав дека Марла се однесува чудно, ама тоа е само со читање на цртите на лицето, се насмевнуваше толку слатко, а цело време пред тоа беше ладна, потоа загрижена.
5. Спротивно мораа да одат, бидејќи таму се наоѓаше станот каде што беше заробена (затрупана) Bet, бившата на Rob они беа на пат да ја ослободат, случајно локацијата на зградата беше на делницата према која се движеше чудовиштето, така да мораа да одат во спротивен правец, а и за да биде поинтересен филмот нели.
Брат му на Роб заѓина прв, Роб беше повеќе загрижен за девојката, отколку за брат му, не покажа никаква емоција околу братот, се` додека не го побара мајка му на телефон.
6. Ако камерманот не снима, т.е.ако биде скриен каде е логиката за прикажување на кадрите кои ги гледаме? нели он неможе да бега и да снима одеднаш, морам барем малце да биде логично т.е. да снима он за да ние гледаме што се случува. Иако нели, тешко дена некој воопшто би снмал во таква ситуација, едноставно сите филмови од овој тип се така реализирани.
Точно.

Извини на кратките коментари, ме мрзи да пишувам. :P

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Тоа ми беше зборот. Значи, Како, Зошто, Од каде,...?
Не забележав, најверојатно сум се свртел, за да се размрдам у сред филм. :)
Видов дека е гризната, ама ништо не се објаснува, да дадеа пример војниците, обично во вакви филмови се поставува прашањето "Does anyone of you have some injuries or something?"
Помислив на тоа уште кога забележав дека Марла се однесува чудно, ама тоа е само со читање на цртите на лицето, се насмевнуваше толку слатко, а цело време пред тоа беше ладна, потоа загрижена.

Брат му на Роб заѓина прв, Роб беше повеќе загрижен за девојката, отколку за брат му, не покажа никаква емоција околу братот, се` додека не го побара мајка му на телефон.

Точно.

Извини на кратките коментари, ме мрзи да пишувам. :P
Нема проблем, одговорите си се на место.

Војниците не прашаа дали некој е гризнат, но кога видоа дека Марла не е во ред веднаш го спомнаа тоа, и во позадина се виде каков третман имаа гризнатите, мислам очигледно беше :)

Моментот, дека се секирал повеќе за девојката е забелешка на место, но ете човекот можда не го сакал брат му, можда и се пуштал на Bet? :pos: бидејќи типката беше Smoking Hot!

Да се навратам повторно на причината за инвазијата, мислам дека не е пропуст бидејќи за разлика од другите филмови во кои инвазијата доаѓа со знаци кои не наведуваат да приметиме дека нешто не е во ред и со самото тоа доаѓа до анализа за откривање на чудните случуања од институциите во филмот т.е. на феномените од типот на: временски промени, проблеми со електричната енергија, загуба на сигнал, грмотевици и слично овде све се случува одеднаш, затоа нема објаснување нити потреба од истрага. Едноставно така е осмислена приказната/сценариото мистерија останува тој податок, можеби ќе се открие во вториот дел ако го има. Се на се еден Shocker преполнет со хаотична атмосфера,паника, притисок и многу Адреналнин! според мене најдобриот филм снимен со "shaky cam технологија"

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Излезе Social Network на асална снимка.

Само пак во торенти од 6 гига и 10 гига, аман. Psy, дај малце свикај им таму, треба ли 720п да се стави на едно двд?
Треба! :0

Kajgana Shop

На врв Bottom